ФАКТИ.БГ

КНСБ предлага минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната - 1440 лв.

Прогнозите очаквания са за около 5 на сто по швейцарското правило да е стандартното увеличение

Публикувана: 29 Септември, 2020 17:22
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2125
КНСБ предлага минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната - 1440 лв.
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

КНСБ предлага пакет от промени, които ще доведат до увеличаване на всички пенсии в България. С предложенията ще се постигне минимална пенсия от 300 лева, максимална пенсия от 1440 лева, 10 на сто увеличение на пенсиите от 300 до 369 лева и 5 на сто на останалите. Това каза в интервю за БТА националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се увеличат базовите параметри на входа на системата, като увеличението е на основата на процентното увеличение на минималната работна заплата, заложено от правителството с 6,56 на сто.

Предложението на синдиката е минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се да стане от 610 лева на 650 лева, както е планирано, минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне поне 450 лева, тъй като по думите на Ася Гонева, в момента няма политическа воля да стане 650 лева, както е редно според синдикалистите. Максималният осигурителен доход също да бъде вдигнат с 6,56 на сто предлагат от КНСБ, което го качва на 3200 лева. Така максималната пенсия ще стане 1440 лева.

По думите на Гонева с тези промени ще има приличен ефект върху приходите - около 80 милиона лева.

Минималният размер на пенсиите трябва да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45 на сто от нея, като изчисленията сочат, че при този процент на обвързване, минималната пенсия трябва да стане 292,50 лева при 650 лева минимална заплата, но от КНСБ "няма да се разсърдят, а ще бъдат удовлетворени, ако политиците, които имат записани в програмата си 300 лева, закръглят това число на 300 лева за минималните пенсии", каза Ася Гонева. Това ще осигури увеличение със средно 20 на сто на пенсиите на поне на 1 милион и 100 хиляди души.

КНСБ предлага нови правила за следващата година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева и линията на бедност - 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително - с около 10 процента. По думите на Ася Гонева законът допуска осъвременяване да се прави с повече от минималното, получено по т.нар. швейцарско правило - 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход през предходната година. Прогнозите очаквания са за около 5 на сто по швейцарското правило да е стандартното увеличение, като от КНСБ предлагат в диапазона на ниските пенсии до линията на бедност, увеличението да е двойно - около 10 процента. От 369 лева и една стотинка до максималната пенсия осъвременяването трябва да е с тези почти пет на сто стандартно увеличение, каквито са прогнозните очаквания, допълни Ася Гонева.

КНСБ иска максималната пенсия да е 45 на сто от новия размер на максималния осигурителен доход и така да стане 1440 лева, което ще позволи на над 25 хиляди пенсионери, които в момента са отрязани от тавана да получат целия размер на пенсията и ще останат около десетина- петнадесет хиляди души, които ще са ограничени от новия максимален размер, прогнозира експертът в осигуряването.

По думите на Ася Гонева КНСБ се опитва да съхрани определени принципи чрез предложенията си - сегашното съотношение между минимална и максимална пенсия - 250 лева към 1200 лева се запазва при новите 300 лева и 1440 лева- 4.8 пъти разлика между най-малката и най-високата пенсия.

Според Гонева тези промени са неотложни в година като 2021, защото всички финансови институции посочват, че мерките в подкрепа на бизнеса и в подкрепа на доходите на хората трябва да бъдат продължени и през цялата следваща година. Затова от КНСБ предлагат на правителството и на парламента да бъдат направени тези промени, за да се стимулира потреблението и да се подобри адекватността на пенсиите. "Само през доходите в тези условия можем да създадем такава покупателна способност, която през потреблението да позволи по-леко да минем през кризата, която ни очаква", заяви Гонева.

КНСБ категорично не се отказва и от идеята за увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж - този коефициент да расте до достигане на 1,5 от сегашните 1,2 на сто. Ако се предложи 1,3 на сто, очакванията са за увеличение на 10 на сто на всяка пенсия.

Ще бъдат направени актюерски разчети, но според Гонева е задължително през 2021 година да бъдат изтласкани по-ниските пенсии по-нагоре, за да расте потреблението и да излезем по-безболезнено от кризата.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пешо
1 Отговор
Това е нереалистично.

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +13

Де Факто
2 Отговор
К'ва е тая огромна разлика в пенсиите, бе ТУЛУПИ? Нормално пенсиите трябва да са ТРИ КЪМ ЕДНО. Това си е абсо;ютна идиотщина.Отново тия, които са на софрата цял живот, ще грабят народа.

Оценка:
-7 +23

В територията
3 Отговор
максимална пенсия взимат само милиционерите, фуражките и държавните чиновници.

Коментиран от #4


Оценка:
-10 +32

ГЕРБав 'АЙДУК
4 Отговор

До коментар #3 от "В територията":


Максимална пенсия взимат САМО ЛЕЖАЧИТЕ.Останалите трябва да мрат.Това е положението.

Коментиран от #10


Оценка:
-9 +18

умен
5 Отговор
много са глупави тия трябва минималната да е 1440 евро а максималната да е 3-4000 хил. евро иначе как ще стингеме германци американци и датчани с тия смешни 300 лева даже румъния и русия неможеме да стигнеме

Оценка:
-3 +17

смях
6 Отговор
В Румъния минималната пенсия е 400лв. От икономика която преди 30 години беше една четвърт от нашата. ОСТАВКА!

Оценка:
-2 +26

Последствия
7 Отговор
Каквото и да говорят, повдигат се по малко ниските пенсии, а "високите" се задържат! Това, като цяло си е нищо, но е несправедливо за хората, които са дали високо качествен труд! С времето, тази аномалия стана идиотска! Когато се смени политическата система и огромните кражби се ограничат, ще има пари и за достойни пенсии! До тогава - протести, няма друг начин!

Оценка:
-5 +15

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Чичолина
9 Отговор
Има ли експерти в тази държава?Тая има ли с какво да мисли,че започнала да говори фантасмагории?Какъв процент от работещите се осигуряват на пълен работен ден и реална заплата?Какви са отчисленията за ДОО?Откъде да дойдат пари за такива пенсии?

Оценка:
-7 +9

ПенЦия
10 Отговор

До коментар #4 от "ГЕРБав 'АЙДУК":


Така ли мислиш? Хайде да те заведа в мината, дето се пенсионирах, и да ти покажа как се "лежи" там на 300 метра под земята!?

Коментиран от #15, #19, #27, #29


Оценка:
-6 +16

Прости сметки
11 Отговор
Алоооу, какви са тия 1440лв. пенсия? Един бачкач трябва да взима бруто заплата около 1820лв., за да получи нето заплата, колкото са парите на един пенсионер-ЛАПАЧ, при което на държавата трябва да се платят още около 760лв. осигуровки !!!!!!!! И к'во,някои трябва да се спукват от работа, да плащат куп пари осигуровки, за да има за ЛАПАЧИТЕ!!!!!! Пропаднала КО-ЧИНА....ТОВА Е.

Коментиран от #14, #20


Оценка:
-10 +12

Дедо Пенс
12 Отговор
Стотачка !!! Иначе не гласувам за ГЕРБ !!!

Оценка:
-5 +6

Калитко
13 Отговор
Максимална пенсия получават и тези които са си плащали честно всички данъци а сега не им дават полагаемото . Дават го на циганите

Оценка:
-4 +12

Активист на БКП
14 Отговор

До коментар #11 от "Прости сметки":


Ами ние преди 1989 г работихме здраво и сме заслужили 1440 лв...

Коментиран от #18


Оценка:
-11 +9

15
Този коментар е премахнат от модератор.
16
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай онзи
17 Отговор
Това е несправедливо, едни ловили си мухи по гъ за през целият си трудов стаж да им се увеличава пенсията с10%, а хора убити от работа да им се увеличава с 5%, справедливо е на всички с равен %!

Оценка:
-3 +15

Прости сметки
18 Отговор

До коментар #14 от "Активист на БКП":


Така е.Съгласен съм.Жалко, че и аз не бях ПОДЛОГАнаБКП. Ама не всички сме жалки дребни човечета с дребни душички.

Оценка:
-8 +4

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Да бе!
20 Отговор

До коментар #11 от "Прости сметки":


Този "лапач" е работил в продължение на 35 години преди тебе! Не говоря за чиновници и политици, а за хората, които изкарват парите!

Оценка:
-3 +9

Плажуващ
21 Отговор

До коментар #1 от "Пешо":


Аз предлагам 600 на 1800

Коментиран от #22, #24


Оценка:
-2 +7

Синдикатите
22 Отговор

До коментар #21 от "Плажуващ":


в България трябва да се забранят, те са проправителствена и вредни за хората! Пенсиите трябва да са пряко следствие от осигуряването на всеки човек.

Оценка:
-1 +17

Запознат
23 Отговор
ГЕРБ са пътници, последни акорди от края на песента.

Оценка:
-4 +5

Тошко
24 Отговор

До коментар #21 от "Плажуващ":


А уе не е ли много студено за плаж ?

Оценка:
-1 +2

3629
25 Отговор
И кога влизат в ЗАТВОРА неразбрах?! Каскета вече описа тяхното имущество като организирана ПРЕСТЪПНА ГРУПА . А забравих Цацаров СПИШ?!?! И пари БООООЛЛЛЛ..,

Оценка:
-0 +6

Бай Георги
26 Отговор
Все съм виждал наглост и безочие,ама това на нищо не прилича! Както вече са казали много хора,синдикатите в България са противонародна организация,чиито принос е единствено ВРЕДА! Тези презрени същества,мога да ги нарича борци за правата на бившите велможи които се развяваха преди 1990 г.в мерцедесите и получаваха какви ли не облаги и привилегии,а днес борци за правата на настоящите тарикати и новобогаташи които участваха в разграбването на държавата ни и различни далавери,да продължат да получават най-високите пенсии по 1500 лв. А баламите т.е. "пчеличките които 30 - 40 г.са пълнели кошера" и са отдали живота си за държавата ни - за тях по 300 лв. Голяма работа че това за тях е продължаване на смъртните им присъди,защото с по-малко от 600 - 700 лв.днес не можеш да живееш! Има вече цени на храни от първа необходимост които стигат до 300% увеличение,и т.н. Така че стига с това безобразие и съдизъм,неуважаеми господа!

Оценка:
-0 +7

Защо си мислиш,
27 Отговор

До коментар #10 от "ПенЦия":


Че не знаеме колко “ много”, се е работело в мините? Надницата сте си я изработвали за един час! Факт! Ако не са били пандисчиите, щяхте да сте на загуба, както е в момента, в мините...

Оценка:
-2 +1

4886
28 Отговор
КНСБ да се занимава с МРЗ, да не се бърка в пенсиите! Какво дрънкат за тавана на пенсиите? Тия с максимума парите им стигат за нуждите им. Те не са се скъсали от работа, не са се потили. Какво да кажат хората с 250 лв. пенсия, работили по 30-40 год.?

Оценка:
-0 +2

4886
29 Отговор

До коментар #10 от "ПенЦия":


Колко миньори в Бг получават пенсии? Да не са хиляди? Айде стига с тия глупости! Тавана на пенсиите го получават военни, депутати, министри, някои работели в разни комисии, фондове и пр. Тия хора нямат 1 ден трудов стаж в реалния сектор. Една стотинка добавена стойност не са произвели през живота си.

Оценка:
-3 +2

123
30 Отговор
Минималната пенсия да бъде на стойноста на поне на прага на нивото за бедност, максималната колкото може да си позволи държавата.

Оценка:
-0 +1

питащ
31 Отговор
Защо минималната и максималната да се увеличат с по 25%, а останалите по 5%..
Как така го измислиха това синдикатите.Пак дискриминация.

Оценка:
-1 +0

Пенсионер
32 Отговор
Взимам пенсия 1000лв защото сам се усигурявал на истинската си заплата,бивш военен сам.Много хора не се или се усигуряват на малко пари и когато се пенсионират реват,че пенсията им е малка

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Петър Димитров
Червеният депутат и бивш енергиен министър Петър Димитров обяснява енергийната стратегия на ГЕРБ от парламентарната трибуна
Руският самовар не може да работи с американска царевица"

Още бисери
ТОП 5