Last news in Fakti

12 Април, 2020 15:58 3 980 16

Заместник министър на земеделието - Чавдар Маринов ще бъде освободен

  • земеделие-
  • чавдар маринов

Като мотив за освобождаването на Маринов от правителството ще посочат множество сигнали от биопроизводители

Заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов ще бъде освободен днес от министър Десислава Танева. Подписа върху заповедта за освобождаване, която, според източници на OFFNews e вече написана, трябва да сложи и премиерът Бойко Борисов. Още преди уволнението да стане факт, в защита на Маринов се обявиха от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ.

Като мотив за освобождаването на Маринов от правителството ще посочат множество сигнали от биопроизводители, чиито профили в биорегистъра все още не са изчистени от грешки. “Това от своя страна подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие” на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени”, обясниха мотивите източниците ни от правителството.

Въпреки, че тези причини още не се оповестени публично от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ твърдят, че проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него – най-малко се отнася до Чавдар Маринов. “Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър. От проведените срещи в Министерството с експерти от МЗХГ и ДФЗ, останахме с убеждение, че дори и ключови експерти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието и как този биорегистър ще бъде интегриран с различните системи за обмен на информация между двете структури. Недомислиците в регистъра са страшно много и някои от тях са практически нерешими”, се казва още в позицията на асоциацията. Те твърдят, че повечето от вече са намерили решение. “Ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра – „Информационно обслужване“, които трябваше да извършат корекциите в срок”, твъдрят още производителите.

Чавдар Маринов беше назначен след подписано споразумение между Министерство на земеделието и протестиращите биопроизводители, подкрепени от колегите им от сектор „Плодове и зеленчуци“ преди година. А протестите бяха отговор на множество проблеми в сектора „Биоземеделие“, няколко негативни одитни доклада, непрозрачност при взимане на решения, приемане на наредби и правила, съсипващи сектора и поставящи под риск бизнеса на десетки реални и наложили се на пазара биопроизводители.

От правителството твърдят, че Маринов не е желан от бранша, който очевидно е разединен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 съдете ги бе

    25 1 Отговор
    Измъкване с оставка бушонка-стар герберски трик.Съдете министерството за пропуснати ползи по тяхна вина

    Коментиран от #4

  • 3 ДАРВИН и 🙊🙉🙈

    27 0 Отговор
    биопроизводители - благодарете им за зеленото гориво оскъпяващо цената на бензина.Печеливш бизнес е но не е за случайни хора.Този явно е отказал да им играе по свирката.
  • 4 ДАРВИН и 🙊🙉🙈

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "съдете ги бе":

    Скоро народа ще съди за пропусната ползи виновните
  • 5 Играч

    10 0 Отговор
    Още ли го държите вързан.Ами или го осъдете или му платете обещетение 1 млн.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Какво да каже човек

    22 1 Отговор
    А министЕрката , която на мутри и на свои , на поразия раздава милиардите от ЕС за България - тя няма мърдане ! Те от нейната гимназия докопат ли се до "политиката" на свръх високи постове в София (не по възможностите им , де) - на всичко са готови ! Все от мандраджийско котило , все препоръчани от един кмет !

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Не зне народа

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Какво да каже човек":

    Не знае какъв мръсен изрод е министърката.
    Колко изкраде и колко направи мулти милионери за сметка на малките и средни

    Коментиран от #10

  • 9 Слива за Слива

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какво да каже човек":

    КАРАКАЧАНСКОТО ЛОБИ ОТ МЕЛ ИНВЕСТ ,МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ, НО ОТ ДРУГ КАРАКАЧАНИН.
    ТАКИВА СА ПРАВИЛАТА, КОГАТО ИМ СЕ НАДУПЯТ ЗА ГЛАСОВЕТЕ.
  • 10 Тая

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не зне народа":

    е за 1000 години затвор , заслужени по много параграфи !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 недей слага минуси

    7 0 Отговор
    в това министерство трябва да се уволнят абсолютно всички, тези от областните и общинските служби също, знаейки много добре, че се строят фалшиви къщи за гости и хотели, са подписвали кротко проектите, писали докладите и превеждали парите, тези всичките са мисирки и мястото им е на борсата за безработни
  • 13 Отговора на Веригите

    2 0 Отговор
    Затварят пазарите а и уволняват...
  • 14 Васил Левски

    4 1 Отговор
    Е то срещу тиквун колко сигнали има,ама оставка--НЯМА.
  • 15 vegan

    2 0 Отговор
    Този тип отстрел на невинни, е проекция на авджийските страсти на прокурори, полиция и обикновени селски глупаци. По горите те изтребват диви прасета, елени, сърни и още няколко животински вида. Тези животни те съдят на смърт, без да са им направили нищо. В човешкото общество нещата са съвсем същите.

    Пресичането на авджиската дейност нормализира и нашите (вашите) взаимоотношения.
  • 16 NNN

    0 0 Отговор
    Това е грешка, защото отстранявате един умен и перспективен човек, който може да бъде полезен на държавата. Тези хора не са много, и трябва да бъдат ценени. А не да бъдат следвани първосигналните импулси на министърката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове