Last news in Fakti

8 Септември, 2020 10:10 4 315 55

Марковски обясни дали полицията има право да влачи протестиращи и да ползва водно оръдие

  • марин марковски

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията

Марковски обясни дали полицията има право да влачи протестиращи и да ползва водно оръдие - 1

„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, заяви в ефира на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски за протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция ескалира.

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

„Принципът е, че когато се нарушава обществения ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното.”, каза още адвокат Марковски.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

"Полицията не може да разпръсква митинг по закона за събранията. Ако се появи с водно оръдие и го използва - то това е неправомерно", смята Марковски.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко инфо

    39 33 Отговор
    Текста на статията представлява извадки от интервюто, подредени по такъв начин, че да образуват поредната манипулация. Пълното интервю можете да го видите на различни места, и реално казва съвсем друго. Като например че полицията е в правото си да използва и водно уреди и сила срещу незаконен протест. Както и че при нападение на полицай полицията пак е в правото си да използва сила. Също така се споменават и какви глоби и наказания и присъди биха могли да бъдат наложени на всички тези хора нападнали полицаите както и на хората да ни сирени този незаконен протест. Това е истината ако искате да го триете,трийте го.

    Коментиран от #11, #26, #43, #44

  • 2 Майна

    32 11 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЕК ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 11 Отговор
    има полицай и полицай

    Коментиран от #41

  • 4 Канна

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ЕК СА ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ, СПОКО! ЩЕ ПРАТЯТ ТЯХНА ПОЛИЦИЯ А ТЯ НЕ БИЕ ! ;)

    Коментиран от #52

  • 5 123

    24 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ЕК ще вземе отношение на кукуво лято! Само като види репортажите, в които ясно се виждат погромищата на площада, ще млъкне, че даже и ще си прати полицайте на обучение при нас!

    Коментиран от #42

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 13 Отговор
    адвокат на мафията
  • 7 Ето за това говоря

    17 7 Отговор
    Затова трябва да не се протестира под 120 лева !!!

    Коментиран от #13

  • 8 Доротея

    18 2 Отговор
    Най важното - каза, че ако самите вие не извършвате хулигански прояви не е нужно да бягате, когато започне побоя, но по добре е да избягате! И, че всеки е в законното си право да се защити ако може, ако срещу него бъдат използвани противозаконно физическа сила и помощни средства от страна на полицията! това не го разбрах, понеже има текст, че полицейските разпореждания са задължителни.! Изобщо - хаос!
  • 9 Breaking Bad

    31 11 Отговор
    Значи ние имаме право единствено да протестираме, и то МИРНО! И когато нищо не се получава от това, какво правим? Те могат да ни бият, влачат, пръскат с лютив спрей и водни оръдия а ние - МИРНО! И да чакаме следващите избори, за да гласуваме за хора, които предварително са избрани и наредени в листите! Ега ти и демокрацията!

    Коментиран от #30

  • 10 Май трабва

    13 4 Отговор
    да се върнем и да започнем от начало с поругаването на ЗНАМЕТО и ................................. Много са а наказание НЯМА . СУВЕРЕНА ГРАЖДАНИТЕ чакат АДЕКВАТНИ мерки 🤔 от своите ЧИНОВНИЦИ премиер гл.прокурор и така нататът🤬🤔🇧🇬🧐
  • 11 Лост

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Малко инфо":

    Дори и така да е, ти си направил същото. След като част от хората не оказвам съпротива значи има и полицейско насилие.

    Коментиран от #20

  • 12 ИДЕОЛОГ

    11 8 Отговор
    ТОЯГАТА,ДРУГ НАЧИН НЯМА!!....!МУТРИТЕ ОТ ДУМИ НЕ РАЗБИРАТ!КАКТО МУТРЕНСКОТО ВРЕМЕ,ТЕ С БУХАЛКИТЕ!....ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА,НА ТОЯ СВЯТ!
  • 13 Кмета

    13 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ето за това говоря":

    Затуй нямало контрапротестъри. Искали по една минимална заплата ама греда...
  • 14 Тоя

    9 3 Отговор
    ояден ненаситник и дерящ кожи на наивници , често мургави , пак се изяснява с 88 овъртания !
  • 15 СВД

    16 4 Отговор
    През 2013 Мая като зам. председател на парламента излезе при протеста и я зацапаха с домати! Тогава съда се произнесе, че при протест няма хулиганство, белият автобус - няма хулиганство, по сградата - няма хулиганство! Явно, нормативната уредба търпи развиние според кого, кога, как и с каква цел! Няма проблем да се стреля, стига да е по ,,лошите"! Адвокатски рай!
  • 16 sos

    12 6 Отговор
    МОЖЕ И МАРКОВСКИ ДА ИЗЯДЕ ТОЯГЯТА! Я КАКЪВ ЯК ГРЪБ ИМА!
  • 17 ххх

    20 6 Отговор
    Какво дирят охранители от "Делта -гард" с полицията на 02.09.2020г?Каква е тази държава?!?Наистина няма такава!
  • 18 незнайко

    7 1 Отговор
    Всичко казано от него го пише в дебелите книги, но в такива моменти никой не се съобразява с написаното !!!
  • 19 Чата

    9 5 Отговор
    Не е противозаконно, понеже Фандъкова е спряла осветлението, за да не се вижда репресията, да си вземете прожектори и да светите срещу кордона!
  • 20 Малко инфо

    20 10 Отговор

    До коментар #11 от "Лост":

    Според закона протести и други масови и обществени прояви приключат в 22 часа. Присъствието ви след това е незаконно. Да не говорим че след като търпите час и половина нападение над полицаи с бомби, това означава че и Вие одобрявате действията на тези хора. Което между впрочем се и видя. Лично един от протестиращите отиде при бабикян, за да го извика да спре бомбаджиите и да ги покаже на полицията.той не се помръдна и продължи да си изнася речите По микрофон. И пак за сведение много добре знаете какво прави полицията във всяка една друга държава. Там още при първия камък щяха да са ви разчистили. Това обаче ви е удобно го пропускате нали?

    Коментиран от #28, #34, #38

  • 21 Доротея

    11 6 Отговор
    Да, ама след 2 месеца мирен протест никой не ви знаеше, че сте на протест или се правеше на незнаещ! Чак като гръмнаха 100 пиратки и в Брюксел взеха, че малко си разтъркаха очите и пак заспаха!

    Коментиран от #33

  • 22 Мутрите на Борисов

    6 5 Отговор
    Не е полицията, а охранителите на "Делта" и бившия "Ипон" на Борисов.
    В този смисъл всички арести на охранителите са незаконни, особено ако арестуваните разпознаят от рекламите на "Делта" - лицата, които са ги арестували.
    Пред съда кой е идал заповез охранители да нямат идентификационни номера, да носят оръжия, боксове, палки, щитове, забранен газ, щитове, каски.

    Всики обвинения ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОТПАДАТ И АКТОВЕ - в повечето случаи административни, по които нямат право да бъдат задържани 24 часа. Снимки, както реклами на Делта, така и статии в The Bulgarian Times - "Какво скриха за побоя на протестите?".
    На неизлъчени кадри на Милва Цветкова ясно се чуват гласовете даващи заповеди на охранителите, гласовете могат да се изчистят

    Коментиран от #29

  • 23 2loop

    4 2 Отговор
    Тая гелосана телевизия отдавна не я гледам
  • 24 Румен

    5 2 Отговор
    Марковски, колко да платим та да стачкуваме както ние искаме?Колко ти трябват на първа ръка?
  • 25 Кървавата сряда

    7 3 Отговор
    Кой е издал заповед, прекъсване на осветление, Фандъкова да бъде разпитана.
    Разбира се, след оставката на Гешев и нов главен прокурор.
    Случилото се на 2-ри е безумие, трябва да бъде разследвано, а виновните наказани.
  • 26 зоолог

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Малко инфо":

    Вие като толкова виден привърженик на закона. Би трябвало да попитате кои са полицаите дето ритаха вързаните хора зад колоните. Нека да вметна че ако вътре във вас нещо игнорира тези събития...

    Коментиран от #27

  • 27 Делта

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "зоолог":

    Пак охранители на Делта.
  • 28 В коя държава ?

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Малко инфо":

    При хиляди сигнали и факти за корупция, при 60 дневни протести в градовете на България и от българите по цял свят, правителствата и парламентите работят законово?

    Коментиран от #32

  • 29 Ехххх

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мутрите на Борисов":

    Това троловете няма почивка. Делта гард ипон Пешо парнаджията марсианците и кой ли още не. Това също както като с плачещото дете дето се оказа фоторепортер, както и с една друга снимчица дето се оказа копирана от руски сайт и обработена, както и със статията за жената в Гърция. Разберете не сме 39 година и номерата на гьобелс не вървят. Трябва ли да ви обяснявам, колко точно съдии със свързани с НПО?

    Коментиран от #36

  • 30 А не така

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Breaking Bad":

    Когато протестират емир и спазвате закона полицията няма да ви закача. Когато извършвате незаконни действия полицията ще си върши работата.
  • 31 А, трябвали да е обявен по съответния

    4 3 Отговор
    ред, за да се счита като ПРОТЕСТ и тогава да важат мерките по закон...или всеки си прави каквото иска, на принципа много сме, силни сме...анархия и вакханалия..., а разберете се вече кое е законно, поне юристите
  • 32 Малко инфо

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "В коя държава ?":

    Ако борите фалшивите новини в точно определени сайтове за хиляди сигнали и факти, това си е ваш проблем. Всеки доказан факт се разследва. А измишльотините от типа жената в Гърция била еди каква си, им се радвайте вие. Колкото до този протест, трябва ли да ви обяснявам колко смешен изглежда в очите на хората?да не би макрон или Меркел да подадоха оставка при наистина многохилядни протести? В Щатите на практика се води война между полиция и протестиращи, не съм чул Тръмп решил да си подава оставката. А вие ми говорите за някакви си 100 човека дето се излежават на палатки и някакви си две-три хиляди в последно време и още по-малко които идват да си правят вечерна разходка.
  • 33 Всичко се знае,

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Доротея":

    Не им безработицата, много добре се знае какви са подбудите и кои са мутрите олигарси и партийните мутри и те така, кой накъде драпа,у МАСКВА ли, за тръби пренос монопол ли

    Коментиран от #35

  • 34 Бачо Киро

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Малко инфо":

    Щом си толкова умен да смяташ, че Бабикян може да ти каже кои са бомбаджиите и да ги спре, ясно какъв си бастун. Бомбаджиите били на Бабикян? Дори резултатът очевадно ти показва кой има файда от провокатори между протестиращите...

    Коментиран от #37

  • 35 Не им бери грижата

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Всичко се знае,":

    Всичко се знае и в Европа и у нас също
  • 36 Факти фактиии

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ехххх":

    Когато фактите, лицата, видеата и снимките говорят,
    васалите на ГЕРБ мааалкоо срам трябва да изпитате.
    Живот и здраве след Хунтата ГЕРБ, всички биячи ще останете безработни.

    Една от техниките за разследване е да обвиниш заподозрения, реагира ли прекалино активно, има почва за съмнения.
    Няма ненаказано зло, след време, когато възмездието почука на вратата ви, си спомнете за пребиваните хора под Колоните и на 2-ри.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Покайте се

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Малко инфо":

    Ми знаем, за душенето с крак цялата полиция на САЩ падна на колене пред хората.
    А в БГ за същото душене с крак (докато душат с крак, друга мутра му бърка в окото с 2 пръста, евала - много сте смели), се правите на лешояди и не изпитвате капка срам.
    Още по-отвратително става, когато се разбере, че ДУШАЧИТЕ са частните БИЯЧИ НА МУТРАТА ДЕЛТА и бивш ИПОН
  • 39 КРАЙ

    6 2 Отговор
    А за боксове и спрейове който е ясно че не са обикновенни пепър спрей има ли право? За побой над журналисти ? За вкарване в редиците си на частни охранителни фирми?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Внимавай

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Преди да киментираш първо помисли какво пишеш.
  • 42 Ха-ха

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Ти май плачеш за глоба, арести
  • 43 Въпрос

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Малко инфо":

    И кое е манипулативното на статията? Гледахме интервюто и въпросът ми е: полицията превиши ли си правомощията спрямо мирно протестиращите, особено след разпръскване на групата с безредиците? Ако не си разбрал, отговорът е "да" и това е престъпление на длъжностно лице по НК, както и носенето на неправомерни нашивки и употреба на съмнителни спрейове. Това веме ЕК го каза с дипломатичен тон и е безспорно. Нашата мициция следва да се разформирова и на нейно място да се изгради напълно различна структура с началници и състав, които носят ясна отговорност при неправомерни действия, а не да ги прикриват. Да не говорим, че маса пострадали сега могат да се съберат и внесат колективен иск в съда срещу МВР по Закона за митингите и събранията.
  • 44 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Малко инфо":

    ПЪЛНОТО ИНТЕРВЮ-КАЗВА,ЧЕ ПОЛИЦАЙТЕ НАРИТАЛИ И БИЛИ СТУДЕНТА ОТ ХАГА ЗАД КОЛОНИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ И НАКАЗАНИ ЗА ТОВА ДЕЯНИЕ ДО 3 ГОДИНИ ЗАТВОР. ТУК В ТАЯ СТАТИЯ Е МНОГО МЕКА СПРЯМО ЗОЛУМИТЕ НА МВР. СЪДЕТЕ БИЯЧИТЕ НА НАРОДА. СЪДЕТЕ ГИ ДО ДУПКА.
  • 45 Гражданин

    3 2 Отговор
    А къде са извадените пред народа и дисциплинарно наказани служители или предадени на съд мними длъжностни лица на МВР, които бяха с нашивките с черепи и с боксовете? При срещата между президента, шефа на ДАНС, главния секретар и шефа на СДВР президента настоя да ги покажат пред обществото и да бъдат наказани. В каква държава живеем, щом ги прикриват, а за тях е пределно ясно кои и какви са?

    Коментиран от #48

  • 46 гост

    2 1 Отговор
    Адвоката на мутрите. Айде джа.
  • 47 Новини

    3 0 Отговор
    Прост народ слаба даржава!!!!!!!!!! Хора четете законите в интернет ги има после давайте коментари
  • 48 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гражданин":

    то затова в България гражданска война не може ба има. Каквито протестиращите, такава и полицията. И последният селянин е гражданин по конституция, но по акъл си остава такъв. Важи и за двете страни на барикадата. А Марковски да има много здраве. Законът е да се нарушава, а не да се спазва, Ако се спазваше няма да има адвокати мерещи с два аршина.
  • 49 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ В БЪЛГАРИЯ АДВОКАТ ДА Е СЪЩЕСТВИТЕЛНО !!!! ТРЯБВА ДА ГИ ИЗНАСЯМЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЗА ПРЕРАБОТКА И УНИЩОЖЕНИЕ !!!!
  • 50 Хаджиментов

    3 1 Отговор
    Полицията трябва да използва пропорционална сила. Значи:
    - когато полицаите са замерни с павета, те също могат да мятат павета по протестиращите.
    - когато са пръскани със спрей, те също могат да пръскат.
    - когато по тях се мята бомби, те също могат да мятат бомби по тълпата,
    - когато някой ги пали, те също могат да палят тълпата.

    Ясно, сега остава само да започнат да изпълняват задълженията си, да отговарят пропорционално и да арестуват хвърлящите яйца и боклуци по тях и обществените сгради.
  • 51 Кой68

    1 2 Отговор
    Този защитник на "правдата" да ходи тия лекции да чете в САЩ,Франция и Испания пред тяхната полиция.ЗАЩО не споменава че -като не е разрешен какви са задълженията на МВР,какъв е закона при незаконно блокиране на пътища/кръстовища и др.Защо не каза за хвърлените павета!Какъв е закона с/у тия дето призовават към насилие и нарушаване на закона. Това да бе разяснил.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 С какви очи разни

    1 1 Отговор
    Разясняват как протестърите имат права, а всички други да се съобразяват...нещо издишат по ръбовете, Бг законите написани така , че да се тълкуват с цел заобикаляне, вкл. И конституцията, приета с червени гласове...и после що така стоят нещата в държавата, ами така ги заложиха червените
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 кочо

    0 0 Отговор
    ПОЛИЦИЯТА ДА НЕ ЗАБРАВЯ ЧЕ ИМА И УТРЕ.НА ВСИЧКИ ПОЛИЦАЙ ЩЕ ИМ СЕ ТЪРСИ СМЕТКА.ОТ НОМЕР 1 ДО КРАЯ.ЩЕ ИМА МАСОВИ УВОЛННЕНИЯ.ДА СИ ЗНАЯТ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове