Last news in Fakti

22 Август, 2020 18:50 2 395 20

Непознаване на закона вижда КНСБ

  • кнсб-
  • сребърен фонд-
  • пенсии

Сребърният фонд не може да повиши пенсиите

Непознаване на закона вижда КНСБ - 1
Снимка: БГНЕС

Сребърният фонд не може да повиши размера на пенсиите. Подобни идеи издават непознаване на закона. Това заявяват от КНСБ в своя официална позиция по повод твърдения, свързани с преизчисляване на пенсиите и използване на средствата от Сребърния фонд.

От синдиката се опасяват, че тези идеи създават опасност от пораждане на хаос в осигурителната система.

По тази причина правят следните уточнения:

1. Т. нар. "Сребърен фонд" всъщност се нарича Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Той никога не е имал за цел да финансира увеличение на пенсиите. Неговото предназначение и по закон, и по замисъл е постигането и гарантирането на устойчивост на държавната пенсионна система чрез акумулиране, инвестиране и трансфериране на допълнителни средства към бюджета на държавното обществено осигуряване за фонд "Пенсии", както това е записано в Закона за статута и дейността на фонда.

2. Фондът се финансира, инвестира и управлява по правилата, определени от споменатия закон.

3. Финансовият ресурс на Сребърния фонд (над 3,2 милиарда лева) e част от фискалния резерв на държавата и не може да се насочват за никакви други цели освен посочените в закона. Средствата в Сребърния фонд трябва да се използват, за да покриват недостига във фонд "Пенсии" на ДОО в резултат на застаряване на населението. От 2018 г. до 2070 г. относителният дял на разходите за пенсии от БВП по разчети нараства с 1,7% - от 8,5% до 10,2%. Най-голям принос в това увеличение - 4,7 %, има промяната в демографската структура и продължаващата тенденция към застаряване на населението. Поради това според КНСБ е много важно средствата в Сребърния фонд да се заделят и управляват така, както е предвидено в закона и да бъдат целево разходвани в периодите на най-висок дефицит във фонд "Пенсии" на ДОО. Всякакви идеи за друго предназначение на тези средства са извън закона и внушават неистини, категорични са от синдиката.

4. Относно твърдението, че "истинското решение на въпроса с ниските доходи на възрастните хора е преизчисление на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход" за КНСБ то издава липса на елементарни познания за пенсионната наука и правилата за определянето на пенсии, нито дава решение на въпроса с ниските доходи на възрастните хора.

Всякакви волунтаристки преизчислявания на размерите на пенсиите ще породят хаос в осигуряването, ще създадат неравенства и противопоставяне и ще обезмислят стремежа на хората да се осигуряват на светло и на по-високи доходи, заявяват от КНСБ.

Според тях справедливото решение за увеличение на пенсиите е чрез регулярно повишаване "приноса" на всяка година действителен осигурителен стаж в размера на пенсиите.

5. Необходимите за увеличението на всички пенсии средства те не трябва да се търсят чрез претенции към фондове с друго целево предназначение, а чрез разумно преразпределение и повишаване на процента от БВП, предвиден за тази цел.

Припомняме, преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход и настоя за целта да се използват средствата от Сребърния фонд.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офффг

    6 18 Отговор
    Нинова, докога тая мафиотка

    Коментиран от #17

  • 2 Корона Вируса

    34 0 Отговор
    Дебелите вратове смучат от възнаграждението и на старите хора пожелавам им да попаднат на същото положение и да живеят на линията за оцеляване.
  • 3 ТаУмВзе

    25 3 Отговор
    Кнсб вижда са пачките, нищо друго. Така е във феодално мутренската колония.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНСИОНЕР

    23 1 Отговор
    СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАЛОЖИТЕ ЕСЕНТА В БЮДЖЕТ 2021 ГОДИНА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ,КАТО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2020 ГОДИНА?!ДО КОГА ЩЕ ОБРИЧАТЕ СТАРИТЕ ХОРА С ТРУДОВ СТАЖ 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА.

    Коментиран от #7

  • 6 Да да

    18 2 Отговор
    БКП = БСП , СДС , ДПС , НДСВ , ГЕРБ , ОПИТОМЕНИТЕ ПАТРИОТИ .ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО И РАБОТЕХА ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. МОРАЛ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА ТРЯБВА.
  • 7 Да да

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНСИОНЕР":

    Докато не бъде наложено върховенство на закона.
  • 8 есесесере

    5 11 Отговор
    Какъв сребърен фонд, правешкият каскет го подари на саветският саюз. Такъв фонд не съществува, има само шкафчета, чекмеджета и гардероби. Всичко е кухо, празно, въздух, вакуум.
  • 9 Дедо Риц

    15 1 Отговор
    Докато тия политически търтеи не бъдат смазани народът ще мизерува !!!: Оставка съд затвор и конфискация на имуществото на всички от хунтатата ГЕРБ-Суджук !!!
  • 10 розово

    3 11 Отговор
    Много правилно обяснено. Явно кандидата за премиер Нинова не и стига акълчето да го проумее и говори глупости за да се хареса на избирателите.
  • 11 КНСБ

    12 0 Отговор
    КНСБ-Колективно набиране на средства за Боко
  • 12 селянин 1

    9 0 Отговор
    Някой да ми каже-защо нои взе/по заповед на Дянков/осигурителните вноски от частните пенсионни фондове-на всички родени до 1959 година,,бутнаха,,ги в общия ноияджиски кюп-вместо да постъпят по партидите,както в момента го правят на родените след 1959 година..тиквуна да си оди.
  • 13 УАУ

    7 0 Отговор
    КНСБ пак шпаклова подкръстоието на ББ. Не че онзи бокклук Нинова знае какво говори, но от послушния синдикат такъв ампломб, такова громене - да не би да не сме в 1952 отново?
  • 14 chi

    11 0 Отговор
    КНСБ са купени синдикати и отсавна са загубили всякякво право на мнение.
  • 15 вввш

    10 0 Отговор
    Тия от КНСБ и Подкрепа са готови да оставят хората без заплати и без пенсии, за да лижат подметките на ГЕРБ и олигарсите. ПЕНСИИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ МНОГО ОТДАВНА.
  • 16 вввш

    10 0 Отговор
    Да се орежат всички привилегии на управляващите по шведския модел! Всички министри и депутати само с 3 МРЗ, никакви служебни коли, никакви безплатни жилища, сами да си плащат храната, режийните и пр. Никакви пожизнени пенсии, без административен персонал. На кметове и областни управители- само по 2 МРЗ. Годишно се точат милиарди, за да живеят управляващите като богопомазани.
  • 17 продажници КНСБ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Офффг":

    Мафиоти са гербаджиите, че подложиха пенсионерите 10 години на унизителен живот . Заложиха капана и на бъдещите пенсионери родени след 60 г. ,да им откраднат по 20 % от основните пенсии.
    Последното преизчисляване на пенсиите го направи Масларова, та Борисов мърмореше 3 години след това.
  • 18 оставка

    4 0 Отговор
    КНСБ първо да си отвори очите, колко милиарда се присвояват в края на всяка година от бюджета. За другото крадене , което не постъпва в бюджета пък да не говорим. Само от Божков 700 млн. Тоя бездомник Горанов отдавна трябваше да е в ареста.
  • 19 Голямото празнодумие

    1 0 Отговор
    занимаващо обществото със СЛЕДСТВИЯТА . ПРИЧИНА за следствията НЯМА .Видиш ли ти те били ИЗВЪНЗЕМНИ (причините) или ПРИРОДНИ явления ВЕЗУВИЙ изригнал и поради тази причина пенсионерите в БЪЛГАРИЯ трябва да си произвеждат консервите за да ОЦЕЛЯВАТ . Пенсионерите в страните които също се съмняват че има извънземни и знаят че Везувий е вулкан обаче си купуват (консервите) всичко което им е необходимо там където се продава ,знаят също какво е почивка на море ,на планина и е задължително развлечение и лечение(достойни старини). ПРИЧИНАТА която е някъде в космоса на БЪЛГАРСКАТА АЛЧНОСТ И БАЙГАНЬОВЩИНА . ИСКАМ ДА СЕ ПОКЛОНЯ ПРЕД НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ,ДА ИМ БЛАГОДАРЯ ЧЕ НИ *ИМА* И ДА ИМ СЕ ИЗВИНЯ (от името на) ЧЕ ТОВА което отгледаха,създадоха ,построиха и СПЕСТИХА ги УБИВА . А на БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ПРАЗНОДУМЦИ $#$ ИСТИНАТА $#$ ПРАЗНОДУМЦИ ПРИЧИНАТА не СЛЕДСТВИЯТА.🤔🧐👁️
  • 20 ттттттт

    0 0 Отговор
    А защо не искате излишъка на бюджетите да отива директно ТАМ!?!? Не е сложно и няма да се окраде накрая на всяка година...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове