ФАКТИ.БГ

Адвокати обясниха промените в Закона за търговския регистър

По-голяма част от промените не влизат в сила веднага, а действието им е отложено за 01.01.2022 г. 

Публикувана: 28 Април, 2020 10:55
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9789
Адвокати обясниха промените в Закона за търговския регистър
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.

С „Държавен вестник“, бр. 38 от 24.04.2020 г. бяха обнародвани промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, свързани с нови правила при подаването на годишните финансови отчети и доклади за дейността.

По-голяма част от промените не влизат в сила веднага, а действието им е отложено за 01.01.2022 г. Считано от тази дата отпада задължението за плащане на държавна такса в полза на Агенция по вписванията за обявяване на годишния финансов отчет и доклада за дейността, обясниха от Консултантска къща "Велинов и партньори".

Другата важна промяна, влизаща в сила от началото на 2022 г., е свързана с въвеждането на еднократно подаване на финансовите отчети по електронен път до Централизирана административна информационна система за бизнеса, интегрирана със системите на НАП, НСИ и Агенция по вписванията.

Със заключителна разпоредба към Закона за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, в сила от 24.04.2020 г., се уреждат и правила относно текущата кампания по публикуване на ГФО за 2019 г. Те са пряко свързани с последните изменения на Наредба № 1 от 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, влезли в сила на 14.03.2020 г. С тях отпада задължението на микро-, малките и средните предприятия в страната да прилагат към заявлението за публикуване на годишния си финансов отчет и доклада за дейността допълнителни документи, доказващи изпълнение на съответните изисквания за приемане на счетоводните актове от компетентния за това орган – изисквания за свикване на Общо събрание по предвидения в закона ред и провеждането му при изискуемия за това кворум и мнозинство при вземане на решения и т.н. и т.н. Вместо тези документи, посочените категории предприятия следва да подадат само декларация по образец, удостоверяваща приемането на актовете от съответния комептентен орган. Декларацията се подава от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел, а образецът ѝ е достъпен на електронната страница на Агенция по вписванията.

С цел уеднаквяване на режима по отношение на всички предприятия, независимо дали са подали заявления за публикуване на ГФО за 2019 г. преди влизане в сила на новите правила, се предвижда в § 5 от Закона за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, в сила от 24.04.2020 г., че „За производствата по обявяване на заявени пред търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, които не са приключили до влизането в сила на този закон, обстоятелството, че актовете по чл. 38, ал. 1 от Закона за счетоводството са приети от общото събрание на съдружниците или акционерите или от съответния орган, се удостоверява само с декларацията по чл. 13, ал. 4.“ Следователно, по отношение на вече подадените заявления, длъжностните лица от Агенция по вписванията ще приемат подадената декларация за истинност като удостоверяваща приемането на счетоводните актове от съответния компетентен орган и няма да проверяват покани за свикване на общи събрания, протоколи и т.н., а заявителите няма да трябва да подават допълнителна декларация в тази връзка.

Следва да се обърне специално внимание, че посочените законодателни промени не освобождават предприятията от задължениeто им да проведат съответната процедура по приемане на счетоводните актове от компетентния за това орган на дружеството или юридическото лице с нестопанска цел, а са насочени към облекчаване на административната работа на длъжностните лица към Агенция по вписванията, които разглеждат и обработват подадените заявления. За посочването на невярна информация в декларацията се носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК.

За предприятията по чл. 19, ал. 1, т.4 и §1, т. 22 от ЗСч. (големи и предприятия от обществен интерес) остава да се прилага досегашният ред на доказване на приемането от компетентния орган на заявените за обявяване годишни финансови отчети и доклади за дейността.

Накрая, във връзка с удължаване на сроковете за подаване на ГФО до 30 септември 2020 г., обръщаме внимание на всички юридическите лица с нестопанска цел, които осъществяват дейност в обществена полза, че срокът за публикуване на годишния доклад за дейността по чл. 40, ал. 3 от ЗЮЛНЦ остава непроменен, а именно 30 юни 2020 г.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Дамян
2 Отговор
Нocи ce нaкaзaтeлнa oтгoвoрнocт aмa друг път!
Cъcтaвът нa чл. 313 oт НК e "Кoйтo пoтвърди нeиcтинa или зaтaи иcтинa в пиcмeнa дeклaрaция или cъoбщeниe, изпрaтeнo пo eлeктрoнeн път, кoитo пo cилaтa нa зaкoн, укaз или пocтaнoвлeниe нa Миниcтeрcкия cъвeт ce дaвaт прeд oргaн нa влacттa зa удocтoвeрявaнe иcтиннocттa нa някoи oбcтoятeлcтвa, ce нaкaзвa..."
Нaрeдбaтa e приeтa oт мин. нa прaвocъдиeтo, a нe e aкт нa МC нитo зaкoн или укaз! Въпрocният oбрaзeц нa дeклaрaциятa e прилoжeниe към чл. 62a, aл. 2, т. 2 oт Нaрeдбaтa, т.e. тoй чacт oт нeя.
Нямa кaк в тoзи cлучaй прeдcтaвянeтo нa дeклaрaция c нeвярнo cъдържaниe дa e cъcтaвoмeрнo пo чл. 313 oт НК.
Мoжeшe дa бъдe, aкo рaзпoрeдбaтa бe нe в Нaрeдбaтa, a в зaкoн - ЗCчeт., ТЗ, ЗЮЛНЦ или ЗТРРЮЛНЦ.
Нo кaктo кaзвa бившият върхoвeн cъдия Ивaн Филчeв в книгaтa cи "Тeмидa ce шeгувa", "Зaкoнoдaтeлcтвoтo e ювeлирнa рaбoтa, нo зa cъжaлeниe чecтo e пoвeрeнa в ръцете нa кoвaчи."

Оценка:
-0 +10

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5