Last news in Fakti

20 Септември, 2012 19:12 1 037 2

Журналисти и издатели пред Нели Крус

  • нели крус-
  • журналисти
Журналисти и издатели пред Нели Крус - 1
Снимки: БГНЕС

Ясно ми е, че тук става въпрос за важни неща, за които вие изпитвате истинска страст. Имам само първоначални впечатления. От това, което чух, вие цените независимостта на медиите, колкото и аз. Но явно не сме на едно мнение – какво означава прозрачност и за това до какъв резултат ще доведе.  Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии Нели Крус, която днес се срещна с представители на медиите в страната.

Срещата с еврокомисаря беше инициирана от български журналисти. След визитата си при държавния глава Плевнелиев и премиера Борисов комисар Нели Крус се срещна с издатели на медии, главни редактори и български журналисти в Информационния център на ЕС в столицата. Залата бе твърде малка и тясна, за да побере представителите на медиите, които проявиха засилен интерес.

От издателите и ръководители на медии в срещата участваха Ирена Кръстева, Славка Бозукова, Венелина Гочева, Тошо Тошев, Светлана Шаренкова и др. По настояване на Нели Крус срещата бе открита за всички журналисти, не само за поканените специално. След встъпително изказване на еврокомисаря, по предложен регламент участващите издатели и ръководители на медии направиха кратки встъпления по болезнената за страната тема за свободата на медиите.

В началото на дискусията Славка Бозукова от "Стандарт" посочи, че е необходимо да се подобрят правилата, по които българските медии могат да получават европейски пари, за да компенсират ниските тиражи и по-малкото реклама. Тя се обяви за 20% предварително финансиране за публичност по европейските проекти, като по-голямата част от парите трябва да са за публикации в медиите, а не за рекламни материали.
Определено цялата дискусия излезе от първоначално обявеното намерение и заприлича на нещо, което беше най-добре изразено от един от участниците – главният редактор на „Преса”, Тошо Тошев: "Моля, колеги, да не се държим като аборигени. Не се дръжте с Нели Крус, все едно тя ни е курсовият ръководител".

"Аз смятам - да се държим като колеги. Проблемите на медиите (аз съм може би най-старият журналист) не са измишльотина, те съществуват, те са в някаква степен близки, но и много различни. Едни са проблемите на вестниците, други са на радиостанциите, телевизията и т.н.", каза Тошев.

Остават около 300 дни до изборите в България, каза журналистът Илияна Беновска. "Ние ви чакаме не като деца, но ако вие не излезете от кръга на меката дипломатичност, след тези парламентарни избори, България ще се превърне в тоталитарна държава, а демокрацията - ще е в кома.

Нашият министър-председател е много обаятелен мъж, но той знае, че финансирането не медиите в България не е в синхрон с европейското. Има монопол на медии, които имат единственото качество, че са близки до властта. Не може вие да очаквате, че ние ще си решим проблемите, очевидно няма да стане. Няма ли прозрачно финансиране на медиите, демокрацията ще бъде в кома", каза Беновска. По думите й е необходим мониторинг на медиите у нас.

"Проверете - дали тези мои думи ще се отразят от вестниците и телевизиите, които се финансират с държавни и европейски средства без конкурс", каза Беновска. Тя посочи, че няма свобода на словото, при отразяване на съдебната система, и пример в тази посока е делото Алексей Петров.

Николай Бареков реагира и отговори, че в неговата медия има много разследващи материали за Алексей Петров.

"Директор на новините съм на екип от 150 човека. В моята медия има много разследващи материали за Алексей Петров. Приветствам цифровизацията", каза Бареков.

Управителят на „Нова българска медийна група" Ирена Кръстева заяви, че трябва да се намали ДДС на вестниците. "Когато човек чете книга или вестник на хартия, той мисли за това, което чете и го запомня. Когато четеш от екран или iPad, забравяш прочетеното за 10 минути", заяви Кръстева.

"Председател съм на Българския медиен съюз. Съжалявам, че на такива срещи се издигат политически лозунги. Много трудно днес е да се издържа вестник. Жалко за колеги утвърдени журналисти, които работят в медии, където няма свобода на словото", каза главният редактор на списание „Тема” Валери Запрянов.

"Всички ме познават, няма нужда да се представям", каза журналистът Петьо Блъсков, след като взе думата на срещата, но комисар Нели Крус го помоли да се представи. "Аз съм създател на най-тиражните вестници в държавата", каза Петър Блъсков. "Колко статуи вече са ви издигнали в България" – попита Нели Крус. Блъсков отговори, че статуите са от хартия.

В България тече един много важен процес - от 3 - 4 г. тече разпадането на един монопол – монополът на ВАЦ, който притежаваше и 70% от вестникарския рекламния пазар. Това беше най-тежкият процес. От 3-4 г. тече разпадането на този монопол.

Разпадането на този айсберг клати тези лодки и създава този хаос. Когато този процес затихне, нещата ще са много по-спокойни, каза Блъсков.

Журналистът Сашо Диков каза на еврокомисар Нели Крус: "След като сте информирана от високо място какви са главните проблеми, нека кажа, че проблемът е, че никой нищо не прави за изясняване на тези неща. Аз лично съм питал няколко пъти да се разбере – кой на кого служи, де факто. Ние си знаем тук – кой на кого и как служи, но предполагам, че вие сте останали с впечатление, че някой се бори с властта и падат министри (Бареков посочи, че е свалил двама министри)."

Насилието е неприемливо. Автоцензурата е притеснително явление. Липсата на прозрачност е голям проблем, подчерта на финала Крус. Трябва да решим този проблем, за да можем да решим кой е собственик на даден вестник, който хората четат. Трябва да има прозрачност къде се разпределят публичните ресурси. Трябва да обясняваме за какво се използват парите на данъкоплатците. Ние имаме право, не само нужда да знаем. В Румъния, във Великобритания, в Унгария също има спорове за собствеността на медиите", каза Крус.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Погнусен

    0 0 Отговор
    Ако това са журналистите и издателите на България, защо се възмущаваме от политиците. Това е ЯНЕВИЗАЦИЯ на българската журналистика. Ужас! Няма по-страшно от простака! Жалко!
  • 2 Сава

    0 0 Отговор
    Искам да кажа, че Нели Крус остави следа в България, която показва вече своя отпечатък! Погледнете, че училищата ни вече се взимат по-сериозно и започнаха инвестициите в тях! Да не говорим, че e-call започва от България, а не от друга европейска страна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове