Last news in Fakti

4 Септември, 2012 16:31 1 325 0

Есен 2012: Последен политически рунд

  • парламент-
  • политически сезон-
  • велчев-
  • станишев-
  • лютви местан-
  • мартин димитров
Есен 2012: Последен политически рунд - 1
Снимка:БГНЕС

Последната за този парламент сесия традиционно започна с декларации на парламентарните групи.
ГЕРБ направиха ясна заявка за възможностите си и отбелязаха, че това, което правят се вижда.
Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев: „Основна задача за всички нас ще бъде приемането, гласуването на бюджета за новата 2013 бг. Благодарение на последователната, стабилната и предвидима финансова политика на правителството през изминалите три години ще можем да осигурим такъв обем от средства, който да гарантира както по-добър живот на българските граждани, така и да затвърдим позициите на България в Европа като финансово стабилна и икономически конкурентна държава".
Той подчерта, че "строителството и изграждане на инфраструктура в цялата страна е единствения начин за интегрирано развитие на всички региони". Велчев обеща продължаване на реформите в образованието, здравеопазването и други важни сфери.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи като приоритет партията му да бъде опозиция на "безобразията" на властта. Той заяви, че  „голелият политически сблъсък между Коалиция за България и ГЕРБ ще бъде бюджетът": "Трябва да кажете цялата истина – 4 млрд. от фискалния резерв са похарчени, а 5 млрд. са натрупани новите дългове за запушване на дупките в бюджета.Бюджет 2013 ще правите преди избори с някакви хвърляния на средства на хора. Истината е, че имаме над 400 000 безработни, 250 000 обезкуражени, които не могат да свържат двата края. Това е резултатът от управлението на ГЕРБ". Според Станишев все по-малко българи вярват на демагогията на управляващите, защото тя рязко се разминава с реалността и с действията на правителството. „27% от граждани биха напуснали България незабавно при първа възможност. 1/3 от българите изобщо не искат да живеят в България, която се управлява от Борисов и ГЕРБ", заяви Станишев.


Според ДПС няма никакво значение какви приоритети ще заявят опозицията и управляващите, защото в крайна сметка всичко се решава от премиера Бойко Борисов.
„Според парламентарната група на ДПС единственото добро, което оттук нататък може да направи 41-вото Народно събрание за страната, е незабавно да се разпусне, за да се организират предсрочни избори през късната есен. Няма друг изход от управленското безплодие на ГЕРБ, която тика страната към пропастта на икономическия регрес социалната нищета", каза Лютви Местан. Той критикува и големите инфраструктурни постижения на кабинета Борисов. "Може би магистралите са вашата голяма правда, а дефицитът с бита за оцеляване на гражданите - малката. Само че животът е низ от малки правди и никоя магистрала няма да заличи глада. Говорим за глад в буквалния смисъл", коментира Местан. Той отбеляза и че бедността засяга все по-широки социални кръгове. "Над 60% от гражданите са свили драстично разходите си за храна, спестяват от лекарства", заяви Местан.

Мартин Димитров от Синята коалиция попита: „Какво означава нарастването на цените? Какво означава нарастването на безработицата? Какво означава влошаването на всички икономически показатели?" И си отговори: „Означава неуспешна икономическа политика на управляващата партия ГЕРБ и на правителството". Според него правителството върви към "ляв популизъм".

Волен Сидеров поиска оставката на Николай Младенов, иронизира министърът на културата Вежди Рашидов и отбеляза какво се е случило през лятото. 

Преди всичко искам да кажа добре дошли в родината на всички депутати от управляващата партия, които пристигат от Малдивите, Карибите, Канарите и други екзотични острови! Също така, както и от своите луксозни имения в братска Гърция и други съседни държави и да им кажа какво се случи през това време в родината ни.
А тук,  дами и господа от управляващата коалиция (не е грешка, защото сте коалирани с купени депутати) тук в нашата родина през това време имаше вълна от циганска престъпност. През това време министърът на вътрешните работи отмаря в резиденцията на Тодор Живков в Евксиноград. Не знам защо всички демократи обичат да отпочиват в резиденциите на Тодор Живков!..
Мутри се стреляха в дискотека, няма задържани,  не разбрах да има повдигнати обвинения, а същите, които се стрелят дават изявления по медиите и обясняват колко всичко е прекрасно. Питам се:  Дали сме член на Европейския съюз или  на „Анадолския” съюз, каза Сидеров.
Българите, които ме спираха обикновено са загубили работата, или бизнеса си и не виждат никаква перспектива.
Докато управляващите отсъствахте от България,  в Чехия прокуратурата заведе дело срещу компанията ЧЕЗ за корупция и измама. Няколко години подред аз от парламентарната трибуна повтарям: това е съмнителна компания, прекратете този договор с нея, изгонете я от България. Давам още един довод на дамите  и господата от ГЕРБ, но за съжаление тук за пореден път липсват представители на правителството... Г-н Борисов е зает вероятно, може би „Бистришките тигри” имат мач в момента – това е „извинителна” причина. Но къде е г-н Дянков? Той можеше да бъде тук, за да чуе нагласите на парламента , защото сред най-важните събития  през настоящия политически сезон ще бъде приемането на Закона  за бюджета, каза Сидеров.
Другото, което е за отбелязване през краткия летен сезон е, че в българската култура има „революционен” поврат. Г-н Рашидов е решил да започне съвместни сериали с Турция.
Другата тема, която силно предизвика нашето възмущение, това е липсата на всякаква реакция спрямо македонските издевателства. Отново фалшификации с българската история, отново гавра с нашата история и никаква реакция от страна на външното министерство. В тази връзка категорично искаме оставката на министър Младенов . И завършвам с най-фрапиращото и най-възмутителното  от изминалите месец – два. Това е назначената от правителството комисия за защита от дискриминацията, която трябва да бъде подложена на ревизия. А нейният бивш председател и бившите й членове да застанат пред съда,  защото те въвеждат антибългарска политика и се гаврят с наши национални герои – с Ботев и Левски.
Другото, за което ще настояваме, са поправки в закона за референдумите, защото много говорите за референдуми, но сегашния закон е несъстоятелен.  Той трябва да се поправи така, както е в Швейцария. АТАКА ще настоява през следващия сезон и за  категорично вдигане на минималната заплата и на минималната пенсия с индекс, подът за пенсията да бъде 500 лв., за минималната заплата – 1000 лева. Ако управляващите не могат да го направят, по- добре да не се занимават с политика. По-добре да станат домоуправители  и да оставят нещата на тези, които могат да решат проблемите на България.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове