13 Юли, 2020 10:50 6 318 32

Д-р Дончев от ВМА, който изкара COVID-19: Дишам с остатъците от белия си дроб

  • дончо дончев-
  • covid-19-
  • бял дроб

Той сподели, че е бил съкрушен, когато е разбрал, че е заразен с коронавирус, защото е оставил екипа с човек по-малко

Д-р Дончев от ВМА, който изкара COVID-19: Дишам с остатъците от белия си дроб - 1
Кадър бТВ

Коронавирусът няма нищо общо с грипа – за разлика от грипа, при който имаме специфични противовирусни лекарства, тук нямаме такива. Лекуваме последствията при COVID-19. Това обясни пред бТВ началникът на отделение във ВМА д-р Дончо Дончев, който от доброволец в борбата с инфекцията, се заразява, а след това дарява и плазма за лечението на други пациенти.

Той сподели, че е бил съкрушен, когато е разбрал, че е заразен с коронавирус, защото е оставил екипа с човек по-малко.

„Не ме беше страх да вляза в коронавирус отделението. Съзнавам, че създадох неудобства на семейството си. Като повечето доброволци си наех квартира и 3 месеца бях откъснат от близките. Това го правят повечето доброволци на собствен разход“, коментира Дончев.  

По думите му откакто е започнала пандемията лекари от всякакви специалности, болници и отделения е трябвало да се ангажират с лечението само на една болест. Той се заразява в COVID-19 отделението на ВМА. На 8 май започват тежки прояви, като лекарят се надявал по-бързо да приключи карантинният период, за да се върне като доброволец.

„Никога не съм имал здравословни проблеми. Хора, които са здрави, понякога развиват свръхимунна реакция със стъпаловидно, безконтролно освобождаване на вещества, които нормално трябва да предизвикат имунния отговор. В случая предизвикват промени в тъканите, преди всичко в белите дробове, които са болестни“, обясни той.

И продължи: „Факт е, че дишам с остатъци от белите си дробове. Скенерите показват, че голяма част от функционалната част на белия ми дроб е заменена с непродуктивна (съединителна) тъкан“.

Лекарят в момента пише книга.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид

    45 39 Отговор
    Пф аз съм на 48 години и изкарах нещо като тоя ковид още февруари месец за 4 дни забравих, че съм бил болен, а пуша и цигари и си дишам като младеж.

    Коментиран от #8, #9, #28

  • 2 Винету

    23 13 Отговор
    Само така те искам докторе
  • 3 kaka

    8 15 Отговор
    тва е щот си иди....от
  • 4 баце

    27 9 Отговор
    И аз съм така, но заради мръсен въздух
  • 5 БРЦК

    30 25 Отговор
    Ти си лекар но лъжовен . Нещо което не се вижда нещо което не се чува нещо което не се чувства .Това може да е всичко и чакането кога ще дойде поражда страх .Страхливият се подчинява от страх ч.овек оглупява.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    31 27 Отговор
    Пожелавам на всички "конспиратори" дето по цял ден тука твърдят че нема такова животно да дишат като този голям човек !! Но това им е много , не заслужават и толкова !!!
  • 7 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "БРЦК":

    И за теб коментар 6 !!
  • 8 гцжхоитдж

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ковид":

    И при мен нещо подобно стана.Всеки ден бягам 8км,и после бягам час по стъпала.В края на януари загубих мощност,появи се някакво неразположение.Тренирането се намали почти наполовина,но не го спрях въпреки неразположението.Точно както казваш.3-4 дена,и всичко си е по старому.В началото се смях на тези които го изкарват за такъв период от време.Но сега като се замисля,може да сме били от тях.

    Коментиран от #11

  • 9 До Мангъровците и Балабановците

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ковид":

    СА КАТ ДОЙДАТ СОЦИАЛИСТИТЕ /ДС-тата от Слънчака с ПРАЗНИТЕ ШКАФЧЕТА / и ша ви оправят, да видиш после дали ще дрънкате глупости,
  • 10 Вирусът не е виновен

    40 12 Отговор
    В селото на дядо ми умря приятел от детството. От глад и студ, пенсия 120 лв., изключени вода и ток. Селото през 90-те бе няколко стотина души, а днес 40-50. Глад и мизерия унищожават България, благодарение и на този лекар герберасти.

    Коментиран от #12, #24

  • 11 гост

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "гцжхоитдж":

    Вярвай си, нищо не сте изкарали.Зимата циркулират десетки вирусиНай много някоя лека настинка .Ама сега стана модерно всеки да го е ,, карал,, Е,не сте го карали.И по добре ,радвайте се че не сте.
  • 12 гост

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "Вирусът не е виновен":

    Ти май си пропуналстатията в другия раздел , дето се показва , че 3 МИЛИОНА и 200 000 българи ВСЕКИ УИКЕНД наемат къщи за гости за почивка на стотици киломентри от дома си !!! Бедния български народ , хахаха !!! И това в България , тия дето отиват в Турция , Гърция и по-далече отделно !!!

    Коментиран от #19

  • 13 АНТИМИЛИЦИОНЕР

    8 4 Отговор
    Къде сте неграмотни милционери с интелек5 на улична котка???

    Къде сте недпучили мангъри?
  • 14 Дедо

    16 8 Отговор
    Боко си изкара всичките плашила да плашат!...Вервайте! Днес при Хекимян имаше един Едноличен търговец и между другото "личен лекар" който обясняваше че на ден получавал 4-5 обаждания от пациенти със съмнения за корона вирус!Ако като моето Джипи има 2000 пациента значи вече поне 1/3 трябва да са лепнали вируса!За справка при моят личен лекар няма регистриран с Ковид19!
  • 15 Эаащо

    9 11 Отговор
    си мислите,че като свалите ГЕРБ от власт ще дойдат по-добри,честни и грижовни управленци?Точно обратното:ще дойдат нахъсени да грабят,т .е. такава е орисията на продажното българско племе,пратило в эабвение християнските ценности.

    Коментиран от #17, #26

  • 16 Мистър Максимус

    9 8 Отговор
    Спрете да пишете глупости.Това е най добрият специалист в своята област,и няма нужда от реклама,който е имал честта да го познава.От битката с вируса този велик ЧОВЕК загуби 20 кг от теглото си и в момента е с части от белият си дроб.А това,че икономиката ни приключва доколкото е имаме е съвсем друга тема,и че това е биологично оръжие,което побърка целият свят също.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Кукуригу

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Эаащо":

    Защото по-нахъсани да грабят от тези в момента не сме виждали!
  • 18 Телевизора на Елвис

    13 8 Отговор
    Поредната скалъпена история, а този чичко прилича на онези от рекламите на WS Телешоп, дето целия им живот се променяше след като си купят некво там ренде.

    Коментиран от #30

  • 19 Стига бе, друже направо изби рибата

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    То в България няма 3 000 000 души, макар официално сме 6 000 000. Юни бях на Дружба - сега Константин и Елена. Празен! Гранд хотел "Варна" тъне в разруха, ограден от полусрутена дървена ограда. Трагедия!

    Коментиран от #29

  • 20 Докторе!

    10 4 Отговор
    Кажи къде изчезна сезонният грип?Преди години по твойте описания изкарах тежко сезонен грип.Тогава затваряха училища и детски градини и нямаше паника и рев!

    Коментиран от #25

  • 21 Аве Мистър,

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мистър Максимус":

    Месеци наред тука се изреждат се най-добри специалисти в своята област.Изводът за мен е един-поръчкови изказвания и световен цирк!Толкова ли е трудно да се проумее,че цялата манипулация се ръководи от едно място чрез два инструмента-пари и злоупотреба с чувството за самосъхранение!
  • 22 Нещо не ми е ясно дали

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мистър Максимус":

    Много от най до супер специалисти лекари милионери, а България на първо място по смъртност. Изпреварихме и Лесото! Дишат ни пранха!
  • 23 Доктор

    2 3 Отговор
    И един мормот завива....
  • 24 Да бе вярвам ти

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вирусът не е виновен":

    ПЕНСИОНЕР СЪМ. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ НЕ Е 120, А 250 ЛВ. На мен също не ми стига , но не умирам от глад. НЕ ПОЛЗВАМ ЛЕКАРСТВА. ЗНАМ КАКВО ДА ЯМ. И ДА МИСЛЯ МОГА.......... ДЕЦА, НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВТОРИ КРИМ!!!!!!! НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ДОГАН И РАДЕВ- ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ В БГ!!!!!
  • 25 Така е, но....

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Докторе!":

    И от сезонен грип се холучава бронхопневмония и се умира. Разликата е във вида на вируса. Този е много по- малък и уврежда най- малките кръвоносни съдове. Неговата пневмония е тромботична, след което следва НЕКРОЗА НА ТЪКАНИТЕ И ФИБРОЗА. НО ТИ ОТКЪДЕ ДА ЗНАЕШ ТОВА?????????? Благодари на Бога, че си преболедувал леко. Други не успяха.
  • 26 333

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Эаащо":

    Като дойдат същите, пак ще ги свалим. Другият вариант е да ги търпим да ни се качат на главата.
  • 27 Антимилиционер

    3 1 Отговор
    За какво са ви дробове? Вие акъл нямате за 5 стотинки... Последната ви грижа трябва да са дробове.
  • 28 лойдшййшгп

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ковид":

    Изкарал си грип В, с подобна симптоматика, но не с толкова гадни поражения, като ковид
  • 29 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Стига бе, друже направо изби рибата":

    Е да де , то за вас всичко тъне в разруха , ама БВП на България вече е 65 милиарда долара , сравнен с 25 при любимия ви тато !!! Сигурно са паднали от небето , то всичко е в разруха , хахахах !!!
  • 30 ПП ГРУБ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Телевизора на Елвис":

    Е па тоя си е купил спокойствие , добре е човека като всички други.
  • 31 Песан

    0 0 Отговор
    Хубаво татуиране докторе ,бръсната глава това е модерно днес и добро изказване ,съкрушен съм.
  • 32 МИШЕВ

    0 0 Отговор
    ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ-ДЕСТРУКТИВНИ ХОРА ,УЛИЦАТА,ДА ДИКТУВАТ НА ОФИЦИАЛНИ ОРГАНИ,ИЗБРАНИ ПО КОНСТИТУЦИЯ,НЕ МОЖЕМ ДА ТЪРПИМ ТОВА.НИКАКВА ОСТАВКА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове