Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За това съобщават от Агенцията по безопасност на храните. Справка в системата за бързо оповестяване показва, че почти всяка седмица, след направени изследвания, инспекторите унищожават десетки тонове заразено месо.
От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.
От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.
"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", каза пред БНТ д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.
Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.
"Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", добави д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните" БАБХ.
Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.
Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.
"Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", каза пред БНТ д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.
България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Това е с цел
Коментиран от #12
18:45 16.08.2020
2 sbs
КОЙ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА РАЗПИСВА
КОЙ Е ВНОСИТЕЛЯТ
18:45 16.08.2020
3 Грейс
Коментиран от #14, #18
18:46 16.08.2020
4 ударен по капата
18:48 16.08.2020
5 ЗАПОВЯДАЙТЕ
Коментиран от #15
18:48 16.08.2020
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Обикновен овчар
Коментиран от #10
18:49 16.08.2020
8 Пилци
18:51 16.08.2020
9 София и
18:52 16.08.2020
10 обикновен пенционер
До коментар #7 от "Обикновен овчар":
Бобът вече е със златно покритие - 14лв. купичката, пилешкото направо е без пари.18:53 16.08.2020
11 Мдаа
19:00 16.08.2020
12 Кой е вносителя
До коментар #1 от "Това е с цел":
Интересна статия, 1400 проби и никой, не забранява вноса, това на Доган, вноса ли е ?Или, Хунтата е "овладяла" и този бизнесмен?
19:05 16.08.2020
13 Яверт
19:14 16.08.2020
14 А чекмеджето
До коментар #3 от "Грейс":
кой ще го пълни, а?19:18 16.08.2020
15 Боко с манивелата
До коментар #5 от "ЗАПОВЯДАЙТЕ":
Тука сме, са ше рестартираме19:21 16.08.2020
16 лм6ед
Купуваш кисело мляко, отваряш го, ядеш от него 3 лъжици- ми не е кисело. Оставяш го в хладилника и след 10 дни го опитваш- пак не е кисело. Не вкисва млякото и това си е.
Купуваш пилешки гърди по 11лв. килото. Слагаш да се варят. Още когато наливаш водата, почва реакция все едно си сипал сода в оцет. Почваш да вариш и отпенваш. За 20 мин. варене, махаш 10 лт. пяна и няма спиране. Да не говорим какво почва да плува покрай пяната.
НЕ, в България хранителните продукти нямат срок на годност. Те са мумифицирани и като такива ,не се развалят!
Коментиран от #19
19:28 16.08.2020
17 факт
Коментиран от #21
19:36 16.08.2020
18 Да ще ни изтровят за пари
До коментар #3 от "Грейс":
Смел и добър коментар, точно в сърцето на Хунтата.Продължавайте в същия , Дух.
Истината е на ваша страна, и е от сърце.
20:02 16.08.2020
19 Грейс
До коментар #16 от "лм6ед":
Поради чувството, което предизвиква вече всякакъв вид месо у мен, но трябва да се яде ще ви кажа, че всяко месо го слагам птеди топлинната обработка за поне 15 мин във вода и оцет. Съветвам всички да го правят.20:27 16.08.2020
20 javorrrrr
21:23 16.08.2020
21 javorrrrr
До коментар #17 от "факт":
Отсекаде!!!21:24 16.08.2020
22 Хипермен
23:05 16.08.2020
23 СусБе
16:08 19.08.2020