Last news in Fakti

21 Юни, 2020 17:20 2 080 25

Проф. Иво Петров: COVID-19 не е сред най-опасните инфекции

  • проф. иво петров-
  • covid-19-
  • инфекции

Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре, каза кардиологът

Проф. Иво Петров: COVID-19 не е сред най-опасните инфекции - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

"Инфекцията с COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции. Това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност, поради факта, че вирусът е нова мутация", заяви в ефира на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

"До голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник. Все още нямаме ефикасна таргетна терапия, затова и заболяването протича в зависимост от това каква е реактивността на организма и на някои общомедицински мерки, тъй като все още няма нито ваксина, нито специфичен антибиотик. Добри методики за превенция за неразпространението на вируса са ултравиолетовите лъчи, водородният прекис също. Те са доказано над 90% ефикасни", посочи проф. Петров.

"Изследване показва, че разликата в заболеваемостта и смъртността е много различна в зависимост от възрастовия профил на населението, климатичните условия и мерките. Мерките, които се предприемат, са изключително важни и може да имат голям успех за запазване на живота и здравето на населението", обясни той и допълни, че в страни като Исландия, например, където е доста хладно, смъртността е изключително малка.

"Но също така в Конго, където възрастовият профил на населението е средна възраст 40 години - там смъртността е 0,6%. Обратно, в страни като Италия с едно от най-възрастните населения на земята - средна възраст над 60 години, смъртността е 10-12%", смята професорът.

"Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре. Като кардиолог не мога да не кажа, че сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност. Прагматично, ако подходим, трябва да се разглежда смъртността за период от време, а не отделна смъртност", коментира кардиологът.

По думите му Националният оперативен щаб съветва в правилна посока правителството. Всички мерки бяха навременно предприети и изпълнени от населението. В същото време обаче ние не може да живеем безкрайно изолирани. Обществото има нужда от своето движение.

Данните на СЗО от последните дни показват нарастване на броя на заболелите, но и покачване на броя на оздравелите. От гледна точка на смъртността има известно плато, като пикът е бил около 20 април и оттогава има бавно, но сигурно спадане на починалите за ден в световен мащаб.

Проф. Петров подчерта отново, че обеззаразяването на средата е много важно, особено в болниците, големите учреждения и предприятия.

В заключение проф. Петров заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика. Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н.

Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е необходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Менгеле

    3 12 Отговор
    10% смъртност не е много. Ниска е.

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Бачо Киро

    8 3 Отговор
    Дори СЗО, въпреки глобалното крякане дори от тяхна страна, не слага ковид19 в групата на силно заразни и тн вируси... Много опасен, затваряй границите, ма иначе в графата на грипа...
  • 3 доц. Мангъров

    8 11 Отговор
    Ходете само на български доктори, за да сте здрави и силни. И да живеете до 48 г.

    Коментиран от #6

  • 4 фаро

    12 5 Отговор
    Колко специалисти призвани в медицината се изредиха да повтарят,че вируса не е опасен и винаги ще се намери някой да пелтечи и троли,колко яко е опасен тоя вирус,ама хал хабер си няма за какво служи аспирина,но нали вожда така е казал,който пък от нищо не разбира в тоя живот освен да гепи,докато народа е нахлузил противогазите и нищо не вижда от изпотените стъкла

    Коментиран от #24

  • 5 Бачо Киро

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Менгеле":

    10% по на баба ти сметките... Въобще не знаеш колко са заразените, понеже не си изследвал всички. Те са десетки, може би стотици пъти повече. 0.05 до 1 процент са жертвите. Както и да се мъчиш да го извъртиш, туй то. Понеже е много опасен и затвориха всичко, че да разпределят заемите, затова сега с всичко отворено е същата работа, че и по-добре...

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Уса

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "доц. Мангъров":

    Явно не си ходил на американски доктори и нямаш представа
  • 7 доц. Мангъров

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    В България има 5 милиона преболедували Ковид инфекцията.
  • 8 Антимилиционер

    5 2 Отговор
    10% наистина не е много, понеже 95% са биологичен отпадък.
  • 9 Мангъра и дебилите

    5 9 Отговор
    В Китай нищо не разбират от коронавируси. Само БГ лекари и специалисти уважам.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Рьоне Артоа

    11 6 Отговор
    Тия които твърдят, че не е опасен вируса що не вземат да идат в някоя инфекциозна болница и да помагат? Лошото е, че глупаците им вярват и ходят без маски. Затова и заразените скочиха до 120 на ден. Добрата новина е, че тъпаците и баламите ще понамалеят доста благодарение на тоя вирус.
  • 11 Антимилиционер

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мангъра и дебилите":

    В Тайван има 4 болни от Ковид за последните 6 месеца.
  • 12 Уса

    6 4 Отговор
    По-добрите доктори много добре знаят за какво става въпрос,но в началото никой не смееше да казва истината,за да не бъде санкциониран или уволнен,че вируса не засяга смъртоносно човешкия организъм.Не мислете,че всеки завършил медицина приема истината на 100% хората са различни с различна нервна система и мислене.Дано не се лекувате при доктори или мед сестри,които от страх не приемат истината и когато ви съсипят имунната система решават да я приемат.Лично се сблъсках с вируса и такива медицински лица.Слава богу,че я има и ответната страна на трезвомислещите специалисти,които рискуват професията в името на здравето иначе умрелите наистина щяха да бъдат яко
  • 13 Леле

    9 6 Отговор
    В Китай затвориха 21 милионен град заради 57 заразени. Тука при 7 мил. население и 117 заразени само за днес няма проблем. Най-голямата глупост беше и пускането на зрители на стадионите. Спазването на мерките там е немислимо. Чака ни втора Италия.
  • 14 Мислещ

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мангъра и дебилите":

    Нещо не съм чул да са се правили китайците. Освен в Ухан, дето просто болните и старите измряха, и не остана кой да боледува тежко. Ама вв други градове тепърва ги почва. Нищо, че си нямат Мангъров.
  • 15 ееее

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Доктор Менгеле":

    10% смъртност не е много? Като ебола ли искаш че и по въздуха? Не четете и не слушайте недоносени лекари, в БГ почти всичките са такива. Вируса е Опасен не си играйте на рулетка, гледайте не какво правят в САЩ , а в Китай. Не пийте белина, киселини и основи, както и избягвайте тъпканиците. Маските са неудобни това е вярно, но поне щит от плексиглас за лицето сложете, точка.
  • 16 asd

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Те затова заради нови 25 случая обсадиха цял Пекин а, ганчо?

    "Властите затвориха 27 квартала. На жителите им е забранено да напускат Пекин. Започна и масово тестване.

    Повече от 1200 полета бяха отменени само днес. Пътищата още са отворени, но част от влаковете и автобусите са спрени. След дни без нови случаи, Пекин регистрира около 140 през последната седмица. "
  • 17 Хаджи хаджи Българин

    2 4 Отговор
    Covid 19! E заразата с кредити! На национално ниво! Който не ми вярва, да проследи, от къде и от кой се отпускат тези миллиардни кредити!
  • 18 Уса

    3 3 Отговор
    След,като останах без работа се записах доброволец.Нямаше толкова болни,колкото очаквах.Всички бяха над 70 годишни докарвани от старческите домове на вентилация.Имаше и малко млади с астма за прегледи и профилактики.Означава,че хората са с хронични белодробни заболявания,които дишат трудно без подвижен апарат с който ходеха навсякъде.Мед сестра ми сподели,че това е нормално за тяхното отделение,но сега с корона вируса трябвало да изпълняват наложените мерки,защото е нещо ново и вссички са стресирани и объркани.Моите тестове в рамките на седмица,след това бяха 1 положителен и 2 отрицателни,как е възможно това?Седмица по-късно започнах да кашлям с температура,поредни тестове отрицателни с диагноза грип от независима лаборатория по препоръка на личния лекар,която не е американка а рускиня.Моята съпруга започна да кашля след мен и тестовете са отрицателни,при нея нямаше температура.Пиша конкретно с факти докато вие,които подкрепяте корупцията заявявайки,колко е опасен вируса нямате факти а повтаряте думите на корумпираните.Да,имаше и още има корумпирани доктори и подправяни диагнози.нагледах се и се начух на простотии идва ми да избягам и живея в гората

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Жоро карантината

    1 6 Отговор
    Вce пoвeчe ce убeждaвaм, чe тaзи бoлecт пoвaля хoрaтa, кoитo вътрeшнo /дълбoкo в ceбe cи/ ca c нeпрaвилнa рeлигиoзнa oриeнтaция и кoмуниcтитe, кoитo нaиcтинa ca кoмуниcти /зaщoтo имa и тaкивa кoитo ce миcлят зa кoмуниcти зaрaди coлиднитe хoнoрaри oт Крeмъл чрeз Пoзитaнo 20/!
  • 20 асд

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    "Плямпаници изпод шипковия храст! ...или словоблудството на някакъв анонимник..."
  • 21 Приготви се

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    за гората...Може да е по-скоро, отколкото си мислиш
  • 22 Госあ

    1 0 Отговор
    Аман от мнения на лаици
  • 23 Спец

    0 1 Отговор
    Да смъртността сред потвърдените с тестове е около 10% но това не било много защото все пак не е Ебола според добрия "доктор". А той още не е разбрал като много други че корона вирусът се предава по въздуха. Китайците публикуваха случай в който един заразява половината автобус без пряк допир и контакт, ама "доктора" няма време да чете нито има способности за логично мислене. Имаше и случай в САЩ където се зарази цяла църква. Това няма как да стане с допир.
  • 24 Фелдшера с Аспиринчето

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "фаро":

    Подценяването на този вирус води до Италия. В България много доктори като Мангъров нямат нито теоретичен нито практичен опит с този вирус но си позволяват да инфектират телевизиите с глупостите си. Това че са получили диплома не означава че мненията им базирани на голи теории, а не на факти и на логика. Накрая като ги удари вирусът да вземат един аспирин и да си подготвят завещанието като онзи фелдшер дето умря от вирус който не съществувал според него.
  • 25 сьд

    0 0 Отговор
    НЕ е опасен но струва 19 милиарда за другарите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове