Last news in Fakti

23 Юли, 2020 12:19 2 296 18

Бонев и Демократична България бойкотират СОС в подкрепа на протеста

  • борис бонев-
  • демократична българия-
  • сос

В позиция, изпратена до медиите се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество и е ясен знак за неприемливия начин, по който ГЕРБ управлява София и държавата

Бонев и Демократична България бойкотират СОС в подкрепа на протеста - 1
Снимка: Спаси София

Общинските съветници от опозицията обявиха днес, че ще бойкотират днешното заседание на СОС, в знак на солидарност към протестите, които вече 15 дни се разрастват из цялата страна. Освен независимият съветник Борис Бонев, към бойкота се включиха и всички съветници на Демократична България. Като мотив те изтъкват и недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само защото не идват от тях.  

„С това действие показваме, че както и нашите съграждани, така и ние можем да се обединим в името на национална кауза. С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран.“ – заяви Борис Бонев от Спаси София и добави, че съветниците от БСП също са били поканени към обединено действие, но са избрали да заседават с ГЕРБ. 

Според съветниците авторитарното държавно управление на ГЕРБ е пренесено и на местно ниво. Те споделят, че докладите на опозицията често не стигат до разглеждане, в нарушение на Правилника на СОС, а управляващата коалиция силово гласува доклади, противоречащи на обществения интерес. „Докладите, предложенията и забележките на опозицията, независимо колко аргументирани, необходими или смислени са те, винаги се отхвърлят под строй. Без обяснение, без да се замислят, че така действат в ущърб на интересите на софиянци.“ – допълни Бонев и припомни за внесените от него доклади през януари и февруари, които противно на Правилника и етиката, бяха разгледани в комисиите едва тази седмица, но отново бяха отложени.

В позиция, изпратена до медиите се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество и е ясен знак за неприемливия начин, по който ГЕРБ управлява София и държавата. Приетият наскоро нов Правилник за работа на СОС, който е още по-недемократичен и непрозрачен от предишния, цели да заглуши опозицията и да държи гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, се допълва в позицията. 

„В знак на безсилие, управляващите ще ни обвинят в безотговорност към софиянци, искаме да им кажем следното: гражданите на София вече две седмици са на площада и ние сме заедно с тях. Мнозинството отхвърля и блокира всички наши усилия да подобрим живота на софиянци и с този бойкот на предстоящото заседание ще им покажем, че и нашето търпение е изчерпано. Методите на ГЕРБ напомнят тоталитарните партии и са подобни на онези на БКП, затова нека сами да заседават и да си гласуват докладите.“ – заявяват в декларацията си общинските съветници. 

Опозицията в Столичния общински съвет оценява действията на управляващото мнозинство и кмета Фандъкова като крайно лицемерни. По думите им, само преди 8 месеца, в предизборната кампания, те непрекъснато говореха за нов, честен и открит начин на управление, за нов екип и нови идеи. След изборите всички тези заявки са били забравени и управлението е по-слабо, немощно и силово отвсякога. „Надявам се, че масовите протести ще напомнят на управляващите в София, че трябва да преосмислят и променят из основи досегашния си начин на работа. Или да си понесат последствията.“ – добави Борис Бонев. 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    12 14 Отговор
    Язденето на протестите е вече в пълен ход.
  • 2 Знам знам🙄

    23 7 Отговор
    Евала. Само така. Ама нагляри и чалгари от намеци не разбират.
  • 3 Синя зона и в Неделя

    23 8 Отговор
    Искайте оставката на Фандъковица, къде я забравихте, а тя се е притаила да отмине бурята.
  • 4 Предлагам новата кметица

    6 13 Отговор
    На София да стане Бонеф
  • 5 Иванчо

    11 15 Отговор
    Каква опозиция е Борис Бонев, който излъга хиляди хора, които му се довериха, а в действителност подкрепя мнозинството от гроб? Пореден измамник, който чрез лъжи се напъха в СОС и сега блажи.
  • 6 ЙОХАНИС. Крещи на президента Румънката

    4 7 Отговор
    Крещи Румънката Кора Мунтан на президента на Румъния, след срещата в Брюксел. "Къде е майката на този татарски Хан"???? Много сме ядосали Румънците? А, кой ЛИЕ този"татарски ХАН"????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аааъъъ

    14 3 Отговор
    Сега ще го залеят с помия Бонев, защото си позволи да каже истината... Може и няколко проверки от гешефтурата да му спретнат, ще гледат да го сготвят, защото ги е много страх от независими хора...
  • 9 Софиянец

    11 5 Отговор
    Браво, едно адекватно нещо и от Бонев. Фандъкова да хваща влака за Самоков!
  • 10 АрхНикола Пеев

    6 2 Отговор
    Бойкотирайте, но ако трябва да се спазва кодекса на труда, за 3 неявявания на заседание...НЯМА ТЛЪСТАТА ЗАПЛАТА ЗА МЕСЕЦА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Василева

    4 0 Отговор
    В СОС ГЕРБ-СДС имат 27 от 61 съветника .Опозицията,ако се обединят могат да приемат каквито си искат.
  • 13 Лорита Маринова

    6 1 Отговор
    Фандъкова е също толкова НАГЛА колкото всички от ГЕРБ.ЗА МЕН ТАЗИ ЖЕНА НЯМА ДОСТОЙНСТВО.Толкова е жалка, държи се и има поведение на послушна ученичка.Съсипа София.Сега които са гласували за нея не го виждат или не искат , но след време ще го видят и разберат
  • 14 петрова

    4 0 Отговор
    Фандъкова също трябва да си ходи незабавно, но му трябва на Бойко да команда цялата свита от кметове и администрация най важния политически играч във всички избори и облагодетелствани от управлението на Герб
  • 15 Фандъкова и Столичния съвет

    2 2 Отговор
    "Никой НЕЕ ЗАБРАВЕН и нищо нн забравено" По ред!!!!!
  • 16 Стига толкова

    2 1 Отговор
    Голям праз.Стига с тия пушилки.Омръзнахте на гражданите.
  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ДНЕС Е МНОГО ИНТЕРЕСНО !!! ВСЕКИ СИ МИСЛИ , ЧЕ ОБЩИНСКИТЕ ИЗБРАННИЦИ /СЪВЕТНИЦИ/ СА ПАРТИЙНО ПОДЧИНЕНИ И НЯМАТ СОБСТВЕНИ РАЗБИРАНИЯ ;СЪВЕСТ И РОДНИНИ БЪЛГАРИ !?!?!?!? ДЕЕБРЕЕЕ - ПОЛИТИКАНОС МЪНКИС -- УМРЕ ВИ И "КЛЮНА" И "КРАВАТА СТРЪВНИЦА" И "ТРИО МИЖИТУРКОС " И "КЛАН -КЛАН НЕДОКЛАН -БАБИКЯНО БАБИКЯН " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Генчо

    0 0 Отговор
    Дай им само панаири да правят, в това са най-добри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове