ФАКТИ.БГ

Трети март е! Честито Освобождение!

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци

Публикувана: 3 Март, 2021 06:10
318 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 17286
Трети март е! Честито Освобождение!
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 113 гласа.

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 113 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
2 Отговор
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ БЪЛГАРИ

Коментиран от #28, #134, #265, #285


Оценка:
-15 +275

Последния Софиянец
3 Отговор
Автошествието от София тръгнахме за Шипка.Поне километър е дълго.Българи юнаци.

Коментиран от #5, #17, #22, #194


Оценка:
-22 +219

Алфа Чакал
4 Отговор
ЧЕСТИТ 3 МАРТ,БЪЛГАРИ!!!

Оценка:
-16 +181

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
purko
7 Отговор
Да ми кажат тези които говорят за ,,присъствие,, какво ще празнуват днес. Че са се изнесли съквартирантите ,може би. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

Оценка:
-17 +203

8
Този коментар е премахнат от модератор.
ПСР
9 Отговор
За все още останалите българи-Честит Трети Март,дами и господа!
И хич не ми мрънкайте за руските имперски интереси и пр.Имало ги е,факт.Но,в крайна сметка,1395-1878 г.,не е имало Българска Държава.Е,колкото е да е нелицеприятно на някои,появила се е .Трудно,но славно се е възродила,напредвала и побеждавала във всичките си битки.Не сме имали"късмета",да ни освободят новите ни братя,защото са били заети с решаването на въпроса с корените жители на Сев.Америка.Поклон пред паметта на всички български,руски,казашки,финландски,румънски войни,оставили живота си в тази Освободителна Война.

Коментиран от #251, #275


Оценка:
-14 +263

Европеец
10 Отговор
Отдавна историците доказаха , че това не е никакво освобождение а нова окупация Русия напада Турция защото губи влияние сред християните там
Те разбират че истинското освобождение може само да дойде от западна Европа , за това и масово приемат протестантството ,което стряска Русия
Всички интелигенти са пращали децата си да учат в Роберт колеж ,а не в Русия ,защото са знаели че запада носи просперитет ,а Русия мракобесие и бедност

Коментиран от #14, #71


Оценка:
-268 +58

О, Шипка!
11 Отговор
Три деня младите дружини
как прохода бранят. Горските долини
трепетно повтарят на боя ревът.
Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
гъсти орди лазят по урвата дива
и тела я стелят, и кръв я залива.
Бури подир бури! Рояк след рояк!
Сюлейман безумний сочи върха пак
и вика: “Търчете! Тамо са раите!”
И ордите тръгват с викове сърдити,
и “Аллах!” гръмовно въздуха разпра.
Върхът отговаря с други вик: ура!
И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
дружините наши, оплискани с кърви,
пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
всякой гледа само да бъде напред
и гърди геройски на смърт да изложи,
и един враг повеч мъртъв да положи.
Пушкалата екнат. Турците ревът,
Насипи налитат и падат, и мрат; –
Идат като тигри, бягат като овци
и пак се зарвъщат; българи, орловци
кат лъвове тичат по страшний редут,
не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.

Коментиран от #32


Оценка:
-16 +196

моню паси
12 Отговор
Продават се мамо
Белите манастири.
Белите манастири, мила мамо
С черните калугерки.
Белите манастири, мила мамо
С черните калугерки.
Никой се не нае
Манастир да купи.
Манастир да купи, мила мамо
С черните калугерки.
Манастир да купи, мила мамо
С черните калугерки.
Най се е наело
Жълтото еврейче
Манастир да купи, мила мамо
С черните калугерки.
Манастир да купи, мила мамо
С черните калугерки.

Коментиран от #229


Оценка:
-58 +33

Робство
13 Отговор
А от САЩ робство, военни бази в БГ, икономическо робство МВФ, СБ, НАТО, ЕЦБ кога ще ни освободите?
Левски и Ботев ни освободиха, политиците на БГ ни заробиха, още по-тежко. Никога БГ, дори по време на войни не е унищожавана за 30 г. с 50%.

Проклети да сте, всички партии които ни заробихте нас и децата ни!

Коментиран от #18, #25, #68, #199


Оценка:
-24 +238

14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
Петър
16 Отговор

До коментар #6 от "Сомалийския пират":


О,свещена простота.Кой го беше казал?

Коментиран от #128


Оценка:
-5 +45

Мери
17 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


Браво юнаци ! С вас съм.

Оценка:
-8 +78

Петър
18 Отговор

До коментар #13 от "Робство":


САЩСКО робство искаше да кажеш?

Оценка:
-10 +84

19
Този коментар е премахнат от модератор.
123
20 Отговор
Освобождението на България от ТУРСКО РОБСТВО!

Коментиран от #45


Оценка:
-14 +110

Аааааааа
21 Отговор
Честит Празник на всички които са Българи...-Бог да ни пази и Поклон на руският войник!!!!

Оценка:
-17 +155

Бaро Вкаров
22 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


Поканете на Шипка великият българин Росен Плевнелиев да ви дръпне една реч.Той много обича Русия.

Оценка:
-9 +117

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
26
Този коментар е премахнат от модератор.
27
Този коментар е премахнат от модератор.
28
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
29 Отговор
Честит Празник ! На този ден руските ни братя ни освободиха и ни създадоха държава . От нас зависи да я опазим от пипалата на поробителите и слугите им , които още драпат пак да вземат България .

Коментиран от #179


Оценка:
-22 +135

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Наблюдател
31 Отговор
Да си спомним , че Осжобождението стружа скъпо на Русия и като средства . Русия е загубила Кримската война (1853-1856) и няма никакви сили и средства да води нова война , с турците и все още могъщата им “Османска империя” .


За да акумулира някакви средства и обурудва армия за Освобождението ни ,през 1867 г. , за цена от 7,2 милионащатски долара. Русия продава Аляска на Щатско .
На практика , всичко , което Русия печели от сделката с Аляска е вложено в руско-турската освободителна война ,


И всъщност , краен бенефициент сме ние , българите .

Коментиран от #38, #40, #46, #308


Оценка:
-22 +122

32
Този коментар е премахнат от модератор.
33
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз ти той
34 Отговор

До коментар #1 от "Бай ганю":


На 04.04.2021 г., съединете се, въпреки различията, българи... и робството ще падне!
Честит 3 март!

Коментиран от #57


Оценка:
-13 +95

35
Този коментар е премахнат от модератор.
36
Този коментар е премахнат от модератор.
37
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
38 Отговор

До коментар #31 от "Наблюдател":


Прав си. Това съм го учил някога, че Русия губи Аляска, за да ни освободи.

Коментиран от #78, #103, #131


Оценка:
-14 +71

3DX повече
39 Отговор
Честит празник. Едно Освобождение е хубаво нещо ако има добри лидери да водят този народ. Щото си имахме Три щата България , Гърция и Македония а какви остана ??? Те и други бяха така разделени и от другата страна и благодарение на лидерите и върнаха и земи и влияние. А какво ще бъдещето Е ТОВА ГО ЗНАМ.
ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. 1 водещ щат България и 7 щати от бивша Югославия.
Не съм аз го казал, А баба Ванга. “ И когато осмите подпишат ще дойде мир”. И друго каза за ваксините “на 02/22/20 ще се появи болест. Тази болест стара няма лек порано за нея. Ще се намери лек и хората повече няма да боледуват.” Да ли е предрекла ваксина с на Файзер ??? Има време ще видим. Да си пожелаем умен избор на лидери и да дойде Федерална Република България.

Оценка:
-6 +34

Комунист
40 Отговор

До коментар #31 от "Наблюдател":


Това някой комунист ли ти го разказа? Платихме на руснаците 47 тона злато за тази война впоследствие. Безплатен обяд няма.

Коментиран от #42, #97, #135, #136, #266, #291


Оценка:
-89 +34

41
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
42 Отговор

До коментар #40 от "Комунист":


Ти пък кога си имал 47 тона злато , да плащаш, бе ахмак. В се прибирай в угодническата си черупка и ни остави на този ден, без измислиците си. Днес дикиш не хващат.

Оценка:
-21 +88

Факт
43 Отговор
Симеон Радев право разкрива, че с този договор руснаците откъсват от татковината ни свещена бг земя - Северна Добруджа.

Коментиран от #48, #138


Оценка:
-64 +26

Нямам срам
44 Отговор
С какво право запада се меси в мирния договор между Русия и Турция тази война не е тяхна да разпределят територии... Ако бяха оставили Сан Стефанска България няма да има ПСВ и ВСВ

Коментиран от #145


Оценка:
-10 +86

гост
45 Отговор

До коментар #20 от "123":


Браво! На днешния ден се празнува ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО! ТОЧКА. Кой какви интереси имал,нямал, какво станало после,това не е толкова важно.В противен случай и днес щяхме да сме част от Турция.

Коментиран от #47, #72


Оценка:
-13 +110

Реалист
46 Отговор

До коментар #31 от "Наблюдател":


Реално , и в момента български предатели се кланят на турция и военния им съюзник . Печалбите от злато на Втората по златни запаси държава в Европа - България , отиват зад океана , а за българите остават ...2% .

Коментиран от #255, #256


Оценка:
-10 +89

47
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
48 Отговор

До коментар #43 от "Факт":


Ти имал ли си държава, че някой да ти откъсва нещо от нея? Берлинския конгрес ни взема толкова територии с българи, че две войни губим и земя и сега още се дърпаме с македонците. Това е наследство от приятелите ти от Англия, Франция и Германия, които пращаха военни да помагат на турската армия тази война. Видял ли си трофейното оръжие в Плевен, какво производство е?

Оценка:
-9 +93

Страхил
49 Отговор
Честито освобождение от османско присъствие.

Коментиран от #64


Оценка:
-16 +41

дърт комунист
50 Отговор
Честит празник. И нека да не забравим, че има и по лошо от турското робство, това е комунистическата диктатура съществувала в България до 1989 година. По време на турското робство българина е имал земя, която да обработва, а комунистите отнемат земята на българина, отнемат собствеността, отнемат свободното движение на българина. По време на турското робство, българина изгражда църкви, но по време на комунистическата диктатура, българина е отдалечен от вярата си и няма и една изградена църква, по време на турското робство има много заможни българи (чорбаджии), които имат до собствен бизнес, казано съвременно, при комунизма се отнема имущество от българина ...

Коментиран от #149


Оценка:
-77 +35

51
Този коментар е премахнат от модератор.
Опълченец
52 Отговор
На Шипка смесихме кръвта си с братята руси - НАВЕКИ! ПОКЛОН...

Коментиран от #59


Оценка:
-17 +86

53
Този коментар е премахнат от модератор.
демонтирай
54 Отговор

До коментар #36 от "МОЧА трябва да се разруши!":


Защо само МОЧА трябва да се разруша, а не е и Братската могила в "Парка на свободата"? Защо правим разлика между съветски и български комунистически паметници?

Оценка:
-47 +11

шумкари
55 Отговор
Обичам нашит освободители руснаците и мразя болшевишката из-мет, техните смъртни врагове, които затриха Русия и поробиха България под болшевишко иго.

Оценка:
-39 +17

Софиянец
56 Отговор
Честит 3-и март и пълна капитулация на болшевишка Русия с подписване на Брест-лионския мирен договор.

Оценка:
-45 +15

57
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
58 Отговор
СмЪ РТ за ГЕРБ . Свобода за народа !

Оценка:
-7 +66

Патриот
59 Отговор

До коментар #52 от "Опълченец":


По скоро с украинци

Оценка:
-22 +10

😁😁😁😁😁
60 Отговор
Значи ...не са ни освободили руснаците а украинците......започваме да мразим лъжливите и страхливи руснаци ,благодарим ви братушки украински ......П.П. " В името на САЩ се заклевам се да кажа истината,истината и само истината" 😁😁😁😁😁😁...гот а.....

Оценка:
-10 +44

Априлското въстание предизвикало
61 Отговор
Отзвук в европа?? А само русия ни помага и освобождава?? СТРАННО?? КЯ Е ЕВРОПА НА ЗАПАД БОКЛУЦИТЕ ИЛИ БРАТЯГА РУСНАЦИ??

Оценка:
-8 +58

62
Този коментар е премахнат от модератор.
63
Този коментар е премахнат от модератор.
"османско присъствие" ли?
64 Отговор

До коментар #49 от "Страхил":


Отговаряш на името си Страхил защото си шубелия.Османска империя е това! Дали по онова време си щял да обикаляш и да говориш че е ....присъствие.....?

Коментиран от #67


Оценка:
-6 +36

шумци
65 Отговор
Защо комунистите почитате едновременно Царска Русия и СССР, които са смъртни врагове? Имайте малко уважаение.

Оценка:
-35 +15

66
Този коментар е премахнат от модератор.
Страхил
67 Отговор

До коментар #64 от ""османско присъствие" ли?":


Страхил съм, защото те страхувам.

Защо симпатизираш на комунистите, които затриха Русия, нашата Освободителка, и направиха от нея СССР?

Русия ни освободи от османско росбство, а СССР ни поробои под болшевишко!

Коментиран от #112, #142


Оценка:
-42 +13

"османско присъствие" ли?
68 Отговор

До коментар #13 от "Робство":


Отговаряш на името си Страхил защото си шубелия.Османска империя е това! Дали по онова време си щял да обикаляш и да говориш че е ....присъствие.....?

Оценка:
-5 +24

69
Този коментар е премахнат от модератор.
70
Този коментар е премахнат от модератор.
Реалист
71 Отговор

До коментар #10 от "Европеец":


Нямало е начин Освобождението ни да дойде от Европа . И тогава , както и сега , Запада е бил основен военен доставчик на турската империя и се е надявал руските войни и българските роби да бъдат избити . Великобритания е била основен снабдител на военна техника на Османската империя през руско-турската война .

Коментиран от #120


Оценка:
-6 +67

72
Този коментар е премахнат от модератор.
73
Този коментар е премахнат от модератор.
Грешка
74 Отговор

До коментар #1 от "Бай ганю":


Кога ще се освободим от бай Ганьовщината, от простотията и бездарието, наглостта и глупостта. Как може Българин да пише, че трябва да се от Българина, що за плиткоумие.

Коментиран от #108


Оценка:
-3 +20

😁😁😁😁
75 Отговор

До коментар #66 от "Манав":


Ето една прилика м/у българите и американците от щата Тексас.Българите първо говорят а после мислят,тексасците първо гърмят а после питат кой е

Оценка:
-3 +25

От РЕМС
76 Отговор

До коментар #1 от "Бай ганю":


А Освобождението от Хунтата ,
на Бойко Борисов и Ахмед Доган
кога ще бъде ,
Другарки и Другари?

Оценка:
-6 +32

празник
77 Отговор
Като българин, изразявам почита си благодарността си към братския руски народ и към паметта на българските опълченци, които са си дали живота за свободата на България. Честит празник на българите.

Коментиран от #80


Оценка:
-3 +55

От дивия северозапад
78 Отговор

До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":


Учил си ама малко са те излъгали даскалите. Русия продава Аляска за пари а не я губи. Губиш нещо когато ти го вземе някой а ти доброволно си го продал това се казва зелка.

Коментиран от #113


Оценка:
-25 +19

Кога
79 Отговор

До коментар #1 от "Бай ганю":


От толип султам свободни кога БЪЛГАРИ КОГАА!?

Оценка:
-2 +17

алоу
80 Отговор

До коментар #77 от "празник":


Щом обичаш Русия, не трябва ли да мразиш болшевиките, които я затриха?

Коментиран от #198


Оценка:
-26 +15

81
Този коментар е премахнат от модератор.
Просветен илюминат
82 Отговор
„…Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие…“
Георги С. Раковски

Коментиран от #123


Оценка:
-45 +19

Филипуполи
83 Отговор
И сегашните земи са откраднати повечето от Гърция и от сърбия.

Оценка:
-4 +26

Българ
84 Отговор
Ония източно Албанците да не ревнат заради тая карта ...

Коментиран от #257


Оценка:
-0 +27

Просветен илюминат
85 Отговор
„Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука.“
Захарий Стоянов

Оценка:
-49 +15

86
Този коментар е премахнат от модератор.
митака
87 Отговор
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!!!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ!!!
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОЙСКИ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НИ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ, РУСКИ, ФИНЛАНДСКИ, СРЪБСКИ, РУМЪНСКИ, ЧЕРНОГОРСКИ, МОЛДОВСКИ И УКРАИНСКИ ВОЙНИ!!! ЧЕСТ!!! ЧЕСТ!!! ЧЕСТ!!!

Оценка:
-7 +55

88
Този коментар е премахнат от модератор.
Просветен илюминат
89 Отговор
Никой не знаеш

какво се е случило на 13 юли 1878 г.?

Никой не знае, че фактически на тази дата, с подписването на Берлинския договор се създава автономното трибутарно българско княжество и се формира другата автономна османска единица в българските земи – Източна Румелия.
Но колко българи знаят и ако бъдат попитани ще отговорят какво се е случило на 13 юли 1878 г.?
Разбира се, причината за това всички я знаем или се досещаме, че я знаем. В българската историческа памет 13 юли 1878 е изтрита като дата, просто защото на нея е сключен Берлинският договор между Великите сили след края на Руско-Османската война. Този договор се смята от българите оттогава до днес за неприемлив и несправедлив, защото отменя договореното между двете воюващи империи прелиминарно споразумение под формата на Сан Стефанския протокол на 3 март 1878 г., на което са очертани съвсем различни граници на бъдещата българска автономна единица.

Коментиран от #91


Оценка:
-2 +25

Я ТРЪГВАИ
90 Отговор
Тя.ю към тези земи които имаш на картата да видиш колко шамари и ритници ще има

Оценка:
-2 +4

Просветен илюминат
91 Отговор

До коментар #89 от "Просветен илюминат":


Едва ли има българин, който да не смята, че на Берлинския конгрес българското етническо пространство е жестоко разцепено на пет части – Княжество България, Източна Румелия, Македония и Одринско остават в Османската империя, Северна Добруджа се предава на Румъния, а цялата Нишко-Моравска област - на Сърбия.
Но защо става така? Как изобщо се стига до поредната руско-османска война? Възможна ли бе тя без провала на предхождащата я Цариградска посланическа конференция? А какви са причините за тази Конференция? Възможна ли бе тя без Априлското въстание, а Априлското въстание без работата на Левски, Раковски, на църковните дейци и всички възрожденци?
Но да се върнем на по-близък въпрос. Защо в Сан Стефано се ревизират решенията на Цариградската посланическа конференция от 1876/1877 г., които очертават границите на двете автономни български области с преобладаващо българско население? Защото Цариградска България е призната от всички Велики сили, а не само от Руската империя.

Коментиран от #96


Оценка:
-16 +8

шумци
92 Отговор
Съчуствам на братушките за войната им с болшевиките и загубата, която търпят. Съчувствам им за разтурянето на руската държава и създаването на СССР на нейно място. Мразя комунистите, заради болшевишкото робство!

Оценка:
-24 +14

цървуил
93 Отговор

До коментар #86 от "кавал":


Правиш ли разлика между Русия и СССР? За гражданска война чувал ли си нещо, стотици хиляди измрели, милион напуснали Русия, бягайки от комунистите?

СССР не е Русия, набийте си го в главите!!!

Оценка:
-10 +20

Генерал 🇧🇬
94 Отговор
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!
Честваме 143 години от разгрома на Османската империя във Руско-турската война 1877-1878, защото ако Русия беше загубила едва ли щеше да има нещо за честване!

Каквито и да са били намеренията на Санкт-Петербург и Императора, за които може да се спори, резултатът е безспорен - свободна България.Резултат от тази война е възстановяването на Българската държавност. Друго всичко е второстепенно.

Поклон пред загиналите за Свободата на България!

Оценка:
-3 +62

Петко Славейков
95 Отговор
"Кат Русия няма втора тъй могъща на света, тя е нашата подпора тя е нашта висота ...!"

Коментиран от #124


Оценка:
-9 +45

Просветен илюминат
96 Отговор

До коментар #91 от "Просветен илюминат":


Границите на Цариградска България

обхващат всички признати чисто български територии. В Цариградска България влизат Северна Добруджа и цялата Нишко-Моравската област, които в Сан Стефано са предадени на Сърбия и Румъния. Следователно решенията, взети в Цариград са много по-справедливи и много повече в български интерес, отколкото решенията на прелиминарния мирен протокол, подписан само между двете воюващи империи в Сан Стефано (по случай рождения ден на руския император)!
Малко предистория.
Границите на разпространение на българската народност не са нещо веднъж и завинаги дадено. Те не са само политически или държавни граници, които ясно разделят народите. В границите на империите, още повече в границите на Османската империя, живеят десетки народи. В европейската част на империята те са така размесени, че народите и етносите много трудно може да бъдат отграничени и разделени. Процесът на формиране на българска нация се натъква и на тази трудност. Все пак е безспорно, че българите живеят основно най-вече в трите исторически области - Мизия, Тракия и Македония. Само че населението в тези области, особено в Североизточна Мизия и Добруджа, по Черноморското и Беломорско крайбрежие, в Южна Тракия, в Родопите, в Южна и Западна Македония, както и в Нишко-Моравската област е смесено. Българите са размесени и живеят заедно с турци, гърци, албанци, власи, евреи, сърби, цигани, арменци, цинцари, власи, татари и други заселени в нашите земи етноси.

Коментиран от #130


Оценка:
-12 +7

97
Този коментар е премахнат от модератор.
Rrf
98 Отговор
Честито... България


Оценка:
-1 +15

баба Ванга
99 Отговор
"Нема Америка да ни помогне, пак Русия ке ни спаси! "

Оценка:
-7 +41

Ким Ир Сен
100 Отговор
ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ,БЪЛГАРИ!!! ДАНО ДА Е ПРАЗНИК ЗА НАС И СЛЕД 04.04.21.

Оценка:
-1 +34

КОНТРАТА
101 Отговор
БЪЛГАРСКИ МОШЕННИК СТОЛЕТОВ Е ВОДИЛ ОКОЛО 5000 ВОЙНИЦИ, А ОБЩО НА ШИПКА СА БИЛИ 7500 ДУШИ. КОГО ЛЪЖЕШ МОШЕННИКО И РАЗПРАВЯШ ЗА МАЛКО РУСКИ ВОЙНИЦИ НА ШИПКА?

Оценка:
-4 +32

102
Този коментар е премахнат от модератор.
Коректор
103 Отговор

До коментар #38 от "РЕАЛИСТ":


Русия не губи, а търгува, като залага и продава Аляска на САЩ, за да спечели пари от продажбата за да закупи необходимото германско австрийско оръжие И за да финансира завоевателната си имперска политика и подготвяна война срещу Турция с цел стратегическото завладяване на Истанбул и Проливите, а не за да освобождава "попътна" България или заради жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, която впоследствие след като попада под руска окупация /В чл.8, ал.3 на Санстефанския договор е посочено, че руският окупационен корпус, който ще остане в България, ще бъде издържан за сметка на „занятата земя”, т. е от българите/и България е била задължена за в бъдеще да плаща за направените военни разходи на Русия, които са предявени с Указ № 1144 в ДВ , че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки ИЛИ реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато....!!!

Коментиран от #110, #111, #114


Оценка:
-38 +18

104
Този коментар е премахнат от модератор.
Страничен
105 Отговор
Много хубава карта на България. Липсва обаче Северна Добруджа! Честит празник!

Оценка:
-1 +25

106
Този коментар е премахнат от модератор.
пройчо
107 Отговор
къде е Тлъстия Бою?

Оценка:
-2 +14

108
Този коментар е премахнат от модератор.
109
Този коментар е премахнат от модератор.
Ели Оригинал
110 Отговор

До коментар #103 от "Коректор":


Господине, Аляска е продадена, заради Транссибирската железница.
Бай дъ уей 2000$ е билетът, не е много, заслужава си да видите Сибир.
Сърдете се на Австрия и Англия за неосъществяването на етническите ни граници "Сан Стефано", и откровената им заплаха за война с Русия.

Поздравявам всички българи с 3-март, поклон пред загиналите за Освобождението на България!
Русия остава в сърцата ни!

Коментиран от #163


Оценка:
-4 +44

ежко
111 Отговор

До коментар #103 от "Коректор":


Значи тогава си купихме свободата, а сле д1989г. я харизахме!Ще купуваш,като не можеш да воюваш!

Оценка:
-4 +27

Булаир
112 Отговор

До коментар #67 от "Страхил":


Настръхнах, много си страшен.
Честит празник на всички българи. Честито освобождение от турско робство. Днес почитаме и саможертвата на всички, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НИ.
Из ЗБВ: ,,...тялото му затрепери като есенен лист, големите му огнени очи се задръстиха от сълзи, изгледа жално наоколо си и след като извика с треперящ глас: ,,Да живей България!" - хвана с две ръце дръжката на револвера си, студеното желязо на който напъха в пресъхналото си гърло... Глухо изгърмявание, като изпод земята, се раздаде наоколо, револверът, който не хвана против заптиите, отскочи настрана, двете ръце, които преди малко го стискаха, яко се заловиха за космите на разбития череп, като да искаха да прекратят болезнените действия на куршума, който беше се загнездил вече в мозъка - и грациозното тяло, безчувствено и окървавено, претъркули се на земята като клас, прерязан с жетварския сърп!" Това е един голям българин – Ангел Кънчев.

Оценка:
-0 +32

РЕАЛИСТ
113 Отговор

До коментар #78 от "От дивия северозапад":


Ама война се прави с пари. Точно това имам предвид, когато пиша " губи' . Абе , като на деца имам чувството, че обяснявам. Знам много добре тази сделка и тук във форума съм писал подробности. Не ми се повтаря.

Оценка:
-1 +11

Генерал 🇧🇬
114 Отговор

До коментар #103 от "Коректор":


Още през 1853 г., когато България е под турско робство, в Източна България се разполагат тиловите поделения на англо-френските войски, десантирали в Крим (Кримската война 1853-1856 г.). Каква е била тяхната имперска политика? Защо тогава не сме се освободили?

О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели.
Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
ТЕ, Великобритани,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика, но това е отделен въпрос.
С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците,както и на гърците, и на всички други християни в Турция.

И така, честит 3 март - денят, в който Русия ни ОСВОБОДИ от ТУРСКО РОБСТВО!
А Кирякстефчовци и прочие русофобски и соросоидни слагачи винаги е имало, за да се знае, че сред българите е имало не само опълченци, но и отрепки.

Коментиран от #132, #248


Оценка:
-4 +57

115
Този коментар е премахнат от модератор.
116
Този коментар е премахнат от модератор.
One
117 Отговор
Гордост и патриотизъм трябват сега. А точно обратното се случва-кучета я ядат тази наша България. От политици страдаме, не от незнание или неумение. Честит празник, осъзнати българи!

Оценка:
-1 +34

118
Този коментар е премахнат от модератор.
119
Този коментар е премахнат от модератор.
Заслуга
120 Отговор

До коментар #71 от "Реалист":


Англйски кораби прекарват 40 000-та армия на Сюлейман паша от Албания до Цариград,а баронхиршовата железница я доставя бързо до вътрешността на България. И всичко това въпреки решенията на Цариградската конференция където Британия участва и са подписва под тях!

Коментиран от #277


Оценка:
-1 +41

Хасан
121 Отговор
3 март е русофилски празник и трябва да се смени с нов - например създаването на България от хан Аспарух

Оценка:
-48 +8

122
Този коментар е премахнат от модератор.
Ни меда ни
123 Отговор

До коментар #82 от "Просветен илюминат":


На илюминати и масони не им ща ни меда,ни жилото - рязаха глави на крале,разстрелваха царски фамилии,бутаха църкви, превърнаха Нотр Дам в конюшня,измислиха гилотината,измислиха разстрел за слово на омразата.....

Оценка:
-1 +26

един шофьор
124 Отговор

До коментар #95 от "Петко Славейков":


А първата коя е?

Оценка:
-6 +2

Знаме
125 Отговор
Ако се придържахме към девиза изписан върху фасадата на народното събрание- щяхме да сме много напред и нагоре!!! За жалост сме пълната му противоположност и от това винаги ще си патим :(((

Оценка:
-0 +27

3 МАРТ
126 Отговор
СВОБОДА ИЛИ ТУЛУП!

Оценка:
-1 +23

Романови
127 Отговор
Освободиха българия, бацо пристана на султана

Оценка:
-4 +22

някой
128 Отговор

До коментар #16 от "Петър":


Ян Хус, когато го изгаряли на кладата и една бабичка хвърляла съчки, да изгорял по-бързо, за да не се мъчи.

Оценка:
-0 +11

Хасан
129 Отговор
Целта е създаването на Европейския човек и наднационална европейска култура ..не трябва да има национални празници а общоевропейски празници ,история и култура

Коментиран от #176


Оценка:
-34 +4

Направо
130 Отговор

До коментар #96 от "Просветен илюминат":


Бла-бла-бла...Типично масоно-болшевишко разсъждение и пропаганда. Ма то нямало май нужда да се създава българска държава,а по коминтерновски да се нацвъкат някякви квази държавици на всеки диалект и на всяко етничиско малцинство,че защо не и на всяка религиозна секта? Абеее.... тогавашните илюминати и масони направо си е трябвало да създъдът Европейския съюз,вместо да се мотат като пръдня из гащи цели 130 години.

Оценка:
-10 +2

131
Този коментар е премахнат от модератор.
132
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз40🏴‍☠️
133 Отговор
Честито Освобождение от Османската империя!

Оценка:
-0 +28

134
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
135 Отговор

До коментар #40 от "Комунист":


32,5 тона злато. И са платени като приравняване между репарациите на България към Турция, и на Турция към Русия. Чети, не мигай умно!

Оценка:
-5 +11

Русенец
136 Отговор

До коментар #40 от "Комунист":


500 години султана прибирал българското злато. Преди 143 г руснаците му спират кранчето и вече оревахте орталъка.

Оценка:
-5 +29

137
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
138 Отговор

До коментар #43 от "Факт":


Престанете с лъжливата пропаганда, поне на празника ни! Руснака чертае България на три морета, със Санстефанския договор. Берлинския договор на Австро-Унгария и Турция ни разделят на парчета. Знаеш много добре, но лъжеш, за да подвеждаш другите. А северна Добруджа я губим заради участието ни във ВСВ на грешната страна. Ей, слугите на Ердо няма да се спрете и на националния ни празник, да лъжете и подмамвате. Не ви е срам!

Оценка:
-3 +34

Mexaник
139 Отговор
Честит празник, БЪЛГАРИ!

Оценка:
-0 +21

Мухтар войвода
140 Отговор
Нищо не се споменава че в завоевателната война на Русия от 1877г за завладяването на Истанбул, бойните действия на Русия освен в Източна Румелия за завладяването на "Задунайската губерния" и довели до освобождението на БЪЛГАРИЯ, по същото време се водят ожесточени битки с турците и в Кавказ с цел завладяване от руснаците на Грузия , Армения и Ереванската турска губерния...!!!

Оценка:
-12 +4

Русенец
141 Отговор

До коментар #134 от "Хасан":


Какво стана с подканите да не злобеем, Асене? Толкова ти чини и съжителството. Толкова ти чинят и чалъмите.

Оценка:
-3 +15

Паметлив дедо
142 Отговор

До коментар #67 от "Страхил":


ТУРСКО РОБСТВО!!!

Оценка:
-0 +14

Стига лъгахте
143 Отговор
"Една от основните причини е потушаването на Априлското въстание".Да ви спестя времето 13:40минута от клипа


Оценка:
-1 +1

144
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
145 Отговор

До коментар #44 от "Нямам срам":


Защото западът е треперел от страх, да не би случайно пак да се възроди велика България, която ги е пухала на лягане и на ставане, векове наред. Не са допускали голяма славянска държава на Балканите. Това е било Райхщадското споразумение с Русия, преди освобождението ни. Русия не го спазва, чертае България на три морета, голяма, силна, могъща, и Европа надига глава против. Така се стига до Берлинския договор и разпокъсаната ни родина.

Оценка:
-2 +28

Войната не е за някакви освобождения
146 Отговор
А за петролния път Баку-Русе и по Дунав до Европа.Какви априлски въстания,какви 5 лева?

Оценка:
-5 +5

А така
147 Отговор
Виждате ли сега тези, които се мъчите да отделите опълченци от руси, с Хасан европееца ли ще градите нова България и без Русия нямаше да ги има следосвобожденски политически цитати, защото без държава каква политика и саможертвата на Левски и Ботев щеше да е на празна, а 1876 април героична, но трагична дата, а Русия още от Екатерина велика официално е била гарант и покровител на християните и тя наистина помага всички християнски държави повече или по малко да се освободят от турско робство, нищо против нямаме Хасан, но нека да не ни учи на европейство

Коментиран от #150, #153


Оценка:
-5 +19

Хасан
148 Отговор

До коментар #134 от "Хасан":


Защо пишеш провокации от моя ник???

Оценка:
-1 +2

149
Този коментар е премахнат от модератор.
Точно Екатерина велика
150 Отговор

До коментар #147 от "А така":


Измисля заедно с Евгений Булгарос панелинизма,което е най-големия враг на българщината.

Коментиран от #203


Оценка:
-6 +1

Лъжлива статия
151 Отговор
Войната не е заради Априлското въстание,а за петрол!Тая версия с освобождаването е била актуална преди 100г.

Оценка:
-20 +5

Лиме
152 Отговор
Честит празник! И не, че нещо, ама българия се е освободила едва на 22 септ. 1908г.

Оценка:
-11 +3

153
Този коментар е премахнат от модератор.
154
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
155 Отговор

До коментар #72 от "Гост":


За тебе има решение. Чака те на Кап.Андреево.

Оценка:
-1 +12

156
Този коментар е премахнат от модератор.
Васил
157 Отговор
Ако знаеха че сега ни управлява диктатор нямаше да искат да ни освобождават.

Оценка:
-0 +12

Брейбрей
158 Отговор
Нека от името на целия народ да благодарим на нейно величество Херо Мустафа за неоценимата помощ от страна на братския американски народ по време на руската окупация и избиването на хиляди наши братя от южната ни съседка. Ако не беше логистиката от САЩ сега кой знае каква съдба ни е очаквала. Поклон!

Оценка:
-18 +1

159
Този коментар е премахнат от модератор.
160
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
161 Отговор

До коментар #153 от "Хасан":


Много странно си играеш с термините обединил, подчинил и поробил. Размиваш разликата за да си прикриеш целите. Добре, че не сме всички тикви, че да не знаем кое, какво, и що.

Коментиран от #193


Оценка:
-4 +16

162
Този коментар е премахнат от модератор.
До Ели Оригинал
163 Отговор

До коментар #110 от "Ели Оригинал":


Аз пък си мислех че на американците са им трябвали пари за да си построят трансконтиненталната американска железопътна линия и открият още през 1860-те година, А то строителството на Транссибирската железница било започнато по късно от Руско-турската война и е завършена през 1891 при руския император Николай II...!!!

Коментиран от #272


Оценка:
-2 +4

164
Този коментар е премахнат от модератор.
ГЛОБАЛИСТИ
165 Отговор
А ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ,ЧЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е БИЛА В СЪЮЗ СЪС ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ?СЕГАШНИТЕ НИ УЖ НАТОВСКИ ПАРТНЕРИ СА УГНЕТЯВАЛИ БЪЛГАРИТЕ НАРАВНО С ТУРЦИТЕ ПИШЕТЕ ИСТИНАТА ТЕРОРИСТИ.

Оценка:
-3 +35

166
Този коментар е премахнат от модератор.
Механик
167 Отговор
Чета коментарите и се чудя, как в таква малка страна има толкова много безродници, неблагодарници и предатели?!
Толкова ли са сладки шекелите, че сте готови на черното бяло да викате?!
Значи 500 години, българското злато го грабили турците, а вие говорите, че България платила на Русия 47 тона злато?! Че от къде сме го накопали това злато толкова бързо?
Кой снабдяваше турската армия със "Смит и Уесън"-и, "Уинчестер"-и? Кой пращаше преоблечени като турци инструктори в турската армия?
Русия пожела България да е на три морета, а запада раздроби страната, но това за вас няма значение, нали
Едно ше ви кажа: Няма да съумеете да заличие Русия от сърцето на българина. Не се ли убедихте 30 години вече, че кръвта на вода не става?
Чакате старците да измрат и милите, че с това ще си замине и любовта и признателността към Русия!?
Нищо таквоа няма да се случи, защото старците ни научиха да я обичаме, а ние научихме децата си на това. Те ще научат внуците и винаги ще е така.
Не се гаси тук що не гасне!

Коментиран от #180, #232


Оценка:
-4 +35

168
Този коментар е премахнат от модератор.
А по-късно
169 Отговор

До коментар #149 от "Русенец":


След 44та,рашнята направиха същото с долния им комунизъм.ИзтрепАха интелигецията и затова сега ни управляват пролетариати .Никога 3ти март няма да обедини българите,но 22 септември би могъл,и затова 3ти март трябва да бъде отменен като национален празник,защото разделя народа.Но за рашнята това е добре,и тъй като те още са на власт в Бг чрез агентите им,това няма да стане.

Коментиран от #172


Оценка:
-29 +6

170
Този коментар е премахнат от модератор.
Българка
171 Отговор
Честит 3-ти март БЪЛГАРИ! Бъдете всички здрави и щастливи,където и да се намирате по света! Развейте знамената на този велик ПРАЗНИК,от балкони, коли и скали,и нека почетем паметта на загиналите герои!!!В момента живеем под 2-ро българско РОБСТВО,когато дойде датата да мислим ,как да се освободим от поробителя Б.Б!!!

Оценка:
-2 +22

172
Този коментар е премахнат от модератор.
Румен
173 Отговор
ДПС и Доган ще празнуват ли Освобождението? Е, така да питам , щото ги няма в мрежата.

Оценка:
-2 +20

не трий
174 Отговор
герберастите нямат празник днес

Оценка:
-0 +21

175
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
176 Отговор

До коментар #129 от "Хасан":


Ти би ли се отказал от рамазана, за да станеш европейски човек?

Коментиран от #181, #197


Оценка:
-4 +18

177
Този коментар е премахнат от модератор.
178
Този коментар е премахнат от модератор.
бимбо
179 Отговор

До коментар #29 от "Българин":


Оказа се че са ни освободили украйнските братя,а не руските.Чети по-горе!

Коментиран от #282


Оценка:
-20 +4

Русенец
180 Отговор

До коментар #167 от "Механик":


За пореден път - 32,5 ТОНА ЗЛАТО!!! Догановите агенти ги завишават на 47 т, и крият, че е било приравняване на два дълга, между три страни, за да компрометират, подстрекават, и всяват раздори.

Оценка:
-2 +17

Хасан
181 Отговор

До коментар #176 от "Русенец":


Рамазана е религиозен празник ..като Великден ...

Коментиран от #187


Оценка:
-15 +2

Коментар
182 Отговор
Най-ми е болно, че българите масово не знаят какво празнуват днес. Руско-турската война разпокъсва територията на българския етнос, като една част остава васална на Осм. Имп., а другата става руска губерния. За освобождение можем да говорим едва през 1908г. Който ни "освободи", той ни написа и историята, натрапи ни и фалшивите герои, за да обезличи истинските. Затова така си и останахме единствената държава от десетки други, която нарича онзи период робство. Честит празник!

Оценка:
-22 +4

Апостола БОЙКО
183 Отговор
4 бьлгарска дьржава

Оценка:
-3 +3

184
Този коментар е премахнат от модератор.
185
Този коментар е премахнат от модератор.
186
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
187 Отговор

До коментар #181 от "Хасан":


Ама не е европейски. Ще се откажеш ли от него? Ще се откажеш ли от вярата си в Аллах, защото европейците почват да клонят към атеизъм, ако си забелязал?

Коментиран от #195


Оценка:
-1 +16

Русенец
188 Отговор

До коментар #186 от "Я русский.":


Много анадолски агенти ни тровят главите, затова. И се пишат уж българи.

Оценка:
-2 +17

жоро уудстока
189 Отговор
Честит празник!На този ден поднасям цвете пред паметник на загиналите руснаци,украинци,финландци,поляци,опълченци и свеждам глава.Останалите 364 дни ходя с изправена глава и не се навеждам пред никого!Не се подмокрям/както правят много от пишещите тук/,когато прочета за новите оръжия,произведени от руснаци,американци и пр.Радват се на нещо за убиване на хора и животни?!Да бяха се научили да правят коли,компютри,телевизори...И какво ни грее войнолюбството им?Хора,да си гледаме нашата градинка и да правим добро,а не война,вкл. и на пътя.На този ден не забравям какво са правили османлиите-турци с прадедите ни,но не мразя днешните турци...Поднасям цвете и се прекланям пред загиналите руснаци,а не пред сегашните!Бъдете свободни,не бъдете ничии слуги!

Оценка:
-11 +10

Пешко
190 Отговор
Интересна статия. И интересно заглавие.
Честито освобождение, но от какво? Или от кого?
Но поради политкоректност ни е стран да кажем ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО!
Не сме свободни. Овце сме щом се страхуваме!

Оценка:
-3 +27

Код
191 Отговор

До коментар #186 от "Я русский.":


То па вие будните пха ха ха.

Оценка:
-8 +0

192
Този коментар е премахнат от модератор.
193
Този коментар е премахнат от модератор.
Пилотът със зелените чорапи
194 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


Ли ви води?

Оценка:
-12 +1

Хасан
195 Отговор

До коментар #187 от "Русенец":


Ами християнството също не в европейско ..възникнало в близкия изток ..Исус си е арабин ..аз имам предвид националното ..сега ще изчезнат външните министри на страните членки на ЕС у ще има една политика на ЕС

Коментиран от #200, #211


Оценка:
-20 +1

Русенец
196 Отговор

До коментар #164 от "Ффф":


Оооо, да, да.... И думата му се чувала над тази, на всички бейове и каймаками. А с една ръка, като замахнел, рушал конаци, а с другата галел сираци по русите главици. Кой те знае и тебе? Пред клавиатурата всички сме по-силни от Батман. Празнувай днес, светлият ни празник, ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО. И почитай паметта на загиналите за свободата ни българи, руси и каквито и да са. Че, ако не бяха руснаците, още нямаше да има България на картата. Още щяхме да носим на главите си червени коминчета с пискюлчета. Още щяхме да колим кокошка и да точим баница на всеки самопоканил се в дома ни османлия.

Коментиран от #240


Оценка:
-2 +18

А ти от коледата и велик ден
197 Отговор

До коментар #176 от "Русенец":


Би ли?

Коментиран от #206


Оценка:
-8 +1

198
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
199 Отговор

До коментар #13 от "Робство":


Прав си за тези, които изброи, но Русия ни беше заробила също и иска пак...България трябва да бъде независима и свободна, нямаме интерес нито със САЩ, нито с Русия.

Коментиран от #201


Оценка:
-13 +4

Русенец
200 Отговор

До коментар #195 от "Хасан":


И кой те излъга, че Иисус е арабин, като всъщност е юдеин? Пет пари не давам, какво мислят европейците и европчаните. АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И ХРИСТИЯНИН!!! СЕГА И НАВЕКИ!!! Пропагандите си запази за потомците си.

Оценка:
-3 +15

Русенец
201 Отговор

До коментар #199 от "гост":


Всички я искаме независима, но как го виждаш да стане? Кой ще ни остави намира? Дърпат ни от четири страни, а сме най-малките в кюпа.

Коментиран от #215


Оценка:
-1 +9

Има ли изпрани мозъци
202 Отговор
Коитп да мислят ,че Рашнята чакали 500 ГОДИНИ,за да се сетят да ни ОСВОБОДЯТ?Това може да го вярва само изключително промит мозък или комунопитек.

Коментиран от #208, #209


Оценка:
-17 +7

Така, ама
203 Отговор

До коментар #150 от "Точно Екатерина велика":


Така и не осъзнах те, че Русия има много по голяма мисия за християните на балканите от колкото се вижда гледайки само от нашата си куличка, а и за света разбира се :)

Оценка:
-2 +9

Дичето
204 Отговор
Честит национален празник!

Оценка:
-0 +11

205
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
206 Отговор

До коментар #197 от "А ти от коледата и велик ден":


Разбира се, че не бих. Но аз съм против глупостите, които говориш, а ти ги говориш, без да искаш да правиш саможертви. Само караш другите да ги правят.

Коментиран от #233


Оценка:
-0 +7

207
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
208 Отговор

До коментар #202 от "Има ли изпрани мозъци":


Не са чакали 500 години. Имало е 5 опита за освобождение на Балканите. И не заради сините ни очи и общата ни вяра, както е било прокламирано, а заради търговските излази на моретата. Всеки го знае. А ние сме благодарни за освобождението.

Коментиран от #216


Оценка:
-2 +13

Браво, умник
209 Отговор

До коментар #202 от "Има ли изпрани мозъци":


Я виж сега в гугъша поне, другите християнски държави кога се освобождават от османско робство и Русия има ли пръст или да:), тя все пак не е все силна, а и лалто казаха в история бг, за такава война е трябвало поне 2 сили западни да са неутрални:)

Коментиран от #214


Оценка:
-2 +9

210
Този коментар е премахнат от модератор.
211
Този коментар е премахнат от модератор.
Русенец
212 Отговор

До коментар #193 от "Хасан":


Чуждоверните наложници на султана имали ли са право да му раждат, или само туркините са имали тази привилегия, за да му се запази кръвта мюсюлманска?

Коментиран от #218, #245


Оценка:
-4 +3

ХАН КРУМ
213 Отговор
ГЛЕДАМ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ВКЛЮЧВАНИЯТА ОТ ШИПКА. В ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО. ГЛЕДАМ СЕРВИЛНИЯ ИВО НИКОДИМОВ , МАЗНИЯ , БОРИСЛАВ ДЕНИСОВ КАК СЕ ЛЕЗЯТ НА ПКП И КОЛКО МНОГО ХОРА ИСКАЛИ ДА СЕ СРЕЩНАТ С НЕЯ. НА КАДРИТЕ ОБАЧЕ ОСВЕН ОХРАНАТА ОТ НСО И МИКРОФОНИТЕ ДРУГИ ХОРА НА СРЕЩА НЯМАШЕ. САМО СЛЕД 15 –20 МИН. ПКП БЕШЕ ВЕЧЕ В ГАБРОВО... НА КАРАЯНЧЕВА БАГАЖА И ГО ЗНАЕМ, НО СЕ ЧУДЯ НА МАЗНИТЕ РЕПОРТЕРЧЕТА, ЗАДАВАЩИ И ЕЛЕМЕНТАРНИ ВЪПРОСИ И ПОЛУЧАВАЩИ ОЩЕ ПО ЕЛЕМЕНТАРНИ ОТГОВОРИ ,НО НИЩО ОТ КОЕТО ДА РАЗБЕРЕШ ,ЧЕ НА ШИПКА Е ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. И ТУК СТАНА ВЪПРОС ЗА НИСКИЯ РЕЙТИНГ НА ПАРЛАМЕНТА – И СЕ ЗАМИСЛЯШ ,ПРИ ТАКЪВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НС И ТАКЪВ СИЛНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ПРЕМИЕР , КАКВА ДЪРЖАВА СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕМ. И ТОЧНО НА ТОЗИ ДЕН Е ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ЗА ТОВА , ЗАЩОТО ОСВЕН ОТДАВАНЕТО НА ПОЧИТ, 3 МАРТ Е И ДЕН , ЗА РАВНОСМЕТКА КЪДЕ СМЕ СЛЕД 143 ГОДИНИ СЛЕД ТОЛКОВА БИТКИ И ТОЛКОВА ЖЕРТВИ!!

Коментиран от #219


Оценка:
-2 +14

Спести си времето
214 Отговор

До коментар #209 от "Браво, умник":


14:30минута и не ми приказвай глупости за братска любов. По-горе в клипа

Коментиран от #228


Оценка:
-6 +0

гост
215 Отговор

До коментар #201 от "Русенец":


Мечтая си човече, мечтая си...ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!!

Оценка:
-1 +2

216
Този коментар е премахнат от модератор.
217
Този коментар е премахнат от модератор.
218
Този коментар е премахнат от модератор.
Хан Тервел
219 Отговор

До коментар #213 от "ХАН КРУМ":


Много правилно го каза, Ювиги Хане! ПКП-то е помакиня, а тръгнала да говори за националния празник на България!

Оценка:
-1 +12

Русенец
220 Отговор

До коментар #216 от "Щях да бъда благодарен":


Грешиш! Нищо общо нямам с комунистическите разбирания. По ме влекат меритократичните принципи. Ти така и не схвана, че ние сме щяли да плащаме милиони репарации на Турция, а Турция да плаща на Русия репарации 802 млн златни франка. Приравнили са дълговете и така ние директно даваме на Русия разликата - 32,5 т злато. Какво сложно има? Всеки третокласник ще го схване.

Оценка:
-1 +5

221
Този коментар е премахнат от модератор.
222
Този коментар е премахнат от модератор.
223
Този коментар е премахнат от модератор.
Сърп и чук
224 Отговор
🤍💙💖 Слава Россия!

Оценка:
-1 +10

дедо йоцо гледа
225 Отговор
Трябва да сме благодарни на Русия за освобождението ни от турско робство, защото под турския ятаган нямаше да има българи днес. А големите европейски държави са гледали само сеир, както го правят и днес с лицемерие, загрижени само за личната си изгода. Честит празник българи.

Оценка:
-2 +20

Честит 3март
226 Отговор
Хайде провикнал се
турската паша
низ град Панагюрище:
- Хайде ви вази,
девет душ гавази,
турски полковници,
хайде я идете,
та ми доведете
Райна поп Гьоргьова!
Нито я колете,
нито я бесете
жива при мен
доведете я!
Азе да я питам,
питам и разпитам,
кой уши байряка,
кой му сложи знака
смърт или свобода?
Че са йотишли
девет душ гавази,
турски полковници,
че са хванали
Райна поп Гьоргьова
от Панагюрище.
Нито я колиле,
нито я бесиле
жива при паша
завеле я.
Паша си Райна
във очи гледа
и тихо и дума:
- Ей те тебе, Райне,
Райне кралица,
Райне поп Гьоргьова!
Кой уши байряка,
кой му сложи знака
смърт или свобода?
А тя си паша
във очи гледа
и тихом му дума:
- Щете ме колете,
щете ме бесете
аз съм Райна поп Гьоргьова.
Аз уших байряка,
аз му сложих знака,
знака България.
Аз уших байряка,
аз му сложих знака
смърт или свобода!

Коментиран от #254


Оценка:
-2 +22

Русенец
227 Отговор

До коментар #216 от "Щях да бъда благодарен":


За комунизма се сърди на комунистите. Знаеш ли колко руснаци са били изтрепани от комунисти? Чувал ли си за "возвращение на родину"? Руснаците, които са воювали и умирали за свободата ни, са си нямали хал-хабер що е то комунизъм.

Оценка:
-1 +14

Къв клип
228 Отговор

До коментар #214 от "Спести си времето":


За дядо Иван и братска любов е говорил един цял народ и който е викал той е дошъл, не знам къв клип си гледал, но няма начин това да го няма :), а на теб няма смисъл и най вече нужда сега да се говори, то от който е имал нужда народа е дошъл и Слава Богу

Оценка:
-1 +10

Кочо
229 Отговор

До коментар #12 от "моню паси":


.... Желтите евреи, те си пари имат конче да си купят
ала снага нямат конче да си яздат!
Белите българи, те си пари нямат конче да си купят,
ала снага имат конче да си яздат!

Както кака Корнелия!

Оценка:
-1 +7

230
Този коментар е премахнат от модератор.
231
Този коментар е премахнат от модератор.
българин
232 Отговор

До коментар #167 от "Механик":


В интерес на истината Англия е имала двойнствено отношение тогава заради двамата доминиращи министри. Гладстон е бил пробългарски настроен, както и обществеността тогава, разбирайки за престъпленията извършени от турците по време на въстанията. Историята я знаете.

Що се касае до производителите на оръжия, това са частни фирми - гледат си само интереса, морал ли очакваш от тях.

Оценка:
-2 +7

А защо искаш от другите
233 Отговор

До коментар #206 от "Русенец":


Да правят саможертви и да се отказват като ти не би го направил?

Коментиран от #316


Оценка:
-2 +4

03031878
234 Отговор
Англия снабдяваше турците с оръжия и снаряжение ,военни инструкори в редиците на османците от държави като Англия,Австоунгария,Германия и Холандия ,ама това не се споменава щото нали европейски съюз там ала бала ,далаверки,туй онуй,честит празник ,българи тия дето са с такова самосъзнание ,честито освобождение от османско 5 вековно робство.Да поменем падналите за свободата -нашите деди и на братята по бойни действия .С 50 грама алкохол и венци на паметниците както е положено !Уважавайте товва което ви е наследено и го бранете както тези,който са ви дали щастието да ходите и дишате свободно по таз земя!!!

Оценка:
-0 +17

Автора
235 Отговор
на статията от кой пол е ,или във Факти се редуват кой ще кара влака и кой ще се вози.

Оценка:
-5 +0

236
Този коментар е премахнат от модератор.
Павел Пенев
237 Отговор
30 години манипулации върху българския народ.Османското присъствие е в Народното събрание.

Оценка:
-1 +15

хайрсъзина
238 Отговор
Виждате ли добре на картата колко голяма е била Б-я. Дедовците на днешните европейски чиновници с ценностите я свиха до сегашните размери.

Коментиран от #243


Оценка:
-0 +14

Гуня адвокатина
239 Отговор
По добре щеше да е България да се управлява от султана,отколкото от Бойко Борисов.

Оценка:
-14 +1

240
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
241 Отговор
Честит празник българи поклон пред героите руснаци и българи донесли ни свободата от зловещото турско робство и поставили България на европейската карта

Оценка:
-0 +21

Бат Кольо
242 Отговор
Честит празник Българи!!!!!!

Оценка:
-0 +13

Айхман
243 Отговор

До коментар #238 от "хайрсъзина":


Жалко,много жалко дето около 130 000 души загинаха във войните за обединение и още толкова ранени и осакатени за цял живот.

Оценка:
-0 +7

мнение
244 Отговор
Това е най-черната дата за българина според ония маймуни "атланти" от каубойските земи, онези с изкривените от злоба мутри и с дебелите кореми, тъй наречените US-тулупи. Затова вземете че я махнете от календара, нали сте приведени и изпълнителни!

Оценка:
-2 +12

245
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО
246 Отговор
ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , СКЪПИ И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ , ДРУГО НЯМАМ КАКВО ДА КАЖА ЗА ТОЗИ ДЕН С ТАЗИ ВЕЛИКА ДАТА ДНЕС , КАТО ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРИТЕ НА НЯКОЙ ЛЮМЙНАТИ И ПРОПАГАНДИСТИ , СМЯТАЙ ТЕ ЩО ЗА ПРОДАЖЕН НАРОД ИМА ТУКА , ЦЕЛТА ДА НЕ ПРИЗНАЯТ ЙЗТОРИЯТА НИ КАКВА Е БИЛА НА ПРАКТИКА , ЗАЩОТО ТЕЗИ ПРИМАТИ ОБСЛУЖВАТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ , ПИТАМ ГИ , ДО КОГА БЕ ЛЮМЙНАТИ ДО КОГА ЩЕ ТРОЛИТЕ С ТАЗИ ПРОПАГАНДА ЗА ШЕПА ЦЕНТОВЕ , ЕДИН ТУКА ВИКА , ДА БЛАГОДАРИМ НА ХЕРО МУСТАФА , Е КАКЪВ БЪЛГАРИН СИ ТИ БЕ , ЩО ЗА НАГЛОСТ Е ТОВА ДА ГО ИЗРЕЧЕШ НА ДНЕШНИЯ ДЕН , БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО 500 ГОДИНИ , БЛГОДАРЕНЙЕ НА БРАТСКА РУСИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ , СЕГА НЯМАШЕ ДА Я ИМА ТАЗИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА И НАРОДА МУ АК НЕ БЯХА ТЕ , СЕГА ОЩЕ ЩЕ СТЕ ПОД ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ТО НЕ ЧЕ НЕ СТЕ И ДНЕС , АМА НЕКА ДА НЕ ПОЛИТИЗИРАМЕ НЕЩАТА НА ТОЗИ ДЕН , А ЗАЩО ЛИ ТРЯБВА ДА Е ТАКА?, И НАЙ ВЕЧЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ХАН АЗПАРУХ , И НЕ ИСКАМ ДА ВЯРВАТЕ НА ХОРА С ЧУЖДИ ПОДАНСТВА , ПРОСТО ГИ ИЗТРЙВАИТЕ ОТ ЖИВОТА СИ И ГЛЕДАЙТЕ НАЩО БЪЛГАРСКОТО НИ
, ТОЧКА !!!!!!!!, ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ !!!!!!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬💘💘💘💘💘💘💘💔💔💔💔💔💔💔♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️💟💟💟💟💟💟💟💟🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-5 +10

Borislav Popov
247 Отговор
Честит празник българи,да сме живи и здрави и да помним историята

Оценка:
-0 +13

Мъка, брато, мъкааааа !
248 Отговор

До коментар #114 от "Генерал 🇧🇬":


Три ракии тръшнах юнашки и още не ми светна, кой ще ни освободи от американско иго; Русия или Турция ?! Май ще продължа борбата до пълно просветление. Наливай, ма ; стига робство и тиранство !

Оценка:
-3 +4

249
Този коментар е премахнат от модератор.
Пенционер
250 Отговор
АБЕ какъв НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК бе, като на днешния ден градския транспорт НЕ е безплатен...???!!!

Коментиран от #260


Оценка:
-5 +4

стоян
251 Отговор

До коментар #9 от "ПСР":


До 9 ком -интересно е защо не си упоменал украинските герои загинали за нашата свобода макар че те са били над 60 % от воиниците участвали в тази война

Коментиран от #253, #268, #281


Оценка:
-11 +5

252
Този коментар е премахнат от модератор.
253
Този коментар е премахнат от модератор.
Хаха
254 Отговор

До коментар #226 от "Честит 3март":


Ама ти си бил за поет бе😅

Оценка:
-2 +0

Дънди Прешъс Металс
255 Отговор

До коментар #46 от "Реалист":


По малко от един процент се взима но не отива в бюджета а се разпределя по етажите.

Коментиран от #259


Оценка:
-1 +5

Дънди Прешъс Металс
256 Отговор

До коментар #46 от "Реалист":


15 години работя там , не се добива само злато.

Оценка:
-0 +5

257
Този коментар е премахнат от модератор.
БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО
258 Отговор
ЕТО НЕМА НАЧИН ДВАМА ТОЛУПИ ДА МИ СЛОЖАТ МИНУС , ПО ТОВА ЛИЧИ КОЛКО ИМ Е КАПАЦИТЕТА В БАГАЖА В
ГОРНИЯ РЕД НА ТЯЛОТО , ПО ТОВА ЛИЧИ КОЛКО ОБИЧАТ РОДИНАТА НИ , СРАМ ЗА ТАКИВА ХОРА И БЕЗДАРНО НЕВЕЖЕСТВО , СРАМ !!!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Коментиран от #276


Оценка:
-5 +6

ТОЧКАТА
259 Отговор

До коментар #255 от "Дънди Прешъс Металс":


...0,75% от добива остава в българия!!!!0,75%!!!!!!слато за ДРУГИТЕ метали/не знам.....

Оценка:
-0 +5

Лукашенковец
260 Отговор

До коментар #250 от "Пенционер":


еми попитай Фъндъка защо , кво ни питаш нас тука , това зависи от гебераситята да лапа всеки божи ден , за ТЕТОВА ПЕНЦИОНЕРЕ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬💓💓💓💘💘💘♥️♥️♥️💔💔💔💟💟💟🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Оценка:
-0 +3

ТОЧКАТА
261 Отговор

До коментар #236 от "МИСИРКИТЕ НА ФАКТИ":


..и аз не те разбрах.....ВЕРНО ,НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАХА ТУРСКО РОБСТВО!!!!!Както и по радиото не споменаха РУСИЯ!!!!!!!!От 30 г ЕДИНСТВЕНАТА ПРОМЯНА Е ЧЕ АМЕРИКА Е ТУК!!!!!!!!И толкова неща се извъртяха!!!!!!!като ни оставиха без СУВЕРЕНИТЕТ,ИСТОРИЯ,ОБРАЗОВАНИЕ И УВАЖЕНИЕ към ОСВОБОДИТЕЛИТЕ И НАС САМИТЕ!!!!!Статията е пример за мисиркино поведение!!!!УЖАС!!!!!!!

Оценка:
-1 +6

3 март
262 Отговор
Кажи ми кажи бедни народе кой те в тая робска люлка люлее Мълчи народа!/Хр Ботев/

Оценка:
-1 +7

ТОЧКАТА
263 Отговор
трети март слага ОСНОВИТЕ НА ТРЕТАТА!!!!БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА!!!!Без тази дата/предварителен договор ,очертаващ границите НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ!!!!!-170 000КВ/КМ/ НЯМАШЕ ДА НИ ИМА И ДОСЕГА!!!!!!!!!И ТОВА си личи от БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР!!!!!!!!..пък и от сегашното ни положение /донор на запада и боклукчийска яма и олигархична структура.

Оценка:
-1 +12

ИМПЕРИАЛИСТ
264 Отговор

До коментар #252 от "Мехмед":


Комшу, а защо се отказахте, когато Стамболов предлага конфедерация подобна на Австроунгария.........

Оценка:
-1 +4

konservator
265 Отговор

До коментар #2 от "Българин":


Айде, нема нужда, русофилче!

Оценка:
-3 +3

Костова
266 Отговор

До коментар #40 от "Комунист":


Интересува ме един логически въпрос? Откъде в поробена от турците България 40 тона злато? Да, хайдутите са събирали някакви средства. Но чак пък 40 тона? Човек може да стане смешен изригвайки цифри, които нямат нищо общо с действителността

Коментиран от #286


Оценка:
-4 +7

267
Този коментар е премахнат от модератор.
Льольо
268 Отговор

До коментар #251 от "стоян":


сигурно защото тогава е нямало украинци?

Оценка:
-2 +5

Българин
269 Отговор
Национален празник на България трябва да е датата на подписване на Берлинския договор - 01/13 юли 1878 год. На тази дата официално и де юре България става отново държава! Макар и разделена, макар и васално княжество. Сан Стефанският договор е няколко листа с празни приказки, без никакво последващо значение!

Оценка:
-11 +3

що за радост
270 Отговор
"Свободата" дошла с чуждия щик.Същия който е изгонен от тези земи, със същите користни цели са дошли, да убиват и грабят. Каква свобода след като само 10 години по-късно плащаш с тонове злато "кръвен данък" на руския император? За един народ не може да има по-непчтенна дата от това някой да те е "освободил". Много малко са народите които са били "освобождавани" по този начин. И от както се "освободихте" от тогава затъвате, скоро ще изчезнете. Що за радост? Да празнуваш свършването на една и започването на друга окупация?

Коментиран от #274


Оценка:
-11 +3

271
Този коментар е премахнат от модератор.
Ели Оригинал
272 Отговор

До коментар #163 от "До Ели Оригинал":


Ох, сам казвате кога е започнал строежът, и кога е завършил.
Кога е продадена Аляска 30 март 1867 г.

Четем: "след края на Кримската война (1853-56), източила ресурсите на Русия, хазната се оказала празна. Друг фактор, който плашел правителството, бил фактът, че Транссибирската жп линия трябвало да се прокара през почти безлюдния Сибир, прекосявайки стотици големи и малки реки.а за свързването на Москва с Владивосток щели да бъдат необходими най-малко 330 милиона рубли (близо $7 милиарда днес).

Т.е.,много по-рано са плановете да се построи Транссибирската, освен това не забравяйте, че по тези линии трябва да се движи нещо локомотиви, вагони, затова имаме на един мнгооо по-късен етап "сделката с вагони, цистерни, резервни части и т.н. 1920 ".
Едно е да го построиш, друго да завършиш, трето да планираш.
А планирането започва многоо по-рано.

Оценка:
-1 +3

Аз, съм все още в,, окови,, от,, боклуци
273 Отговор
Но, това, е наистина най Българския празник, дори вече няма смисъл нито от съмнения и противоречия....!

Оценка:
-1 +4

Ели Оригинал
274 Отговор

До коментар #270 от "що за радост":


След признаването на Независимостта на БГ,Турция срещу признаването на БГ, иска БГ да изплати цялата инфраструктура построена в БГ по време на робството, железници Цариград-Белово, Русе-Варна, пощи.
Русия поема това задължение на БГ, понеже победената Турция не е в състояние да изплати на победителят Русия след рускотурската "репарациите", които дължи на Русия .
Турция не ги плаща-няма възможност, тогава Русия поема задължението на БГ към Турция, за инфраструктура изградена от поробителя Турция.
България не плаща нито един лев, Ленин окончателно ги опрощава.

Оценка:
-4 +8

Гласоподавател
275 Отговор

До коментар #9 от "ПСР":


Османската империя се разпада и Турция се освободи по-леко с определенията Русия иде за Проливите

Оценка:
-0 +2

Другаря Христов е руски патриот
276 Отговор

До коментар #258 от "БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО":


Циганина бай Тошо няма място в българската история той е проклятието на България

Оценка:
-4 +5

Сух
277 Отговор

До коментар #120 от "Заслуга":


Не пишете така за нашите "съюзници"

Оценка:
-0 +2

Браво
278 Отговор
Честит празник на всички Българи! Дано милата ни и изстрадала Родина да пребъде през вековете и българите да получат заслуженото уважение и положение.което наистина заслужават! Дано да спрат апетитите към нашата територия и население..достатъчно изстрадахме! Дано Бог бзи над България и Българите! Поклон за загиналите в борбите срещу турското робство!

Оценка:
-1 +8

ГРАД КОЗЛОДУЙ
279 Отговор
Освободихме се от турците , време е да се освободим от комунистите

Оценка:
-2 +4

Мара
280 Отговор
с последните редове в статия се натрапва че Украйна ни освобождава от турско робство.

Оценка:
-3 +6

Историк
281 Отговор

До коментар #251 от "стоян":


Каква Украйна тогава? И какви украинци по това време? Със същия успех можем да твърдим, че опълченците на шипка на са българи а половината тркийци, а другата половина от дунавската низина и няма нито един българин.

Оценка:
-3 +7

Геню
282 Отговор

До коментар #179 от "бимбо":


Не освободили са ни марсианските ни братя.

Оценка:
-0 +2

бай Даньо
283 Отговор
Честит Празник на всички Българи!

Оценка:
-0 +5

Tarnovetz
284 Отговор
Покойния Г. Младенов – племенник на Ванче Михайлов и основател на Македонска Патриотична Организация в Торонто дълги години защитаваше България и Българите. ПОКЛОН.

Оценка:
-1 +4

Тези,
285 Отговор

До коментар #2 от "Българин":


Честит празник и нека помним! Сега слугуваме и носим вода на тези, разкъсали Сан Стефанска България и обрекли милиони души на страдание! На тези и други - бомбардирали жени и деца 50-на години по-късно! Историята помни. Сполай на всички честолюбиви и трудолюбиви българи

Оценка:
-1 +8

Това,злато
286 Отговор

До коментар #266 от "Костова":


Е от баща ти и Гошету....!

Оценка:
-0 +1

Дар от БОГ
287 Отговор
Благодарим за честитката !
България има нужда да се освободи за 2 път, но по съвсем друг начин !
На България не й трябва турскта парламентарна партия ДПС !
Смятате ли че ДПС трябва изобщо да бъде в България ?

Оценка:
-1 +6

Дар
288 Отговор

До коментар #271 от "Хасан":


Точно на вас турците не ви трябва да притежавате български неша ! Цели 5 века сте безпокоили цяло 1 племе !
БОГ ТАНГРА ше ви съди вас, в гробовете няма да намерите покой !

Оценка:
-0 +3

Добър човек
289 Отговор

До коментар #271 от "Хасан":


На какво основание искате България да е ваша ?
Нещо не ви отива, цели 5 века сте унищожавали български неща !
България ви кефи , че е разположена на хитово землище ли ?
Вие туртците трябва да разберете, че не ви отива да притежавате български неша !
България не е създадена да робува, а да й робуват, а другият вариант е сама да си робува, но за свое добро !
Осъзнайте, какво е вашето място в живота, това не е грях !

Коментиран от #292


Оценка:
-1 +5

ФАКТ
290 Отговор
,,БЪЛГАРИЯ ИМА САМО ЕДИН ПРАЗНИК.."СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА",..ТОВА Е ,ЕДИНСТВЕНИЯ ИСТИНСКИ ДОСТОЕН ПРАЗНИК..3-МАРТ Е ПРАЗНИК НА КОМУНИСТИТЕ И РУСНАЦИТЕ..НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ..ВТОРА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ТРЕТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ПЕТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА..ГЛУПОСТИ НА КВАДРАТ..КАКВИ ВОЙНИ И КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО СЪС ТЕРИТОРИИТЕ НА ДЪРЖАВА НИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ...ИМАЛО Е ВОЙНИ В КОЙТО СМЕ ПОБЕЖДАВАЛИ И ГУБИЛИ..КАТО ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА ИМАЛИ СМЕ УСПЕХИ И ЗАГУБИ...ВАЖНОТО Е КОГА Е ОСНОВАНА НАШАТА ДЪРЖАВА..ПЪК АКО ЩЕ ДА СМЕ КОЛКОТО ЕДИН ГРАД...НЕ МОЖЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ ВСЯКА ПОБЕДА ИЛИ ВСЯКО ОСВОБОЖДЕНИЕ..ОТКАЧЕНО Е..ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РУСКО ВЛАДИЧЕСТВО..НЕ ВИЖДАМ КАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ ПРАЗНУВАМЕ..

Оценка:
-9 +2

291
Този коментар е премахнат от модератор.
292
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТ
293 Отговор

До коментар #291 от "ruski":


АМИ ТОЧНО В ТАЗИ ВОЙНА НАЙ МНОГО ВОЙНИЦИ Е ИМАЛО ОТ УКРАЙНА..ТОВА СА ФАКТИТЕ ПИЧ...,,,,И НЕ ЗАЩОТО СА ИСКАЛИ..ПРОСТО РУСНАЦИТЕ СА ПОЛЗВАЛИ ВОЙНИЦИ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ КАТО УКРАЙНА СЪРБИЯ РУМЪНИЯ ХЪРВАТИЯ ЗА ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО БОСФОРА..А НЕ ДА ОСВОБОЖДАВАТ НЯКОЙ..ТАКА ЧЕ ДА БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ И ТЕХНИТЕ ВОЙНИЦИ УЧАСТВАЛИ В ТАЗИ ВОЙНА..Е РАЗБИРАЕМО..АМА ДА БЛАГОДАРЯ НА РУСНАЦИТЕ..ЗА ДЕТО СИ ПРЕПИСВАТ ЗАСЛУГА С КОЯТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО..СИ Е ПРОСТАЩИНА..

Коментиран от #297


Оценка:
-7 +3

Живко
294 Отговор
Честит национален празник на всички българки и българи ! Пожелавам много щастие, любов, свобода и като цяло разкошен живот ! ! ! ! !

Оценка:
-2 +3

Ваня
295 Отговор
Град Пловдив- Великият кап Александър Бураго от Санкт Петербург! това е Пловдив 1878 година!

Оценка:
-2 +2

296
Този коментар е премахнат от модератор.
Живко
297 Отговор

До коментар #293 от "ФАКТ":


Русия сама е решила да направи това нещо - оправяне на чужди народи !
Работата е там, че оправията е била до определена степен, а не цялостна ! Явно така са решили ! Въпреки това , добре е това, че България , както и други са спасени от Османската империя / Турция !

Оценка:
-2 +2

РеалистЪ
298 Отговор

До коментар #292 от "ФАКТ":


Когато сме били под османско владичество, всъщност тогава е нямало държава и територия България !

Оценка:
-1 +5

Ваня
299 Отговор
както виждаме, повечето са профани и не са учили! Честито на Пловдив и да благодарим на Александър Бураго от санк Петербург, освободил Пловдив! това е истината! другото е Плевен 1877- филм на Никита Михалков " Турски гамбит"и Ст Загора и Нова Загора, Сливен- градове горени от турците !!! моля двойкаджиите да не се опитват да подриват науката

Оценка:
-1 +4

Ваня
300 Отговор
както виждаме, повечето са профани и не са учили! Честито на Пловдив и да благодарим на Александър Бураго от санк Петербург, освободил Пловдив! това е истината! другото е Плевен 1877- филм на Никита Михалков " Турски гамбит"и Ст Загора и Нова Загора, Сливен- градове горени от турците !!! моля двойкаджиите да не се опитват да подриват науката ей там ясно много се замислихте??????

Оценка:
-1 +2

Историкът
301 Отговор
Какви украинци бе, тогава не е имало никаква Украйна, нито украинци ,всички руски войници са били всъщност американци.

Оценка:
-0 +4

Реалист
302 Отговор
Значи България е освободена от българското опълчение + украинци с български корени. Освободили сме се сами, което не е никак странно, не си ли помогнеш сам, няма кой. Тия глупости, че русия ни била освободила са крайно преувеличени, те ако искаха защо не ни освободиха много по-рано!? Отделно преди 1885г. и съединието, както пише и в статията, изобщо не сме толко свободни, защото Княжество България е крайно малка територия. Картата сложена на статията - териториите които показва ни ги дава Хитлер, русия ни ги отнема. Изобщо с русия сме имали 2 световни войни, като в първата световна много хубави ги разтриваме.. само баба ми вярва още, че русия ни била освободила. Русия е империя която си гледа интересите и тогава и сега. Все едно да кажеш, че САЩ ще те освободи..

Коментиран от #309


Оценка:
-5 +3

ФАКТ
303 Отговор
ЧЕТЕТЕ КОМУНИСТИ ЧЕТЕТЕ..И ПЛАЧЕТЕ....ДА ВИДИТЕ КАК РУСКИТЕ ВИ ПРИЯТЕЛИ ЛЪЖАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ВОЙНИЦИ ДОРИ САМО И САМО ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ИЗЛАЗ НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ..А НЕ ЧЕ ИМ Е ПУКАЛО ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ.."Тайните договори, разбира се, остават неизвестни за руската общественост, като самата война е представена в Русия като освободителна, насочена към спасяване на братята-славяни от тежкия робски живот в Турция. Още с преминаването на руските войски през Дунав се стига до недоволство сред военните, и след около няколко дни и в Русия – оказва се, че българите са описани прекалено бедстващи, а на практика руските войски виждат, че стопанствата на българите и животът им като цяло са по-добри от тези на руските селяни. Това недоволство намира отражение и в дневника на Достоевски"..ЛЕКА ВЕЧЕР

Оценка:
-4 +4

Деда ви Кольо
304 Отговор
Да празнуваме на година в Константинопол,пожелавам

Оценка:
-0 +2

Tarnovetz
305 Отговор
В исторически смисъл София е точно обратното на Шипка – тези, които културно са унищожили България отвътре и след това са поканили османските турци, са живеели в София; по-късно убиха Дякoна Левски.
Руската турската война беше за суров нефт - за каспийските запаси от петрол, и се заплаща от банкови групи от Франция-Италия, може да бъде Великобритания , за да се блокират опитите на Барон Хирш да достигне каспийско петрол - железницата от Русе до Варна е построена за тази цел

Коментиран от #317


Оценка:
-1 +0

306
Този коментар е премахнат от модератор.
307
Този коментар е премахнат от модератор.
правилно
308 Отговор

До коментар #31 от "Наблюдател":


Да, точно така е. Има една книга, сборник от статии на италиански журналисти, съвременици на руско-турската война. Книгата е озаглавена "Войната на ориента 1877-1878". В нея са репортажи, които свидетелстват за опитите на руския цар да убеди английските крале, Бисмарк, французите, да се обединят срещу османската империя с цел освобождаване на българите и сърбите - отговорът на английското кралство и останлата западна измет е " Макар, че ни е жал за тези хора, нямаме никакво намерение да си разваляме отношенията със султана". А руският цар е подтикван от руския народ към войната, понеже вече се разчуло в Русия за зверствата на омсанците по време на Априлското въстание. Така че, всички тъпотии, как руският цар имал голям интерес да води тази война, за да вземе дявол знае какво от една България, са пълни кьорфишеци на пишман "историци". Честит празник на всички български граждани, с огромна почит към братска Русия, която ни връща независимостта от османската империя след почти 500 години.

Оценка:
-1 +6

ФАКТ
309 Отговор

До коментар #302 от "Реалист":


ЕТО ТАМ Е ИСТИНАТА ПИЧ..ЧЕ МНОГО ХОРА В БЪЛГАРИЯ ВЯРВАТ ЧЕ НЯКОЙ ОТ НЯКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ С НАМЕРЕНИЕ ДА НИ СПАСЯВА...ВСЕКИ СЕ ВКЛЮЧВА В ВОЙНА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА СОБСТВЕНИ ОБЛАГИ...С ПРЕД-ТЕКСТ..ЗА НЕЩО ХУБАВО ЗА ТЕБ..НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ..ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА...ВСИЧКО Е ПРОСТО ПОДЯЛБА МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ..ДРУГИ РЕШАВАТ ЗА НАС ДРУГИ НИ УПРАВЛЯВАТ..ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ..НЕ СЛУЧАЙНО СЕ КАЗВА.."РЕШЕНИЕ НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" "ПОДЯЛБА МЕЖДУ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ"...ТЕ СИ ОПРЕДЕЛЯТ НА КОГО КОЛКО ДА ИМА..НИЕ НЯМАМЕ ДУМАТА..КЛАНЯМЕ СЕ НА ТОЗИ И ОНЗИ..НО НА НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗА НАС..НА ТЯХ ИМ ПУКА ЕДИНСТВЕНО ЗА ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ..А НИЕ СМЕ ПРОСТО ИНСТРУМЕНТ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ИМ...НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ СВОБОДНИ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕМ..ЗАЩОТО НИЕ НЕ СМЕ ОТ ТЕЗИ "ВЕЛИКИ СИЛИ"...ТОВА Е РЕАЛНОСТТА..ДРУГОТО СИ Е ЛИЧНО НАША ЗАБЛУДА..ЧЕ НЯКОЙ ДРУГ МИСЛИ ЗА НАШЕТО ДОБРО...И ВСЕКИ ИЗЛИЗА С ПРЕД-ТЕКСТА.."НИЕ ЩЕ ВИ ОСВОБОДИМ"..И ЗАВЪРШВА С ФАКТА.."ЗА ДА ВИ ЗАВЛАДЕЕМ"..А НИЕ ПРОСТИЧКИЯ НАРОД..ВЯРВАМЕ В ВСЯКА ГЛУПОСТ ДЕТО НИ СЕ КАЖЕ...ЧЕТЕМ НЕЧИЯ ИСТОРИЯ И ВЯРВАМЕ В ВСЯКА ИЗМИСЛИЦА....Е ГОСПОДА БЪЛГАРИ И НЕ САМО..ВСИЧКО Е ПРОСТО ПОЛИТИКА..НА ОНЕЗИ "ГОЛЕМИТЕ" НИЕ СМЕ ПРОСТО ЗАБАВЛЕНИЕ

Оценка:
-1 +3

ХХХ
310 Отговор
НИКОЙ НЕ КАЗА ОТ КАКВО СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ

Коментиран от #312


Оценка:
-1 +3

ЛЕЛЕ
311 Отговор
Османската империя сама се разпда, като СССР ... кой ви е освободил след 5000 години бе пумпали и защо сте му ?!!!!!!

Оценка:
-4 +1

312
Този коментар е премахнат от модератор.
Факти
313 Отговор
турците са безчинствали в България с пълната благословия на Русия, чак като отслабва империята до ниво разпад са ни "освободили" по неволя от страх да не дойде Австро-Унгария не от друго

Оценка:
-4 +4

Достойна присъда
314 Отговор
Честит празник българи!на всички които отричат този празник търсейки някаква корист у хората извоювал нашата свобода ще напомня,че след 500 години България се появява на картата,благодарение на усилията на народите на руската империя,кралство Румъния и първата в историята финландска армия и българските опълченци, поклон пред подвига им,а иначе всички балкански народи са постигнали своята свобода след намесата на Русия, факт!

Оценка:
-1 +5

Димитров
315 Отговор
Велик ден за нас,българите!Ново начало!Поклон,дълбок поклон пред руските войници и българските опълченци!Голяма част от нас осъзнаваме тези неща и правим разлика между този казал,онзи написал-добре,но кой с кръвта си извоювя СВОБОДАТА.Разбира се най.добре го казва великия Вазов!

Оценка:
-0 +1

Русенец
316 Отговор

До коментар #233 от "А защо искаш от другите":


Аз не искам. Ти искаш да се откажем от празника си. Не се прави на халосан!

Оценка:
-0 +0

Гост
317 Отговор

До коментар #305 от "Tarnovetz":


Какъв петрол по него време бе, амби? Петролът става потребен много след освобождението ни. Да не кажеш, още малко, че заради обогатен уран са ни освободили руснаците? Ама като бягате от часовете така става.

Оценка:
-0 +0

318
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Николай Бареков
Евродепутатът с въпрос към журналиста Виктор Николаев от "Нова телевизия" относно имотите му
Викторе, откъде пари, брат, да смениш панелката в кв. "Сухата река" с тузарски апартамент на улица "Раковска"?"

Още бисери
ТОП 5