22 Май, 2020 17:25 2 038 16

МВР предлага връчване на пътни глоби онлайн, ще се плащат с дебитна карта или е-банкиране

  • кат-
  • пътна полиция-
  • глоби

Отпада задължението за водачите винаги да носят талона в себе си, а само свидетелството си за управление

МВР предлага връчване на пътни глоби онлайн, ще се плащат с дебитна карта или е-банкиране - 1
Снимка: БГНЕС

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и МВР предлагат промени в закона, с които глобите за нарушения на пътя да станат неизбежни. Акт за нарушение и наказателното постановление ще бъдат в един документ за по-бързи и неизбежни санкции. Хартиеният контролен талон отпада и става електронен.

Предвидено е съкращаване процедурата по налагане на административната санкция. Сега за голяма част от актовете се налагат глоби с наказателно постановление, което затруднява процеса, защото наказанието влиза в сила едва след неговото връчване и изтичане на срока за обжалване или потвърждаването му от съда. Използва се и допълнителен ресурс от контролните органи за връчване на наказателните постановления на нарушителите.

С предложените изменения в Закона за движение по пътищата установяването на нарушението и наказанието ще става с една процедура и един документ – фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, което ще може да става веднага.

С него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения. Този нов фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения и възможност за плащане на 70% от глобата до 14 дни.

След изтичане на този срок се предвижда 1 месец, в който санкцията трябва да се заплати в пълен размер. Ако в този период не се събере наложената глоба, тя ще бъде изпращана в НАП за принудително събиране. Улесняват се и процедурите по съобщаване и връчване на документите, с които са наложени санкциите. Това ще става присъствено – при съставянето им или с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса на нарушителя през седем дни, при които се поставя писмено уведомление на пощенската кутия или вратата му.

Предвижда се и връчване на издадените административни санкции да може да става при осъществяване на административно обслужване от МВР – например при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на МПС и др. На интернет портала на МВР ще се създаде и възможност всеки гражданин доброволно да регистрира свой електронен адрес, на който издадените административни санкции да бъдат изпращани.

В случай, че нарушителят не може да бъде открит, съобщаването може да стане чрез поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната териториална структура, на която е установено нарушението за срок от минимум 7 дни. След изтичането на този срок фишът се смята за връчен. Досега това не беше възможно. Предвидени са административни облекчения за гражданите и юридическите лица при заплащането на наложените глоби. Това ще става както на гише, така и чрез банкова карта, по банков път или по интернет или с друг електронен платежен инструмент.

На портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за заплащане на наложени санкции чрез интернет банкиране или с кредитна/дебитна карта. С направените изменения ще отпадне и хартиеният контролен талон към свидетелството за управление на МПС. Това не означава отпадане на системата с контролни точки – тя ще продължи да действа, но само електронно. Отпада задължението за водачите винаги да носят талона в себе си, а само свидетелството си за управление.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    23 2 Отговор
    А рушветите кеш или може и те онлайн?
  • 2 234

    7 1 Отговор
    Ще ги вземем, ма на другата книжка
  • 3 Мислещ

    17 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ще се въведе система за насърчаване на добросъвестните платци с регистрирани нарушения и възможност за плащане на 70% от глобата до 14 дни."

    Това си го има от край време, ей, не се изтъквайте, че сте направили нещо положително.
  • 4 Според мен

    14 2 Отговор
    КАТ трябва да се разследва от прокуратурата защото при толкова средства които тази институция харчи за какво ли не,смъртността по пътищата е на най високите нива за всички времена,пияните и дрогирани шофьори повече от всякога а опашките по гишетата за документи все по дълги.По всичко личи,че работа не се върши и е време някои спящи министри да се събудят.
  • 5 Катаджия

    16 2 Отговор
    Трябва да въведат и лична отговорност на съставителя в случай ,че акта се окаже незаконосъобразен.То и без това повечето полицаи си измислят нарушения ,тъй като имат норматив.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 някой

    9 3 Отговор
    Абе какво предлагате ,некадърници? В белите държави от сто години може да се плаща с ПОСтерминал на момента,на ПЪТЯ,набийте си го в главите.В някои държави отстъпката при директно плащане на момента,стига до 50% .Ама няма ,,...ко ши прайм ся..,,
  • 8 курейски дик татор

    9 2 Отговор
    мвре да фърлят чоп за това колко хиляди от тях ще са на борсата догодина , ще ви метнат кат салфетка от дюнер,кризата не е започнала още

    Коментиран от #9

  • 9 селянин 1

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "курейски дик татор":

    Дано господ те чуе,амън от фуражкатджии..на всеко тримесечие,,пипат,,ЗДвП-хазната от него най лесно се пълни..есенеска одих до мюнстер,нема ги тия дека все питат,,а бе сега кво прайме,,ората сложили триножки..и они си щракат,щракат,без придружители.
  • 10 Астана

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Катаджия":

    Прав си колега , за Норматива,това е Така Наистина! Ако не направиш бройката,началника ти бий чомбери на кратуната всяка оперативка и се ежи като Катаджийски Паун-Що не си глобявал и не си тормози хората , на него пък му трие сол по -големия началник ...и се почва една самодейност изява един "служебен цирк"- Глобус ...всекидневно.
    Няма У'правия ,Боки скоро ще крякне -Няма пари в НАП и ай нов заем и ...така
    Всичко е сбъркано из Основи -И НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ,поне следващите 20.близки години
  • 11 Въртят сучат се за пари говорат

    9 0 Отговор
    Чудат се ка да граби повече кат и милиционерите
  • 12 Брах ви лайката гербаджийска

    4 0 Отговор
    Нямам нет, нямам дебитна карта нямам и телефон ша ма хванете да ме поразходите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ivan

    6 1 Отговор
    Всеки проблем си има име фамилия и адрес, име и фамилия на милиционера ги пише в съставения акт остава да намеря адреса.
  • 15 Кам4о

    1 0 Отговор
    Според мен трябва да е като в Германия. Плащаш на постерминал или стоиш в ареста, докато си платиш сумата....пък после ако искаш обжалвай в съда.
  • 16 Баш Батка

    0 0 Отговор
    Ма то не се ли плаща на място? 20-50лв обикновенно взимат милиционерите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове