Last news in Fakti

9 Юли, 2020 15:46 3 106 38

Окончателно: Държавата прави 100 бензиностанции срещу картела

  • държавна петролна компания-
  • горива-
  • държавни бензиностанции

Новата "Държавна петролна компания" няма да може да се приватизира

Окончателно: Държавата прави 100 бензиностанции срещу картела - 1
Снимка: БГНЕС

След няколко месеца вече ще има 100 държавни бензиностанции, решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Те ще са под контрола на новата "Държавна петролна компания". Това дружество няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

Дружеството ще работи без печалба и ще получава трансфери от бюджета. Компанията ще може да създава търговски фирми за управление на бензиностанциите и на петролните бази, които ще получи от Държавния резерв чрез споразумение.

Целта е държавните бензиностанции да предлагат горива с минимална надценка и така да регулират пазара. Мотивът на управляващите е, че новите бензиностанции ще доведат до по-голяма конкуренция, а оттам и до по-ниски цени на горивото за крайния потребител.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет на дружеството.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат под управлението на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще осигури прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите на гласувания проект.

Тези акцизни складове ще подлежат на регистрация по общия ред на закона и ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност, се казва още в приетия от парламента закон.

Финансовият министър Владислав Горанов, който предложи изненадващо тази компания само преди месец и половина, настоява, че тя ще работи на пазарен принцип, но ще продава горивата на по-ниски цени, като по този начин ще регулира естествено цените. Новата структура обаче е заложена, без да има възможност да фалира, тоест при трупане на загуби, бюджетът по някакъв начин ще трябва да я финансира и спасява, както това се случва сега по отношение на БДЖ и "Български пощи".

С промените в Закона ще се преобразуват сегашните петролни бази на държавния резерв в данъчни складове, но се залага и строеж на нови.

Компанията ще бъде със статут на държавно предприятие, а не на търговско дружество и няма да формира и разпределя печалба, седалището ще е в София. То ще се финансира от приходи от дейността му, от трансфери от държавния бюджет и други постъпления, определени с нормативен акт. Структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите за управление, се определят с правилник, приет от Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    34 2 Отговор
    пак едни пари ще идат при някого
  • 2 бензинджия

    12 2 Отговор
    Не срещу картела, а срещу Ковида
  • 3 Така

    15 5 Отговор
    За един приятел само питам-Марешки като направи евтити бензиностанции, това промени ли с нещо цената на горивата в България, късето и малките деца знаят , че този пазар е Олигопол и цените се дирижарат отгоре от големите играчи на пазара

    Коментиран от #11

  • 4 ПЕЕВ

    8 11 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ.
  • 5 Ха,ха

    20 1 Отговор
    То по същата логика можем и златните си залежи да контролираме а не чужди фирми да го правят или не е рентабилно да си продаваме златото на нофмални цени...???
  • 6 Този

    15 1 Отговор
    Разорана нива ще е като БДЖ, градски транспорт, полиция, военни и ВиК.
  • 7 zeus

    19 1 Отговор
    Извинявам се, ама нали същата тази държава след няколко проверки каза, че картел няма? Ако пък има защо не се бори против него с предвидените в закона средства?
  • 8 Bingo

    18 0 Отговор
    Поредната компания чрез, която ще се източват милиарди от данъкоплатците. Не ни стига, че храним БДЖ ами сега и още няколко хиляди неграмотника наливащи гориво. Като знам и как се краде от държавните фирми очаквам бум на черния пазар на горива. ГЕРБ вече спокойно могат да си сменят името с БКП издънките на партията от която се пръкнаха.
  • 9 Познавач

    16 1 Отговор
    Държавата ги прави, за да могат после Доган и Пеевски да ги приватизира наготово.
  • 10 Цако

    9 0 Отговор
    Едни пари, на едни хора.
  • 11 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Така":

    Ами иди и виж опашките пред Марешки и то във всеки окръжен град вече , където е 90% от потреблението и празните бензиностанции на веригите с 2-3 коли на тях и после пак плампай , че нищо не бил променил !! Да не говорим , че вече има цени ПО-НИСКИ от неговите ! И това сигурно не е "промяна" !!

    Коментиран от #17

  • 12 Актуална Антена

    7 0 Отговор
    А горивото от складовете на Лукойл ли ще го купуват? И ако да, как мислят да продават по евтино от тях:) Като не внасят нужните данъци естествено:)
  • 13 Гост

    9 1 Отговор
    Значи понеже имаме БГ пощи / на загуба /, БДЖ / на загуба /, Топлофикация / на загуба /, ТОТО / на загуба / искаме да излезем на още един пазар пък там някак си пак да сме на загуба. И кой ще я покрива - нашите данъци. Честито!

    Коментиран от #26

  • 14 Актуална Антена

    3 0 Отговор
    А горивото от складовете на Лукойл ли ще го купуват? И ако да, как мислят да продават по евтино от тях:) Като не внасят нужните данъци естествено:)
  • 15 С парите

    4 0 Отговор
    за "Короната" , а после национализация по шумкарски !
  • 16 Неокончателно

    6 0 Отговор
    Коя държава бе? Мафията си прави сметка за още "лева ръка десен джоб", но няма да изкарат мандата.
  • 17 Актуална Антена

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Марешки на кого е патерица? Пробвай да купиш една цистерна с гориво от който и да е доставчик, и виж каква е цената на литър. Та пита се в задачата от къде аджаба Марешки купува горивото и защо другите бензиностанции не купуват от там.
  • 18 беге демокрация

    9 1 Отговор
    четете бе, пише си в статията, ще се изграждат нови складови мощности, няма да купуват от никой, директно от завода ще купуват, може и от гръцка рафинерия да купуват, ура ще се върнат онези лели от социализма, държавните бензинджийки, с гащеризоните, и ще почнат далаверите на дребно, леко полеко го връщаме социализма
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 JEFF

    7 0 Отговор
    А държавни магазини за чорапи кога ? То и там има картел.
  • 21 Мутафчийски

    10 0 Отговор
    Яко ще се краде!ха ха ха!
  • 22 ΞLΞVΛTΞ

    0 2 Отговор
    В самя край на брифинга на министрите Горанов и Караниколов по тази тема на 18.05 се каза, че главно условие за привличане на бъдещи инвеститори е в страната ни да има мрежа от зарядни станции за ел. автомобили, поради което на държавните бензиностанции ще се поставят бързи зарядни. Проведени са срещи и с шефове на други вериги - те и сега оборудват обектите си.
  • 23 миш

    7 0 Отговор
    Голема работа,ще правят.Като нема деца да се правят училища и градини и трудови хора да се строят заводи от държавата-бензиндииници да се возим и гинем по пътищата,нищо ,че сме неграмотни и не можем да се обуем.
  • 24 Гост

    13 1 Отговор
    Окончателно: Държавата става част от картела.
  • 25 Гост

    10 1 Отговор
    Хора, слизайте от колите. Лято е. Пеша с колело, с тротинетка.... Кой както намери, но не и с кола. Това е моят протест срещу картелните обирджии.
  • 26 Домакин

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Тотото не е на загуба. Пощите и железниците в никоя европейска държава не са на загуба - виж Royal Mail, Poste Italians, виж италианските и английските железници - влаковете са пълни. Тука е до манталитет, лошо управление, умишлено източване, за да дърпа чергата частника. Време е да се ложи прът в колелото на дивотията печелбарска. Влаковете да са по-удобни, сигурни и евтини от рейсовете. Пощите да разнасят пратки от всички клонове - имат повече клонове от всички измислени спедитори взети заедно! Бензиностанциите и доставчиците на ток и вода да са държавни, както беше!
  • 27 "Факти"

    7 1 Отговор
    Като има картел ТРЯБВА да се намесят някои държавни органи с цел да го санкционират, а не .... това, което се прави!
  • 28 един от стадото

    9 1 Отговор
    още 100 касички на наш гръб. Някой да усеща дефицит на бензинджийници сега, аз не. Ако дават две кила за лев съм там, ма не мисля да са по- ''прости'' от мен
  • 29 Васил

    8 1 Отговор
    Ще борят картел с друг картел хората по света почват да правят зарядни за коли на ток а тука бензиностанции егати разхищението на пари. И познайте кой ще спечели поръчката любимците на народа Джи Пи Груп
  • 30 хихихи

    8 1 Отговор
    Ся като си пльоснат едни петцифрини заплатки назначени некадърници,но връзкари за „мениджъри” на 100-те бензиностанции и поне още три пъти по толкоа администрация,после да ни ривети...
  • 31 ПРА БЪЛГАРИН

    7 0 Отговор
    По голяма глупост не бях чул.Държавата ще става търговско дружество.Идеята е да построим бензиностанции , да откраднем колкото се може повече пари след това нашите хора да ги приватизират.Нищо не става от това ръководство ,вместо конкуренция ще връщаме БКП.
  • 32 Хирков

    7 1 Отговор
    Ако една безниностанция струва 1 милион държавата ще плати 2 милиона. Т.е сега едни 200 милиона ще потънат. Отделно тези бензиностанции ще бачкат на загуба. Честито!

    Коментиран от #33

  • 33 666

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "Хирков":

    Сигурен ли си? Нали се сещаш,че мнозина ще предпочетат горивото на държавните,а ще пропуснат зареждането при Марешки и неговите незнайни по качество бензин и дизел. Лукойл снабдява OMW,Petrol,ЕКО,Шел и малка част от Ромпетрол и собствената си верига бензиностанции. Всичко уж е различно само от добавките,които сипват веригите. Да фалират-едва ли новите. Подкрепям идеята-на мнозина може и да не им харесва,но няма друг начин да се пребори картелът.
  • 34 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    Хаха, държавните бензиностанции нямало да може да се приватизират. Утре някое управляващо мнозинство ще го промени и някой ще се облажи с верига бензиностанции, купени на символична цена, срещу задължението да пълни черната каса на съответната партия.
    Този филм сме го гледали.
  • 35 Златина

    5 0 Отговор
    Някъде пишеше за днес 240 заразени от Ковид-19, ами толкова са депутатите. Държавен картел срещу Частен картел си е военно положение мисля.
  • 36 ха ха

    8 0 Отговор
    Окончателно : Държавата прави 100 бензиностанции за да си направи картел.
  • 37 dsadsa

    4 0 Отговор
    Служебните коли на депутатите и полицейските патрулки от държавните бензиностанции ли ще зареждат? То не че и сега не им плащаме ние горивото.
  • 38 Make Bulgaria Great Again

    2 0 Отговор
    Най-важно е откъде се купува горивото. Много е вероятно Доган/Пеевски/Самуилов да купят рафинериите на Лукойл, и така държавата да купува гориво от Доган/Пеевски/Самуилов, а принципал на държавната компания е съученикът на Пеевски - Емил Караниколов. Не случайно сараят на Доган е до малката рафинерия на Лукойл в Росенец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове