Last news in Fakti

5 Септември, 2020 20:07 5 540 15

Предлагат язовир "Александър Стамболийски" да стане за питейни нужди

  • язовир александър стамболийски-
  • вода

В момента язовирът се стопанисва от НЕК за добиване на електроенергия и напояване

Предлагат язовир "Александър Стамболийски" да стане за питейни нужди - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да съдейства на Община Павликени за извършване на необходимите проучвания за нови водоизточници или реконструкция на довеждащия водопровод на село Караисен.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочва, че една от основните причини за намаляването на притока на водни количества, захранващи водоизточниците, е продължителната тенденция на засушаване и неравномерно разпределение на валежите у нас.

Тъй като по-голямата част от инфраструктурата в страната е построена преди повече от 50 години, регионалното министерство и ВиК дружествата се стремят към реконструкция на водопроводната мрежа с цел намаляване на техническите загуби. Осъществява се и постоянен контрол за недопускане на нерегламентирано използване на водата.

Аврамова пояснява, че за подмяна на водопроводите са необходими огромни средства, които не могат да се съберат чрез цените на ВиК услугите, поради което тя трябва да стане с максимално включване на грантовите средства от фондовете на Европейския съюз.

Тя посочва, че в обслужваните от "ВиК-Йовковци" селища се изпълняват мерки за намаляване на загубите, осигуряване на количество и качество и непрекъснатост на водоподаването.

Поради намален дебит на водоизточниците обаче в момента е наложен воден режим в общо 14 населени места в 8 общини от областта, като засегнатото население е общо 10 174 жители. Пет от тези населени места с общо 5 379 жители са в община Павликени.

Водният режим за село Караисен ще продължи до края на септември.

Регионалният министър посочва, че при успешна реализация на проекта на Община Павликени "Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на село Караисен", финансиран по Програма "Развитие на селските райони", ще се постигне намаляване на загубите, осигуряване на количество и качество на питейната вода, което ще доведе до намаляване на подаваните водни обеми към селото, подобряване на качеството на водоснабдителните услуги и ефективно използване на водния ресурс.

Обсъжда се и възможността язовир "Александър Стамболийски" да бъде използван за питейно водоснабдяване, за да се включат големи повърхностни водоизточници за водоснабдяване в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево. Смяната на статута обаче изисква съвместните действия на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната страна и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В момента язовирът се стопанисва от НЕК за добиване на електроенергия и напояване. За използването му за питейно-битово водоснабдяване трябва да се извършат проучвания и анализи за качеството на водата, дейности по определяне на санитарно-охранителна зона на водоизточника и обезщетяването за отчуждаване на земите на най-вътрешния пояс I, прединвестиционни проучвания за изграждане на пречиствателни станции.

Министърът посочва, че провеждането на проучванията за качеството на водата трябва докажат, че водата от язовир "Александър Стамболийски" може да бъде използвана за питейни нужди, след което би могла да се процедира промяна на статута на язовира.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 choki

    16 2 Отговор
    В язовирчето има хубава рибка хихи :D
  • 3 Ххх

    41 2 Отговор
    Бях слушал в коментар преди време, че по Тошово време на язовирите за питейни нужди не са се строяли вецове. При така наречената демокрация са ги построили масово, нали трябва от всичко да печелят. Източват язовирите, после повсеместни водни кризи, пък се оправдават с климатичните промени. За мене всички вецове на язовири за водоснабдяване трябва да бъдат премахнати.

    Коментиран от #8

  • 4 element 05

    15 3 Отговор
    Програмата за мерките против засушаване е написани през 2000г. от правителството на Иван Костов. Само че оттогава нито има кой да я прочете още повече да я приложи. Така е защото се иска грамотност , а такава липсва особено в герб. Попитайте колко милиона /отговор около 80 млн/ се дадоха за генерални ВиК планове , РПИП и др. никому ненужни хартии които се усвоиха от "много компетентни фирми" , а дереджето си остава същото - вода няма, а няма и да има. Молете се за дъжд!!!!! Това може герб.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боко, Шиши и Каскета

    14 2 Отговор
    и водата откраднаха.
  • 7 Water spirit

    22 0 Отговор
    Започнат е от немците 40-год., построени по време на социализма 3000 / три хиляди/ язовира. Сега даже не могат да ги стопанисват.....
  • 8 Алфа Чакал

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Добре де ,ама кръвожадните комунисти как успяха да построят 3000 язовира и да водоснабдят цяла България ,а парите за кубик вода е била смешна,а сега се чудим какво да правим и 3 лева на кубик не стигат само за ремонти ,кому ли да постройм язовир.Да не говорим колко села са залели тогава и са им дали нови къщи.Сега какво правим,господа.
  • 9 Дедо ви

    4 2 Отговор
    Ако човек прочете какви са били плановете при приватизацията на В и К... До сега не трябваше изобщо да говорим за течове и загуби. Но и на тях им е виновен Путин, Орешарски и зеления цвят на тревата... Село без кучета - кучета го яли! Младежи, няма бъдеще на тази територия!
  • 10 Трудна работа

    8 2 Отговор
    Трудно ще покрие характеристиките за питейна вода, тъй като на стената по дъното има 15 метра тиня и наноси. По план язовира трябва да се изпразва и чисти от тинята на всеки 25 години, последно обаче е чистен 1975 година. По план трябваше 2000 година пак,но вастта тогава беше заета с приватизация и здраво крадене на народни пари. Още 20 години като прибавим излиза, че тинята и болуците по дъното му са на 45 години. А за да се изчисти са необходими 2-3 години:
    1. Да се изпразни
    2. Да се пренасочи реката по друг маршрут
    3. Да изсъхне хубаво, за да влезе техниката по почистването, защото бреговете до стената му са почти отвесни(на 20-тина метра от брега е 60 метра дълбочина)
    4. Да се завири отново, пак бая време (не е някой селски гьол да се напълни за една пролет)
    И т.н и т.н.
  • 11 продължение

    6 0 Отговор
    Плюс това от язовира тръгват мрежа напоителни канали до с.Хаджидимитрово(Свищов), като дължина около 100 километра. Само че тези канали, след 1989 година са оставени на произвола(обрасли са, на места дори коритата им са с напукан по една педя бетон, на места са засипани с пръст, защото някой мингян да си минава през канала с каруцата напряко и т.н.) Яд ме е, че имахме напълно готова и работеща инфраструктура с помпени станции и всичко необходимо, за са се поливат нивите от балкана до Дунав. И вода винаги имаше достатъчно, никой не си е позволявал да източва водата през ВЕЦ-а, дори като беше държавна собственост преди да избухне демокрацията, защото течението щеше да го занесе до Белене.
  • 12 Кальо

    3 0 Отговор
    Виждам една дума в написаното- " Грантове ". Та докато един си взема парите от тока ,то многото ще стоят без вода защото това е условието да дръпнат единиците още пари от Европата. Единиците имат пари даже да се къпят с минерална бутилирана вода докато мнозинството на собствен гръб ще изпита какво е да си жител на Намиб. Всички ВиК са разпродадени и заедно с лобистките строителни фирми до последния шофьор потриват ръце и се молят да не вали ,та да ревнат хората за парички от Еврофондовете. Но ще минат години в безводие. А просто трябва да се спре течът през ВЕЦовете на политиците. Те всички са на политици с подставени лица.
  • 13 Много ми харесва ника Си

    0 0 Отговор
    Мммм..."Идеал Стандарт " къде ще си фърга гофната ?
  • 14 Иван

    4 1 Отговор
    Добре,че имаше комунисти на времето да строят язовири,пътища,водопроводи,казарми,машини,гори...,ако бяха "бойко-борисовци"сега щеше да има една пустиня с турското знаме по средата!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове