Last news in Fakti

29 Април, 2020 16:23 1 800 25

Безплатни чадъри и шезлонги в законопроекта на НФСБ за туризма

  • туризъм-
  • мерки-
  • коронавирус

Заблуда е да разчитаме на чуждите туристи – да привлечем българите по нашите плажове, заяви Валери Симеонов

Безплатни чадъри и шезлонги в законопроекта на НФСБ за туризма - 1
Снимка: Архив

„Една от важните практически мерки, които НФСБ предлага в законопроекта си за спасяване на туризма е безплатното ползване на всички плажни съоръжения – шезлонги, чадъри и маси. Държавата ще задължи концесионерите и наемателите да предприемат тази мярка срещу намаляването на 50 % на концесионната им такса или наема“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей, България“ на "Нова телевизия".

В първия законопроект за спасяване на туризма е заложена идеята всеки социално-осигурен работник или служител да получи ваучер за 210 лв., който да използва реално за минимум 7 дни почивка. Нощувката ще се осребри на хотелиера срещу предоставянето на ваучер и извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която доказва, чу лицето е ползвало услугата. Така ще бъдат предотвратени всички схеми за злоупотреби като с боновите книжки при масовата приватизация.

Целта е мярката с ваучерите да стимулира. От една страна – малките хотели, къщите за гости, тъй като има практика да се плащат бонуси от рода на „плащаш 7 нощувки – получаваш 9“. От друга страна – ще се осъществи „мек натиск“ върху 4 и 5-звездните хотели, които няма как да не свалят цените, за да усвоят част от парите, които държавата предоставя и при отсъствие на чужди туристи.

Пакетът от мерки на НФСБ предвижда и ваучери на стойност 100 лв. за ученици – за зелени училища, екскурзии, състезания.

„Предлагаме намаляване на ДДС на 9 % за ресторанти, туроператори и туристически агенции. Сега това важи само за хотелите. По наши предварителни разчети ще струва между 100 – 150 млн. лв.“, каза още Валери Симеонов.

„Мярката 60:40 не работи за туристическия бизнес, защото при тази криза там няма бизнес, няма обороти и фирмите няма с какво да платят тези 40 %. Затова предлагаме държавата частично да поеме 60 % (мярка 60:0) от заплатите във фирмите, които се занимават с туризъм“, подчерта лидерът на НФСБ. Става дума за до 1/3 от персонала, за хората, които са гръбнака на фирмата – главни готвачи, салонни управители, мениджъри. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година.

Валери Симеонов добави, че разчетите по мерките за спасяването на туризма са изпратени ва финансовия министър Владислав Горанов и екипа му за изготвяне на експертиза още в неделя.

Запитан за конфликта му с министър Ангелкова и за това дали предложенията на НФСБ се приемат, той отговори: „В момента спасяването на туризма е основна задача. Отношенията ми с министър Ангелкова са на заден план. Аз съм зрял човек, мога да работя с всеки.“

Законопроектът, както и други предложения за подпомагане на сектора ще бъдат обсъдени в Работна група по разпореждане на министър-председателя.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наточил се е на поста на Ангела небес

    25 3 Отговор
    Ки шезлонги бре, Валерка. Не разбра ли, че това лято Черно море е най накрая в заслужена карантина.
  • 2 Дори и безплатно да е беге бетономорие

    22 6 Отговор
    Пак няма да отида
  • 3 SARS

    26 1 Отговор
    Тази година ако няма руснаци ще има много фалити и оставка на министър-ката :)
  • 4 и 50лв маска

    20 0 Отговор
    Безплатен чадър и шезлонг.. Няма безплатен обяд.
  • 5 Maf1ata BG

    24 1 Отговор
    Мафията бетонира черноморието ни! :\
  • 6 Значи или ше ида в Туркия на курорт

    11 5 Отговор
    Или нема да ида никъде

    Коментиран от #8

  • 7 миш

    26 2 Отговор
    Мале,мале какво ни дават безплатно.Аз не мога да си купя чадър за 10 лева и да си легна на хавлията.Ами то на плажа трябва да е безплатно,щото баща ти не носил песък с кофата,нито е на деда ти.Вие,като ходите в планината,взимат ли ви такса сенка на дръво у балкана и такса поляна.
  • 8 До манафа

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Значи или ше ида в Туркия на курорт":

    Въри в Анадола борке хехе :D
  • 9 Буко Баламата

    18 3 Отговор
    Че те в Гърция по принцип са безплатни! Британци търсете те са плащачи ние скъсаните ще сме в Италия и Гърция.
  • 10 Boy&Co ltd

    9 0 Отговор
    Безплатна пълна програма. Това трябва да предложи.

    Коментиран от #15

  • 11 Последния софиянец

    15 1 Отговор
    Как безплатни чадъри бе? Аз за плаж със 100 чадъра платих на Златните 100 000 лв за два сезона. Пълнят се два месеца, това прави по 30 000 на сезон. Общинарите взимат плажовете на безценица и ни съдират кожите на арендаторите. Затова вече не правя бизнес по морето. Псувайте тях, а не работещите хора.
  • 12 Стига вече

    12 2 Отговор
    Абе тези патриоти не спряха с този туризъм.Толкова хотели ли имат, че напират толкова яко.Хората не могат да си платят сметките и лекарствата, те само това си знаят.Да не мислите ,че им пука за обикновените хора? Не, ние мислим само да опазим хотелиерите.

    Коментиран от #14

  • 13 Така ще ги познаете

    10 0 Отговор
    Мършите преди избори се характеризират с това, че 4 години правят мизерия, или с бездействието си влошават положението в държавата, а накрая като наближат избори започват с популистки, но в същото време абсолютно мишкарски активности да изплуват като имидж сред простите и не образованите!
  • 14 Последния софиянец

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Стига вече":

    Половин България се храни от туризма. Другата половина от гурбетчиите на запад. Сега ги няма и двете. Кво праиме а?

    Коментиран от #23

  • 15 Да,ама всеки ден,

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Boy&Co ltd":

    иначе пак не се получава,ха-ха-ха..... .

    Коментиран от #16

  • 16 Последния софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да,ама всеки ден,":

    На моя плаж на Златните един сутеньор събираше к.рви за износ за Испания. За да не ги гоним за мене, брат ми и съдружника имаше вечер безплатни програми.
  • 17 Boy&Co ltd

    11 1 Отговор
    Аз съм чувал, че в държавите от Западна Европа работниците получават като бонус една заплата по време на платената си отпуска. Нашия предлага ваучер за 210лв, който задължително трябва да го похарчиш на нашето Черноморие. Дайте по 210лв, а не ваучери.

    Коментиран от #19

  • 18 евро цени

    13 1 Отговор
    Това разбира се е похвално
    В Гърция платих за студио- аз и жената на голямо легло , детето на единично цена 40 евро демек към 80 лв
    Паркомясто не се заплаща , отпред пред хотелчето беседки , пейки и тн...абе красота
    Плажа на 100 метра , цените на бара по2,5 евро
    Аз биричка , жената безалкохолно , лапето сокче = 7.5 евро и те настаняват под чадър с два шезлонга
    Дори да предположим , че тези 7.5 евро( 15лв) са за сянка , все пак ти дават и напитка срещу тях
    Дано и нашите подобрят отношението си спрямо българския турист
  • 19 Boy&Co ltd

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Boy&Co ltd":

    Пояснявам. В Германия, излизаш в отпуск и получаваш бонус равен на една работна заплата, ей тъй да си имаш за харчлък, и си харчиш де си поискаш. Връщаш се от отпуск и пак получаваш заплата за месеца в който си бил в отпуска. Нашия предлага 210лв ваучер който не може да го харчиш на друго място освен в БГ.
  • 20 татарския

    6 0 Отговор
    ще продава билетите на плажа...
  • 21 Неразбиращ

    4 3 Отговор
    210лв не стигат и за един ден оинклузив.да кажем че с жената стават 420лв каето е един ,,уйкенд,, тука се говори за 7 дни ,което в иделния случай са 5дни отпуска,ако я имаш и те пуснат,заради пропуските от короната, за тях тябва да добавиш още една средна заплата,и всичко това за да проявя патриотизъм за да спася бг хотелиерите,за тоеа че предното лято за 5 дни дадох 1700лв оинклузив нима тогава някой ми съчуства от тях.

    Коментиран от #22

  • 22 ГоСт

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Неразбиращ":

    1700ЛВ ...ЗА 5 ДНИ...абе ти луд ли си бе , човек...800еврака...ми това е наемът със закуска на едно добре подредено апартаментче в Гърция на първа линия за20 дена...Аз миналата година за 400евра си наех един етаж от къща на 25км от морето за два месеца,приятелю...А ако почна да ти изреждам всичко..ще ти призлее как си се минАл...
  • 23 само да питам

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Последния софиянец":

    Я кажи как го правиш тоя номер да храниш половината България. Сервитьори от Украйна..камерирерки от Молдова...пилета от Полша, домати от Турция, зеле от Македония..чесън от Виетнам...как го праиш тоя номер, я кажи. Ти направо лекции по макроикономика в Станфорд трябва да четеш...Я какъв гениий сме си имАле тука...
  • 24 гацо бацо

    2 1 Отговор
    безплатно в българия...............,това е все едно бензина да е 0,21 стотинки за литър
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове