Last news in Fakti

6 Юли, 2020 15:59 2 304 8

Отрицателен PCR тест не спира действието на карантината

  • карантина-
  • тестове

Поставеният под карантина може да обжалва предписанието на Регионалните здравни инспекции, но това не спира неговото изпълнение

Отрицателен PCR тест не спира действието на карантината - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка противоепидемична мярка е ефективна тогава, когато е съобразена със закона, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Тя коментира запитвания на граждани от кога започва да тече 14-дневният срок на карантната, ако си бил контактен на лице, заразено с коронавирус. Шаркова цитира заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 30 юни 2020 г., според която карантината започва да тече от деня на последния контакт със потвърдения случай на Covid-19.

„Срокът на карантината се съобразява с инкубационния период на заболяването и няма как да се брои от друта дата. Но за съжаление аз продължавам да получавам информация, запитвания от лица, които са карантинирани и в техните предписания от Регионалните здравни инспекции се посочва датата на установения положителен резултат на човека, с когото те са били контактни. Което може да е било дни след техния последен контакт“, отбеляза юристът. 

Според Европейския център по контрол на заболяванията 14-дневната карантина за лицата, контакти на носител на коронавируса, започва да тече от деня на последния контакт. 

Адвокат Шаркова заяви, че поставеният под карантина може да обжалва предписанието на Регионалните здравни инспекции, но това не спира неговото изпълнение. Съдебно решение може да има и след година. Човек остава карантиниран, независимо кога според самия него е бил контактен.

„Отрицателен PCR тест на карантинираното лице не спира предписанието на РЗИ, защото не е предвиден регламент, който да предвижда последващо изследане, което да е отрицатерно и което да прекъсне течащата 14-дневна карантина. Обратното: ако бъде направен PCR и тестът е положителен, то тогава ще текат нови 14 дни. Но обратното не е възможно - да се прекъсне карантината. Въпреки това, по общия ред предвиден в Административно-процесуалния кодекс, директорът на РЗИ може да преразгледа издадения от него административен акт, особено ако той е обжалван от съответното засегнато лице, но на пратика това не се прави. Заради това, че тестовете невинаги са точни и директорите на РЗИ предпочитат да действат насигурно“.

Срокът за обжалване започва да тече от връчване на разпореждането на директора на РЗИ и този срок е също 14-дневен и това създава затруднение на карантинираните, коментира още адвокат Мария Шаркова. По думите ѝ поставянето под карантина се приравнява на лишаване от свобода в практиката на Европейския съд за правата на човека и трябва да има своевремен контрол още докато трае самото ограничение, за да може съдът да проконтролира правилно ли е карантинирано дадено лице. 

Не поставяме под съмнение важността на карантината като противоепидемична мярка, още повече, че това се е прилагало още от векове от времето на Венецианската република, уточни Шаркова. 

Всеки 30-ти българин е бил поставян под карантина от началото на пандемията досега, показват данните от Единния информационен портал за коронавируса, тоест карантинирани са били над 240 хиляди души. 

Според Мария Шаркова казуси със спазване на карантината е имало в цялата страна с излизането на поредни заповеди на министъра на здравеопазването относно  държави, от които пристигащите следва да бъдат карантинирани, както и за държави, за които карантината отпада. Възниквали са въпроси за лица в заварено положение - някои РЗИ са смятали, че карантината се прекъсва, а други считали, че не се прекъсва. 

„За хората връщаши се от други държави, за които карантината у нас не е отпаднала, карантината започва от датата на връщане у нас. Има обаче един друг казус с контактните лица - защо под карантина не се поставиха депутати и министри, контактни на заразени техни колеги, а само им се направиха тестове и при отрицателен PCR тест, не се поставиха под карантина? Това е в нарушение на заповедите на мининстъра. Това създава напрежение сред примерните граждани“, изтъкна Шаркова. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Цент Мангър ОФФ

    7 15 Отговор
    Ковик 19 е безобиден като полиомиелит, всички го преживяват, ако не умрат.... Елате в частната ми практика и за 90 лв ще ви прегледам ПСР тестът се доплаща в посочена от мен лаборатория, за да прибера и 30% от него

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хари

    6 0 Отговор
    Боже, целта е народа да не се движи и от оказва, да се плаши и заплашва, да не класа и иска шкафчето на Бате.
  • 5 ?????

    3 0 Отговор
    Ще заведа дело и ще ми платят. Но проблема е че този тъп калпак няма да плати даже и аз ще платя част.
  • 6 Диктатура...

    3 0 Отговор
    Пакетирана в закон от БЕЗЗАКОНИЦИ...
  • 7 Герберастка черна каса

    9 0 Отговор
    "Карантината" се спира с отрицателен вот за ГРОБ!...Идват избори!
  • 8 Активист на БСП

    5 0 Отговор
    Може да сте здрави ,но няма да ви позволим да излезете на протестна 16 юли !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове