Last news in Fakti

30 Април, 2020 16:45 3 264 34

Нови тестове показват дали сме изкарали К-19 и дали сме заразни

  • нови тестове-
  • тестове-
  • к-19

Специалните ELISA тестове са поръчани от Европа и ще пристигнат след около 10 дни

Нови тестове показват дали сме изкарали К-19 и дали сме заразни - 1

Предварително проучване, което ще бъде оповестено в Европа, ще бъде направено в Пловдив. То ще се извърши с ELISA тестове, които ще покажат дали човек е изкарал COVID-19 или дали е в заразна фаза.

Това съобщи на пресконференция в Пловдив държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише Блиц.

Пловдив е избран като представителен град в България. Търсен е регион, в който едновременно и да има заболели от коронавирус, но да няма прекалено много бум като във Видин.

В организацията ще бъдат ангажирани областна управа, РЗИ, лечебните заведение и няколко лаборатории, в които ще се извършват тестовете по специален метод.

Освен да знаем колко хора са прекарали вируса, ще разберем и как се движи той, а това изследване като цяло ще важи за цялата страна, добави доц. Кунчев.

На пресконференцията беше представена Савина Стоицова. Тя е епидемиолог, заразни болести, и прави дизайна на изследването. Има богат опит с различни вируси в други страни. Това изследване няма нищо общо с обикновеното тестуване, обясни Кунчев.

Специалните ELISA тестове са поръчани от Европа и ще пристигнат след около 10 дни. Това проучване се прави на случаен принцип и по напълно стандартни изисквания. Ще бъдат изследвани основно домакинства във всички райони на Пловдив.

Всички те ще бъдат избрани на случаен принцип и ще бъдат между 500 и 1000 души, но по-скоро се надявам да са около 1000, каза доц. Кунчев.

На ден могат да се правят по 100-150 теста. Пряко с изследванията ще бъдат ангажирани около 40-50 души областна управа, РЗИ-Пловдив. Ще бъдат включени лечебните заведения, студенти по медицина, както и доброволци.

Ще бъдат сформирани групи, които ще обикалят по къщите на пловдивчани и ще ги канят за това изследване, а също така ще бъдат разпратени писма на случаен принцип до хората.

Изследването е напълно доброволно. Който не се съгласи, няма да бъде тестван. Още от сега има пловдивчани, които са изявили желание да бъдат част от изследването, но няма как това да стане, защото държим всичко да е на случаен принцип", подчерта доц. Кунчев.

Цялото изследване за Пловдив ще струва около 30 000 лева.

Изследването ще завърши за около 2 седмици и ще бъде представителна извадка на нашата страна за Европа.

Относно проблемът с огнището в Брестовица Кунчев каза, че това е един много типичен пример за пламнало огнище и че ще има още такива. Върнал се от чужбина човек заразява в близкото си обкръжение семейството, но когато мерките са взети навреме виждаме как вирусът се стопира и не се разпространява другаде, освен в двете ромски фамилии.

Той даде висока оценка на Щаба в Пловдив и на неговия председател - областния управител Дани Каназирева. От своята страна тя съобщи, че няма нужда от затварянето на село Брестовица, тъй като движението в ромската махала е силно ограничено, присъствието на полицията е денонощно, а коронавирусът е ситуиран само в четирите къщи на двете семейства където е открит.

Каназирева подчерта, че по нейно настояване са били направени доста повече проби за К-19, отколкото предвидените. На края на пресконференцията стана ясно, че представителното изследване за Пловдив ще стартира след около 2 седмици.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Олегь

    4 11 Отговор
    Само Бойко ще ни спаси другари
  • 3 абе тука

    3 3 Отговор
    има ли агенти на костя?

    Коментиран от #8

  • 4 Мислещ

    13 1 Отговор
    И колко ще са лудите да се подложат доброволно на риск от, първо, домашен арест, а в бъдеще може би и допълнителна доза следене, най-малкото?

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Све

    18 5 Отговор
    Тая изглежда са я подготвили да хвърля прах в очите..... Медийно представяне.....Хил теста.
    След дъжд качулка... ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ КАЗА НЕЩАТА ТОЛКОВА ПРОСТО И ЯСНО . Мерките са политически а не здравни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Све

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "абе тука":

    На Костя не зная, но тиквеници колкото искаш

    Коментиран от #10

  • 9 адаша

    1 1 Отговор
    Ами това е готино бе майна. След десет дена в една редичка пред Тримоната
  • 10 аа щото

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Све":

    Да питам кога ще дават парите,или обръщам другата страна.
  • 11 Чук и Гек

    1 3 Отговор
    Какво прави на фотоса Грета Тунберг, наредена до доцент Кунчев! Някакъв еко проблем ли възникна в тандем с пандемията?

    Коментиран от #16

  • 12 Друг мислещ

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мислещ":

    Не само това, ами могат да ти пъхнат вируса директно в носа. Като ги знам какви мърлячи са...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Професор

    8 1 Отговор
    "Калинки ме лазят, мамо" -- Българска народна песен. Другарката Стоицова не е даже и лекарка. Авторка е на 16 публикацийки. Майка й Стоянка от БАН има повечко, ще помага... Дето се вика, "Машаллах".
  • 15 Чума

    5 2 Отговор
    Защо Ви е тест!? Нали така, щаб! Поне това бе лозунга преди месец и нещастния Мангърич яко пострада, че искаше тестване. Стойте си по къщята и благодарете на Правителството! От тази гениална мярка, по добра не е измислена! Гениалното винаги е много просто! Като господин Борисов!
  • 16 това е леля и

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чук и Гек":

    на Гретa
  • 17 Сърп и чук

    2 1 Отговор
    Моля Ви, не използвайте това название - К-19! Това е една от най нещастните атомни подводници! Американците направиха и филм!
  • 18 Пловдив е чист

    7 2 Отговор
    Хора разберете! Колкото повече млади и здрави тела се заразят, и оздравеят, толкова по-скоро ще се приключи с това. Нарича се “стаден имунитет”. Трябва система за изолация и предпазване на старите хора. Останалите ТРЯБВА да го преболедуват. Иначе просто забавяме разпространението на заразата. Трябва стена от хора с изградена имунна защита, както го правят в Австралия и Швеция.
  • 19 Попов

    2 1 Отговор
    Избрали са Пловдив, защото тая бивша сервитьорка от момичетата на Ванко 1 е алчна до истерия за власт и пари. Тази здравка е мадам лъжа. Горките пловдивчани.
  • 20 Мони

    2 2 Отговор
    Пловдив е зле с тая. Ще я махнат за да се оправи града

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Госあ

    0 4 Отговор
    Ееее най накрая Елайзи. Ай са вземете по един робот за трите големи градове, който прави по 10 000 теста на денонощие. И двайсетина Canon'a за валидиране и допълнителни тестове и ще сте готови и за втората вълна. Между другото, адекватно поведение на щаба сравнение с льольото с хамериканските тестчета и стадния имунитет.

    Коментиран от #32

  • 22 сатър шеф

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мони":

    Пловдив е много зле с тази и с кмета.Изпокриха се като мишки.Няма информация,организация в парковете в градините в магазините.Само са инструктирали полицията да пише глоби за да пълнят хранилката.
  • 23 ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мони":

    Пловдив е зле със Зико (мутрата на ГЕРБ).
    Дани ще отмести това недоразумение на следващите кметски избори.
  • 24 Васил

    0 0 Отговор
    Само разтягат локуми нали щеше да има масово тестване какво стана?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 прочетено в фейса

    3 1 Отговор
    Шефът на онкологията рече - "Около 48-49 души умират дневно от рак в България". Толкова общо пък умират у нас месечно от коронавирус. И това е така не защото не ходите в парка или защото в Щаба са им свършили чувалите за трупове. Какво има повече да говорим? Слушахте ли д-р Антония Първанова по bTV? И както каза тя, просто следете парите. Толкова по въпроса с прословутата пандемия. Правят ни на идиоти. Глобално. И не защото коронавирус няма или защото той не може да има летален край, а просто защото има още около 1000 други смъртоносни болести от които може да умрете още днес. Но не съм чул, някой да иска да ни държи вкъщи, защото горим боклуци, въздуха е брутален и сме на първо място по рак на белия дроб в Европа и света. Нали така или бъркам? А на онези, чакащите да умрат на дивана вкъщи, искам единствено да кажа, пийте дезинфектант!
  • 27 science enthusiast

    9 0 Отговор
    Абе какви корони,какви 5 лева..???!!! През 2009г. от "свински грип" починаха над 4.000 българи, и то предимно млади хора ,бременни жени ,родилки но нямаше такава паника ,репресивни мерки ,щабове и прочие миционерски способи за "борба с китайският грип". Що бе?? Просто за герберите нещата отиваха много на зле и повечето политолози вещаеха предсрочни избори тази пролет, но..... вирусче !!! И сега не може да се събирате ,почти официално ви подслушват ,следят ви (дори тук трият коментарите) ,не може пред МС да протестирате ,ако кажете нещо против герба МУ ,може и каскет да ви поставят.. Кееееф за управляващите ,а и в мътна вода най-добре се захранват банкови и офшорни сметчици ,нали???!!! Все пак едни 10-12 милиарда евро трябва да се усвоят от "правилните" хора!! г-н Борисов ,благодарим ти за пика, благодарим ти за платото, благодарим ти за тинята, и за живота в блатото!!! С калинки вирус не се преборва!!!!

    Коментиран от #28

  • 28 СВД

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "science enthusiast":

    Съдържателен анализ! Само като пример на казаното - вижте как мафията се разправя, облагодетелствана от извънредното положение, с неудобни като Лозан Панов, а защо не и Лилана Деянова! Не казвам властта, а мафията, защото мафията е не само власт, а нещо повече!
  • 29 жкжцахж

    1 0 Отговор
    Щабът признава само PCR, иначе бройките не излизат.
  • 30 Гост

    2 0 Отговор
    Изказването на доц. Кунчев дава достатъчно основание прокуратурата да се самосезира. B условията на извънредно положение с изявленията си той стигматизира български граждани и насажда етническа омраза. Разделянето на български граждани на етнически принцип е сериозно нарушение на закона. Служебното положение на извършителя на деянието може да се разглежда като сериозно утежняващо обстоятелствата. Публичните изявления на доц. Кунчев са с висока степен на обществена опасност и могат да предизвикат ескалация на напрежение и противообществени прояви в населеното място. Поведението на доц. Кунчев е несъвместимо с поста, който заема във висшата държавна администрация.
  • 31 Усмивката

    1 0 Отговор
    Тестването на народните представетили , вече няколко пъти и то всички, на случаен принцип ли е. Случайно ли и Бойко борисов е тестван вече 15 пъти. Средствата откъде са. Пак от Европа ли.
  • 32 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Я кажи как да купим и да доставим 10-ина такива робота от "поднебесната империя" и ни светни пак за комуно-конфуцианството, Мао, Тао и Бао, и за екзистенциалния източен империализъм, известен още като китайски комунизъм. Сега чичо ти Тръмп като им тресне едни санкции за биологичната война срещу САЩ, ще им трябват роботи да лъскат ч-кии на партийните секретари там...

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този комунизъм

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Професор":

    превърна Китай във водеща страна в света . А се огледай у дома си - с колко китайски неща обогатяваш всекидневието си? Без колко от тях не би могъл да живееш? Е, разбира се, без американските самолети също не бихме могли да изкараме,де.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове