Last news in Fakti

8 Септември, 2020 07:34 1 949 10

Септември 2020 г. е по-смъртоносен на пътя от септември 2019 година

  • катастрофа-
  • мерки-
  • кат

Трябва спешен мониторинг на състоянието на пътищата

Септември 2020 г. е по-смъртоносен на пътя от септември 2019 година - 1
Снимка: БГНЕС

"Карайте отговорно!" днес не е клише, а тревожен призив, който Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) отправя към всички на пътя! Поводът е стряскащата статистика на МВР, според която само за първите 7 дни на септември са станали 141 пътно-транспортни произшествия, в които са загинали 16 души, а 168 са били ранени. Това е увеличение спрямо същия период на 2019-а, като особено ужасяващо е това, че загубилите живота си за 7 дни, са с 9 повече!

Фактите подсказват, че ако тенденцията от първата седмица на септември се запази, месецът може да влезе в най-мрачните статистики. Увеличаването на трафика след отпадането на основните ограничения заради COVID-19 и нуждата и желанието за пътувания без съмнение допринасят за възникването на повече инциденти. Но сред факторите са още поведението на някои водачи, които подценяват ситуацията, надценявайки възможностите си, както и проблемите с пътната инфраструктура.

Още през април ЕЦТП алармира, че въпреки намаляването на трафика заради COVID-19, се наблюдава тенденция за увеличаване на тежките инциденти с жертви и ранени. Тогава посочихме няколко причини за това, включително желанието за освобождаване на стреса чрез изява на пътя. И апелирахме за повече превенция.

Сега ЕЦТП призовава за засилен контрол по пътищата, особено с оглед началото на учебната година, както и за спешен мониторинг на пътната мрежа в България. Оценката на риска по отношение на инфраструктурата е фактор, който ще провокира позитивна промяна, резултатът от която ще са намаляване броят на пътно-транспортните произшествия, на загиналите и на ранените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бенджамин

    19 3 Отговор
    Всяка следваща година , в която управлява герб е все по-смъртоносна за родината ни.
  • 2 А септември

    8 0 Отговор
    започна преди седмица........
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Alf

    11 1 Отговор
    Тол системата не работи, камери не работят благодарение на милиционерските умове, и като казах за тях а да те са доста заети с опазване на мутро режима основно. Който мутрорежим затри магистралите и пътищата в цялата държава . Няма какво друго да очакваме
  • 5 Хи хи хи

    9 1 Отговор
    Голям смях, спешен мониторинг на пътищата. Всички знаем състоянията на пътищата в България, дупка след дупка, без маркировка,за състоянието на мантинели, тунели, мостове да не говорим, и като се включат и десетки като ревльото, който не спазва законите за движение по пътищата, ето ти и жертвите.
  • 6 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    ,, Магистралата,, София Пловдив е само кръпки.Боко ,върни парите!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Палячо

    8 0 Отговор
    Борисов се хвали с магистралата и с това, че се стига за 3 часа от София до Бургас. Това естествено е поредната му лъжа, защото по "перфектната" магистрала постоянно стават верижни катастрофи. Вчера ми отне 6 часа и по пътя имаше 3 катастрофи, а пътникопотока е умопомрачаващ. Движението от Стара Загора до разклона с Чирпан е като по Цариградско шосе, максимум с 80-90 км/ч. Не ремонтират останалата част от пътната мрежа и второстепенни пътища и хората са принудени да пъплят по уж бързата магистрала. Правят само ремонт на ремонтите, кръпки ама уви некачествени, да не говорим за маркировката която сякаш се изпарява постоянно.
  • 8 Щот не си карал по

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Хемус София - Ботевград и по Северозапада, ако сравниш Южна със Северна България има разлика от земята до небето.
    Смятай кви дупки са.
  • 9 Закони и Мерки

    5 0 Отговор
    Е какво излиза ,че всички действия закони,които се приемат и мерки не работят.Изхарчиха милиони за коли,камери заплати ва полицаи за нищо.Единствено за да глобяват хората.Не казвам че не трябва да има глоби а че меркките са неефективни .Толкова много пари вече се събират от глоби а не се знае къде отиват
  • 10 Гост

    2 2 Отговор
    Абе като умират толкоз много хора от птп-та що не забранят колите?Или забраняват всичко само когато е ковид?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове