4 Юни, 2020 12:14 1 272 15

Кунчев: Който не се чувства добре, да носи маска навсякъде

  • ангел кунчев-
  • маски

Разширяваме кръга от изследваните лица, така че вероятно ще излязат и още някои, активно намерени, каза той

Кунчев: Който не се чувства добре, да носи маска навсякъде - 1
Снимка: БГНЕС

"Тъй като маските се очертаха като много тежък проблем, спомнете си, че от самото начало ние казвахме, че маската има най-голямо значение за хора, които са в клиника и това остава в сила. Който не се чувства добре, който киха кашля, има каквато и да е симптоматика, би следвало да носи маска и то навсякъде – маските пазят другите, а не самите нас. За училищата нещата са ясни - няма за кога да се връщат учениците, за университетите - зависи от ситуацията, и сега там, където има отделни прояви, при спазване на тези правила, те могат да ги осъществяват", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

На въпрос дали е приключило националното представително изследване в Пловдив, което да покаже колко българи реално са се срещали с вируса, той посочи:

“Не е приключило, събрали сме около половината серуми, в момента върви активно. Имаме първи резултати, но няма смисъл на извадка да казваме някакви резултати. Предполагам, че в следващата седмица ще сме изследвали, сега даваме една възможност и на хора, които желаят активно да се включат, също да бъдат изследвани“.

“За Сърница – нещата в момента се случват. Вероятно на база на религиозните празници и семейно събиране на много хора на едно място се е случило това активно заразяване, някои от тях са общински служители, други са с други професии. Разширяваме кръга от изследваните лица, така че вероятно ще излязат и още някои, активно намерени – вие виждате и днес от тези, които сме 25 души намерили, всъщност само 7 са с някаква клиника, седем са в болници, което означава, че ще имаме все повече такива случаи, които не са болни, но ние активно намираме в резултат на изследването на контактните лица“.

Това, което очаквахме при детските градини и ясли, че посещението е под 50 дори под 30% от децата. Продължават тези, които имат възможност, да си ги гледат вкъщи. Аз знам за един случай (на Covid-19 – б.р. ) и той не е свързан с работата в градина, а като контактен в семейно огнище, но така или иначе се взимат мерките, за да няма риск за децата.

За летищата, това, което по принцип приемем след 15-и като мерки, и аз не искам да избързваме и да казваме, защото виждате, че е доста динамична ситуацията. Ако нещата тръгнат на зле, няма да се случи, това което обявяваме. Но предварителният ни план е действително, пък дай Боже да има решение на общоевропейско ниво, тези рестрикции по движенията да паднат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Серемисе

    5 3 Отговор
    С маска на уста че много мирише
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ВЪНШЕН ФАКТОР

    14 0 Отговор
    А КОЙТО Е БОЛЕН И НАРОЧНО ИСКА ДА СЕЕ ЗАРАЗАТА??? А АККО ЗАРАЗАТА СЕ СЕЕ ОТ ВЪНШНИ ФАКТОРИ,РАЗНИ ЕМИГРАНТИ, ИДВАЩИ ОТ САЩ ОТ РУСИЯ ОТ МАКЕДОНИЯ КЪДЕТО ВИРУСА ОЩЕ НЕ Е ОВЛАДЯН. МНОГО БЪРЗАТЕ ДА СПИРАТЕ КАРАНТИНАТА В УГОДА НА ОЛИГАРСИТЕ С ХОТЕЛИ.
  • 6 нвтч

    8 6 Отговор
    Стига с този цирк.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Полицейски експерт

    12 3 Отговор
    Престъпният свят в България масово внушава и до днес, че няма коронавирус и за съжаление глупавите хора им вярват! Защо внушават че няма коронавирус? Защото за тези три месеца по време на карантината и строгите полицейски мерки те не успяха да пребият и оберат нито един човек по улиците, не успяха да ограбят и да вземат на слабите хора портфейлите, чантите и смартфоните, не успяха да дойдат от селата в София и другите големи градове и да обират апартаменти и да крадат коли защото навсякъде имаше капепета! Не успяха да излезнат от крайните квартали и да обират шахтите по улиците и много ясно, че ‘’нямането на коронавирус’’ беше единствената им надежда за препитание, а тяхното препитание е с престъпност! А сега да видите каква е престъпността след отпадането на полицейските мерки…??? Жалко за глуповатите хора които се връзват, че няма такова нещо коронавирус!!

    Коментиран от #13

  • 9 Така е

    7 2 Отговор
    Точно от други държави пак ще си внасяме вирусът, неизбежно е . Ясно е и , че не може да се затворим в аквариум . Точно затова трябва да има план за справяне на ситуацията след като паднат и последните мерки.

    Коментиран от #10

  • 10 ПЛАНИРАНЕ И ГЕП

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    ГЕРБ И ПЛАН ТА ТАМ СА ВСЕ БЕЗМОЗЪЧНИ КАЛАНКИ. КМЕТА НА ВАРНА ОТ ГЕРБ ОТ АВГУСТ МИНАЛАТА ГОДИНА КРИЕ ЗА ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА. И ТРЯБВАШЕ СНИМКИ ОТ КОСМОСА ДА ДОКАЖАТ ЧЕ КРИЕ И ЛЪЖЕ. ОТ ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ПЛАН ЗА ДОБРУВАНЕ НЕ ЧАКАЙ, ВИЖ ПЛАН ЗА КРАЖБА И КОРУПЦИЯ, ТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО СА РАЗРАБОТЕНИ.
  • 11 куку руку ку

    7 1 Отговор
    Маската спира вирусът толкова, колкото гащите- пръднята.
  • 12 Според

    4 3 Отговор
    Боко маска след 15 юни трябва да носят страхливите, а според здравния инспектор Кунчев тези със симптоматика, за да пазят другите. Как Тиквата не разбра, че маски се носят предимно, за да пазиш другите, а не себе си. Не че не защитава ѝ носещия я. В претъпкан автобус ако някой без маска ви се из кашля в лицето 100% ще ви зарази.В болничните коридори също, в аптеката ако са 10 човека вътре, а поне двама са с кашлица... Ама Бойко смята, че ще ви се хареса като няма задължително носене поне на опасните места. А може би иска да се изпозаразите и пак да има мерки, а???
  • 13 куку руку ку

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Полицейски експерт":

    Напротив, успяха. Престъпниците взеха заплатите на хората, които останаха без работа. Убиха дребния бизнес и после започнаха да го изкупуват "на килограм". Всяха паника сред хората, а както знаем основната цел на терористите е всяване на паника. ОЩЕ?
  • 14 Дамз

    3 0 Отговор
    Аз имам маски ffp3 и като ги нося се считам за доста по предпазен
  • 15 неразбрал

    0 0 Отговор
    А освен маска, тия които не са добре, може ли да носят и табелка със съответния
    надпис?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове