Last news in Fakti

4 Септември, 2020 12:51 1 946 31

Проф. Константинов: Технологията за гласуване трябва да бъде отговорност и на ЦИК, и на държавата

  • михаил константинов-
  • гласуване-
  • машинно гласуване

Въвеждането на гласуване по интернет в момента е безумна идея, тъй като системата ще бъде хакната, убеден е изборният експерт

Проф. Константинов: Технологията за гласуване трябва да бъде отговорност и на ЦИК, и на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Рано или късно дистанционно гласуване у нас ще има, било в неговата интернет форма или чрез гласуване по пощата. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изборният експерт проф. Михаил Константинов. Според него обаче въвеждането на гласуване по интернет в момента е безумна идея, тъй като системата ще бъде хакната.

„Интернет гласуване в Европа има в Естония и в няколко кантона на Швейцария. Другаде интернет гласуване няма поради причините, които изброих. Има и друг момент - дори ако няма истинско хакване, но се съобщи, че изборите са хакнати, това ще срине доверието към тях. В САЩ например всички се обвиняват взаимно в измами, интернет атаки от страна на Русия и други държави. Това е причината да не се въвежда все още интернет гласуване, но предвид и новата пандемична обстановка това гласуване рано или късно ще се въведе, но няма да бъде скоро“, обясни експертът.

Проф. Константинов допълни, че сънародниците ни зад граница няма да гласуват с машини. Той припомни, че с машини в Европа изобщо не се гласува, с изключение на град Брюксел.

„Надявам се машинното гласуване да бъде успешно. С 3000 машини сме гласували миналата година на европейските избори. При тези 3000 секции с машинно гласуване 40% от протоколите бяха сбъркани. Експериментът беше умерено успешен, беше интересен. Трябва да се има предвид и това, че когато има машина и хартиени бюлетини, 25% от хората избират да гласуват с машина“, каза още експертът.

Според проф. Михаил Константинов технологията за гласуване трябва да бъде отговорност и на независимия орган, какъвто е ЦИК, и на държавата. Цената на машините варира от 2500 долара до 3200 евро, а сроковете за доставка на около 20 000 машини са минимум четири месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бисмарк

    25 2 Отговор
    прекалявате вече с тези вмирисани плазмодии - аман
  • 2 Карадиванчева

    6 10 Отговор
    За какво са му технологии на тоя прост народ.
  • 3 Каква

    17 1 Отговор
    отговорност търсиш от хиени , бе ?
  • 4 Мишока

    15 1 Отговор
    Мишо и него го ... с 200.
  • 5 Ивайло

    20 1 Отговор
    Айдееее, професорът по всичко пак се изказа и от това "разбира"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Димов

    15 3 Отговор
    Съгласен съм на всякакво гласуване, само и само да има образователен или трудов ценз.
  • 8 xaxa

    18 2 Отговор
    Тлъстата Тиквa бaви caмo зa дa ликвидирa мaшиннoтo глacувaнe и за целта разпраща такива паразити да се плюнчат наляво-надясно. (Пoнeжe кухaтa кaлинчecтa гeрбeрacтия нямa дa мoжe дa пoдмeня прoтoкoли и бюлeтини)

    Вeликoтo пaрoдийнo cъбрaниe пък e c цeл Рaдeв дa oткaжe дa гo cвикa и дa cи нaмeря причинa зa oтcтрaнявaнeтo му.

    Ceлcки, тъпи тиквeнcки "чaлъми"...
  • 9 Европа

    16 0 Отговор
    му каза , че България е първа по корупция , че парите от ЕС за нея и гражданите ѝ отиват в ръцете на мафията , той за "отговорност" ми дърдори ?!

    Коментиран от #29

  • 10 Иванов

    3 3 Отговор
    @Димов. - Освен образователен или трудов ценз трябва да има задължително психотест за нормалност. Ако някой чете коментарите ще разбере, че над 90% не стават и за чеп.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Абе, щом за категория С се иска психотест, що да няма и за право на гласуване. Ама това само ще създаде едни излишни харчове по доктори, без резултат. Те и сега им пишат заключение, за каквото си платят. Много високо ще вдигнем летвата с психотеста, отсега. Може би на по-късен етап, когато резултатите от гласуванията с образователен ценз ще са поизчистили корупционните навици в обществото и структурите. Иначе има резон.
  • 13 Манги

    3 3 Отговор
    Ако резултатите от машинното гласуване са в полза на ГЕРБ, значи ГЕРБе хакнала машините. Това иска да каже почетния и несменяем проф Константинов, а тоймрази ГЕРБ
  • 14 Тояя пърдухел

    10 0 Отговор
    Никъде в Европа броят на невалидните бюлетини не е толкова голям,колкото в България, и принос за това има тоя пърдухел. Затово - машинно гласуване на всяка цена.
  • 15 гост

    1 5 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: Въвеждането на гласуване по интернет в момента е безумна идея...'' Естествено, че е така. Ако всички политици искате сайбър секюрити защита на изключително високо ниво, премахнете незаконните блокади и оставете умовете на България да се придвижат спокойно до работното си място,за да я създадат в полза на всички бг. граждани, като им платите с шест цифрена сума за трудът им. В противен случай- гледайте си работата и се благодарете, че конкретно тези ИТ специалисти са с високо ниво на правосъзнание и няма да ви хакнат пробитите системи. Това важи за ВСИЧКИ политици, мутри и протестъри. Разберете- в България ИМА достатъчно научен потенциал, който така може да ви прецака живота, след като вие прецаквате неговия с незаконните ви блокади, че да останете голи и боси на улицата и да не можете да си купите и един хляб, камо ли да се снабдявате с дрога...

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Професионал

    1 0 Отговор
    Към отговорността която искате да е за държавата(удобно не сте казали на кой от държавата) и на ЦИК, трябва да се добави и вашата лична професионална отговорност. В качеството ви на високо квалифициран експерт, служител на много висока заплата, трябва да бъде закачена и голяма отговорност. Включително трябва да се гарантира и възможност за разследване и законов ред за вкарване в затвор. Това е фантастика, да не си помислите че са фалшиви новини, нали? И изборите се организират, за да назначат кой да управлява, като излъжат че нещо зависи от хората, поне през тези 30 години това се вижда наяве. Ако искате хората да гласуват, трябва да се погрижите повече, но не с манипулациите и умното говорене. А с действия и ред, и възможност за проверка какви сте ги вършили. Включително пълен достъп до разследване на невалидните бюлетини. И НЕдаването на право за гласуване на лица които не са българи по произход, не живеят в България, не работят тук, не плащат данъци и не говорят български език. Хайде господин математик, направете едно уравнение и изчислете, колко човека по горните показатели не следва да участват в избори! Законите за изборите, смрадливия Изборен кодекс е направен за да не избира български парламент, а да се назначават предатели на държавата.
  • 18 от Мишо -докторантура на тема :

    2 0 Отговор
    "Решаващата роля на шизофренията за гениалноста на Георг Кантор и моите прилики с него!"

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Одерус Урунгус ит Скъмдогия

    4 0 Отговор
    Този колкото е грозен и отвратителен като визия и говор,толкова е и нагъл и арогантен..сбе гербаджия по учебник
  • 21 Активист на БСП

    4 1 Отговор
    Тебе първи ще те пратим в Белене !!!
  • 22 един българин

    7 0 Отговор
    Константинов , ОБЕЩАВАМ ТИ , ЧЕ СЛЕД ОСЪЖДАНЕТО НА ТВОИТЕ ШЕФОВЕ СПОНСОРИ - ЩЕ СЕ ЗАЕМЕМ И ЛИЧНО С ТЕБ!
  • 23 Никой не

    4 0 Отговор
    говори за гласуване . СУВЕРЕНА иска оставката на Борисов и Гешев 👍🇧🇬🧐
  • 24 Гост

    6 0 Отговор
    бойков ибр.кчия
  • 25 а бе дедо

    3 0 Отговор
    Оди и си бройкай зведите.Мал си математик звездоброец
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ghost

    0 0 Отговор
    Този трябваше да отговаря за сигурността на системите на НАП.
    Е всички видяхме резултата.
  • 28 Тоя човек

    0 1 Отговор
    не си разбира от работата и с неуместните си обаждания обърква общественото мнение. Крайно време е началниците да му подарят една табла и да се занимава с нея , а не с избори. Крайно време е.
  • 29 Дона

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Европа":

    За първи път чувам, че Европа дава пари за гражданите, а за селяните няма ли. Явно трябва да се наредите пред пощите, а не на площада. На него се дават други пари, ама те не са за вас!
  • 30 Hhgttt

    1 0 Отговор
    Имахте време цели 5 години да го въведете това ел.гласуване и машинното..за какво дремахте .може да гласуваме с цветни камъчета...червено за БСП. Синьо за СДС .и така нататък ...като в каменната ера....
  • 31 Боко тиквата умре

    0 0 Отговор
    Що не имреш вече смерисан буклук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове