Last news in Fakti

3 Септември, 2020 15:49 1 848 23

Симеон Дянков: В бюджет 2021 военните разходи да се трансформират в социални

  • бюджет-
  • криза-
  • инвестиции

Пари трябва да се дават на базата на анализ, а не според това кой излиза да стачкува, призовава бившият финансов министър

Симеон Дянков: В бюджет 2021 военните разходи да се трансформират в социални - 1
Снимка: бТВ

„Българското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики.“ Това каза пред БНР от Вашингтон бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков. Според него политически нещата у нас изглеждат в патова ситуация.
В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира, чакаме докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано, смята Дянков. „И парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки.“

В Румъния тази седмица също имаше политическа криза, това обаче не им пречи да имат фокусирана програма – и върху региони, и върху сектори, и върху определени домакинства, даде пример Симеон Дянков.

Исторически нашите бюджети, докъм август, дори в тежки години са на плюс. Става трудно септември, октомври и ноември, коментира финансистът. Дянков не вижда нищо лошо в това тогава да се мине към дефицит, както е предвидено. По-интересно по думите му е това, че ако се гледат последните данни за бюджета от юли и август, „не спадат само приходите, а спадат доста рязко и разходите“. Спад бележат инфраструктурните проекти, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър съветва в следващия бюджет за догодина да се заложи на по-силна социална политика, за запазване и създаване на нови работни места.

„Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите 6 до 9 месеца – те ще са трудни месеци.“

Във връзка с по-големите разходи за военна техника през последните години Дянков заяви, че „тази техника не ни помага в кризата, тя спокойно може да изчака една-две години“.

„Тук става въпрос за милиарди, това не са малки разходи. Разход, който спокойно може от 2021 година да мине в 2022-а. Това само по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато говорим за допълнителна социална политика“, изтъкна той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злато бол

    14 1 Отговор
    Дънди според официалните данни са извадили за 3 милиарда злато, сребро и мед, за 3 години, а според неофициалните е повече. Да си върнем мините. За държава, като България и един милиард е много.
  • 2 chi

    10 5 Отговор
    Този защо не е в затвора?
  • 3 гост

    15 0 Отговор
    Прав е Дянков!
    С общите народни пари тези ги раздават на определени групи хора и олигарси за да им купят гласовете!
    ОСТАВКА!
  • 4 гост

    6 10 Отговор
    НИКАКВИ СОЦИАЛНИ РАЗХОДИ1 ДОЛУ СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА.ОТКАЗВАМ да плащам с данъците си прехраната на лумпените от снощния метеж, а техния тартор днес нагло да заявява, че ПАК щял да издигне незаконните блокади и незаконния палатков лагер тази вечер на Орлов мост1 ЩОМ ЩЕ ПРЕЧИТЕ УМИШЛЕНО НА РАБОТЕЩИТЕ ДА СТИГНАТ ДО РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА С ЛИЧНИТЕ СИ МПС-ТА, ПРЕМИНАВАЙКИ С ТЯХ ПРЕЗ ОРЛОВ МОСТ, НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПАРИ ОТ БГ. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ- ХОДЕТЕ ДА ВИ ИЗДЪРЖА МУТРАТА БОЖКОВ И МЕТЕЖНИКА РАДЕВ.

    Коментиран от #9

  • 5 симеон

    12 3 Отговор
    ти какво парче от пицата остави на народа бе цървул?

    Коментиран от #18

  • 6 тъй ли?

    4 1 Отговор
    Амчи докато беше министър други дела вършеше.Едни пари за здраве зачезнаха нейде и какви ли не дивотии.Като професионален финансист си добър,ама трудно се работеше под шапката на мутрите,нал тъй?Дори за „благодарност” се опитаха да ти го начукат,ама не им се получи нящо.
  • 7 гост

    2 6 Отговор
    Това - за социалната държава, СЪЩО трябва да се промени в конституцията. КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЕ Е УЧИЛ И НЕ Е РАБОТИЛ ЗАКОННА РАБОТА НА ЗАКОНЕН ДОГОВОР, ДА НЯМА ПРАВО ДА ЯДЕ ОТ БГ, ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ. Разбира се, това не включва пенсионерите, майките с деца и инвалидите- за тях ТРЯБВА да има пари, но НЕ и за лумпените- протестъри от снощния метеж.
  • 8 минчо

    3 1 Отговор
    Дянков на теб това кой ти го каза да не е полицайката с бокса
  • 9 Oще един

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ... за който смисъла на живота е "Аз"!

    Коментиран от #12

  • 10 цербер

    4 0 Отговор
    "Това каза пред БНР от Вашингтон бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков." АЛООУ,ТАМ ОТ АМЕРИКА,НЕ СЕ ОБАЖДАЙ! ДОСТАТЪЧНО ИЗПРАЖНЕНИЯ ОСТАВИ В БЪЛГАРИЯ. ИЗЧЕЗНИ! ГРИЗИ СИ ДОЛАРИТЕ И МЪЛЧИ!
  • 11 наблюдател

    2 0 Отговор
    Може да се наложи да стане обратното.
  • 12 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Oще един":

    Точно така- АЗ оцелях от терора на мутрите от 90тте години на 20 век,АЗ участвах с данъците си в изплащането на 10 милиардния заем от МВФ за справяне с хиперинфлацията в България, АЗ не позволих никой да ме купи за никакви пари, така,че- АЗ имам пълното право да мисля за и да контролирам собствения си живот. ТИ нямаш никакво право да контролираш МОЯ живот.
  • 13 Актуална Антена

    2 0 Отговор
    Голямо откритие е направил Дянков, те и от БСП това говорят. И за това Бою че купи военна техника.

    Коментиран от #19

  • 14 Тиквата

    3 1 Отговор
    Купих самолети, сега ще купя още бронемашини да мачкам племето по площадите.
  • 15 1234578

    2 0 Отговор
    „В Румъния тaзи ceдмицa cъщo имaшe пoлитичecкa кризa, тoвa oбaчe нe им прeчи дa имaт фoкуcирaнa прoгрaмa – и върху рeгиoни, и върху ceктoри, и върху oпрeдeлeни дoмaкинcтвa.“

    Но Румъния си няма слънце пожарникар, да ги огрява, затова там е така. Нашия пожарникар няма никаква програма и тиквата му не може да роди такава. Нашия пожарникар откакто изгони Дянков и Трйков няма нито един способен министър или кмет, който да му ръковорди регионална програма или сектор. А пък наглата лелка на социалното минситерство не може да „роди“ смислени социани програми. Защото не е „бремна“, а е дебела яловица, неспособна да забрменее с програми.

    „Във връзкa c пo-гoлeмитe рaзхoди зa вoeннa тeхникa прeз пocлeднитe гoдини Дянкoв зaяви, чe „тaзи тeхникa нe ни пoмaгa в кризaтa, тя cпoкoйнo мoжe дa изчaкa eднa-двe гoдини“.“

    Това щеше да е вярно, ако вицепремиер беше министъра на фианнсите Дянков. Но когато вицепремиер е воения Шкембе Воевода. Военната техника и наборната служба са преоритетите, а не социалните програми и мизерувшия и гладуващия народ.
  • 16 ЦК на ГЕРБ

    2 0 Отговор
    Ти що не го правеше? А ни даваше постна пица?
  • 17 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Хасан беэпеперудника си е эаминал, от петък до днес ми беше наложена эабрана! Тоя миэерник, който е редакторче, но повече обича да участва в чата, като Хасан и да манипулира плюсовете и минусите. Нали е беэ#ичник, го бичат да кара дежурствата по цели уикенди! Эатова го поэдравявам с една тлъста Българска попръжня от старовремските!
  • 18 1234578

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "симеон":

    Сравни Симеон Дянков с Милен Велчев, Пламен Орешарски, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

    1. Дали Дянков се е срещал с Васил Божков и са си раменяли SMS-си. Или пък го е карал да пълни чекмеджетата на "боса" с евобанкноти и кюлчета залато. Или пък да не би по негово време да процъфтя бизнеса на Черепа с талончетата.
    2. Забравихте, че Дянков беше човека, благодарение, на който вече 8 години плащаме наполовина по-ниски лихви по външния държавен дълга на България. Вместо 1 млрд евро годишно, плащаме половин милиард евро лихви годишно. Другия половин млрд. евро се дава приимерно за пенсии или за изтребители или повшени заплати на учители и полицаи.

    Смятам, че не го оценихме и незаслужено го хулим. Ако има гехове, то те са, че докато затягаше коланите на народа. Дянков живееше охолно, разпускаше своя колан и раздаваше бонуси само във финансовото министерство на своите хора. Но пък Дянков, май беше единствения, който намали чиновниците в своето министерство. Така че не ни е ощетил по малко хора са вършели рабтата на повече и са получавали по високи заплати. Когато другите министерства намалят чиновниците, тогава да им увеличава заплатите Тиквата.

    Смятам, че Дянков ще е поне 50 пъти по-добър минситър председател от Бойко Борисов. Но нямаме акъл да го оценим подобаващо. За това Тиквата ни е примиер вече 10 години.
  • 19 1234578

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Актуална Антена":

    Тия мошеници и некадърници БСП, въобще не ги споменавай. Бойко Борисов точно техните лостове използва за да превърне държават в тази кочина, която е сега.
  • 20 Мани бе

    1 0 Отговор
    "крадльо".. Недей даже да си го мислиш това. Каракарамбо ще получи едновременно инфаркт, инсулт и рак на панкреаса.
  • 21 Помним

    1 0 Отговор
    Този всъщност докара междуфирмената задлъжнялост и дефицита на 3 % дето и Борисов призна че са сбъркали.Същият прибра1.5милиарда социални разходи в бюджета да го оправя.Тогава не дадоха някокко милиона дето щяха да вземат 24 самолета сега си ги купуваме по скъпо.Този каквото съветва трябва да се прави обратното.Тогава не даваше за социални разходи.Изобщо айде по пътя.
  • 22 АЙДЕ НЕ ГО

    0 0 Отговор
    ПЛЮВАЙТЕ ЧОВЕКА. ...ТОЙ СИ ИКОНОМЕШЕ ОТ БАНИЧКИТЕ. .С ЕДНА БАНИЧКА И ЕДНА БОЗА ПО ЦЯЛА СЕДМИЦА КАРАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ
  • 23 Пенсионер

    1 0 Отговор
    При тая криза той е прав.В бюджет 2021 военните разходи да се трансформират в социални.В БЮДЖЕТ 2021 ГОДИНА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ,КАТО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2020 ГОДИНА?!ДО КОГА ЩЕ ОБРИЧАТЕ СТАРИТЕ ХОРА С ТРУДОВ СТАЖ 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове