ФАКТИ.БГ

13 юли 1878 г. Берлинският конгрес

Началото на националните трагедии на България

Публикувана: 13 Юли, 2020 05:31
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1527
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

На 13 юли 1878 г. е подписан Берлинският договор. Той е короната от тръни, еманацията на отношенията между Великите сили в Европа и техните стремежи да запазят интересите си на Балканите и Проливите.

Санстефанският мирен договор предизвиква недоволството както на всички Велики сили,

така и на балканските страни. Англия и Австро-Унгария открито заявяват, че Русия се захванала самоволно с разрешаването на Източния въпрос, без да се интересува от мнението на другите заинтересовани от този проблем.

Особено недоволство сред западните покровители на Турция предизвиква обстоятелството, че българското княжество има излаз на Бяло море. Против този излаз се обявяват всички под претекст, че той ще бъде използван от Русия, за да утвърди своето присъствие в Средиземно море и по този начин да наруши равновесието на европейските морски сили.

Мирният договор от Сан Стефано довежда до втвърдяване на позицията на западните сили по Източния въпрос и до консолидирането на техните политически инициативи. Англия заплашва Русия с военни действия. Тя е подкрепена от виенското правителство, което постоянно изтъква, че Петербург е нарушил поетите ангажименти от 3 януари 1877 г. за несъздаване на голяма славянска държава на Балканския полуостров, Франция и Италия припявали в същия глас и единствено Германия се въздържа от нападки спрямо Русия и подписания мир, но тя съветва северната империя да бъде по-отстъпчива и по-сговорчива със своите опоненти.

Създалата се неблагоприятна ситуация довежда до поредица дипломатически инициативи от руска страна, които имат за цел да неутрализират основните противници. През март 1878 г. граф Н. П. Игнатиев посещава Виена с цел да води преговори по спорните въпроси. Неговата мисия завършва без успех, тъй като и император Франц Йосиф, и граф Андраши настояват за спазване на постигнатите по-рано договорености и не искат да чуят дори за българска държава с границите, начертани в Сан Стефано/

Неуспехът на Игнатиев прави руското правителство по-отстъпчиво

и през април то се съгласява по принцип с предложението на Виена за разделянето на България на две части. През май посланикът на Русия в Лондон граф П. Шува-лов постига споразумение с министъра на външните работи Солсбъри Англия да не възразява срещу присъединяването на Южна Бесарабия, Карс и Батум към Русия, а последната се съгласява с разделянето на България на две части, като границата трябвало да премине по билото на Стара планина. По постигнатите договорености е подписана специална тайна конвенция, която на практика решава съдбата на българската държава.

След подписването на конвенцията канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк издига идеята за среща в Берлин с цел обсъждане на Санстефанския договор. Така се стига до Берлинския конгрес. Причините, поради които се избира Берлин за място на този конгрес, трябва да се търсят преди всичко в това, че Германия и нейният канцлер афишират до това време пълна незаинтересованост към Османската империя и Балканските проблеми. При това положение столицата на Германия се оказва приемлива и за Русия, и за останалите Велики сили.

Заседанията на конгреса започват на 1 юни 1878 г.

и завършват месец по-късно — 1 юли 1878 г., когато е подписан Берлинският мирен договор. Според него Санстефанска България е унищожена, а българските земи са разпокъсани на няколко части. Северна България, без Северна Добруджа, и Софийският санджак образуват Българско княжество, зависимо от Портата. То има територия 63 752 кв. км и население 2 007 919 (по преброяване от 1881 г.). Южна България под названието Източна Румелия е обособена като автономна област под върховната военна и административна власт на султана. Югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Одринско се връщат на Турция. Северна Добруджа и според този договор се предоставя на Румъния, а към Сърбия се присъединява Нишкият санджак (така е и по Санстефанския договор) плюс Пиротско и Вранско.

Големи придобивки с Берлинския договор получава Австро-Унгария.

На нея се предоставя правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина. Да държи свои войски в оставащото под османска власт черногорско крайбрежие на Адриатическо море.

Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.

Русия получава територии в района на Кавказ, Тя присъединява и румънската дотогава Бесарабия.

Останалите клаузи на Берлинския договор потвърждават договореностите на Сан Стефано. Румъния и Черна гора се признават за независими държави, но както и Сърбия, се задължават да поемат изплащането на съответната част от държавния дълг на Османската империя. Черна гора разширява значително територията си за сметка на съседните османски области.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Питащ
1 Отговор
Защо винаги я захващате от 18 век, и изкарвате руснаците герои. Напишете веднъж кой подкрепяше исляма и колонистите на запад при нападението им над България, след като ги размазахме с лекота, когато дойдоха сами? Напишете, защо руснаци и надоло до турция приличат повече на Българи, от колкото ние на себе си в днешно време, като нация. Напишете и защо умислено оставиха исляма на входната врата на Източна Европа, давайки им европейска земя с перлата на Европа - Константинов Град?

Коментиран от #3, #8, #22


Оценка:
-23 +6

359
2 Отговор
Да "благодарим" на Запада за разпокъсването на България! (Но за всичко да ни е виновна Русия.)

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +31

Пий си хачетата
3 Отговор

До коментар #1 от "Питащ":


и заключвай вратата.

Оценка:
-3 +17

ГРАД КОЗЛОДУЙ
4 Отговор
благодарение на РУСИЯ ни има тя ни освободи от пет вековното турцко робство

Коментиран от #6, #7, #10


Оценка:
-9 +26

5
Този коментар е премахнат от модератор
мечо
6 Отговор

До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


никои на никои не е рубувал имало е свобода прес времето на турция царкви училища и даже е било по добре от сега турци и балгари са живели вав сговор това никаде по света го няма две рилигии вав една даржава и да няма пририкание между тях

Коментиран от #18


Оценка:
-27 +3

7
Този коментар е премахнат от модератор
Bai nudals
8 Отговор

До коментар #1 от "Питащ":


Чувал съм,Цариград,Константинопол,ама Константинов град...

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +9

мечо
9 Отговор

До коментар #7 от "Уточняващ":


само едно уточнение турция не са чалми турция е свецка даржава

Коментиран от #20


Оценка:
-20 +3

Чукча писател
10 Отговор

До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Прочети "Измамата Сан Стефано" . И пробвай с една дума да се изказваш . Няма да си толкова смешен.

Коментиран от #13


Оценка:
-11 +3

мечо
11 Отговор
аз не ви расбирам всички тука вместо да се радвате че сте били час от голяма силна даржава вие коментирвате за ропство и други протестарски глупости защтото сега ако бяхме от турция щеше да има пари работа всичко

Коментиран от #12


Оценка:
-22 +3

Пий си хапчетата
12 Отговор

До коментар #11 от "мечо":


и залягай над буквара, недей дава акъл, нямаш излишен.

Оценка:
-1 +14

ГРАД КОЗЛОДУЙ
13 Отговор

До коментар #10 от "Чукча писател":


БЪЛГАРИЯ пада под ТУРЦКО РОБСТВО 1375 ГОДИНА освобождават ни РУСКИ и ФИНЛАНДСКИ войски а кой обеси ВАСИЛ ЛЕВСКИ кой колеше бесеше а башибозука бе предимно от роми тогава не им казваха така но ако го напиша ще го изтрият

Коментиран от #24


Оценка:
-5 +8

ааааа така
14 Отговор
Къде е на венелина статията? Козльо кажи а.

Оценка:
-1 +5

Питащ
15 Отговор

До коментар #8 от "Bai nudals":


Поли-Полис на гръцки е Град. Стопляш ли вече? Или си от ония де вкарват чужди думи в българския, измествайки нашите.

Оценка:
-3 +5

Селянин
16 Отговор
Как не можаха да ни освободят англичаните. Както гърците. Сега щяхме да ревем, като тях, че ни намаляват пенсиите от 1000 Евро на 900 Евро.

Коментиран от #17, #19


Оценка:
-10 +5

Те ги получават
17 Отговор

До коментар #16 от "Селянин":


големите пенсии не защото англичаните са ги освободили а защото Илиада е написана от Омир.

Оценка:
-3 +10

ДГД
18 Отговор

До коментар #6 от "мечо":


Кривоглавец си, нали? Личи ти по "правописа"!!!

Оценка:
-0 +5

ВГЗ
19 Отговор

До коментар #16 от "Селянин":


Англичаните не освобождават, те поробват!

Оценка:
-2 +15

Заветите на
20 Отговор

До коментар #9 от "мечо":


...Кемал Ататюрк се потъпкват в момента. Справка статута на Света София. Няма да разберем как миналото се е върнало.

Оценка:
-4 +9

Питащ
21 Отговор

До коментар #2 от "359":


Ами от запада не сме губили 3 българии - Кавказ, Украйна и тази в която сме сега. От Русия, те ни нападат и преследват от векове братленце. Но ти и останалите си пишете глупостите. И на тях сме свикнали от векове.

Коментиран от #26


Оценка:
-8 +4

РЕАЛИСТ
22 Отговор

До коментар #1 от "Питащ":


Абе, ти къде си завършил училище, бе циганче. Марш от България и стига си писало глупости. Това не ти е махалата и да си единственият умник с 4-ти клас.

Оценка:
-1 +4

Влах
23 Отговор
Същите днес ни пробутват демикрация и ние лапнишараните им се връзваме Щем нещем ще търпим защото сме ограбени и бедни Великите сили вече са история време е за преразпределение

Оценка:
-0 +2

Чукча писател
24 Отговор

До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Чети , чети ! Писането не ти е силна страна. И да поздравиш "мечо" . ))

Оценка:
-1 +2

Жалко
25 Отговор
Сега щяхме да ходим на Бяло море без ГКПП-та и тестове...

Оценка:
-0 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор
Хасан
27 Отговор
Като глутница вълци се нахвърлиха да разпокъсат империята в която хората си живееха мирно и тихо цели 500г ..

Оценка:
-3 +2

Еееех, ако не беше този конгрес
28 Отговор
Сега България щеше да е само история, а територията и щеше да е част от Русия. Българите щяхме да ядем борш и да пием квас и тук-там е бояришник и като един да гласуваме за бащицата.

Оценка:
-2 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5