Last news in Fakti

18 Август, 2012 20:02 1 737 2

Екипират птици с GPS системи

  • gps-
  • бухал-
  • ашкан
Екипират птици с GPS системи - 1
Ашкан /в средата/ със своето семейство. Снимка: Зелени Балкани

Бухалът Ашкан, който днес бе освободен в природата от село Кътина, стана първият от вида си в България, екипиран с GPS система, предаде БГНЕС.

Бухалът е част от проект, включващ шест целеви вида, които ще бъдат маркирани с такива предаватели, като се търси постигането на повече информация за видове, които не са били проследявани по този начин в България и до колко е успешно лечението на крилатите пациенти в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".

Това каза представителят на "Зелени Балкани" Добромир Добринов, пред БГНЕС. Пускането на нощната птица се превърна в събитие не само за участниците в екодвижението, но и за жителите на селото, особено за децата. Освен Ашкан днес бяха освободени един мишелов и шест керкенеза, които са били лекувани в Центъра. До момента, освен на бухала подобни системи за следене са поставени на един орел - змияр, на белоопашат мишелов и на един малък креслив орел.

Ашкан е бухал, който се излюпи в Спасителния център, той представя на една от дейностите на центъра – освобождаването на поколения на птици, които не могат да бъдат пуснати в природата, поясни Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Центъра. Името на птицата не е избрано случайно – то е старобългарско и означава "вечер" и "този, който се уголемява".

По отношение на създаването на други центрове това изисква ресурс, която една НПО в нашите условия трудно може да си позволи, това следва да е приоритет на едно по-високо ниво, смята Клисурова. Ветеринарният лекар отдаде причината на това, че броят на крилатите пациенти на Центъра се увеличава, на "повишаването на популярността на нашата дейност, не толкова на бракониерството, винаги е имало бракониерство".

Ние имаме подкрепа на държавната институция в лицето на Министерството на околната среда и водитe (МОСВ), всяка година получаваме финансиране от тях, продължи Клисурова. "По отношение на финансирането винаги има какво да се желае, но обществеността трябва да е по-готова да съдейства за такива неща. Не са достатъчно доброволците, винаги може повече, но се увеличават с всяка изминала година", допълни тя.

По думите на Добромир Добринов през последните години се увеличават изключително много пациентите на Центъра. "Преди няколко седмици преминахме хилядния си пациент, което обикновено в предишни години сме правили в края на годината", поясни той. Според Добринов на този етап най-голямата заплаха за птиците е човешката дейност. "Не можем да се оплачем така, както преди 20-30 години имаше масова практика на използване на отрови, но при нас все още пристигат пациенти, пострадали от хранене с отровени гризачи", каза екологът.

Другият момент е бракониерството, изключително много случаи с простреляни птици, продължи Добринов. "Наскоро по този проект освободихме орел-змияр с над 30 сачми в тялото, счупено крило, имали сме случаи, в които при нас са пристигали птици с над 70 сачми в тялото. Това са много тежки случаи, на някои успяваме да помогнем, други завършват летално или са с ампутация на крайници", поясни представителят на "Зелени Балкани".

Добринов обясни и за влиянието на множеството летни пожари върху птиците, като заяви, че за тези, които за съжалени все още са в гнезда това е сигурна смърт. "За дървестно гнездящите видове това означава, че те трябва да търсят ново местообитание". Унищожава се хранителната база и видовете, с които се изхранват птиците, допълни той.

Той разясни и ситуацията около съдебните производства, повдигнати по сигнали на екоорганизацията срещу екипа, снимал филма "Непобедимите 2" у нас. "До момента целия процес беше разделен на две. Едното беше строеж на мост, по който могат да преминат ТИР-овете, за да докарат техниката, който беше процедиран от МОСВ. Другото беше самото заснемане на филма в Деветишката пещера, което беше съгласувано с РИОСВ-Плевен. И по двете процедури са подадени сигнали, заведени са жалби", каза Добринов.

По отношение на снимането в пещерата Административният съд Плевен се произнесе преди няколко месеца, че действията на РИОСВ-Плевен са незаконни, заяви Добринов. "В момента инвеститорът обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) ", поясни екологът. Лично ние очакваме ВАС да потвърди решението на плевенския съд и да бъде постановено, че действията са били незаконни, допълни той.

В обществото все повече хора са запознати с проблемите на биоразнообразието и мерките, които е нужно да се предприемат, коментира Добринов. Той не отрече и за съществуващата тенденция за използването на проблемите за околната среда за политически цели. "Прави ми впечатление, че сред бизнес средите има по-голямо разбиране. Считам, че нещата се развиват в една положителна посока. Преди 10 години на едно такова пускане много хора щяха да кажат отрицателни неща или нямаше да обърнат внимание", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анти-бизнес

    0 0 Отговор
    А връзка с НАП имат ли ?
  • 2 ПРОТЕСТ

    0 0 Отговор
    Това е за да могат да ги глобяват като кацат на Синя и Зелена зона и да не летят без винетки . Пък Боко Тиквата и Цецо крадецо ще им направят въздушни магистрали
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове