Last news in Fakti

2 Юли, 2020 11:21 1 800 21

България е на първо място в ЕС по загинали в катастрофи

  • катастрофа-
  • евростат-
  • загинали

Ирландия е най-безопасната страна

България е на първо място в ЕС по загинали в катастрофи - 1
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. 23 339 души са загинали в пътно-транспортни произшествия в ЕС, сочат нови данни на Евростат, цитирани от БНР.

От жертвите на пътя 45% са пътували с леки коли, 21 на сто са пешеходци, 15% - мотоциклетисти, 8 на сто колоездачи и 12% са включени в други категории (камиони, микробуси, автобуси и др.)

За десет години от 2008 г. до 2018 г. броят на загиналите в катастрофи е намалял с над 13 души или 37 на сто.

Броят на жертвите на пътя на глава от населението е най-нисък в Ирландия и Дания, най-висок е в Румъния и България.

Ирландия е най-безопасната страна в това отношение с 29 жертви на ПТП на 1 млн. души население, следвана от Дания (30), Швеция (32) и Нидерландия (35).

На другата страна на скалата е Румъния с 96 жертви на 1 млн. население, следвана от България (87), Хърватия и Латвия (по 87) и Полша (75).

Статистическата служба посочва, че в България са най-много жертвите на инциденти с пътнически автомобили в ЕС за 2018 г. – 48 на 1 млн. души население.

В Румъния е най-голям броят на жертвите сред пешеходците – 35 на 1 млн. население. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко

    26 2 Отговор
    И по кражби сме първи в Европа
  • 2 Ганьо

    15 0 Отговор
    По-скоро ще се затрием значи....
  • 3 Диверсант

    18 2 Отговор
    Благодарение на построените и лично инспектирани пътни съоръжения от СЛЪНЦЕТО и постепенното мутиране на обществото и придобиване манталитета на същото СЛЪНЦЕ
  • 4 Най-лоши пътища !!!

    10 2 Отговор
    Най корумпираната полиция !!!! И няма камери щото това са хранилки за който пътните полицай плащат рекет на по висши !!! Това е от над 25 години.... благодаря !
  • 5 иванчо

    13 0 Отговор
    Бай Ганю, седне ли в автомобила,эабравя,че е смъртен.

    Коментиран от #10

  • 6 YAMAHA

    5 0 Отговор
    Значи и в това сме 2ри след мамалигите
  • 7 Също по

    10 0 Отговор
    корупция и бедност държи първото място в ЕС ! Трагична работа за тази малка държавица с население 1/3 от това на Истанбул например.............
  • 8 123

    14 1 Отговор
    Сега ще ви обясня накратко - защо. Защото, джигит кара като бесен минавайки покрай полицията и те се обръщат на другата страна. После друг минава на червено, докато патрулката е спряла на сянка под липите и пак никаква реакция. Движи се автомобил, от който се отделят облаци дим и това не прави впечатление на движещите се зад него полицейски служители. По пътя върви кола, която е явно дебалансирани гуми, без амортисьори и видимо изгнила - но отново това е нормално за всеки полицейски служител. За неправилни изпреварвания, неспазвания на пътния закон по всякакви поводи пред очите на униформените изобщо не ми се говори. Докато не почнат да си вършат работата, включително като видят дупка на улицата, потънала канавка, паднала мантинела, липсваща маркировка - да пишат предписания на АПИ и Общината или директно да глобяват, нищо няма да се промени по отношение на пътната безопасност в страната.

    Коментиран от #17

  • 9 Анонимен

    5 2 Отговор
    Защото сме последни по IQ.
  • 10 Стига с тоя бай Ганьо бе

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "иванчо":

    Да не си мислиш че в Германия или Австрия ги няма? Има ги ама им режат главите като сгазят лука. Не разбираш ли че е въпрос на контрол а не на възпитание/акъл/съзнание или каквото и да е друго?

    Коментиран от #12

  • 11 Нормално

    3 0 Отговор
    Всеки българин е Фитипалди.
  • 12 gvdff

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Стига с тоя бай Ганьо бе":

    Но и тези страни са много напред и като инфраструктура. Всички на дъното на класацията по катастрофи и смъртност са с много добра инфраструктура.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 турбо

    1 1 Отговор
    Имайки се предвид колко червенофили има даже са малко.
  • 14 Васил

    2 0 Отговор
    Нормално колкото карантинните мерки имат ефект толкова и мерките по пътя са ефективни. Поредното доказателство че карането със запалени светлини през деня не да резултат. Докато хората масово карат пияни дрогирани без книжки или с отнети няма да оправия.
  • 15 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "gvdff":

    Ти сигурен ли си че е така? Знаеш ли че в прехвалената германия съм карал по пътища само по чакъл и се води главен път.знаеш ли че немския шофьор не отстъпва по наглост на румънец тръгнал за гърция.а това че НЯМАШЕ ОГРАНИЧЕНИЕ НА СКОРОСТТА е в минало забравено време и навсякъде магистралите са им разкопани? Там някой каза-бъркат им дълбоко в джоба и за това говедото кара бавно-това е истината,иначе какви катастрофи съм виждал там не е истина,дори емблемата на багажника е счупена...
  • 16 Инфратсруктурата има минимално

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "gvdff":

    значение за спазване на правилата, за което става въпрос. Ако си решил да минеш на червено или да изпревариш на двйона непрекъсната линия ниакаква инфраструктура не помага.
  • 17 45678

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Я око рентген браво бе.Умник.С твоята висока компетентност веднага те назначавам в сервиза...за чистачка...не че си по добър от сегашната ама да не я мандръсат само нея.
  • 18 Бегето територията гробище😂😂

    0 0 Отговор
    Сега всеки ден и час има матрял за погребалните фирми
  • 19 Глей ти

    5 1 Отговор
    До скоро Ирландия я управляваше доктор, а България човек прочел една книга и завършил полицейско училище. Че и продължава да е премиер. Щом си избираме такива управници какво да очакваме. Неуважението към държавата и неспазването на законите води до смърт на пътя.

    Коментиран от #21

  • 20 Корона Нинова

    0 0 Отговор
    Ние асфалт не ядем! Пътища не ни трябват, дайте ни нещо за папкане!
  • 21 Уотсън

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Глей ти":

    Кой да изберем да ни управлява, за да намалим смъртността по пътищата? Или и ти си от онези, дето Винету им е виновен за всичко?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове