Last news in Fakti

26 Септември, 2012 09:02 871 11

Местан: Да не политизираме изучаването на майчин език

  • местан-
  • майчин език-
  • лютви местан

 

Изучаването на майчиния език в училище не трябва да се трансформира в етнически проблем, защото трябва да намерим политическо решение на въпроса. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България” на ТВ7 заместник-председателят на ДПС Лютви Местан

Той коментира приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, с който да се гарантира задължителното изучаване на майчиния език в училищата.

По думите му се нуждаем от един съвършено нов методологически поглед към проблема с майчиния език. Според него трябва да се осмисли проблемът с ефективното изучаване на майчиния език, като съответстващ на българския национален интерес по две причини: „Първо, ефективното усвояване на майчиния език е условие за нормално изграждане на личността. И второ, това е условие за ефективно изучаване на официалния български език. Този, който не говори добре майчиния си език, не може ефективно да изучава и чужди езици, а това се отнася и за етническите българи”, смята още Лютви Местан.

„Да се твърди, че ДПС политизира проблема е нелепо, защото ще припомня, че ДПС възникна като обективна необходимост да се възстановят нарушените, грубо погазени права на малцинствата в България в годините на така наречения Възродителен процес. В този смисъл акцентирането върху правата и свободите на българските граждани е политическата идентичност на ДПС. Тоест, ние непрекъснато поставяме тези въпроси, за да бъдем обвинени от просветния министър, че едва ли не точно сега, през 2012 година го политизираме”, категоричен е Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    2 0 Отговор
    майчиния език е БЪЛГАРСКИ на който не му изнася да си заминава там от където е!!!!!!!!!
  • 2 Захарче

    2 0 Отговор
    Време е за преселване подобно на тези от 80-те години !
  • 3 ААА

    2 0 Отговор
    Написах го вчера, ще го повторя и днес: Като се чувства дискриминиран - да си ходи в неговата си родина и там да се шири колкото си иска. Само лае тук и всява омраза сред хората. Като си етнос в конкретна страна, ами съобразяваш се с привичките и начина на живот в нея, а не налагаш постоянно волята си за господство! Хайде къш, ще ти се невиди!!
  • 4 ъя

    2 0 Отговор
    Какъв гот ще е за турците да научат помаците на турски с български закон.
  • 5 георги

    2 0 Отговор
    Това момче го сърбят някой части....от тялото му......
  • 6 Димитров

    2 0 Отговор
    Едно не ми е ясно , този Местан ,а и Доган ,Кабил и исие , как още са живи?
    Не се намери един превъртял патриот да ги прати на кино, че цяла България да си отдъхне от тези антибългари. На тях основната цел е да ислямизират и турцизират страната . Те заради това са в парламента , заради това им се плащат тлъсти хонорари от Анкара. Явно ние българите наистина сме много миролюбива и толерантна нация . Ако такава анти държавна пропаганда се правеше примерно в Сърбия или Русия - до сега 100 пъти да са били премахнати по някакъв начин, Инфаркт, инсулт, катастрофа , рак и т.н..
    Само се питам до кога ще издържат нервите на българите , и кога ще им дойде до гуша от турцизацията и ислямизацията в България. То не щеш ли тези от ДПС , ами като за капак, новини на турски, турски сериали, турски радиа заглушават българските, джамиите никнат като гъби, турски домати , краставици, дини , турски облекла . Все едно сме една от провинциите на Турция а не страна от ЕС. До кога така ?????
  • 7 ААА

    2 0 Отговор
    Последните 3 изречения от коментара на г-н Димитров са много силни! Наистина държавата ни губи контрола в това отношение.
  • 8 The Bear

    1 0 Отговор
    Мисля, че всичко вече е загубено и България ще се превърне и остане задълго Турска провинция приета в ЕС.... само че кой ще сложи юларя на циганите да не се множат така!? Щото след 10-15 години никой няма да има полза от провинция населена от мръсно, крадливо, е...во, лъжливо и неуправляемо население.... А турското население в БГ много лесно се екзалтира от призивите на такива "идеолози" на тяхната бъдеща "революция", и за България може да стане страшно, ама много страшно само за ден-два - защото малограмотното, нискообразовано и зле информирано "ислямско" (както те сами се определят като някаква незнайна националност) население в България е така подготвено и надъхано с многократно повтарящи им се прости лъжи и малоумно-нагли искания, че сега е като сух барут - поднесеш клечка и току виж пламнало... А никой от тях не се замисля, че няма страна в света, където да се изучава със закон "майчин" език на чужда държава, заради исканията на хора които се определят като националност от тази чужда държава, но не искат да си ходят там, а се опитват да наложат поробващи порядки в държавата в която живеят, без да се съобразяват с исканията и законите определени от основното изконно местно население. И без да се замислят, че ако всички националности живеещи в България поискат новини на свой език и изучаване в училище, то няма да остане ефирно време за български новини и български език.... Да не говорим, че с джамиите и гръмките мучения на мюезините се гаврят с т
  • 9 The Bear

    1 0 Отговор
    .... се гаврят с търпението на всички други хора в България и им демонстрират как всички други са безсилни да направят каквото е да е в своя защита по мирен начин, защото пропагандират несъобразяване с Българската власт и Българските закони, тъй като не били дадени от Аллах!!! ТОВА ВЕЧЕ Е БУНТ ОТ ТЯХНА СТРАНА! ВРЕМЕ Е ДА ГИ ГОНИМ ДА СИ ХОДЯТ ТАМы ОТКЪДЕТО ПРЕДЦИТЕ ИМ СА ДОШЛИ НАВРЕМЕТОы ИЛИ ТАМ ОТКЪДЕТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА І ЗАЩОТО МНОГО ОТ ТЯХ СА ПРОСТО ПОТОМЦИ НА ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ!!! ВРЕМЕ Е КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ТУК ДА СЕ ИЗНАСЯ! ВРЕМЕ Е ДА СПРЕМ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПОВЕЧЕ ДЖАМИИы КАКТО ГО Е СПРЯЛА ГЪРЦИЯ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ - 60 ГОДИНИ - ЗАМИСЛЕТЕ СЕ - НЯМА НОВА ДЖАМИЯ В ГЪРЦИЯ, А У НАС ДЖАМИИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЦЪРКВИТЕ, ВОИЩАТА ОТ ТАМ ТОРМОЗЯТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, А ВСЕ ОЩЕ СМЕ 5-6 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ в БЪЛГАРИЯ !!!
  • 10 ВМРО

    0 0 Отговор
    Турция ке падне, първи ще са предателите в България, като тая меСТАН
  • 11 mdaa

    0 0 Отговор
    Вижте какво казват турцете за ''''турците ''' в България

    http://www.youtube.com/watch?v=cyrD1SHt1PA&feature=related
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове