Last news in Fakti

25 Август, 2020 04:23, обновена 30 Юни, 2022 11:57 3 369 32

25 август 1886 г. Княз Александър I абдикира

  • княз александър i-
  • абдикация-
  • крал

Отстраняването на княза предизвиква разцепление в българската армия и обществото

25 август 1886 г. Княз Александър I абдикира - 1
Снимка: Архив

На 25 август 1886 г. княз Александър I абдикира от престола.

След контрапреврата, организиран от Стефан Стамболов и подполковник Сава Муткуров, е формирано регентството и съставено временно правителство.

Отстраняването на княза предизвиква разцепление в българската армия и обществото. Стефан Стамболов и неговите привърженици връщат княза, но той вече няма подкрепата на Русия и другите велики сили. Княз Александър І Батенберг умира на 17 ноември 1893 г. в Грац, Австрия. Той е погребан в центъра на София в красиво изработен малък мавзолей.

Княз Александър І Батенберг е първият български владетел след освобождението от османско владичество. Той е избран от Великото народно събрание на 17 април 1879 г с пълно мнозинство и отхвърляне на другите две кандидатури на Валдемар Датски и Хенрих Ройс.

Александър Батенберг е племенник на руската императрица и кръщелник на царя-освободител Александър ІІ. Роден е на 05 април 1857 г. във Верона, Италия. Син е на австрийския генерал Александър фон Хесен Дармщат и полската графиня Юлия фон Хауке. Получава добро образование в Дрезденското военно училище. Взема участие в Руско-турската война 1877-1878 г.

На 26 юни 1879 г. в Търново княз Александър І полага тържествена клетва пред Великото народно събрание. Великите сили потвърждават избора и в началото на м. август султанът според Берлинския договор го утвърждава с ферман за княз на България.

Младият монарх е недоволен от Търновската конституция, която ограничава правата му. Борбата между либерали и консерватори създава несигурност в страната. На 05 юни 1879 г. Батенберг назначава първото правителство начело с Тодор Бурмов, състоящо се само от консерватори. Парламентарните избори обаче печелят либералите.

Князът не желае да състави либерално правителство. Разпуска народното събрание и назначава ново правителство от консерватори, начело с митрополит Климент (Васил Друмев). Новите парламентарни избори са спечелени отново от либералите. Сега князът отстъпва и на 24 март 1880 г. назначава първото либерално правителство с министър-председател Драган Цанков.

Противоречията на княза с либералите се задълбочават и стават непреодолими, когато начело на правителството застава Петко Каравелов (28 ноември 1880 г.).

На 27 април 1881 г. князът, с помощта на военния министър Казимир Ернрот, извършва държавен преврат, като уволнява правителството и разпуска парламента. На 11 май обявява своите искания: пълномощия за 7-годишен срок, изграждане на нови държавни институции и изменение на конституцията след изтичането на срока.

Пълномощията са гласувани на 01 юли 1881 г. от Великото народно събрание. Но скоро страната изпада в нова вътрешна криза поради конфликта между българи и руси в управлението. На 23 юни 1882 г. изпълнителната власт е поета от ген. Леонид Соболев, изпратен от руското правителство.

В началото на 1883 г. консерваторите минават в опозиция. На 6 септември 1883 г. Търновската конституция е възстановена и се слага край на пълномощията. Тези действия на княза обаче го превръщат в нежелано лице за Русия, тъй като ограничават влиянието ѝ в България.

Съединението на 6 септември 1885 г. е провъзгласено в негово име. Той се превръща в ключова фигура и става ”княз на Северна и Южна България”, като влиза триумфално в Пловдив.

България търси международно признание на Съединението. Позицията на Александър ІІІ е за ”Съединение, но без Ботенберг”. Англия неофициално подкрепя Съединението, но Австро-Унгария подтиква Сърбия към нападение на България.

Княз Александър І Батенберг се проявява като първият главнокомандващ в новата българска история. Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа и достойна защита на Съединението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    да живее БЪЛГАРИЯ
  • 2 среднощен

    16 5 Отговор
    Княз Александър І Батенберг е роден на 05 април 1857 г. и умира на 17 ноември 1893 г. - живял 36 години... За България, в трудните времена след руско-турската освободителна война, княз Александър е успешен владетел..! Отстоява Съединението и печели сръбско-българската война. Заложник на великите сили и най-вече на Русия, той е принуден да абдикира, защото допуска младото царство да тръгне по самостоятелен път на управление... Няма "кръстник", няма "кръщелник", когато става дума за "великоимперските" интереси на Москва...

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Активист на БКП

    4 3 Отговор
    Не ни трябват князе ! Трябват ни партийни секретари като великата Цецка Цачева!!!
  • 5 Обективно

    5 0 Отговор
    Абе уж сме имали много добра конституция според някой.А в същото време Батенберг я суспендира.
  • 6 1-20

    6 6 Отговор
    Подлите ушанки и техните лакеи смениха турското с руско робство.

    Коментиран от #10

  • 7 Айхман

    7 0 Отговор
    Княз Александър І Батенберг най обичаният държавник в трета българска държава.Единственият държавник с мавзолей.
  • 8 сноу

    2 2 Отговор
    Стамболов е майката и бащата на всички отрепки, ровичкащи в политиката на България...
  • 9 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Я кажи нещо за пагубното влизането на България в ПСВ, на грешната страна, както и във ВСВ, пак на грешната страна. Два фатални хода, които ни костват Беломорска Тракия, Северна Добруджа (че за кратко и южна), западните покрайнини, над четвърт милиард златни франка репарации, 55% от всеки годишният добив на въглища, милиони глави добитък и прочее репарации, които превръщат младата България в суха дренка и я принуждават да поеме към тоталитарно управление, като единствен възможен изход от ситуацията, за събиране на нужните средства, за погасяване на дълговете от войните. Кажи, кажи, че да знаят хората, защо сме строили "комунизъм", когато другите строяха демокрация.

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "1-20":

    Стига се прави на български русофоб бе, аго. Пискюлчето на фесчето си личи отдалеч.
  • 11 среднощен

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Ще кажа само, че вашата теза и по време и по смисъл е много далече от Александър I Батенберг - той умира 1893г...? Вие говорите за друга "династия"..?

    Коментиран от #12

  • 12 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    Коментарът ми не беше за княза и времето, по което е живял. Говоря Ви за последното Ви подмятане във вашият пост, за интересите на Москва. Кажете, чии интереси ни вкарват на грешната страна в двете световни войни, че и СРЕЩУ Москва? Че точно тези факти предопределят тоталитарното ни бъдеще, като единствен въвможен вариант за изплащане на непосилните за нас дългове, като загубила страна. Русофобите много обичат да изтъкват 80 млн златни франка, които сме платили на Русия при освобождението. Но никак не обичат да споменават за многократно повечето 2,25 млрд златни франка, които изплащаме на европейските сили, заради ПСВ. А още по-голяма болка са земите, които са ни отнети, заради грешният ни избор на страна. Заради това, че сме застанали срещу Русия и Сърбия и сме подпомогнали османците в центалните сили. Застанали сме срещу освободителите си, и сме заели страната на поробителите си. Това ни е коствало беломорието. Коствало ни е плодородна Добруджа. Коствало ни е всичко, което сме изкарвали за години напред. Коствало ни е шансът за демократично развитие. Коствало ни е бъдещето на десетки поколения. Коства ни и сега, ще ни коства и утре. Защото забравяме кой ни мачкаше и кой ни помогна.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 среднощен

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Димов":

    На "повърхността" - така изглежда..? "Силите", които наложиха този курс на България са и тези, които по-късно "произведоха" Великата Октомврийска..? Русия, погледнато от този ъгъл, е загубила много повече от когото и да било...? Като най-потърпевши са Романови - знаете какво се случва..? "Търсете парите" и ще достигнете до "истината"..? Парите на Романови са при търсената от нас "истина"..! Тези интереси са и истинските, които "подпомогнаха" разпадането на Османската империя, същите са и които се опитват да разпаднат и "руската империя"..? Те в момента се борят и за световна хегемония през САЩ, но Тръмп им пречи..? За нас е ясно - изцяло сме под тяхна власт..! Нямам против коментара ви, но той е само "анализ на повърхността"..!

    Коментиран от #15

  • 14 даскала

    0 0 Отговор
    Накратко - искал е Абсолютна власт . Затова харесвам Стефан Стамболов , макар и последовател на В. Левски , той не е вярвал в Републиката , бил е привърженик на Парламентарната Монархия .
  • 15 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Коментарът ми трябваше да е дори по-кратък, но не успях да обобщя фактите по-сбито от това.
  • 16 даскала

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Димов ли си , друг ли си , но не си чел Българската история , ако си я чел , НЕ СИ Я ВЪЗПРИЕЛ . Твоите писания смесват години и събития - станал е ГЮВЕЧ от думи . Но , даскала те съветва - не се прави на нещо , което не си .

    Коментиран от #18, #28

  • 17 даскала

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Димов":

    Право те съветвам ...............много думи , слаб смисъл . Ти си учил в АОНСУ .

    Коментиран от #19

  • 18 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "даскала":

    Би ли се аргументирал, моля! В моите коментари няма нито една дата, а само събития, които са неоспорими. Да видя, какви факти ще изложиш против.
  • 19 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "даскала":

    А ти изобщо не си учил, щом оспорваш доказани исторически събития. Но пък сигурно добре изкарваш на коментар.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор
    Може да се добави:
    1. Като командир на пионерска десантна част, при форсирането на р. Дунав, принц Александър Батемберг е първия офицер стъпил на Българска земя през Руско-турската освободителна война.
    2. Да, той е бил принц Александър Йозеф фон Батенберг, но при възкачването си на престола е вече княз Александър Български. Това "княз Батемберг" ни е натрапено от комунистическата пропаганда.
    3. До каква степен Русите се месят в Българските работи говори следното: През 1879 година се разгаря спор за името на новата ни столица, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възприемане на историческото име Средец. Надделява обаче становището на руската администрация и столицата на България се нарича официално София. Името Средец продължава да се използва спорадично още няколко години.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Дали Средец или София, името няма значение. Важно е това, че са избрали кофти матреал за управленческо население - шопското. Тази смесица от македонци, капанци и сърби са ней-упоритата, тъпа и твърдоглава пасмина в страната ни. Точно тяхното мислене на телета продължава да вреди на цялата ни нация до ден днешен. Откакто София е станала столица България е тръгнала на зле. Всичко дърпат натам и опоскват останалите населени места. Задържат материалните блага. Задържат БВП, под формата на високи заплати за никаква свършена работа. Така причличат трудолюбивото население, търсещо по-справедливо заплащане за уменията и труда си. Оглозгват и обезкървяват останалите селища и градове. Всичко за София. България се изчерпва със София. Всичко извън София да си бере грижата. Аман от тая София. Време е да възродим истинската столица на България - Търново.

    Коментиран от #23

  • 22 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако това, че Русия се е намесила в избора на името за столичния ни град те възмущава, какво ще кажеш за фактът, че Русия чертае границите на България на три морета (при Санстефанския договор), а Европа не се съгласява и я разцепва на три части (при Берлинския договор)? Как ти се струва намесата на Европа? Да ти припомня ли и предишната й намеса, още при Тракийското въстание (1829г), когато Русия почти ни освобождава, но европейците застават на страната на султана, за да не може на Балканите да има славянска държава, което би дало достъп на руснаците до Адриатика? Ама, сигурно за теб подобни намеси, от страна на Европа, са нищожни и несъществени. Виж това, с името на столицата ни, е далеч по-сериозна работа.

    Коментиран от #24

  • 23 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Това със смяната на столицата го забрави. Не за друго, ами преди няколко години се опитаха само дирекция митници да изкарат извън София, и срещнаха такъв отпор..... Хората в съвременните държави се стремят към децентрализирано управление, а ние, тепърва да сменяме столица?! Закога?
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Димов":

    Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
    Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
    В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
    София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.

    Коментиран от #25

  • 25 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Всичкото е вярно. Точно копи-пейст от нета. Браво! Ха сега ми кажи, как това те човърка повече, от золумите сторени ни от европейските ти кумири? Как изборът на име на столицата ни, за теб е по-важен, от разпиляването на България на три части, от западните сили?

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Димов":

    Нещо сте се объркал, кумири нямам... Нe мoжe тoчнo дa ce oпрeдeли кoй ни e нaнecъл пoвeчe врeди, Руcия или "зaпaднитe cили" ...Cпрямo нac тe ca дeйcтвaли в кoмбинa, кaтo вcякa cтрaнa e прecлeдвaлa cвoитe cи интeрecи....
    ........Нeкa cмe кoрeктни. Тeрминът cлaвяни e oт 17 вeк. Прeди тoвa имa Sсlаvоs /Тeoфилaкт Cимoкaтa/, cъщo и caкaлиби.
    "CЛAВЯНИ" e пoпуляризирaн oт ocнoвaтeлкaтa нa Руcкaтa aкaдeмия нa нaукитe, гeрмaнкaтa Coфия Фрeдeрикa Aвгуcтa фoн Aнхaлт-Цeрбcт, извecтнa кaтo Eкaтeринa Вeликa. Cмятaм, чe вcичкo тoвa Ви e извecтнo или мoжe би грeшa?

    Коментиран от #29

  • 27 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МОЖЕЛ Е СПОКОЙНО ДА ЛИКВИДИРА СТЕФАН СТАМБОЛОВ --- НО НЕ Е БИЛ -КАТО МЕН - АТЕИСТ И МАТЕРИАЛИСТ И ХУМАНИСТ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Да бе да

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "даскала":

    Ако вие сте учител поне щяхте да пишете точките, в края на изречението, без пауза след думата. Но, като ви гледам пунктоационните пропуски, най-вероятно сте поредният резултат от онлайн обучението. Не се правете на нещо, което не сте.
  • 29 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да не почнеш сега да търсиш сходство и с термините Тангра и Тангри, както и турски с тюркски. Теглиш диалогът в посока, различна от поетата. Интересно защо?

    Коментиран от #30

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Интересно ти е защото си празноглав.

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А ти не можеш да дадеш смислен отговор, защото си разкрит.
  • 32 цербер

    0 0 Отговор
    Княз Александър І Батенберг е първият български владетел след освобождението от османско владичество. ОТ ТУРСКО РОБСТВО. 500 години. Турците владици нямат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове