Last news in Fakti

1 Октомври, 2012 15:43 1 902 0

Миграционният поток в България е засилен

  • цветанов-
  • миграционен-
  • поток-
  • академия на мвр

Миграционният поток към България е засилен с 50% в последните два месеца. Това  съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов при откриването на учебната година в Академията на МВР.
Турци и сирийци са основната част от хората, които се опитват да влязат в България през границата. 
Заради увеличения миграционен поток в "Гранична полиция" са предприети мерки за по-засилено присъствие по границата с Турция. Обмисля се и създаването на съвместни българо-турски екипи по границата, както и създаването на контактен център, който да бъде разположен в района на КПП "Капитан Андреево".
Цветанов каза, че в момента Европейската комисия обмисля отпускането на средства, за да могат да бъдат подсилени подобни буферни зони, където миграционният натиск е огромен.

„В нашето висше училище учебната година се открива за 43-ти път. За втори пореден път нашият университет зае призови места в класациите по професионални направления на рейтингова система на висшите училища, създадена и представена от Министерството на образованието, младежта и науката. Най-голяма професионална академична гордост поражда лидерството в професионалното направление 9.1 „Национална сигурност“. Тази оценка пряко кореспондира с мисията на академията в професионалното образование и обучение в областта на противодействието на престъпността, опазването на обществения ред, пожарната безопасност и защита на населението“. С тези думи ректорът на академията проф.д-р Йордан Пенев се обърна към курсантите.
Той обясни, че през изтеклата учебна година беше създаден нов устройствен правилник на Центровете за специализация и професионална подготовка, с което се преодоляха юридическите нормативни празноти и противоречия в правната уредба на тази част от дейността на Академията на МВР. Проф. д-р Пенев посочи, че са приключили  успешно редица процедури за развитие на академичния състав, с което се продължават процесите на снижаване на средната възраст на преподавателския състав и се издига качеството на обучение.

В словото си пред курсантите министър Цветан Цветанов подчерта, че  професиите „полицай“ и „пожарникар“, освен че са високо отговорни и в услуга на обществото,  са и много престижни. „Пред прага сте на едно ново предизвикателство – предизвикателство в личния и професионален живот на всеки един от вас. Вие се борихте със 1500 кандидати, а тези които успяха да влязат в Академията са 135, за всяко едно място е имало 11 кандидати“ – с тези думи той пожела на добър час на курсантите.
Министър Цветанов заяви бъдещото намерение, че през 2013 г. ще бъдат изградени комплекси за обучение на полицаите с полигони. Проектът е в размер на 2,5 милиона лева, като 15% е съфинансирането от МВР и ще бъде изграден с българо-швейцарска помощ. Българските полицаи към настоящия момент нямат полигон, в който да имат ситуации за придвижване, за задържане, да правят ролеви игри.  От името на колегите си първокурсникът Йоан Иванов се обърна с думите: „Наясно сме, че поемаме път през много отговорности и препятствия, но вярваме, че със силна воля и желание ще оправдаем всички очаквания и ще постигнем желаните успехи  в търсенето на справедливостта“. Направили сме своя избор и се гордеем. Да служим на обществото е нашето призвание”.


Цветанов обясни, че през последните 20 години в Академията на МВР не е правен основен ремонт, а разходите на МВР  са огромни. Сега вече има изолация, подмяна на дограма, вътрешна цялостна инсталация, канализация – всичко това ще подобри условията, в които живеят курсантите и ще намали средствата за поддържане на този комплекс. Цветанов  допълни, че текат процедури за вътрешно обзавеждане и изрази надежда, че  в рамките на месец те ще приключат, за да може до края на годината, началото на 2013 г. , общежитието да се използва пълноценно. Това ще е коледният подарък за 400-те редовни курсанти, които ще бъдат настанени в обновеното общежитие - добави вътрешният министър.
Ремонтът в общежитието на Академията на МВР е започнал на 15 май 2012 година. Пусковият срок е края на октомври. Ремонтните дейности, които са на стойност  2 479 754 лева, се извършват  със средства, отпуснати от МВР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове