Last news in Fakti

19 Септември, 2020 14:55 5 227 34

Даниела Бобева: България постоянно увеличава външния си дълг, а няма причина за това

  • заем-
  • 5 млрд.-
  • външен дълг-
  • българия-
  • даниела бобева

Бобева бе категорична, че икономиката ни няма капацитет да поеме голям дълг

Даниела Бобева: България постоянно увеличава външния си дълг, а няма причина за това - 1
Даниела Бобева, кадър: ''ЕвроДикоФ''

''На темата с външния ни дълг трябва да се погледне сериозно и обективно. Българските граждани като цяло не се интересуват от тази тема, но това ни засяга много. От една страна, ние действително като абсолютна стойност, сме сред страните с най-нисък дълг и това е целенасочена политика на всички правителства от въвеждането на валутния борд у нас. От друга страна обаче, през последните години ние постоянно увеличаваме този дълг и то без да имаме сериозни причини“. Това заяви в предаването „ЕвроДикоф“, излъчващо се по ТВ Евроком, бившият вицепремиер Даниела Бобева.

Тя припомни, че през 2009-та година дългът ни е бил 14% от брутния вътрешен продукт на страната, а сега вече е над 20% от БВП.

„Ние вървим към един по-висок дълг и то с доста ускорени темпове. Трябва само да кажа, че Гърция, която винаги се посочва като страна за отрицателен пример, само за три години от 76% външен дълг, направи 176%. Това идва да ни покаже, че дългове много лесно се правят, но много трудно се стопяват“, посочи още бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Бобева бе категорична, че икономиката ни няма капацитет да поеме голям дълг.

Целия разговор на Сашо Диков с Даниела Бобева можете да изгледате след 1:56:02 във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    52 6 Отговор
    Така се перат пари,Гжа Бобева.ЕС затова държи хунтата на власт.

    Коментиран от #34

  • 2 Тиквата

    35 3 Отговор
    е много отмъстителен.
  • 3 да де

    47 3 Отговор
    О нямало причина за да се тегли нов дълг, а чекмеджето празно ли да стои.
  • 4 Клик

    42 0 Отговор
    "От къде ги взе тези пари ?!"
    - "От чекмеджето..."
    - "Ами добре, ама кой ги остави там ?!".
    - "Жена ми..."
    - "А тя откъде ги взе ?!".
    - "От мен...".
    - "А ти откъде ги взе"?!
    - "Ами, от чекмеджето
  • 5 Шкафбанк

    25 0 Отговор
    Причината - пълним трезора!

    Коментиран от #15

  • 6 Щерев

    44 3 Отговор
    Г-жо Бобева, на всички ни е ясно че икономика в тази държава няма.Тук е като една кръчма в която се пие на вересия а не е много ясно кой ще плаща сметката накрая.

    Коментиран от #8, #12

  • 7 Behemoth

    31 5 Отговор
    ТИКВО къде са парите?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Активист на БКП

    24 2 Отговор
    Има !!! Има !!! ЧЕКМЕДЖЕТТА са празни !!!
  • 10 Бат Бойко нощния бандит

    28 2 Отговор
    Има причини.Шкафчето ми се изпразни.Имам внуци,мис Гащи.Малко детенце.
  • 11 Виктор

    27 1 Отговор
    Е как , Бойко интелектуалният изумруд нали трябва да си купи избиратели с НАШИТЕ ПАРИ! ОСТАВКА МУ Е МАЛКО!!!!!
  • 12 Дельо Хайдутин

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Щерев":

    То е ясно кой ще плаща.Младите хора на площада.Това е отмъщението на Тиквата.
  • 13 Бегайте кои къде му видат очи

    20 6 Отговор
    Не харчете нищо в бегето никакво потребление да няма не раждаите тука и не правете опити за бизнеси щото сте обречени на грабеж рекет и самоубиийство

    Коментиран от #26

  • 14 Бойку шкафа

    18 3 Отговор
    Ще си подам оставката след като открадна всичко възможно,а 🐑🐑🐑🐑 нека си протестират.След което изчезвам с 200.В Лас Вегас...Там дъм скатал цялото си богатство...
  • 15 А защо

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Шкафбанк":

    Трезора е празен.?Има ли нещо общо с парите раздавани през джама на Жипката?
  • 16 един

    10 8 Отговор
    Много се съмнявам че няма причини за нов дълг!Постъпленията в бюджета през тази и следващата година ще бъдат катастрофално малки.Следствие на корона-кризата много фирми ще хлопнат кепенцата,и вместо да внасят данъци ще отидат на борсата.Този процес започна преди два-три месеца,но той е инерционен,и според мен ще продължи макар и по-слабо.Туризма също отчете слаби резултати,и приходите в бюджета също ще бъдат по-малки.И идва ред на най-слабо представилият се отрасъл,този на земеделието.Поради сушата резултатите са плачевни,и вместо приходи в хазната,държавата ще плаща за пропаднали площи.Всичко това сума-сумаром ще се отрази и на други отрасли,като строителство,производство на мебели,и въобще ще намалее покупателната способност на населението!

    Коментиран от #18

  • 17 Мдааа

    12 12 Отговор
    С тези управници толкова, дългове корупция и захранване на Руски сметки чрез проектчета !!!
    Бойко и хунтата работят за Руско-Турски интереси !!!!

    Коментиран от #19, #27

  • 18 Както

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    каза един колега,до шест месеца е планирано всички да станем наемни работници на 10 -на чорбаджии контролирани от Х.Мустафа!Баце си свърши работата да идват следващите!
    Без лабут няма да мине,Тикво!!!
  • 19 Какви

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    руски интереси,тук има 4 американски бази!Вие добре ли сте!?
  • 20 Народът

    12 4 Отговор
    АлоооБобеве,какво не ти харесва в Гърция?И заплатите по високи от нашите,пенсиите са им много по високи от нашите,за коледа и великден на всички пенсионери им дават по 1000 евро отгоре,дават им по 13 пенсия всяка година,лекарствата им по-евтини и още и още....
  • 21 Добър ден

    16 1 Отговор
    Те и слепите виждат това , госпожо! Не може един недоучил пожарникар от джипката да раздава милиони без да се съобразявас бюджет, НС. Това не му е бащиния. Но всичко е до време. Ще дойде време да отговаря за безобразията си! Дано само да е по-скоро и парите от шкафа да се върнат там , от където са крадени, а ТОЙ да храни прасета в Белене!
  • 22 Даниела Бобева. България непрекъсното

    12 1 Отговор
    Овеличава външния си дълг, а няма причина за това!! Като финанси си права, но има едни пари, които не са получени от едни хора, а са Обещани!! Хората си чакат парите, ищеим бъдат дадени!!!! Тука няма логика за финансис, затова се чудите, защо се овеличава Външния дълг, Откопуване се казва, за не спазени Обещания!!!
  • 23 Перо

    12 1 Отговор
    Има смисъл да се вземе изгоден кредит за реализация на някаква икономическа програма с добра възвращаемост,но в случая,този кредит е за попълване на дупки в бюджета и за предизборни цели,което натоварва безсмислено бюджета.
  • 24 разпутин

    4 4 Отговор
    дикоф е рогоносец !!
  • 25 разпутин

    4 5 Отговор
    дикоф е рогоносец !!
  • 26 стоян

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бегайте кои къде му видат очи":

    До 13 ком =Ти къде си бе другарю -Сигурно си в рая -Ако си някъде в чужбина стой си там и коментирай там да решаваш промблемите им
  • 27 ...И ТОВА...

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мдааа":

    Гербер го казва???!!!
  • 28 ИСТИНАТА

    7 2 Отговор
    Бандита бе опоскал страната като термит! Държавната хазна бе опразнена като изтупан брашнян чувал! За да спечели време и да отложи изправянето му пред правосъдието раздаде последните остатъци от валутния резерв на компактни групи като пенсионери, кръчмари, хотелиери , полицаи , учители и държавни служители. Сега вече изправен пред опоскана държавна хазна тегли 5-милиарден заем за да докрета до редовните избори които се надява той да проведе. Българина е натоварен с нови милиарди които ще връща с робско тегло. Но бандита това не го интересува. В името на собственото си спасение и оцеляване е готов да хвърли страната в хаос и финансов банкрут и ново жестоко обедняване на населението.

    Коментиран от #29

  • 29 Прав си

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТИНАТА":

    Хунтата ни сложи чатала на врата с нов дълг който ще плаща населението от 5 милиарда лева а в същото време реши да вдигне газа с 20%. По централните емисии на БТВ и БНТ казаха че новия многомилиарден дълг ще отидел за попълване на изпразнения валутен резерв и дефицита в бюджета защото парите били изхарчени за борба с КОВИД19 а също и заради спадналите приходи заради пандемията и заради раздадените пари в публичния и държавен сектор , за бонуси за полиция и лекари , за бонуси за учителите за първия учебен ден 15 септември , заради спадналите приходи заради намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери от 20 на 9%. А да питам тук читателите ? Някой от вас получи ли пари от правителството за подпомагане заради пандемията? Или изпразнения валутен резерв отиде за близките до властта крадци и в нощното шкафче на Буда и обърнати в кюлчета висококаратово злато?
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    ГЕРБ ПОБЕДА ВИНАГИ бойко взема дълг за да живеем пенсионерите добре и ни подпомага РАЗДАВА ни по 50 лева всеки месец и СМЕ ДОВОЛНИ
  • 31 Простак

    3 0 Отговор
    защо да не теглят заеми , като има кой да плаща и има балами
  • 32 chi

    4 0 Отговор
    Има, крадат герберистите!
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Парите са стока от хиляда години и като всяка стока си имат ЦЕНА, -това е лихвата. Цената-лихва на която банките отпускат пари на държавите зависи от кредитния им рейтинг. В момента на пример, нито една голяма банка не отпуска пари на Гърция и за това се налага намесата на ЕС и МВФ, за да им се налеят капитали. Когато много банки ти предлагат пари на изгодна цена-лихва, е върховна глупост да не вземеш колкото се може повече за да ги вкараш в оборот.
  • 34 За да влезеш в дългове

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оракул":

    Колкото повече дългове има една държава толкова по лесно се контролира от поробителите. ....унищожава се културата. .производството. .на нацията. .внасят се некачествени продукти и храни от поробителите. ..става колония. ..Когато държавите спрат да изплащат дълговете си. .ще почнат да прогресират. ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове