Last news in Fakti

23 Април, 2020 16:16 3 630 60

Кое е вярното: „Охлабено поведение“ ли доведе до повече заразени с COVID-19?

  • свободна европа-
  • коронавирус-
  • национален оперативен щаб-
  • тестове-
  • pcr тестове-
  • covid-19
Кое е вярното: „Охлабено поведение“ ли доведе до повече заразени с COVID-19? - 1
Снимка: БГНЕС

„Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и това нещо се демонстрира с повече от 40 случая на ден“. Думите са на шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Изводът му беше допълнен и от очакването: „разходките и излизането от София по Великден ще се отразят на статистиката на заразени след около седмица“.

Дали обаче твърденията му са верни може да се разбере само от числата. А те показват друга зависимост: увеличаването на броя на доказано заразените с COVID-19 в дните, за които говори генерал Мутафчийски, съвпада с увеличения брой тестове, които са направени в лабораториите в страната. Както и с целенасочени изследвания, правени в този период в огнища на заразата. Това става ясно от справка, предоставена на "Свободна Европа" от Министерството на здравеопазването.

Накратко, отговорът на въпроса дали „охлабеното поведение“ е причина за по-високия брой случаи, регистрирани дневно, е „не“. Нещо повече: процентът заразени от всички тествани до момента е константен: малко над 3 на сто. Това число се доказва също от публично оповестяваните данни на ежедневните брифинги до момента.

От 13 март България е в извънредно положение. Целта е ограничаване на COVID-19. Въведени са редица рестрикции, в това число разходки в парковете и сред природата. В слънчевите дни в средата на месец април МВР констатира масово нарушаване на правилото, което доведе и до извода на Мутафчийски преди дни. Актуалната информация за коронавируса в България може да почетете тук.

Заразените преди и след „охлабването“

Разходките, които председателят на щаба окачестви като „охлабено поведение“, бяха в дните с хубаво и слънчево време (10 и 11 април), непосредствено преди Цветница (12 април). Според публикации, а и според обяснения на самия щаб, инкубационният период на COVID-19 e между 4 и 14 дни, но най-често се проявява от петия до седмия ден на заразяването.

Придържайки се към данните за инкубационния период, от Националния щаб съобщиха пет дни след Цветница, че започват да откриват повече заразени дневно, отколкото в началните дни на месец април. Теорията им намираше потвърждение в данните за инфектираните у нас за дните 15, 16, 17 и 18 април (колкото би бил средният инкубационен период след Цветница). Наистина в тези дни е отчетен ръст на установените инфектирани с коронавирус. За 15 април щабът докладва доказани новозаразени 34 души. Ден по-късно новите регистрирани случаи са 53. На 17 април пък става ясно, че новооткритите са 46, а на 18 април – 32.

Сравнени с дните преди „разходките по Цветница“, тези числа показват двоен ръст на заразените. Защото те бяха сравнявани с данните от 6 април, когато щабът докладва за 18 случая на COVID-19; на 7 април случаите са 28; на 8 април те са 16; на 9 април – 25 души, на 10 - 17 души; на 11 април – 26 души, а ден по-късно – 14 заразени.

Колко са тестовете

Оказва се обаче, че за да бъдат достигнати по-високите нива на отчитане в статистиката на заразените, в дните с повече положителни проби са правени двойно повече PCR тестове.

От Министерството на здравеопазването уточниха пред Свободна Европа, че всеки ден се отчитат положителните проби от предходния. „Понякога има и натрупване, защото някои проби не са съвсем ясни и доказването изисква повече от 24 часа. Но обичайно това е периодът“.

Например, за да бъдат установени на 6 април 18 нови случая на COVID-19, ден по-рано на 5-ти са направени 252 теста. На 6 април пък направените тестове в лабораториите у нас (без частните – бел. авт) са 316, на 7 отчетените новозаразени са 28. През деня на 7 април са направени 496 теста, а от тях положителните на следващия ден са 16.

На 11 април в държавните лаборатории са направени 219 теста, а ден по-късно са отчетени 14 новозаразени.

За сметка на това, когато положителните проби рязко скачат до около 50 на ден на 15, 16, 17 и 18 април (когато е най-вероятно да се проявят симптоми на заразените по Цветница) от данните се вижда, че броят на направените тестове осезаемо се е качил.

За да бъдат установени 34 новозаразени на 15 април, предходния ден в държавните лаборатории у нас са тествани 577 човека. На 16 април са доказани 53 случая на коронавирус, а ден преди това са направени 435 теста. Доказано заболелите на 17 април са 46 души, като в предходния ден са тествани 636 човека.

Вижда се, че по-високият брой на доказано заразените е в пряка връзка с по над 250 теста повече, направени дневно. Съвсем отделен е въпросът, че след 12 април започна масово тестване с бързи тестове в Банско. Положителните проби от тях минават и на PCR-контрола. След 14 април пък започна масово тестване в ромския квартал „Филиповци“. Три дни по-късно беше съобщено за 10 положителни проби от него. Което означава, че съвсем целенасочено са търсени инфектирани в предполагаемо огнище на заразата.

И още малко сметки

Според данните от Министерството на здравеопазването от 5 до 20 април направените PCR-тестове са: 6627 в държавни лаборатории, 303 допълнителни от област Бургас, както и 7083 от частна лаборатория. Това, според предоставената информация, прави точно 14 013 теста за периода 5-20 април.

Общо установените положителни проби между 6 и 21 април са 426, от тях 102 са от частни лаборатории, а останалите в държавни.

Изчислението показва, че общо за периода процентът на доказана заболеваемост е 3.04%.

Процентът заразени: константно 3.3

Дали има повишаване на заболеваемостта може да се изчисли и не само в отрязъка от 15 дни до Великден през април.

На 5 април Министерството на здравеопазването съобщи официално, че броят на направените тестове е 15 899 (14 649 от тях PCR) . Към онзи момент заболелите от COVID-19 са 531 души. Или иначе казано 3.4% от изследваните.

На 10 април, по време на сутрешния брифинг на щаба, ген. Мутафчийки съобщава, че броят направени тестове е 18 502 и 624 инфектирани с коронавирус. Пропорцията от около 3.3% се запазва.

Особеният момент: седмицата след Цветница, когато според ген. Мутафчийки се „отплаща охлабеното поведение“ запазва сходен процент. Според данни на щаба до 18 април са направени 26 417 теста, а заразените са 878 човека, то процентът инфектирани е отново около 3.3%.

Както процентното разпределение, така и съотношението направени тестове към установени заболели показва, че „охлабеното поведение“ по Цветница не е дало отражение на заболеваемостта у нас.

Бонус в разминаването: колко теста са направени до 22 април

Детайлният преглед на данните предоставяни от щаба и министерството на здравеопазването показва още едно разминаване: между броя на декларираните и направените тестове.

В сряда (22 април) на редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев обяви, че направените PCR тестове у нас са 27 000. Това показва и официалният информационен сайт за вируса в България Coronavirus.bg.

Изчисленията показват друго. Както стана ясно към 5 април, според данните на щаба са направени 15 899 теста, от които 14 649 са PCR. От 5 до 20 април, според официална справка на МЗ, са направени общо 14 013 PCR теста. Това означава, че само до 20 април общият брой на тестовете е 28 662, което е с 1662 теста повече от обявените от Кантарджиев. Не е ясно кое число е вярното, защото цялата информация, на която се базират сметките, е официална, при това дадена от едни и същи източници.

България въведе извънредно положение заради епидемията от коронавирус на 13 март, което беше удължено до 13 май. Развитието по дни можете да следите тук.

По света заразените от коронавирус вече са над 2 милиона и 600 хиляди, а оздравелите са над 700 хиляди.

Автор: Полина Паунова, "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ситемата на Звяра

    31 11 Отговор
    То е ясно, кое - празникът Великден. Повече няма да се празнува, както в добрите стари времена.. 45-89г

    Коментиран от #9, #20

  • 2 миш

    74 2 Отговор
    Заради вируси ли нацията намалява всяка година с 50000 човека?

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пионерче

    25 2 Отговор
    На 9 септември ще има рекорден спад.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Jesika

    72 4 Отговор
    Както правят НОРМАЛНИТЕ хора в цял свят, да излязат, НЕ ПОСРЕД НОЩ, да кажат - преди един месец наложихме КАРАНТИНА С ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ при 30 заразени /и ви го набихме сух/! След този месец има 1000 заразени, 250 болни, 40 /съмнително/ умрели и не знам си колко теста. Въз основа на това ние направихме анализ, изследвахме, консултирахме се, видяхме Германия, която е най-правилен пример, сметнахме, че смъртността е 0,1%, че този вирус се прекарва лесно от младите и здравите, че трябва да пазим болните и старите, че НЕ Е СМЪРТОНОСЕН, че МАСКИТЕ НЕ ПРЕДПАЗВАТ /освен от сополи/ и при нормална хигиена и разум на хората всичко ще мине НОРМАЛНО, без КАМИОНИ С ТРУПОВЕ! Да направят ЕЛЕМЕНТАРНА РАВНОСМЕТКА и да кажат, че при този процент БОЛНИ и при тази смъртност НЕ СЕ ИЗИСКВА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ!!! Направете един форум /не брифинг/, поканете доктори, учени, специалисти, медии, обсъдете всичко ПУБЛИЧНО и вземете ПРАВИЛНИТЕ РЕШЕНИЯ! Абе вие за какъв чеп сте там бе?! За БРОЯЧИ ли?! ВСЕКИ БОЖИ ДЕН БРИФИНГИ и не казвате АБСОЛЮТНО НИЩО СМИСЛЕНО, освен СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ!

    Коментиран от #33, #39

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бат Бойко

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "ситемата на Звяра":

    Ще се празнува само 13 юни, рождения ми ден. Тогава ще повишавам в чин SS офицерите от щаба. Хайл!!!
  • 10 Гойко Митич

    59 3 Отговор
    На това което се случва сега му викат масова репресия.Нека някой да обясни дали е виждал такова нещо по времето на бай Тошо дето го плюете като изоглавени.

    Коментиран от #23

  • 11 Динамит

    48 5 Отговор
    Некадърно се управлява тая държава това е проблема
  • 12 Теория на вероятностите

    10 25 Отговор
    Логиката би била вярна, ако методиката на тестване е масово тестване без подбор, но когато методиката е на база подбор по определени признаци, логиката на автора не издържа, защото в този случай имаме повече заподозрени носители, съответно повече положителни бройки. В България все още се изследват само симптоматични случаи, които е ясно че растат след екскурзиите и безцелните събирания, както и веригите с евентуални заразени.

    Коментиран от #25

  • 13 I'm not a robot

    50 5 Отговор
    Колко луднал женералчик трябва да си,за да даваш в 23ч. брифинг за пожар в Чернобил-събитие от преди 2 седмици.Този нашия планетарен мундир прави всичко възможно да ни натрапва противната си траурна мутра ежечасно и мисли всякакви схеми да удължи карантината за да не слезе от екран щото на мига ще бъде забравен.Мислите ли че този палячо е загрижен за вас.
  • 14 доц Мангалов

    5 19 Отговор
    Колкото повече, толкова по-добре! Само дето нашите управници много ни забавиха със стадния имунитет и сега болниците са само на 60% пълни...
  • 15 Бой&ко

    35 2 Отговор
    То нищо не е затягане. София не е обявявана под карантина. Тези КПП-ТА са поставени за събиране на лични данни и съставяне на глоби. Обаче всички глоби ще паднат в съда, защото са незаконни. И всичко това ще приключи много лошо.
  • 16 Динамит

    29 2 Отговор
    Когато не можеш да върнеш доверието на гражданите към институцийте това означава че държавата се управлява зле затова няма и самоконтрол няма уважение между самите хора няма и възпитание
  • 17 Стига сте преигравали ЩАБЪТ измислен

    39 1 Отговор
    Стига с ПАНИКЬОСВАНЕТО на хората. НЕ ви прави чест, то вие чест нямате, ако имате няма да играете тези подли роли. Просто тестовете показват не болни хора от нещо си, а показват колко хора са преболедували успешно нещо си. Стига страх и паника, да се освобождават хората и предприятията да заработят, поетапно. Поетапно нормализиране на живота.
  • 18 ген. Майтапчийски

    32 3 Отговор
    Вече и малките деца знаят, че броят на заразените се съобщава на Мутафчийски един ден предварително.
  • 19 969

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "миш":

    Да, ама вирусите са в парламента!
  • 20 Не е вярно от 45г. До 89г. Великден

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "ситемата на Звяра":

    Се честваше всяка година без пропуск.
  • 21 Матей

    29 2 Отговор
    Отново прилагат тактиката на измаменото камилче.Отначало нарочно правиха малко тестове,но вдигнаха мизата до небесата,започна да се разчува за ниската вирулентност на новия грип и сега започнаха да правят повече тестове,за откриване на повечко заразени.И,О,чудо,бройката расте,не на болните и умрелите,а само на вирусоносители.Схващате ли тънката поледица,на която пак ни качват.Вместо да се пръждосват с кьопавия си грип,пак се правят на халтави.

    Коментиран от #28

  • 22 Грипа щам Б(ойко)

    32 1 Отговор
    Има голяма вероятност Тиквата да стане на тиквеник, ако извънредното положение бъде удължено. Много хора са безработни и нямат право на социални помощи, а и с тези КПП-ТА немогат и да си намерят нова работа
  • 23 Tozi

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гойко Митич":

    Боко е взел само гадното от тато репресията забравил заплати и пенсии, но ескурзиите са любими и на двамата.
  • 24 Българин

    31 4 Отговор
    Браво на автора за статията!!!
    Браво и на хората, чиито коментари показват, че Българите са наясно, че Мутафчиски целенасочено всява панка, че този грип е лек и не е опасен за здравите хора, болните да си стоят в къщи, премахване на карантината незабавно, отваряне на заведенията и хотелите, това може да донесе милиарди печалба, а не милиарди заеми, хиляди безработни заради манипулациите на Мутафчийски!!!!

    Коментиран от #27, #34, #41

  • 25 Tozi

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Теория на вероятностите":

    И твоята логика би била вярна ако я развиеш оповавайки се на логични параметри и дани а не едно голо отрицание, което ти е първично.
  • 26 ZZorro

    24 0 Отговор
    Мистър Каскетчик отдавна трябваше да закичи Тиквощаба и Винету с обвинения по чл. 326 от НК за всяване на паника.
  • 27 Б.Х.

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Не забравяй да споменеш и другия генерал. Защото без него нищо не става в държавата.
  • 28 3666

    2 18 Отговор

    До коментар #21 от "Матей":

    Ами ако тези вирусоносители,ти лепнат едно вирусче.Небрежно,между другото.Тогава как ще я схванеш,тънката поледица.

    Коментиран от #36, #46

  • 29 я да питам НОЩ кой лъже

    14 1 Отговор
    Що така бре геерали и вся осталая... в световен мащаб 28% от заразените са излекувани, а у нас са няма и 18%. Кой лъже сега ,а? Докога ще натъкмявате нещата?

    Коментиран от #38

  • 30 ВАТМАН

    17 2 Отговор
    Туй не било ЩАБ, а ЩАМ на вирус
  • 31 не е баш така

    10 0 Отговор
    "Изчислението показва, че общо за периода процентът на доказана заболеваемост е 3.04%." % Е НА ДОКАЗАНО ЗАРАЗЯВАНЕ не на заболеваемост!

    Коментиран от #37

  • 32 Тези не четат

    12 1 Отговор
    Медицински бюлетин -Група вирусолози проучи всички случаи на коронавирусна инфекция в град Хайнсберг, където са регистрирани повече от 1,4 хиляди случая. В резултат се оказа, че заразяванията винаги са били резултат от близък контакт между хората за дълго време.
  • 33 веруем у любав

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Jesika":

    Cлeд кaтo пo cтaтиcтичecки дaнни пo врeмe нa кaрaнтинaтa oбщият брoй нa cмъртнитe cлучaи в Coфия (къдeтo ca 2/3 oт зaрaзeнитe c нoвия вируc) нa мeceчнa бaзa cпрямo минaлaтa гoдинa e нaмaлял вмecтo дa ce увeличи, дaли пък вoждa дa нe oбяви извънрeднoтo пoлoжeниe зa пocтoяннo? Друг въпрoc – cлeд кaтo прeз пocлeднитe гoдини гoдишнo у нac 600 души зaгивaт oт пътнo-трaнcпoртни прoизшecтвия, дaли вoждa пък дa нe зaбрaни и движeниeтo нa aвтoмoбили?
  • 34 генералисимус Коба

    13 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Заради манипулациите, изречени в ефир, заради постоянното насаждане на страх у хората, което е недостойно за генерал, още по-малко за лекар, ген. Мутафчийски, ако сте генерал с достойнство подайте си оставката веднага!

    Коментиран от #47

  • 35 Ген.МАЙТАПЧИЙСКИ

    1 4 Отговор
    Стига локуми и сериозни майтапи.Дръж се по отговорно.не е майтап работата!
  • 36 Tozi

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "3666":

    Предполагам че са малко хората които се целуват с непознати, освен вдеизвестния на всички ни.
  • 37 вярно е

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "не е баш така":

    Към днешна дата само 262 са болните в болниците (барабар с тези, които ги прибират за да отчитат повече бройки)
  • 38 питаш ти ама кой ли те слуша

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "я да питам НОЩ кой лъже":

    Много интересно наистина. Дали в един "прекрасен" момент изведнъж няма всички да се излекуват? Както стана с тестовете. 560 теста бяха един петък и в понеделник станаха 15000.
  • 39 E plunbus unum

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Jesika":

    Хитлер национализира банките на Ротшилдите и те се обръщат срещу него, макар преди това да са го подкрепяли. Как са успели да настроят целия свят срещу Хитлер евреите? С медиите! Каква е била целта на Хитлер, ама не онази измислената, а реалната? Да унищожи банковите картели!!! Какво правим сега, взимаме си един безобиден комар и го превръщаме в годзила "мейд ин Чайна", само дето медиите не са това, което бяха... Много по-интересни от тоя вирус са лешоядите, които веднага подушиха мършата ;)
  • 40 Tozi

    7 0 Отговор
    Много му беше интелесно на Мутафчийски че повечето огнища са семейства.
  • 41 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    😂 Не, не може. Треа да ви фалират,да ви купят един или двама и да се върнете пак към професията си на сервитьори и бармани, а не да ми се изживявате като бизнесмени.
  • 42 Сашо

    4 4 Отговор
    Повечето хора носят замърсени маски, защото нямат пари да си купуват постоянно нови. Нищо чудно това да е причината за увеличаване броя на заразените.
  • 43 Сашо

    1 3 Отговор
    Повечето хора носят замърсени маски, защото нямат пари да си купуват постоянно нови. Нищо чудно това да е причината за увеличаване броя на заразените.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 МутРафчийски

    6 1 Отговор
    Махни се, смотаняк!
  • 46 ivan

    11 3 Отговор

    До коментар #28 от "3666":

    умник герберски може ли да влезеш в сайта на МВР, има доволна статистика от началото на годината починали от ПТП ще се окаже има пандемия повече загинали от коронавирус//// гадните гербери видяха че няма да им мине номера : сега изведнъж голям пик..големия пик го чакаме от март месец ама стана май..ама май не е май и юни а пък може юли абе давай септември..
  • 47 Generalisimus

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "генералисимус Коба":

    Защо не престанете да наричате този охлюв генерал.Той не е истински генерал,както и тиквата от Банкя не е никакъв генерал.Това е обида към военните.Тази символика,която започнаха да си я раздават знайни и незнайни откачалки е от времето на демокрацията.За да бъде един военен генерал,трябва да е завършил генералщабна академия а това мекотело не е служил и в казармата защото е обратен а тях не ги взимаха в казармата.Питайте съселяните му ако не вярвате.Другия момент е,че както Плевенлиев от събирач на отпадъци по паркингите в Германия,го направиха президент,на Тикволандия,така и този измислен генерал,който се е возил в бърза помощ като фелдшер в Германия са го направили шеф на военна болница.В Тикволандия всичко е възможно.
  • 48 Generalisimus izmama

    4 2 Отговор
    Защо не престанете да наричате този охlюв генерал.Той не е истински генерал,както и тiквата от Банкя не е никакъв генерал.Това е обида към военните.Тази символика,която започнаха да си я раздават знайни и незнайни отка.чалки е от времето на демокрацията.За да бъде един военен генерал,трябва да е завършил генералщабна академия а това mекотело не е служил и в казармата защото е обратен а тях не ги взимаха в казармата.Питайте съселяните му ако не вярвате.Другия момент е,че както Плевенлиев от събирач на отпадъци по паркингите в Германия,го направиха президент,на Тикволандия,така и този измислен генерал,който се е возил в бърза помощ като фелдшер в Германия са го направили шеф на военна болница.В Тикволандия всичко е възможно.
  • 49 ПЛАЗМИ ОТ СТАТИСТИКА И ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

    6 1 Отговор
    НИЩО НЕ РАЗБИРА! МИЛЕН ЦВЕТКОВ В ИНТЕРВЮТО СИ В 7/8 ТВ ЯСНО ГО КАЗА: "ЗАТВОРИХМЕ ПРОЗОРЦИТЕ, А СЕГА КАКВО И НАКЪДЕ, ВАКСИНА НЯМА!" ОТ ТОГАВА НА НОЩ И ДОБРИЯТ ДОКТОР НЕ ИМ Е ЯСНО, КАКВО ДА ПРАВЯТ ВЪОБЩЕ И ЗАПОЧНАХА ДА НАДУВАТ САМО СВИРКАТА И ДА ПИЛЕЯТ И ЕВЕНТУАЛНО КРАДАТ ДЪРЖАВЕН РЕСУРС. НЕ ИМ СТИСКА ДА ПРЕДПРИЕМАТ НЕЩО СМИСЛЕНО, НЕ ИМ ДОСТИГА И ОПИТА И АКЪЛА.
  • 50 Мутафчийски

    6 0 Отговор
    Заразата се разпространява из цялата страна от един идиот,който обикаля с джипката си като нарушава забраната да не се пътува без неотложна причина.
  • 51 Ина

    9 1 Отговор
    Поздравления за статията! Крайно време беше някой да опровергае лъжливите цифри които съобщават, както и лъжливите обвинения спрямо хората с които се опитват да насаждат вина.

    Коментиран от #53

  • 52 А добър ден!

    2 1 Отговор
    Тези сега с нетърпение чакат другата седмица, за да могат да обявят бум на заболелите и да нахокат хората, които пътуваха по Великден. "Това е перверзно!"
    Защо не изкараха една таблица, една графика на тези брифинги, да покажат нагледно ръст на заболели, брой тествани и т.н. Само се крият зад сухи числа. Все повече се оплитат в интригите си, ама не всички са овце и мисирки и не всички са герберасти, за да слушат Тиквата.
  • 53 НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ина":

    КАТО НЯМАТ ОПИТ И АКЪЛ, ДА БЯХА ПЛАТИЛИ ДОБРЕ НА КИТАЕЦ ВИДЯЛ И ПРЕБОРИЛ ЕПИДЕМИЯТА В УХАН. А НЕ БОЛЕН ПОЖАРНИКАР ДА СЕ ИЗЖИВЯВА НА ДОБРИЯ ДОКТОР И НА НЕ ЗНАМ ОЩЕ КАКВО СИ.
  • 54 Гост

    1 0 Отговор
    Повечето болни водят до повече заразени на ден.
  • 55 Хм...

    3 1 Отговор
    Добра статия, макар че вероятно всеки нормално мислещ отдавна сам е стигнал до същите изводи - числата и %-тите обявявани с мрачна физиономия от паркетния генерал Годжи ежедневно са срам за всеки който помни поне малко от математиката в основното училище.
    Да обявяващ ръст на заразени без да отчиташ нарастващия брой тестове е или неграмотност или умишлено заблуждение, граничещо с престъпление.

    И дете ще се сети че ако вчера си правил 100 теста и си открил 1 заразен, а днес направиш 200 и откриеш 2ма, няма ръст на заразените, а застой...

    Но това не е изгодно на изродите искащи да внушават че "кривата върви нагоре", "вие сте виновни", "ама ние ще ви спасим" и т.н.

    А и ако няма ръст някой може да запита "абе, а защо си съсипваме икономиката и вървим бодро към нова виденова зима с тия идиотски мерки?"
  • 56 Хм...

    2 1 Отговор
    И интересно защо продължава да се игнорира ролята на BCG ваксината - факта че всички бивши СОЦ-държави са слабо засегнати откъм тежки случаи/починали? Това вече е повече от очевидно, разлика има между източна и западна германия дори. От западните държави португалия е по-слабо засегната, защото и там е имало масово прилагане на BCG.

    Именно това е основната причина за това нещата у нас да са добре, а не хаотичните и безсмислени в по-голямата си част мерки на щаба. И това е причината да сме ОК въпреки че мерките не се спазват особено съвестно.

    Вместо да се възползваме от този късмет и да отпуснем някой от мерките от които и без това няма особен смисъл, за да се минимизират щетите по икономиката, безработицата и т.н. ние сами се закопаваме. Под "ние" разбира се имам предвид жалкия НОЩ и вожда борис-офф.
  • 57 Касчей

    1 0 Отговор
    Със същия успех може да се твърди, че това е резултат от задължителното носене на маски
  • 58 ееееехх

    0 0 Отговор
    требваше 2 месеца за да се разбере зависимоста на обявените заразени от броя тестове. Та това и ученик в 3ти клас може да го разбере -колкото повече пари му даваш толкова повече бонбонки ще си купи. Ама тея нали н смятат за канарчета и мислят че само те могат да четат ама не и да мислят . Да ама народа взе ,че се изучи и не можеш лесно го излъга.
  • 59 Кой е по по най?

    1 0 Отговор
    Още Сталин е казал, че ако народа много иска избори ще ги направи, но той ще чете бюлетините. Като чета коментарите си мисля, че ГЕРБ и АТАКА имат сходен брой избиратели, но ГЕРБ четат бюлетините, имат си МВР, съд, прокуратура, медии, а АТАКА имат само един изкуфял лидер, което е единствената прилика с ГЕРБ. Сърдят се, че германците слушали, а ние не. А вие чухте ли там да се отменят и приемат заповеди по три пъти на ден или някой да излиза и да говори за морги и ковчези? Когато имаме грамотни и компетентни хора, мислещи за народа също ще слушкаме. До тогава газ през КПП-то да ядем агнета, пък нека годжи се мръщи и си наглася цифрите
  • 60 волен сидеров

    1 0 Отговор
    не разбрахте ли БЕ ОВЦЕ-не е разхлабено положение-А МАНИПУЛАЦИЯТА-ще го разбете но след година дзве и тогава кой ЛИ ще носи отговорност -----30 години вече-НИКОЙ -ХА ХА ХА ХА -ОВЦЕ-ВИЖТЕ КАКВО СТАВА ПО СВЕТА-ИМА ДВОЙНИЦИ НА ЛИДЕРИ 3ТЕ НАЙ ГОЛЕМИ В ЕВРОПА И САЩ-рептилите си действа-МИСЛЕТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО,ВДИГАЙТЕ ВИБРАЦИИТЕ -ПУСКАЙТЕ И НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАЙТЕ НА ЗЛОТО-ТАКА ЩЕ СЕ ОБЕЗСИЛИ.....СВЕТЛИНАТА ЩЕ ПОБЕДИ----Станете кози
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове