Last news in Fakti

8 Септември, 2020 04:33 4 740 43

8 септември 1946 г. Референдум за монархия или република

  • монархия-
  • република-
  • референдум-
  • мерки

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд

8 септември 1946 г. Референдум за монархия или република - 1
Снимка: Архив

На 8 септември 1946 г., в присъствие на съветски войски, в България се провежда референдум. Според официални резултати от 4 509 354 гласоподаватели в референдума участват 4 132 007 гласоподаватели (91,63%), като 92,72% от гласувалите се обявяват за премахването на монархията и обявяването на страната за република.

Резултатите от референдума са оспорвани от монархисти, които смятат, че намиращата се на територията на България Червена армия е оказала влияние върху тях. На 15 септември 1946 г. е провъзгласена Народна република България.

Невръстният цар Симеон II, майка му царица Йоанна и сестра му княгиня Мария-Луиза са принудени веднага (в срок от няколко дни) да напуснат страната. Отправят се в Египет, а през 1951 г. - в Испания.

През септември 1946 г. България, която е сред държавите, загубили Втората световна война, практически е все още окупирана от съветските войски и гласуването на референдума е далеч от днешното ни разбиране за свободен вот. Зад паравана на коалиционното правителство на Отечествения фронт новата комунистическа власт съвсем не пипа с кадифени ръкавици.

От декември 1944 до април 1945 г. действа т. нар. Народен съд.

Там „съдят” все хора от елита, които не могат току-така да „изчезнат безследно”, както това се случва на множество други люде в страната. С този жесток удар са унищожени Регентството, повече от половината от ХХV-то Обикновено народно събрание, представители на висшата държавна администрация, на стопанския и интелектуален елит.

Необходимо е обаче да се знае, че премахването на монархиите в страните, победени в Първата и Втората световна война, е геополитически процес, до голяма степен дирижиран от държавите-победителки.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    50 21 Отговор
    Като видях какво представлява Симеончо народният съд е свършил чудесна работа мисля, че и днес държавата има нужда от втори народен съд толкова много лоши хора са се навъдили

    Коментиран от #4

  • 2 Бисквити

    42 9 Отговор
    Ако в днешно време свалим диктатурата и осъдим всички мутри, воглаве с боко, каскета, 240 тюфлека, шиши и всичкото олигарх, след 70 години пак някой ще ги обяви за „елита” и „цвета” на нацията. Та да питам, трябва ли да се отказваме?
  • 3 1234

    27 15 Отговор
    Тоя народен съд не си е свършил както трябва работата.
  • 4 Анти конти

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Абсолютно те подкрепям. Конфискация на заграбеното и всеки според заслуженото. Но първо някой дебелаци трябва да поработят с кирката, за да видят що е работа, някой дървосекачи да позасадят, за да видят, че дървото не е дървесина, някой ВЕЦ притежатели да позарибят, за да видят, че реката е живот, не кинти, а за някои пожарникари - директно въжето, защото самото им дишане е обида за честните хора. Но светът е друг. Народът е бачкатор, а статуквото е бетонирано зад хубави думички като държава, държавност, либерализъм, демокрация и т.н.
  • 5 истина е

    19 6 Отговор
    А от 30 год. ,б държавата ни е на власт анархия и мафия , и тези безсрамници от ЕС. съюз паднаха много ниско ,като ни приеха за равни с тях !
  • 6 Хубава статия

    9 3 Отговор
    Браво на факти
  • 7 Хрис

    14 13 Отговор
    Венци, май ти е жал за резултатите от този референдум, но той осъществи завета на Васил Левски за Републиката, може би не толкова чиста и свята, но все пак Република. С този акт беше отхвърлена една форма на управление, една династия, която пропиля възможностите за целокупна България на Балканите, отряза главата на един министър-председател и с нея играха футбол, разедини нацията и с политиката си в края на краищата докара в страната ни, тъй мразената от доста хора в т.ч. и автора, Червена армия.

    Коментиран от #20

  • 8 Гост

    19 6 Отговор
    Прави впечатление, че България пак не е била свободна била е под турско "робство", след това под руска"окупация", сега същобе под чуждо"ръководство", извода е, че:БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА СВОБОДНА!
  • 9 Монката

    27 9 Отговор
    Ако под "интелигенция" се разбира хора като сегашните управляващи-интелигенти, то тоя Народен Съд е бил точно на мястото си. А като знам какви ги свърши Крадлив Дедо- испански, Народния Съд, дори не си е свършил работата както трябва.
    Колкото до тогавашният референдум, съм склонен да мисля, че ролята на Червената Армия е никаква. Просто на хората тогава им е било писнало от същите такива "интелигенти" дето са преяли с власт, като сегашните. Последното го знам от стари хора с които съм разговарял преди години, когато бяха още живи. И забележете, нито един от тях не бе партиец, дори напротив.

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Хлапе си

    15 23 Отговор

    До коментар #9 от "Монката":

    Личи си колко си образован! Първите жертви на народният съд са учители, общественици и всеки, който има собствено мнение различно от това на комунистите!А да - и всеки, който има собственост, желана от комунистител Ама какво да правиш - цялата тая работа в момента почива изцяло на лъжи и манипулации!

    Коментиран от #12, #27

  • 11 Манги

    6 1 Отговор
    Република !!! Чиста и свята, на теория...
  • 12 Кмета

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хлапе си":

    Ти или си интригант или си нямаш понятие. Ти се образовай

    Коментиран от #13

  • 13 Хлапе си

    12 13 Отговор

    До коментар #12 от "Кмета":

    Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.

    Коментиран от #15

  • 14 Joсо

    6 1 Отговор
    Властта е била в ръцете на Кимон Георгиев у Дамян Велчев, професионални преврстаджии
  • 15 Брабинеца

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хлапе си":

    Вили ЛИЛКОВ-изследовател и проф.
    На теб в главата паяци ли ти се развъждат

    Коментиран от #19

  • 16 На дедо ви дедо му

    13 5 Отговор
    Монархия - войни, войни, войни - и след всяка хиляди жертви и териториални загуби. И сега демократичният монарх се явява с претенции, че половин България му принадлежи по наследство.
  • 17 Роко

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Монката":

    Е ша знаеш точно никаква е ролята на червената армия. Във всяка секция е стоял червеноармец с шпагин който се е грижил за правилното поведение на комисията (както е казал чичко Сталин: "не е важно кой как гласува, а кой как ще брой гласовете"). А да рферендума е проведен от съветските окупационни власти и само това го прави незаконен без да споменаваме насилието което се е вихрело в страна стотици хиляди са арестувани и без съд са вкарани в концлагери хиляди от тях разтреляни без съд (вярно някой от тях по - късно са осъдени посмъртно от така наречения "народен съд").

    Коментиран от #30

  • 18 31Г ФАШИЗЪМ

    11 7 Отговор
    СЕГАШНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ФАШИСТИТЕ ИСКАТ ДА ИЗКАРАТ ФАШИСТИТЕ УБИЙЦИТЕ -ИНТЕЛИГЕНЦИЯ НАРОДНИЯ СЪД ИЗБИВАШЕ ФАШИСТИТЕ УБИЙЦИ НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ !НЮРБЕРСКИЯ ПРОЦЕС СИГОРНО СЪЩО ИЗБИВА ИНТИЛИГЕНЦИЯТА СКЪПИ ЛЪЖЛИВИ ФАШИСТИ!

    Коментиран от #21

  • 19 Хлапе си

    5 10 Отговор

    До коментар #15 от "Брабинеца":

    Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.
    Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено.
  • 20 Роко

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "Хрис":

    Приятелю не омръсявай името на Левски като го свързваш с тази шайка национални предатели. Левски се е борел за свободата на България докато целта на комунистите винаги е била унищожаването на България. От 1918 година комунистите работят за чужда държава и с оръжие в ръка се опитват да унищожат България. Но поради липса на подкрепа от народа успяват едва на 9 септември 1944 година когато червената армия ги поставя на власт. На тази дата България престава да е независима държава и се управлява от съветски представител до 48-ма това е командващия окупационните войски, а след това е съветския посланник (до края на окупацията са се погрижили да ликвидират инакомислещите някой са разтреляли други са вкарали в концлагери). Любопитен факт през 1989 година две банди (на Станишев и Луканов) в БКП искат да свалят Живков но затова трябва да получат РАЗРЕШЕНИЕТО на съветския посланник бандата на Луканов успява първа да се добере до него и получава разрешение (източник интервю на Дина Станишева в 24 часа)

    Коментиран от #26, #39, #40

  • 21 Роко

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "31Г ФАШИЗЪМ":

    Приятелю на нюрнбергския процес няма осъден нито един фашист всички осъдени там са СОЦИАЛИСТИ. Така наречения "народен съд" също не е "съдил" фашисти (в България такива никога не е имало)
  • 22 Активист на БКП

    3 10 Отговор
    На 8септември 1946 Раят слезе в България!!! До 1989г !!!

    Коментиран от #25

  • 23 Бегето е външен кенеф на европата😂😂

    3 3 Отговор
    Не е нито монархия нито република
  • 24 Супер е

    5 4 Отговор
    Българите си заслужаваме съдбата, може би само африканските народи са мъничко по зле от нас. Навряни сме в миша дупка от шепа комунисти. Така наречените демократи сега, всичките са отрочета на БКП. Да са живи и здрави, заслужаваме ги
  • 25 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Активист на БКП":

    Да предателите постигнахте дългогодишната си цел унищожаването на България.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гошо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хлапе си":

    Първи са регентите
    Ако го и имаш принц Кирил за учител и общественик е друга работа
    А и не забравяй че тогавашния елит ни е докарал на 5 септ. да сме в състояние на война с цял свят и преди това да подпишем едни договори в Букурещ, Цариград и Ньой с много така интересно съдържание
    47 в Париж също ни се налага да подписваме договор ,рестриктивните клаузите в който се дължат на същия тоя "елит"

    Коментиран от #43

  • 28 Гост

    6 0 Отговор
    Що бе, днешно време като се оказва натиск от ЕС и САЩ гласуването много ли е честно? И пак едвам събирате 45% гласували, че се налага втори тур. А тогава са гласували 92%. Все ми е наума, че руската армия е принуждавала дядовци и баби по колибите из балкана да гласуват.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Да и лично Берия и Сталин пък са били в тогавашния ЦИК и са броили гласовете защото са нямали доверие дори на Димитров и Коларов

    Коментиран от #37, #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мдаааа

    4 2 Отговор
    Сегашните капиталисти(олигарси) нямат нищо общо с едновремешните.Ако се позаинтересувате ще видите,че е имало доста от тях от фабрикантите,които са построили със собствени средства доста училища и сгради „в ползу народу” за разлика от сегашните,които освен някой мизерно параклисче за откупване на греховете си друго не са напраили освен яко да крадат!

    Коментиран от #36

  • 36 Е браво

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "мдаааа":

    и така до Екатерина Велика и нейните роби Ама от роб капиталист не става . Мисленето му е робско (селско) да е все най най и по 👍
  • 37 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гошо":

    Гоше Сталин си е имал халуи за тази работа споменатия съветски гражданин Гочо Тарабов е бил от най - верните му халуи както и достатъчно хора от ведомството на Берия които да контролират халуите.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гошо":

    Цитат: "Остави го този народ, ако на времето не бяха Ремсистите да спират тока по секциите , а ние в това време да напъхаме в урните бюлетини, още щяхме да си имаме ЦАРЧЕ"....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Комунистите не се борят срещу монархията на тях им е безразлично как се управлява България. От създаването на Партията им единствената им цел е унищожаването на България като държава и единствената причина поради която не успяват напълно е че на съветските другари им трябва още един глас в ООН. Не коментирах дали Левски е казвал нещо за чиста и свята република защото е извън темата. Споменах Го единствено защото сегашните комунистически отродия се опитват да се сравняват с Него.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    Гошо не си прав, не сме били във война с целият свят, със СССР сме си били дружки. Колкото до елита не забравяй че до Септември 44 година няма нито един убит Български войник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове