Last news in Fakti

30 Септември, 2020 12:01 3 133 33

Иван Нейков: Искаме шведска осигурителна система, но с български данъци. Не става

  • иван нейков-
  • данъци-
  • осигуряване

Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане, заяви бившият социален министър

Иван Нейков: Искаме шведска осигурителна система, но с български данъци. Не става - 1
Снимка: БГНЕС

"Когато става дума за предложения за промяна на данъчната система, има някои предварителни въпроси, които трябва да си зададем. Сега ли му е времето, има ли шанс това да стане? В крайна сметка в ситуация на политическа нестабилност не е коректно да се говори по този начин".

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в ефира на предаването "Денят ON AIR" пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ние изживяваме една илюзия. Преди няколко седмици един от бисерите по повод коронавируса беше намаляването на ДДС за ресторантьорството на 9%. Никой не видя намаляване на цените тогава. Ние имаме и примера на съседна Гърция от миналата година. Гърция буквално намали с 11 пункта ДДС за ресторантьорството. 2 месеца след намаляването цените на тези стоки и услуги са пораснали с 2%. Ако някой изпраща послания за намаляване на цените, това просто не е коректно. Това е скрит начин за увеличаване печалбата на бизнеса", коментира Нейков.

Той изтъкна, че шведската осигурителна система е изключително ефективна.

"Всички искаме шведската осигурителна система. Само че искаме тази система с българските подоходни данъци. Няма как това да стане. Има пряка връзка между социалността на политиката на една държава и данъчната система. Трябва да изберем какво искаме - по-социална държава или ниски данъци. Двете неща не вървят заедно", обясни експертът.

По думите му в предложението за промяна на данъчната система има много разумни неща.

"Това е стара идея на КНСБ. От 12 години изчезна необлагаемият минимум. Според мен пропуснахме момента да направим нещо. Целият свят върви към прогресивно данъчно облагане. Тезата за прогресивния данък непрестанно се скрива, не знам защо. Не говорим за ощетяване, говорим за солидарност. Този, който взима повече, той дължи на обществото повече. Давам си сметка, че има много гласове против прогресивното облагане, но колкото повече го отлагаме, толкова повече губи обществото", допълни експертът.

Според него трябва да се направи добър анализ на доходите на хората, да се види къде реално е средната класа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chi

    23 19 Отговор
    Стой си в дупката и си яж копърката, другото не е твоя работа!
  • 2 Реформи за кражби от народа

    22 7 Отговор
    И ти си един провален мерзавец като Калфин и другите разбирачи от финанси.... Окрадахте всички с вашите схеми 30 години вече.
  • 3 aphex

    27 3 Отговор
    Искате шведски данъци , с българка корупция и мърлящина!

    Коментиран от #7

  • 4 НЕ НЕ и НЕ

    29 10 Отговор
    Не искаме шведска система!
    Искаме джипкаджията Боко Тъпото да няма Шкафче!
    Искаме да се забрани партията-мафия ГЕРБ!
    Искаме Борисов и шайката му да не фалшифицират изборите!
    С над милион фалшиви избиратели "мъртви души!


    ...Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 5 ужас

    20 6 Отговор
    Ибрикчията на Костов.

    Коментиран от #13

  • 6 Дедо Jo

    18 15 Отговор
    Прав е за данъчната система...
    Но има и много други премълчавани (удобно за властта) фактори.

    Оставка!

    Коментиран от #18, #19

  • 7 jofo

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "aphex":

    абсолютно си прав, исках да го напиша същото, ама щом вече е написано няма смисъл да се повтаря, трябва обаче да се ЗНАЕ
  • 8 Човек

    11 4 Отговор
    По голяма глупост не бях чел. Този забравя да спомене, че и той спомогна да тръгнем към дупката. Става за смях тотално!
  • 9 Българина

    16 1 Отговор
    Политиците искат, да си плащаме данъците като европейци, а Те да ни КРАДАТ, КАТО СОМАЛИЙСКИ ПИРАТИ.Нещо не се връзват нещата.
  • 10 еколог

    7 1 Отговор
    Големите данъци не са решение. Например като повишат данъците и ДДС и търговците и бизнеса почват да крият . Високите данъци никъде не носят полза. Просто не трябва да има толкова пaрaзити . Бизнеса трябва да бъде коректен и да не мошенгува.
  • 11 Maf1ata BG

    14 1 Отговор
    Каква Швейцария искате с тая мафия във властта?!
  • 12 Потрес

    9 1 Отговор
    И този взе акъли да дава! Крадецът, откраднал минералната вода на Рударци, с която си пълни басейна в двора! Нещастна гадина!
  • 13 реформи трябват

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "ужас":

    Дали е ибрикчия на Костов или не, ще е добре да го чуят , защото само с популизъм и лъжи не става. При Костов системите бяха създадени, но всички след това решиха само да крадат , без да продължат реформите които бяха разчетени в бъдеще.
    Абсолютно е прав в случая. Но на никой не му стиска да увеличи данъците на богатите, защото това са хора на управляващите.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 ПОПА

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "реформи трябват":

    Не ме гледай какво правя, СЛУШАЙ МЕ КАКВО ГОВОРЯ. :-) Същата работа е и на тоя на снимката, както и на цялата ни политическа.... 'айде да не казвам какво, че има цензура.
  • 15 Дедо Jo

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "реформи трябват":

    "При Костов системите бяха създадени, но всички след това решиха само да крадат, без да продължат реформите които бяха разчетени в бъдеще."

    Какви алабалистики разтягате?

    Ако системите са били създадени, никой нямаше да има никаква възможност да краде!

    Оставка!
  • 16 Жоро

    3 0 Отговор
    Искате шведите от маалата да не ви крадът но не става.
  • 17 Рошко

    5 0 Отговор
    Става става ако не взимате главоломно заплати, ако спрете да крадете и си гледате съвестно работата, без да мислите само как да ни дерете, става
  • 18 Не е прав

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Jo":

    Не е прав. Къде има 60% данъци?
  • 19 Не е прав

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Jo":

    Не е прав. Къде има 60% данъци?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Грейс

    5 1 Отговор
    Ей пенсионерино, стига дава ъкъл, че всичките дето го давате дали си плащате точ в точ данъците? И ти специално сега само на пенЦия ли си при това каква, че и работиш едва ли за 650 л, че и от "мъдростите" дето ги ръсиш по телевизиите пари вземаш!
  • 22 Актуална Антена

    1 1 Отговор
    Бе професоре. С Бг заплати и Шведски данъци ли си го представяш живота?
  • 23 Актуална Антена

    0 0 Отговор
    Ученика на Бай Тошо явно е изпуснал урока за безплатното здравеопазване. И не само този урок.
  • 24 Лост

    1 0 Отговор
    Искам шведска маса, шведска тройка и шведска борба с ковида, ама не можело.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 кочо

    3 0 Отговор
    много нагълпес.
  • 27 Гост

    4 0 Отговор
    Когато дават пари за данъци шведите виждат какво се прави с техните данъци,при нас няма прозрачност.С парите които ще дам отгоре ще се облажи някой ,който е тарикат и смята че някой му е длъжен да го издържа.Аз като вземам голяма заплата не значи ,че трябва да я давам на някого. И вземам такава заплата защото съм се трудил да достигна това ниво.
  • 28 Георги

    4 0 Отговор
    Преди да се сравняваме с Швеция вижте тяхното и нашето БВП и разговорът приключва. 10 пъти по-голяма икономика имат. Да не говорим, че знаят за какво отиват данъците им, а тук какво - да платим повече пари, за да отида в нечие шкафче
  • 29 Gen Gurko

    2 7 Отговор
    Прав е.
  • 30 Иван

    3 0 Отговор
    И кои са богатите? Средната класа ли ще ударим пак, защото така наречените олигарси ще платят толкова колкото и Тръмп плаща данъци :D
  • 31 hha

    2 0 Отговор
    Преди 2007г. шведска ли беше социалната ни система? Искате да вдигнете данъците и да окрадате парите, така че по-добре ниски данъци.
  • 32 georgi

    3 0 Отговор
    И сега този, който получава повече плаща повече. 600%10=60 3000%10 = 300
  • 33 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Който взема повече, дължи повече. Че то и при плоския данък е така. Повече, колко повече, това е въпросът. Ако при прогресивно облагане плащам толкова колкото при плосък данък, ок, ако ще плащам повече не, мерси...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове