Last news in Fakti

20 Август, 2020 10:24 8 199 49

Прокуратурата: Десетки нарушения при горивата

  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • проверка-
  • вап-
  • прокуратура

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели

Прокуратурата: Десетки нарушения при горивата - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки нарушения, открити при проверки за изпълнението на техническите и качествените изисквания към течните горива, разпоредени от ВАП. Налице са данни за престъпление по чл.231, ал.1, вр. чл.228, ал.1 НК, съобщиха от държавното обвинение.

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществения интерес в плана за дейността на Върховна административна прокуратура (ВАП) за 2020 г. е предвидена проверка за законност по спазване на изпълнението на техническите и качествените изисквания към течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях, която бе възложена на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

В изпълнение на акта по реда на надзора за законност във ВАП е получен доклад от ДАМТН.  В него са описани предприетите мерки. Проверени са 243 бр. обекти, сред които 239 бр. бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 бр. данъчни складове.

Извършените проверки са планови, с вземане на проби - 230, от които 40 са завършили с доклад; съвместни проверки с МВР - 12, от които 1 с завършила с доклад. Извършена е и една по сигнал на граждани.

Взети са 371 бр. проби от течни горива, 128 бр. от  автомобилен бензин А-95Н, 3 бр. от автомобилен бензин А-100Н, 212 бр. от горива за дизелови двигатели  и 28 бр. от други горива ( гориво за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво средно).

Установени са 10 бр. несъответствия с изискванията на нормативната уредба. В резултатите от доклада на ДАМТН пише още, че са регистрирани 8 бр. или 2,16 % несъответствия с изискванията за качество - от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с изискванията за съдържание на биокомнонент - 2 бр, - 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови двигатели от съответните обекти и се изразяват в несъответствия на изисквания за качество по показател - „пламна температура“ (0С), на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво, на изискването за съдържание на биогориво в течно гориво по показател - „Съдържание на метилови естери на мастни киселини“ (FAME), на изискванията за качество по показател - „общо онечиствания“ mg/kg.

В резултат на проверките са наложени 15 бр. принудителни административни мерки както следва:

- 6 бр. задължително предписание за временно спиране разпространението на течно гориво и 2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

- 4 бр. задължително предписание за забрана разпространението на течно гориво  и  2 бр. заповед за прилагане на принудителна административна мярка;

- 1 бр. задължително предписание за изтегляне.

Съставени са актове за установяване на административни нарушения (АУАН) при установените несъответствия с изискванията на нормативната уредба, при извършените проверки през периода от 11.06.2020 г. до 11.08.2020 г., включително за установени несъответствия с изискванията за качество - 3 бр.

От ДАМТН са съобщили на ВАП, че предстоят съставяне и връчване на 5 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за качество, както и  съставяне и връчване на 2 бр. АУАН за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент. Предстои и издаване на 8 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за качество на обща стойност 80 000 лв., както и издаване на 2 бр. наказателни постановления за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биокомпонент на обща стойност 100 000 лв.

В резултат от проверките е изтеглено от разпространение 39 183 литра гориво за дизелови двигатели.

Въз основа на обобщената информация, материалите за разкритите нарушения на изискванията за качество на горивата са изпратени на ВКП относно наличието на данни за престъпление по чл.231, ал.1, вр. чл.228, ал.1 НК във връзка с пускането в продажба на недоброкачествени промишлени стоки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kubeto

    63 5 Отговор
    Бла-бла
  • 2 Специален

    87 20 Отговор
    Най некачествени горива продава Марешки.

    Коментиран от #48

  • 3 Next

    94 14 Отговор
    А по въпроса за снимките и аудио записите на барселонски прокуратурата мълчи. Случайност?

    Коментиран от #6, #10, #27

  • 4 Майна

    74 5 Отговор
    Сетели се!МНОГО АКТИВНИ ,,ЗАЩИТНИЦИ ЗА НАРОДА.?, ХАХАХА,,
  • 5 Маркиз дьо Отзад

    78 5 Отговор
    Ай добрютро, "прокуратурата"!...не знам дали знаете, но топлата вода е измислена мнооого отдавна!
  • 6 Такаа

    55 7 Отговор

    До коментар #3 от "Next":

    Чакат отговор от брюкселската полиция.
    Нали там щяха да ги дават записите?
    Ама нещо май не са ги дали?

    Хайде сега да се разходят за комисията, дето се викаше че няма картел.
  • 7 Перо

    62 8 Отговор
    Оставката на Гешев и тиквата е актуална и никаква измислена дейност,която е рутинна,не може да я отмени. Нищо не е направено с картела в горивата!
  • 8 123

    19 38 Отговор
    Вършат си работата, не си стоят в офиса и получват заплата без да работят както много до преди Гешев.

    Коментиран от #9, #15, #22, #47

  • 9 Така де

    19 25 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Те ако си седяха и не вършеха нищо нямаше да им искат оставката.

    Ама понеже всеки ден чете ме за резултати, и за повдигнати обвинения, затова и протести и искания за оставка.

    Коментиран от #14, #23

  • 10 Смях

    4 23 Отговор

    До коментар #3 от "Next":

    Нали онази щеше да ги дава на брюкселската полиция??

    Що не ги е дала досега ако бяха истински.
  • 11 боце

    37 3 Отговор
    Друго важно мероприятие с което Главна прокуратура се похвали е как са хванали циганин от ловешко село да краде кокошки.
  • 12 бай Пенчо

    37 2 Отговор
    тя Елена веднъж осъди лъжеца Борисов...сега се очаква за втори път...но той народа вече ще го е помел...
  • 13 Маринчо

    15 1 Отговор
    Чл. 231. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пуска в продажба промишлени или селскостопански стоки в значителни количества или със значителна стойност, неотговарящи на изискванията, посочени в ал. 1 на чл. 228, без да е обявил изрично тези техни недостатъци, се наказва с лишаване от свобода до две години, с глоба от хиляда до три хиляди лева и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) При маловажни случаи по предходната алинея наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред.
  • 14 Мъка

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така де":

    Тe aкo cи ceдяхa и нe вършeхa нищo нямaшe дa им иcкaт ocтaвкaтa.

    Aмa пoнeжe вceки дeн чeтe мe зa рeзултaти, и зa пoвдигнaти oбвинeния, зaтoвa и прoтecти и иcкaния зa ocтaвкa.

    Те ако си седяха и не вършеха нищо, щяха да са в пъти по-полезни, от това да не си стоят и да работят за работодателя си, чиито медии и ти четеш!!! И не само четеш, но и добре ги разбираш! Така се получава когато човек не смила информацията.
  • 15 Стефан

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Казваш работят, а не като другите, само че. другите са в Конституционния съд и шеф на Специализирания съд , а това е за благодарност за СВЪРШЕНАТА. работа на определени хора, доста си заблуден.
  • 16 Kinski

    24 1 Отговор
    Защо планови а не внезапни проверки .или наште хора се предупреждават ?

    Коментиран от #19

  • 17 Трикстер

    40 0 Отговор
    Що двигатели унищожиха с тези горива, не е истина. Ако заредиш където и да е извън България, колата минава повече километри и върви с пъти по - добре. КПД - то е двойно. Но да беше само това....... храните и лекарствата са същата работа. Измислените агенцийки вдигат лека пушилка, тоест (пръднаха в гюма) 🎃😂😆

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урко

    20 0 Отговор

    До коментар #16 от "Kinski":

    Естествено, че се предупреждават - не се прави на глупав брато! И от "инспекцията" се излиза с един плик.........
  • 20 жоро уудстока

    21 0 Отговор
    Защо никога не се стига до край и работата не е свършена качествено?!Оповестете фирмите,за да ги бойкотираме и си получат заслуженото!!!Защото има огромна,отчайваща корупция в България.А сме виновни всички-даващи и взимащи!

    Коментиран от #29

  • 21 🐷 Боко ТИКВАТА

    23 0 Отговор
    НЕВИНЕН СЪМ. Виновни са Орешарски, Путин и БСП.Аз само боря контрабандата.Това е.
  • 22 Бай Ганьо

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    ГЕРБав, ами какъв е проблема, да се разследват тия преди КАСКЕТА?ЦАЦАта например.Защо не са си свършили работата?

    Коментиран от #24, #28

  • 23 123

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така де":

    Всеки който си продава знаещ долнокачествената стока , разбира се че не харесва Гешев като не може да ви продаде лощо гориво на ввисока цена. Той си прави пари а вие плащате за поправки на двигателите на колите, Гешев в го спрял но не трябвал да го спира, защото бил свързан с този или онзи.Престъплението е престъпление дали го извършва член на ГЕРБ или на БСП.
  • 24 123

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Ганьо":

    Не само Цацраров не си е свършил работата,всички от 31 години са за разследване.Само че комунистите БСП в сравнение с комунистите Герб са били много повече години на власт. И защо Друграката Нинова не иска да се премахне давноста на престъпленията по приватизацията, те не е ли един от тези лични приватизатори.
  • 25 6 години на бензиностанций

    2 0 Отговор
    Горивото се смесва навсякъде...като поръча повече отколкото може да поберат резервоарите под земята ,направо го наливат където има място ,и аз съм го правил много пъти и им каазвах на хората ....ама тъпунгерска нация
  • 26 Магарешки

    1 2 Отговор
    Марешки има 599 бензиностанции кой туй нещо братчет
    И 600 аптеки
    Закона позволява ли толкуззз много
    Аз мога ми да отворя 10000 аптеки!?
  • 27 Rrrrrrr

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Next":

    Пак ли пишеш с ново име ?
  • 28 123

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Ганьо":

    Не защитавам ГЕРБ, но кой на общественна длъжност ще иска да си свърши работата както трябва ако има засегнати финансови интереси
    на хора които притежават вестници или имат приятели с такива вестници да го оплюват всеки ден, и да пишат лъжи за него.

    Коментиран от #31

  • 29 Такаа

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "жоро уудстока":

    Защото е забранено не само по българския закон.
    И все пак наистина ли е необходимо да ги се казва?
    Вижте ги наред, всичките тия, които не са в картел но пък държат абсолютно еднакви цени.
    Само че собствениците на тези фирми въобще не са съгласни някой да ги разследва
    Помните какви писъци бяха за контролните уреди и за камерите.
  • 30 123

    4 5 Отговор
    Нали искате управляващите и ГЕРБ да са прозрачни, отговорни и отчетни.На Гешев хората са си свършили работата и си дават отчета пред цялата държава.Във всяка една демократична страна всяка сутрин отчета за свършената работа в предишните 24 часа на прокуратура, съд, и полиция, за страна, област или град го има написан във вестниците. Нали искате открити и честни държавни институци, така работят демократични държави и по демократичен начин.

    Коментиран от #33

  • 31 Бай Ганьо

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    На същото мнение съм.Това се нарича беззаконие,кой каквото ще да говори.

    Коментиран от #40

  • 32 ПиПи

    4 1 Отговор
    Тая прок.. ура тура си няма друга работа явно. Няма ли... то има де толкова службици с наши заплати, които се клатят по цял ден. Няма ден и гроб да не прави мазало от всякъде. Ще гниете в затвора съвсем в скоро време.
  • 33 Де Факто

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Няма го отчета за "Осемте джуджета".Няма ги и отчетите за чекмеджето и записите с гласа на ТИКВАТА, за които ТРИ НЕЗАВИСИМИ лаборатории - 2 в САЩ и една в ЕС потвърдиха, ЧЕ СА АВТЕНТИЧНИ !!!! К'во става?! Това ли е правото?! Това ли е правосъдието?!

    Коментиран от #36

  • 34 интересуват ни обстоятелствата около ББ

    1 1 Отговор
    Тежката тема на деня е съвсем друга , само отклоняват вниманието.
  • 35 123

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Трикстер":

    Колата върви добре защото на някои страни държавните органи си вършат работата за която са наети. А това в България не става защото държавния чиновник си иска подкуп ( този чиновник може да бъде от всяка една партия)който получава подкупа и всичко си е по старому. Докато не стане самия държавен чиновник или някой от семейството му да си купи дизелва кола и да му се развали двигателя тогава вече разбира че да вземеш подкуп не добро. Но тези които вземат подкупите да не си вършат работата са поне десетки хилади ако не и стотици хилади. какво са научили тези шофьори които са шофирали с анд посволената скорост и са плащали 20-50 лева да не ги санкционира полицията/ полоцая си е взел подкупа от 20 лева, държавата е загубила 200 лева глоба, да речем 2- 3 пъти. А какво е научил и спечелил шофьора подкупвач че шофиране с превишена скорост е престъпление,нищо? Когато полицията изстъргват останките на този шофьор от асфалта този шофьор какво е научил,нищо. Ако е останал жив може и да е научил нещо, и повече подкуп да не даде, но ще е твърде късно, а всияко това ще струва на него, неговото семейство и дръжавата много неприятности,грижи и пари.
  • 36 123

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Де Факто":

    Ако погледнеш снимките парите и златото са едни и същи като сума и количество, различава се само местото им в чекмеджето и че са се казва че са сразлични дати. Кюлчетата са по 250 гр и произедени от белгийска компания имат си сериен номер и се знае кой ги е закупул оригинално.Борисов го има спящ на една снимка, на тази снимка пари няма нито отворено чекмедже. След това има съшата конфигурация на пистолет и бутилки с алкохол на земята за по лесан идентификация, чекмеджето предварително е отворено и парите се виждат, след това всичко е същото но парите са аренжирани в малко по друг ред, и на третата снимка, всичко е същото, с изключение че по голямата част от парите са в черна найлонова чантичка. А парите са на стойност 1 400 000 евро плщс 1500 гр 24 карата злато.Снимките са направени в един и същи ден когато Борисов не е бил в къщи, никой не държи със дни или седмици бутилки с алкохол до леглото си, нито пистолета стои на същото място. Снимките са шити с бели конци за правдоподобност,която се вижда че е инценировка. Но Борисов също ви спасяваше от неговите си хора които крадът и правят кризи, а той идва и ви спасява на бял кон та и той е театрален директор.Как казвате менте хорас , и менте държава.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 праим се че работим мнг

    7 1 Отговор
    Бацито си решава еднолично да променя Конституцията , без референдум , без нищо неотложно налагащо подобно нещо , освен лични негови съображения , свързани с личното му оцеляване на власт , нарежда на Народното събрание да започне процедура , в качеството на какъв , не ми е ясно , всичко това и ред още неща са маловажни , важното са бензинджиите дето кръщават бензина , че кога ли не са го кръщавали.
  • 39 Методи Гурков

    8 0 Отговор
    Къде КОНКРЕТНО да не зареждаме? Иначе новината си е просто бау бау.
  • 40 123

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Ганьо":

    Не може този джамбазки да изпие литър и половина вино да се качи в колата да го спре полицията да му намерят 1.5 про мила алкохол. да го сотавят няколко часа за да спадне алкохолното съдържание в кръвта му и тогава да му вземат кръвна проба. И да си го пуснат по живо и здраво нашето момче да си ходи, само с глоба. В редовна страна полицята го спира през цялото време преди и след като го спрът камерите за тяло на полицаите работят и всичко се записва и предава на живо в полицейски център. Още на място юе го арестуват без значение кой е ,книжката отнета а колата открана, и след това започват глобите и съдебните дела. Не работи цялата държава, този номер че си тоз и онзи, и си роднина на еди кой си, или еди кой си ти е приятел никъде другаде не върви.Хората си изпълняват работата за която са наети и закона на страната.Дори и лоши закони ако си изпълняваха чиновниците работата както трябва , нямаше да има това безвластие и корупция което има в България.
  • 41 qwerty

    3 0 Отговор
    сигурен съм, че пробите за взети от бензиностанции, които продават на цени под тези на картела 1.80+? дайте инфо за 5те големи как се справят с качеството?
  • 42 Сатаната

    2 0 Отговор
    Това не е новина, само главния не го знае, знаем също че осъдените ще са зиро. А на бас.
  • 43 ферщейн

    1 0 Отговор
    не вярвам, нали това са нашите, пардон вашите хора и не ги обиждайте, щото ще се наложи сами да си плащате бензина и подобни, излиза че е валяло и не сте/сме разбрали, без шменти капели..
  • 44 Ники

    6 0 Отговор
    Трябва да се казват кои са бензиностанции с некачествено гориво.В рекламите горивата са им най-качествени а всъщност са боклук.И тази глоба от 80 хил.лв. е малка,глобата трябва да бъде половин милион и да им се отнема лиценза.
  • 45 big

    2 0 Отговор
    Ами защо нищо не сте направили досега? Нима сте малоумници за да не разберете, че при такива световни цени на нефта, цените по бензиностанциите са прекалено високи? Или качеството не отговаря на стандартите? Определено не сте малоумници, щом смятате само прибавената стойност към заплатите си от разните схеми в които участвате!
  • 46 Уйдурма

    4 0 Отговор
    Защо не дават списък на фирмите , в които е направено и резултатите. Това трябва да е съд закон и да е публична информация. Само с публикуване на такава информация може да има качествени стоки.

    Коментиран от #49

  • 47 Куку

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    ХА ХА ХА!
  • 48 отвратително е

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Специален":

    Ами защо мислиш са тия акции. Да му стегнат по здраво каишката та да внимава с гласуванията. Сто пъти си промени мнението за два дни.
    Спокойно ще съберат 160 гласове за да си направят собствена конституция. 160 престъпника все се открие Гешев в тоя парламент.
  • 49 Потребител

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Уйдурма":

    Да дойдат и да проверят бензиностанциите в Бургас. Почти всички са с некачествено гориво. Само някой на Ромпетрол са малко по наред , но разликата не е голяма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове