14 Август, 2020 10:46 3 509 41

Зеленчукопроизводители: Търговците ни изнудват за цената

  • домати-
  • търговци

Земеделци на борсата в Кърналово се оплакват, че не могат да реализират земеделската си продукция

Зеленчукопроизводители: Търговците ни изнудват за цената - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Български производители на зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово споделят пред бТВ, че не се притесняват от сушата, защото са изградили напоителни системи, но се тревожат, че няма кой да купи стоката им.

Причината, според тях, е евтиният внос от Гърция. Някои от зеленчукопроизводителите заявяват, че са на прага да хвърлят стоката си заради ниските изкупни цени. Домати сорт ръгби се изкупуват по 80 стотинки или 1 лев, а в магазините се продават на цени от 2 лева и по-скъпо.

Производителите се оплакват, че „търговците ги изнудват“ за цените, на които да продават стоката си.

Българските производители са категорични, че няма място за сравнение на тяхната продукция с вносната, която „на вид е лъскава, но на вкус е зле“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До факти !

    41 1 Отговор
    Какви 2 лева бе,факти ?
    Пак кривим реалността само и само да не кажем истината която е: спекула с цени и надценки на държавно ниво !

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така е

    6 18 Отговор
    Ха сега закарайте на орлов мост доматите, а водката е от черепа
  • 4 Удстоун

    46 1 Отговор
    В тази държава,вече няма кой и един пирон да произведе.
  • 5 Бау

    25 6 Отговор
    Събират се, правят си фирма и търгуват като едно лице. Лесно и просто. В цял свят производителите са големи фирми, на които няма как да извиваш ръцете.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "Бау":

    Вземи да се събудиш и да не сънуваш глупости. Като е толкова лесно взе го направи ти а не да чешеш пръстите по клавиатурата.

    Коментиран от #16

  • 8 Мдаааа

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бау":

    Тук където живея хората имат кооперативи. Тези номера с прекупвачи не минават .
  • 9 Кой68

    27 2 Отговор
    Създайте си земеделски сдружения и си продавайте сами продукцията във свои магазини и пазари.Това го има във държави от EU.Така прекупвачите и търгашите са аут
  • 10 дрън,дрън за българското

    17 9 Отговор
    Относно доматито,в момента по-вкусни и чисти откъм забранени химикали са полските и хърватските.Наскоро имаше разследване,че българското и турско производство е бъкано със забранени нелегални химикали.Мъка ми ,когато си спомня как преди 35 години поляците туристи пълнеха торби и сакове с домати когато се връщаха след благодатната почивка по българското черноморие.А сега внасяме домати от Полша,че и с много по-добри вкусови качества.

    Коментиран от #19

  • 11 Пико

    19 3 Отговор
    Трябва да има закон за търговската надценка.10-20%.И през десет прекупвача да мине стоката ,фактурата показва покупната и продажна цена.Така се изсветлява и сивата икономика като се върнеш по веригата,НО и въпрос на желание е на проверяващите.Другото е корупция.

    Коментиран от #15

  • 12 Онуфрий Прокопиев

    8 0 Отговор
    Тя ракията взе да свършва -те за салатата се кахърят.
  • 13 Гост

    8 3 Отговор
    Затова се правят сдруженията и профсъюзите, за да има защита на браншовете. Но в днешно време всеки българин е сам за себе си и съответно търговците се възползват от това. Все ще се намери някой, който да подбие цената.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 е те тогава

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пико":

    хептен ще им изгние стоката на производителите,щото няма да има търговец който да си фърли парите за да купи стоката им с такава мизерна надценка.Тия производители да земат да се обединят,да си закупят хладилни камиони,складове и и магазини,и да си платят накрая данъците с издадени касови бележки,пък поале чекай и ти надценка 10-20% като само ДДС-то ти е 20%,за печалбата,а разходите?А тва ,че половината стока се изхвърля щото е малотрайна?А гръцкото е по-евтино,не заради търговците,нал тъй,щото и тая стока е минала през поне двама търговци,за да дойде до магазина ти тук.Проблемът е,че в Гърция,Полша,Хърватия селското стопанство и специално зеленчукопроизвоствотосе дотира яко,а не се краде като от нашата суперкрадлива шайка ГЕРБ!

    Коментиран от #37

  • 16 Бау

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Аз не съм земеделец и нямам нужда да правя каквото и да било. На мен ми е много по-изгодно, като краен потребител, цените да ги натискат надолу. Просто казвам как са си решили този проблем в цивилизованите държави. Които има мозък, да го ползва.
  • 17 умно село

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "ВИС-2":

    Ако трябва да направим ДЕН НА ЕВРОПА, вместо на 9 май
    И да махнем орлите от моста в София и да издигнем статуи в цел ръст)))
    Изглежда в тая държава всичко и изтрещяло и продължава да живее мисълта от 90-те години на миналия век!
  • 18 ха-ха

    9 1 Отговор
    Еми нали сте европейци... ще гризкате грьцкото домати че и благодаря ще казвате..
  • 19 Голям праз

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "дрън,дрън за българското":

    А дали е така?
    Пилешко със салмонела, а пък доматите чисти, не ми се вярва. И щом ти се яде пластмаса си яж полските домати.

    Коментиран от #22

  • 20 божкееее

    14 0 Отговор
    Амчи как гръчкото няма да е по-евтино от нашенското като там ги дотира държавата.А що ги дотира?Амчи щото ората знаят как да си търсят правата,когато се чувстват ощетени.Забраихте ло блокади напраиха по границите и пристанищата,изкараха трактори,кобайни и прочее сите заедно си извюваха соката им да се продава.Не са ви виновни търговците!
  • 21 Димов

    6 2 Отговор
    Колко прекупвача има между производител и клиент? Всеки от прекупвачите си слага процента и цената до клиента става двойна и тройна. Най-добре ще е, ако производителите си имат техни борси, магазини, вериги..... Посредниците са от полза само за населени места, където няма кой друг да докара стоката.
  • 22 божкееее

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Голям праз":

    Пластмасови са турските домати.Ти пък си яж наблъсканите с отрови...
  • 23 ккл

    3 4 Отговор
    Зеленчукопроизводители, колко милиона субсидии ви отпуснаха и ще ви отпуснат още? Защо прибирате субсидиите и надувате цените на зеленчуците? Цели семейства се издържате със субсидии и изобщо не сте бедни.

    Коментиран от #25

  • 24 Ужасттт

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "До факти !":

    Под 3.50 домата няма, само развалените на 3 дни са 3.20лв/кг....мафия са си и там
  • 25 Яверт

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ккл":

    Правѝ разлика между производители и тези които усвояват субсидиите. Ако си забравил самата министърка наскоро призна за злоупотребите. Който е хващал мотика през живота си добре знае за какво става въпрос.

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 По-хубаво от гръцкото нема........

    2 0 Отговор
    Пък е и евтино. Българските производители само реват за по - скъпи цени. Аз затова купувам само гръцко.
  • 28 Karosel

    5 0 Отговор
    Причината, според тях, е евтиният внос от Гърция. //__// Това не респодира със факта, че доматите са над два лева, а ги изкопували по 80 ст. И още нещо, гръцките и нашите производители, могат да се възползват от едни и същи европейски програми за стимулиране на земеделието. Явно гърците го правят по - добре!
  • 29 chi

    3 0 Отговор
    Питайте оня с шкафчето, той ще ви обясни защо е така!
  • 30 БудаЛа

    3 0 Отговор
    Нали искахте краварска демокрация и конкуренция. Събирайте капачки и не се ядосвайте, Буда ще ви оправи пак като гласувате за него и неговата шайка !
  • 31 Ъхъ

    5 2 Отговор
    То и крайните потребители са виновни щото купуват гръцки и анадолски изкуственяци помия и що да спестят 40 стотинки , я не им купувайте боклуците да започнат да хвърлят с тонове да ги видим тогава

    Коментиран от #32

  • 32 ккл

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ъхъ":

    К'ви 40 ст. ще спестиш, бе? Бълг. производител сложил табела 3 лв. домати, а вносното 1,20- 1,50 лв/кг. На Кооперативния пазар всичката стока смачкана, повяхнала или изгнила, надули цените насред лято, не дават да избираш... Затова хората купуват от веригите.
  • 33 Алоууу," закъсалите"

    3 0 Отговор
    Никой не ви е виновен.Като сте българска семка,набъкана с краен индивидуализъм,така ще бъде.Всеки на принципа" Аз да оцелея"! .Затова ще ви правят караманъол прекупвачите.Най сиурното решение са кооперациите.Измислени са преди век и нещо.Събирирате се,устав и т.нСледва: Обща борса( изисквате от областна управа) и във всеки град местната власт да ви отделя минимум 50% от сергиите срещу заплащане.Концентрирани на едно място.Камиони ,доставка и ваш продавач.С фиксирани цени за всяко качество.Свръх продукция- на борсата.Но с цена,минимум пазарна.Ще превземете за година- две целия пазар.Но да гоните качество и оборот.А не да слагате диви цени,защото било " родно производство ".Но като ви познавам лакомите до пръсване душици,не може да се случи..Тази схема е валидна за всеки бранш.Месо и колбаси,млечни продукти,плодове и зеленчуци.Вдигате протест и искате от властта: Терен за магазини,сергии на пазар.Отначало ще печелите по малко.Но за пет години ,вносителите ще захапят теслата.Всеки ще предпочете бългсрското,дори и по скъпо от вноса,но в разумни граници.Какво винпречи всички да направите вериги ( имате пример) само с бълг.стока- изключително и единствено плодове,зеленчуци,месо колбаси и мл.продукти.Но иска единение,да вложите пари всички.А не да се молите на билчо,лидълчо и кауфчо да ви купят домата.Следва реклама: Ние зареждаме най вкусните български домати ,чушки меса, само срещу...И това " Срещу" е с поне лев над пазара.Иначе ще ядете тоягата винаги.Вие прои

    Коментиран от #39

  • 34 ккл

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Яверт":

    Прави разлика между производител днес и преди 30 год. Мотиката е само в двора на село, да си прекопаеш градинката с 10 кола домати. Тук се пише за зеленчукоПРОИЗВОДИТЕЛИ с декари площ, а не дворът пред къщата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Facti

    5 0 Отговор
    Че то отдавна няма производители по пазарите, всички са търгаши, извадили кой ли знае от къде документ за производител, но всъщност само прекупвачи. Затова и цените са космически.
  • 37 Пико

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "е те тогава":

    Може много да теоритизираме,и сравнението което ще направя може би не е най удачното поради различните пазарни условия,но по време на соца най голямата надценката на хранителна стока бе 6%.Как е работела икономиката при безплатно здравеопазване и образование сами преценете.Сещам се и за един разговор в началото на демокрацията с германски предприемач.Казваше ми хер......,ако направиш печалба от3-5%си добре,ако е7-8%си супер.В същото прохождащия бизнес в България работеше с печалба от50-150%.Просто сега така сме свикнали.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    В Суперите "Ръгби" е 1,20-1,49 лв., а в Т-маркет дори 0,99. Пак фейк!
  • 39 Закъсалите

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Алоууу," закъсалите"":

    са на принципа "Ден - година храни". Бързи пари...Ако се кооперират няма да просъществуват дълго щото ще действат на принципа - "Моето си е мое и общото - пак е мое"... Индивидуализъм . Манталитет.
  • 40 Баровеца-СФ

    1 0 Отговор
    А стига бе! Продуктите,които са за вътрешния пазар произвеждани от нашите бизнесмени са с кофти качество,а причината е една-извличане на максимална печалба! Напоследък СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ДОСТА БЪЛГАРСКИ МЕНТЕТА и с доста ниско качество ! Намерил съм време да пратя мейли със снимки на хранителни продукти произведени с доста оскъдни съставки ,дори с подлъгващи фотоси на опаковките !
  • 41 мечо

    0 0 Отговор
    бананите са по ефтини от доматите да ви пикам на произвотството само турско и грацко купувам и да ви се скапе стоката дано
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове