Last news in Fakti

20 Септември, 2012 11:00 1 235 4

Нели Крус: Дигитализацията е бъдещето на ЕС /Обновена/

  • нели крус-
  • ес-
  • дигитална програма

Всяка държава-членка трябва да номинира дигитален шампион. Вие сте избрали Гергана Паси за дигитален шампион и аз вярвам, че ще се справите чудесно, каза вицепрезидентът на ЕК Нели Крус

Вземането на правилните решения за дигитализацията, ще помогне да решим бъдещето си. Европейският съюз (ЕС) има нужда от широколентовия интернет, защото, той стимулира икономиката. 10% скок в разпространението води до 10% по-високо икономическо развитие.

Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Нели Крус. Тя откри конференцията в София "Цифровата програма на Европа: Реалност или все още предизвикателство?".

Трябва да се конкурираме в дигитален план, заяви още вицепрезидентът на ЕК.

По отношение на широколентовия интернет, има много проекти в Европа, което означава, че ние осигуряваме на гражданите това, от което имат нужда. Радвам се, че Бойко Борисов подкрепи това решение, но нещата понякога не опират само да пари, а и до други пречки, и понякога дори не могат да се стартират някои от проектите. Понякога имаме нужда от инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо, обясни Нели Крус. Тя не пропусна да отбележи, че в България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони. Почти половината от населението никога не са използвали интернет, каза тя.

Цифровата грамотност е важна днес, защото около 90% от работните места изискват тази квалификация. Не оползотворяваме всички възможности за създаване на работни места в Европейския съюз и, ако не се справим с това, ще загубим цяло едно поколение, предупреди еврокомисарят.

Според нея, трябва да инвестираме и в иновации за растеж. До 2020 ще има предложение за 80 млрд. евро да финансират конкретни държави, които да изграждат капацитета си, каза Нели Крус. Това е една цифрова магистрала, по която трябва да поемем, докато я строим. Трябва да имаме инвестиции в цифрова инфраструктура.

Всяка държава-членка трябва да номинира дигитален шампион. Вие сте избрали Гергана Паси за дигитален шампион и аз вярвам, че ще се справите чудесно, каза още еврокомисар Нели Крус.

Нивото на проникване на широколентовия достъп в България е близо два пъти, по-ниско от това на останалите страни в ЕС. Основният проблем, , които се отбелязва от Европейската комисия, е ниският достъп до интернет в селските райони. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Европейските индекси и анализи за развитието на широколентовия интернет показват, че страната ни изостава от останалите европейски страни, призна Мирослав Найденов.

Основната цел е - да се получат данни, които отразяват разпространението на широколентовия достъп до селските райони в страната. Достъпът до интернет в селските райони в страната е много важен за младите хора, които искат да развиват бизнес по тези места, обясни той.

Изследването ще послужи и за дефиниране на районите, където са необходими интервенции. Смятам, че ние ще бъдем полезни на хората и ще успеем да им дадем тази възможност, каза още Найденов. Според него така само могат да се задържат младите хора в развитието на селските райони. 

„В условията на продължаваща финансова криза ние работим много усилено в областта на е-управление, използвайки ефективно европейските фондове”, каза министърът на транспорта Ивайло Московски. По думите му целта е в края на този програмен период да бъде укрепена основата на електронното управление, а през следващия (2014-2020) да бъде надграждано и развивано вече постигнатото.

Министър Московски обърна внимание на факта, че в Цифровата програма на Европа е отделено специално място на научните изследвания и иновациите. „А българските учени са световно признати. Затова очаквам в рамките на днешната конференция да бъде споделен опита на други Европейски държави, да възникнат нови идеи и да бъдат установени нови контакти”, допълни той.


По време на форума бе демонстриран българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services. Тя е проектирана да се свързва автоматично с европейския номер за спешни случаи 112 при сблъсък на превозното средство с друг обект и ще помогне за по-бързото пристигане на помощ. Това според прогнозите на Европейския парламент ще съхрани до 2500 живота годишно и ще намали тежестта на нараняванията от 10% до 15%.

 

Карлос Бразао, ръководител на Обществения сектор на Сиско за Европа, Близкия Изток, Африка и Русия беше специален гост на конференцията. В своята реч той подчерта значимостта на новите технологии и широколентовите връзки като основните елементи за изграждането на иновативна икономика, и как те могат да играят важна роля за създаването на работни места, икономически растеж, продуктивност и дългосрочна конкурентоспособност, дори по време на тежки икономически кризи. Той използва възможността, за да призове правителствата да поставят темата за широколентовия достъп на първо място в техния дневен ред: ”В XXI век широколентовите мрежи трябва да се възприемат като жизненоважна национална инфраструктура – подобно на транспорта, енергийните и водни системи, но с въздействие, което е много по-силно и всеобхватно.”
В своето представяне г-н Бразао изтъкна, че оценката на Сиско през 2011 за България е: при засилена политика на инвестиции в широколентов достъп, страната ни може да добави 1.48% допълнителен ръст на икономиката (БВП).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стани

    0 0 Отговор
    "По време на форума бе демонстриран българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services." България вече е крачка напред и г-жа Крус го споделя! Също така ще да добавя, че IT специалистите при нас са много по-грамотни от тези в Европейския съюз, което показва потенциалната реализация за нови работни места!
  • 2 Чочо

    0 0 Отговор
    Аз лично много се радвам, че г-жа Нели Крус дойде при нас! Трябва също така да благодарим на г-жа Паси, която е реализатора за дигиталните шампиони в България!
  • 3 Цаци

    0 0 Отговор
    "В условията на продължаваща финансова криза ние работим много усилено в областта на е-управление, използвайки ефективно европейските фондове" . Това е решението!
  • 4 Нико

    0 0 Отговор
    Нели Крус е човекът! Тя показа, доказа и обяви България за много сериозна страна в развитието на дигиталните технологии!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове