Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 07:54 30 654 135

24 години мистерия – кой и защо уби Андрей Луканов

  • андрей луканов-
  • убийство-
  • бсп

На 2 октомври 1996 г. бившият премиер бе застрелян пред дома си с 4 куршума в гърба

24 години мистерия – кой и защо уби Андрей Луканов - 1
Снимка: Архив

Една от най-кървавите политически саморазправи в новата българска история остава неразкрита вече 24 години. На 2 октомври 1996 г. бившият премиер Андрей Луканов бе застрелян с 4 куршума в гърба, пише „Труд”.

Политикът е 40-ия български министър председател и седмият, станал жертва на атентат. Убиецът стреля от разстояние по-малко от 2 метра, докато жертвата звъни по домофона на жена си пред входа на блока на ул. „Латинка”.

Поредица от странни обстоятелства и съвпадения бележат фаталния ден. За пръв път от много време бившият премиер е без охрана – разбрал се е със съсед да го закара до работата му – офиса на съществуващото тогава българо-руско дружество за внос на газ „Топенерджи”.

Иначе личният му бодигард – бивш командос от отряда на баретите, и досега мълчи защо във фаталния ден не е бил на работа. Луканов е спокоен, въпреки, че знае, че облаците над главата му се сгъстяват.

Американски дипломат го предупреждава седмица по-рано, че срещу него се готви покушение. Повярвал ли е политикът или не, никой сега не може да каже, но не предприема никакви мерки, за да опази живота си.

Четирите куршума са изстреляни в 9.20 ч. Никой от съседите не чува гърмежи – по-късно ще се окаже, че килърът е използвал заглушител. За секунди убиецът в клошарски дрехи изчезва между блоковете на ул. „Латинка”.

Огледът на криминалистите продължава повече от 10 часа. Полицията намира оръжието – пистолет „Макаров”, но съобщава, че не е открито. Оперативна комбинация, за да обърка убиеца или опит за манипулиране на пистолета?

Години по-късно адвокатите на обвинените за атентата двама украинци – Алексей Кичатов и Александър Русов ще използват този факт, твърдейки, че МВР са преправяли пистолета. Официално беше обявено, че оръжието е намерено 40 дни след убийството в торба, скрита зад радиатора в блок на близката улица „Димчо Дебелянов”.

След убийството под контрол е поставено летището в София, блокирани са изходите на столицата, разпитват се десетки свидетели. Никой не е чул стрелба, но свидетел е видял съмнителен клошар да обикаля около блока ден преди атентата.

Изготвен е фоторобот на предполагаемия килър. В разследването са включени всички „звезди” на криминалистиката. На никого от разследващите обаче тогава не прави впечатление, че часове след убийството един друг украинец – Сергей С., напуска България.

Той от години живее в София и работи като охрана на бос от трибуквена групировка. Не се знае дали е съвпадение или не отпътуването му именно в този ден, но украинецът повече никога няма да се върне в България.

На следващия ден след пристигането му в Киев, през вратата на собствения си апартамент е разстрелян с автомат. И това убийство остава неразкрито.

До България достигат слухове, че това е килърът на Луканов, но МВР даже не работи по тази версия. Три години по-късно се появява надежда, че криминалистите са стигнали до следа.

На 23 май 1999 г. на Капитан Андреево са задържани двама украинци – Александър Акимов и Владимил Шевчук, подозирани за смъртта на Луканов. Те посочват като извършител сънародника си Алексей Кичатов.

Всички смятат, че гръмкото престъпление е разкрито, задържани са още хора. Пред съда са изправени Александър Русов, като извършител, сънародникът му Алексей Кичатов, като помагач, бившият строителен предприемач и шеф на фирма „Колонел” Ангел Василев, като поръчител, шофьорът му Юрий Ленев и племенникът му Георги Георгиев – Гопе.

През 2003 г. и петимата са осъдени на доживотен затвор. Три години по-късно обаче Софийският апелативен съд ги оправдава, а през 2007 г. Върховният касационен съд постановява окончателно – невинни Мотивът на висшите магистрати е, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения и не са събрани достатъчно доказателства.

По време на делото като свидетел е разпитван шефът на „Мултигруп” Илия Павлов. Открито навсякъде се говори за бизнес-конфликт между него и Луканов, медиите го спрягат като поръчител. Пред съда обаче той заявява, че имал само професионални контакти в „Топенерджи” с бившия премиер и двамата били в нормални отношения.

По време на убийството бизнесменът Павлов бил в Палма де Майорка на събрание на „Мултигруп”. За последно той беше разпитан пред съда на 6 март 2003 г.

Ден по-късно бе застрелян с пушка пред офиса му и убийците му не бяха разкрити.
Основна версия
Става жертва на политически сблъсък в БСП

Андрей Луканов е премиер на два пъти в една година – 1990 г., когато Българската комунистическа партия се прекръства на социалистическа. Той остава един от основните лидери на БСП до 1995 г., когато oбявявa, чe ce oттeгля oт пoлитикaтa и вече ще се занимава с бизнec.

Избрaн e зa ръкoвoдитeл нa нoвocъздaдeнoтo руcкoбългaрcкo гaзoвo дружecтвo „Тoпeнeрджи”. Oпoзициятa oбвинявa кoмпaниятa, чe иcкa дa мoнoпoлизирa нe caмo дocтaвкитe нa руcки гaз, нo и гaзoпрeнocнaтa мрeжa нa Бългaрия.

Нoвият прeмиeр и лидeр нa БCП Жaн Видeнoв oбвинявa Лукaнoв, чe нe ce oткaзвa oт влacттa, a иcкa дa ce увeкoвeчи в нeя чрeз прирoдния гaз. В същото време при Виденов страната изпадна в тежка икономическа криза.

Луканов е бил обезпокоен, защото се очаквали фалити на банки и чудовищна инфлация – нещо което се случва в месеците след убийството му.

Жена му Лилия Герасимова разказва, че броени дни преди атентата Луканов предава материали срещу Виденов на бившия първи Петър Младенов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМЕН

    341 12 Отговор
    ЛУКАНОВ е един от създателите на БГ МУТРИТЕ убиха го ДС ЗА ДА МЪЛЧИ

    Коментиран от #16, #76

  • 2 Васил Левски

    206 45 Отговор
    Каква мистерия?Убиха го комунистите,с разрешението на Москва.

    Коментиран от #85, #113, #124

  • 3 Който

    237 8 Отговор
    го създаде - той го и уби , както и голяма част мутри и назначени бизнесмени !

    Коментиран от #26, #53

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    209 19 Отговор
    ЛУКАНОВ ГОЦЕВ СЪЗДАДОХА БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ ЛУКАНОВ го уби ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ЗА ДА МЪЛЧИ мъртвите не говорят
  • 5 любен гоцеФ

    106 3 Отговор
    Ееееее,сега.Всички си знаем как и защо.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Атеист

    51 5 Отговор
    Господ е Българин
  • 8 Оня с големия

    35 44 Отговор
    Костов е виновен,той го гръмна.

    Коментиран от #84, #107

  • 9 АНОНИМЕН

    83 5 Отговор
    който ги създаде БГ мутрите той ги уби убиха го защото стана неудобен та затова а мъртвите не говорят
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 12345678

    84 7 Отговор
    СЪЗДАТЕЛЯТ НА МУТРИТЕ.........ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 12 АНОНИМЕН

    147 1 Отговор
    а кой уби ГЕОРГИ СТОЕВ та той бе мутра но писа книги за тях и стана неудобен и бе убит по заповед на ГОЦЕВ МАДЖО ПАШАТА
  • 13 Луканов

    41 116 Отговор
    беше много добър и свестен ръководител, който направи всичко възможно, българите да живеят добре - не крадеше много, не беше агент ... много ...та, затова го убиха !

    Коментиран от #22, #116

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дс го уби

    60 11 Отговор
    Защото им е пречил или ще бъде пречка за в бъдеще
  • 16 Дълбоко Виждащ

    79 17 Отговор

    До коментар #1 от "АНОНИМЕН":

    освен Това е и съветски Резидент...Колкото и да се е целувал Тодор Живков с Брежнев по ....Никога не е Загърбвал Народна Република България-като Разстреляния!

    Коментиран от #52

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    72 6 Отговор
    а кой уби ГЕОРГИ СТОЕВ който описа кухнята на БГ МУТРИТЕ
  • 18 Псевдоним

    29 5 Отговор
    Чудовището на Франкенщайн го уби.
  • 19 100

    82 5 Отговор
    Тези с червените куфарчета го убиха.
  • 20 антиЛибера

    69 33 Отговор
    Ееее, колко просто и ясно-комунистите го убили. От тридесет години слушам как некви неуловими виртуални комунисти правят пакости на държавата. Нема спасение от тях.
    Аре престанете!

    Коментиран от #58, #108

  • 21 Многото пари убиват, важи за всички!

    90 3 Отговор
    Имаше 2милиарда и нещо долара на БКП в Австрийски банки, пазеше ги Огнян Дойнов. Тези пари искаше да управлява и Карлович! Те му отнесоха главата!

    Коментиран от #28

  • 22 456

    112 18 Отговор

    До коментар #13 от "Луканов":

    В кой свят си живял? Луканов и честен!!!
    Поинтерасувай се за Луканов и после пиши. Но ще те открехна малко : Луканов беше таткото на мафията и интересите му винаги бяха в ущтръб на България. Дори и Баце не е играл толкова срещу България както Луканов. Късно го светнаха. Много късно

    Коментиран от #33

  • 23 гост

    85 2 Отговор
    Георги Стоев е описал това и още доста убийства в книгите си, преди да убият и него самият. Доста от описаните лица са все още живи и са активни кукловоди в държавата ни, за което нямат интерес от истината.
  • 24 ОТГОВОРЪТ Е ЕДИН И НЕ Е ТАЙНА ЗА НИКОГО

    57 36 Отговор
    БОРБАТА ЗА ВЛАСТ И ПАРИ В БСП С ПОМОЩ ОТ РУСИЯ! НЯМА НИЩО ПО ЛОШО НА ТОЯ СВЯТ ОТ КОМУНИЗМА!

    Коментиран от #27

  • 25 Няма значение

    42 6 Отговор
    Няма значение, важното е, че вече не е тук предателя
  • 26 Харесвам 🎃, само сготвени

    52 25 Отговор

    До коментар #3 от "Който":

    Когато става въпрос за криминални престъпления и корупция в огромни мащаби, всички пътища водят към кремль.
  • 27 Н е бе

    39 20 Отговор

    До коментар #24 от "ОТГОВОРЪТ Е ЕДИН И НЕ Е ТАЙНА ЗА НИКОГО":

    Има по-лошо от комунизЪма! Комунисти/социалисти/ на власт!

    Коментиран от #35

  • 28 Харесвам 🎃, само сготвени

    56 7 Отговор

    До коментар #21 от "Многото пари убиват, важи за всички!":

    Карлович не искаше пари. Искаше нещо много повече (и то е, което му изяде главата) - искаше власт, чрез която да управлява съдбите на хората. (100 % го копира и сопола. Но и неговата е изпята песен...)
  • 29 ВСИЧКИ СА НАЯСНО,ЧЕ ..БКП (БСП

    51 13 Отговор
    ДДПС-ДС) Е АНТИ-БЪЛГАРСКА, ТЕРО'РИС'ТИЧНА И ПРЕСТЪПНА Г-Е'Й СЕКТА ОГРАБИЛА И ФАЛИРАЛА БЪЛГАРИЯ!
    БКП Е ... ПРОКЛЯТИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ
  • 30 Някой

    58 3 Отговор
    Убиха си го от неговото мафиотско обкръжение.
  • 31 Щаба

    60 5 Отговор
    Не е важно кой ги е убил... Някой наемен убиец то е ясно... ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО НАРВЗАХА ХОРАТА СЛЕД НЕГО ЗАВОДИТЕ ЗА СКРАБ И ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА 3 ПЪТИ .. ЛУКАНОВ РАЗДАДЕ 300 МИЛИОНА.. ТЕ ТОЛКОВА БЯХА КУФАРПЕТАТА... СЛЕД КАТО ГО УБИХА ХОРАТА ОТ ДС, УНИЩОЖИХА КИТН БЪЛГАРИЯ
  • 32 Asen

    19 7 Отговор
    Срещу заплащане мога да дам информация и да стигнете до убиеца.
  • 33 789

    41 11 Отговор

    До коментар #22 от "456":

    Честен комунист??= суха вода! Справка бсп.

    Коментиран от #101, #104

  • 34 Ббууммм

    32 7 Отговор
    За сегашния никой няма да пита такова нещо!!! По скоро хората ще се питат защо на дадената дата има национален празник 😌😌
  • 35 Корекция

    17 12 Отговор

    До коментар #27 от "Н е бе":

    Комунисти/ГЕРБери на власт.
  • 36 нервен ( разбивача на тролове )

    58 2 Отговор
    Ама това политическо убийство ли е ? За мен е чистка в мафията

    Коментиран от #38

  • 37 Поли

    22 5 Отговор
    Поли пантев
  • 38 Хихххх

    46 2 Отговор

    До коментар #36 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    В България политика и мафия е едно и също...
  • 39 Любо Собаджиев беше казал:само

    37 9 Отговор
    Старостта е по лоша от Комонизма!! Обръщаш се в гроба като"разбираш" какви продажници останаха след теб! Ал, Йорданов, Г Марков, Румен Христов, Лукарски все продажници. Бог да те прости Любо!!!
  • 40 Комунизма

    7 3 Отговор
    Комунизма към39
  • 41 звезда

    95 4 Отговор
    Хахаха, "ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО", голям майтап, това си е мафиотска война!
    Луканов го убиха същите тези хора, на които раздаде куфарите с милиони, това е истина, колкото и странно да се струва на някои хора!
    Луканов раздаде милиарди от банките на пълни мутри и кретени, на ДС агентури и на всякаква сган гравитираща около БКП!
    За това и до ден днешен българската икономика я няма никаква, защото парите са в ръцете на червените отрепки, които спират и чуждите инвестиции, сакън да не им правят конкуренция на умрелия бизнес!
    Луканов и всички мутри заслужават разстрел, по бързата процедура, това са убийците на модерна и демократична България.
  • 42 Държавна поръчка

    44 3 Отговор
    В ИМЕТО НА НАРОДА..... ДС ГО УБИХА. ЛУКАНОВ И ЧЕРВЕНИТЕ КУФАРИ 300 МИЛИОНА ДОЛАРА ТОВА ДАДЕ НА ДЕ. СЛЕД КАТО ГО УБИХА ФАЛИРАХА БАНКИТЕ ТАМ ВЕЧЕ СТАВА ДУМА ЗА МИЛИАРДИ
  • 43 Темерута

    45 2 Отговор
    Революцията изяжда децата си. Няма никаква мистерия ,
    комунистите го поръчаха ,
    милионерите с червените куфари платиха , а ДС ликвидираха.
  • 44 Държавна сигурност

    26 3 Отговор
    Ние бяхме...
  • 45 ТЕ ТАА КОМУНЯГО-МАФИОТСКА ИЗ'МЕТ

    51 12 Отговор
    ОГРАБИ И УНИ'ЩОЖИ БЪЛГАРИЯ!
    ДНЕС СЪЩИТЕ У'РО'ДИ И ОЛИГАРСИ... КРЕЩЯТ.. . "МУТРИ ВЪН"!
    А ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ КРЕЩИ: "ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА" !!!
    НИКОГА ВЕЧЕ ВЛАСТ ЗА ПОЗИТАНО-САРАЙСКИТЕ АЙДУ'ЦИ, РУСОРОБИ И ФАТМАЦИ,...НИКОГА!!!
  • 46 Баба Ванга каза

    35 26 Отговор
    Ако Радев не беше вдигнал народа, хептен щяхте да се сварите.. като жабата в топла вода, нали се сещате!

    Коментиран от #48

  • 47 Истината

    80 5 Отговор
    Луканов беше удобен и на Русия, и на САЩ, по това време Русия активно сътрудничеше със САЩ.
    Убиха го мутрите, които създаде и генералите около тях.
    Той си мислише да създаде управляем хаос, и да го управлява, тъпо, та тъпо.
    Благодарение на него дойде крезата и мизерията в БГ, а не на Виденов.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН

    35 9 Отговор
    ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ 10 ГОД. БЕШЕ С ГЕРБ? ТИ НАУЧИ БОРИСОВ ДА КРАДЕ ФИРМИ. Всяко едно правителство в своя четири (а някъде пет) годишен мандат през първите години краде безогледно, а в края на последната замита следите от тази си дейност. Изчезват документи, хора, пачки, злато и на следващите избори тези престъпници се появяват чисти като сълзица. Какво , обаче, виждаме днес: от ЕС се появяват нови милиарди за "усвояване", времето не стига за обработка на следите, а камо ли за новите пари. Ето причината за клоунадата на тези уроди в правителство, парламент и съдебна система, от началника до последния чиновник. ЦЕЦО ТИ КРАДЕ

    Коментиран от #131

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 КУРУШУМИТЕ

    4 10 Отговор
    СВЪРШИА ЛИ БА, ПОМИЯРЕТО ОТ ФАКТИ?
  • 52 учи и чети

    37 40 Отговор

    До коментар #16 от "Дълбоко Виждащ":

    Тодор Живков не е загърбвал България, ама въобще, направо искаше да я подари на СССР и да станем 16 република, добре, че руснаците не поискаха, Т.Живков е най-големият предател в националната ни история, той е за разстрел също, жалко, че живя толкова боклука мръсен.

    Коментиран от #82, #123

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Юрист

    45 12 Отговор
    Бойко Борисов поръча Георги Стоев, защото в Кръстника 2 разкри връзките му с Маджо и Бай Миле, а ГЕРБ тъкмо отиваше на избори!
  • 55 Некой друг

    24 2 Отговор
    Тия обикновено мрат заради провалена наркосделка, на която са били гаранти. И сто пъти на ден да го разстрелват му е малко!
  • 56 КРАДЦИ

    39 10 Отговор
    луканов искаше да стане това което е сега бойко НО ГО УБИХА ТЕЗИ КОИТО СЕГА УПРАВЛЯВАТ ........ ВСЕКИ ПРЕСТЪПНИК И КОМУНИСТ МЕЧТАЕ ДА СИ СЪЗДАДЕ МАФИЯ И ДА КРАДЕ БЕЗОГЛЕДНО ! САМО ВИЖТЕ ПАРТИИТЕ КОИТО СА В ПАРЛАМЕНТА --- ВСИЧКИ СА КОМУНИСТИ И КРАДЦИ !
  • 57 Биби Кинг

    29 7 Отговор
    Факmи не се правете на ударени! Луканов седеше на два стола, закле се във вярност към САЩ и прие 33 степен в натовска база и искаше да краде от руснаците в същото време! Руснаците го убиха заради това!
  • 58 Дидо

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "антиЛибера":

    Червената мафия КГБ ДС по-точно
  • 59 1-20

    24 3 Отговор
    Този, който го направи, заслужава медал.
  • 60 Връзвай си въжето

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "КОМУНИСТ":

    Пел'ерас
  • 61 зара

    3 1 Отговор
    в гърба...
  • 62 Ами, ако не

    15 10 Отговор
    е убит, а е инсценирал убийството си, а после в Малта, под прикритие с друга самоличност.
  • 63 пепа

    34 5 Отговор
    както всеки комунист така и а. карлович луканов беше мафиот и крадец, затова и го ликвидираха, друга тема че беше и руски гражданин и най вероятно шпионин на чужда/и държава/и

    Коментиран от #73

  • 64 кума лиса

    16 0 Отговор
    Гаргата от кол на кол и накрая всички знаят какво става
  • 65 Рико

    15 1 Отговор
    "ВНИМАНИЕ високо напрежение" Електричеството убива,енергетиката убива, а когато с Москва е свързана и с интресите и убива безогледно.В онзи период,когато се пренасяше ток през България за Турция( само по един договор 1 млд кв/ч ),някои броил ли е колко са убитите свързани с тези сделки? Сега пак има аецове и подобни. Нищо не казвам,само припомням.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Огнян Минчев? В теб има нещо сбъркано

    8 10 Отговор
    По рождение, хваща ли си някога нещо да работиш, Плямпането и Плюенето НЕЕ работа, това го могат всички оялисе мързеливи!!
  • 68 Лично мнение

    34 6 Отговор
    Щом веднага след смърта му започва разграбването на банките и соц. активите на държавата, става ясно, че това е било основния мотив да го очистят. Явно се е противопоставял на това и е имал друг план за тези пари и активи. Който е организирал разграбването, той би следвало да го поръча. Тогава до колкото си спомням бяха БСП на власт.

    Коментиран от #75

  • 69 Активист на БКП

    11 9 Отговор
    Убиха го ЦК на ГЕРБ и лично ОНЯ
  • 70 1:1 сценарий като в Русия

    23 2 Отговор
    Влиянието на партията и службите се запазва след 89та. Това е функцията на мутрите. Те просто преобразяват БКП и службите в различни партии. Влиянието винаги е било на комунистите генерали. Сценарият в БГ може да се сравни с този в Русия, както и в редица други бивши съветски републики.

    Коментиран от #122

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Те бастсаха България

    16 0 Отговор
    Наяде се,макар и със закъснение
  • 73 Рико

    26 6 Отговор

    До коментар #63 от "пепа":

    Пепа, нашенските тъпи комунисти тук не могат да разберат,че на Москва не им пука за тях, че Москва гледа на тях като на слуги и евентуално надзиратели в концлагера България. Животът на слугите и надзирателите за Москва нищо не струва. Те убиха Г.Димитров, Тр.Костов, та и Луканов(убеден съм че са те), обаче нашичките мислят че като служат вярно на тях пиедестал ще им издигнат. Москва изстисква и убива,когато реши че повече няма полза от тях.
  • 74 Евала на тоя къде го е утепал

    29 1 Отговор
    По добре да го няма тоя само хабеше въздуха и що поразий направи с тия мутри къде създаде🤔
  • 75 Рико

    29 4 Отговор

    До коментар #68 от "Лично мнение":

    Луканов първо разплати каквото имаше към Москва. БЕЗ да си прибере нашето от тях! И ТОГАВА обяви мораториум,т.е. официален фалит на държавата с всички негативни последствия за България. В България много руски мръсници е имало, този е от най-отвратителните.

    Коментиран от #132

  • 76 Валентин Ангелов

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "АНОНИМЕН":

    Точно ДС го утрепаха.
  • 77 КОМУНИСТ........АМА ОРТОДОКСАЛЕН

    7 19 Отговор
    ДРУГАРЯ ЛУКАНОВ БЕШЕ ВЕРЕН ЧОВЕК НА ПАРТИЯТА И НА СССР.....БОРЕШЕ СЕ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ И БЛАГОТО НА ....ДРУГАРИТЕ. НЕ МУ ПЕТНЕТЕ ИМЕТО И ПАМЕТТА С ТИЯ....МУТРИ...БОГ ДА ГО ПРОСТИ

    Коментиран от #117

  • 78 гост

    17 1 Отговор
    Който и да е!Трябваше много по-рано!
  • 79 Въпроси и размисли.

    23 3 Отговор
    1.Кой има полза:кремъл печели газта. Сащ разоряват ддържавата и печелят територия. Борчетата са просто облагодетелствени пионки. 2.Кой може да го планира и извърши правилно? Разбира се и Сащ и Кремъл. В този период ДС е само инстромент със силен вътрешен конфликт на кой господар да служат. 3.Кой е конкретният мотив? Разберем ли отговора ще знаем убиеца. 4.това ибийство е крайъгален камък. След него настъпва бруталното разграбване на държавата. Най-големият губещ е България.
  • 80 chi

    6 3 Отговор
    За Луканов незнам но делата му цъфтят и процъфтяват...
  • 81 Гост

    29 1 Отговор
    Уби го собствената му алчност, опитваше се да граби от всякъде, безпринципен човек, без съвест и морал. Жалкото е, че не е единствения, а всички след него станаха същите национални предатели.

    Коментиран от #96

  • 82 Дълбоко Виждащ

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "учи и чети":

    Млади човече,правете разлика от Казано-недоказано и Направено.....
  • 83 Грую

    8 0 Отговор
    За пари бре, за пари е трепането, а пък кой точно се е наел да свърши тази работа едни Господ знае. той май на много хора се опита да "врътне кранчето" и някой от всичките не му е "поцепил басма" дето викат хората!
  • 84 Бай По

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Оня с големия":

    Така мислят много но не би! Това си беше поръчка от "хамериканците". Ако не бяха го утре пали Газпром щеше да стане единствен и крупен монополист в България. А това най малко се нрави на новите братя. За това и именно украинци свършиха тая работа. Защото точно там и до днес всичката подривна дейност се финансира от ЦРУ!
  • 85 Агата

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Васил Левски":

    За първи път герб и борисов да нямат вина браво комунисти можело и без омраза

    Коментиран от #112

  • 86 Ботев

    9 0 Отговор
    Всичко е описано в книга на един от мутрите, по-късно убит в чужбина, брат му издава записките му...На убиеца Генералът (с неспоменато име)казал само: На нас повече връзки с Русия не ни трябват! Изпълнителят загрял и на втората си засада стрелял... Как правосъдието ще разкрие името на Генерала поръчител?!?
  • 87 Ъ не ь

    9 4 Отговор
    "Ако не бяха го утрепали Газпром щеше да стане единствен и крупен монополист в България."
    Защото сега единственият и крупен монополист са американците а?
  • 88 Не е убит

    1 5 Отговор
    Луканов се самоуби.
  • 89 Беше ни

    20 1 Отговор
    Който и да го е убил,сторил е добро дело. Луканов поне от 10 години преди 1989г. беше агент на Ми-6. Той домъкна в България първо международния далавераджия,евреина Робърт Максуел и до 1991г. докато тоя пезевенк "паднe" от яхтата си Луканов постоянно се срещаше е съветваше с него. После заедно с Пирински ни нахлузиха Джордж Сорос на наша територия. Пак той в съюз с Костов подготвиха свалянето на Жан Виденов. По това време САЩ и Русия бяха приятели и Луканов беше с развързани ръце да прокарва либерастията в България. Мислеше се за недосегаем щом е слуга на двете тогава либерастки сили,ноооо...ньц, а по същество беше ни продал и предал на сатанинския либерастизъм.
  • 90 Факти

    13 0 Отговор
    Много леки присъди на такива индивиди, които ограбват собственият си народ.Трябва агония, в мъки да се наказват...
  • 91 R.I.P

    14 3 Отговор
    Добър е моментта за припомняне на ликвидирането на руският шпионин.. Скоро и сегашният предател,крадец и самозабравил се диктатор българоубиецТиквунтий го очаква същата участ...
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Глок

    15 0 Отговор
    Американците са го предупредили, което означава, че го ценят от 1973 г. като техен човек!
  • 95 2232322232

    2 1 Отговор
    Просто поредният любовчия прекарал грешната жена.
  • 96 Рико

    5 3 Отговор

    До коментар #81 от "Гост":

    България лоша,ама я питай руската му съпруга и руските му дечеца(той също беше техен гражданин) къде живеят сега. И с какъв бизнес се занимават.
  • 97 Глок

    16 0 Отговор
    Пише, че е бел предупреден, че му готвят нещо, но не бил взел мерки! Напротив - освободил е охраната, защото е очаквал да бъде ликвидиран и предаден точно от охранителите! Георги Стоев прекрасно е знаел какво го очаква, търсил е контакт и защита лично от тогавашния министър на вътрешните работи, май Румбата Петков - никаква реакция и мафията си го застреля показно!
  • 98 един

    10 2 Отговор
    Мисля че,при всички случаи руснаци стоят зад убийството на Луканов.Дали е инициатива на властта чрез КГБ,или е дело на руски мафиотски кръгове,това и до ден днешен не е ясно.Русия по Елциново време беше в хаос,и е твърде възможно Луканов и "Топенерджи" да са засегнали нечии частни мафиотски интереси,след което последва разчистване на сметките!
  • 99 Заслужи куршума

    14 1 Отговор
    Първата държава, в която Луканов отиде, беше САЩ. Като се върна събра шефовете на стопанските обединения СО и им заяви: "Оправяйте се. Сами!" Предприятията закъсаха, руският пазар секна, от СИВ не остана нищо.. Там пък Горбачов разтури социализма. И ГРУ се оправиха: изчкаха А.Л. да се наака и му теглиха куршума. Съмненията бяха, че Луканов от агент на ГРУ е станал и американски агент. А руснаците не прощават това.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 456

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "789":

    Май не си чел коментара.
  • 102 БЪЛГАРИН

    18 0 Отговор
    СЪС БОКЛУЦИ НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С БИВШИ И НАСТОЯЩИ ОТРЕПКИ СРАМ ЗА ДЪРЖАВАТА
  • 103 Ооо

    4 0 Отговор
    Списъка кой получе куфарче с милиони така го и взеха и погребаха с него :))))))))
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 9mm

    16 1 Отговор
    Андро беше кръстникът. Той даде зелена светлина на ДС генералите да създадат групировките. Даде им пари с идеята да му се отчитат, а те взеха, че го гръмнаха.
  • 106 dADA

    4 0 Отговор
    ТОГАВА ГО УБИХА, А СЕГА ТОЙ УБИ НАС...
  • 107 Милко

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Оня с големия":

    Как Костов не е ли Бойко и ГЕРБ.
  • 108 Милко

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "антиЛибера":

    Как Костов не е ли Бойко и ГЕРБ.
  • 109 Милко

    1 2 Отговор
    Непознахте Бойко и ГЕРБ.Ха ха.
  • 110 Милко

    4 0 Отговор
    Три въпроса за начинаещи.
    Кой фалира банките?
    Кой фалира предприятията?
    Кой фалира селското стопанство?
  • 111 бокопичели

    7 1 Отговор
    КОЙ УБИ ГОШО МАРКОВ , ЩОМ ЗАПОЧНАТ С ТАЯ ТЕМА НАЧИ СКОРО ЩЕ ИМА ИЗБОРИ И ТО ФАШЛИВИ КАКТО ВИНАГИ !
  • 112 цецо апартамента

    12 1 Отговор

    До коментар #85 от "Агата":

    Само да ти напомня,че БорисоФ си е чист комунист в червата,просто се прави на демократ.А всъщност е мафиот комунист...
  • 113 гого

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил Левски":

    Убиха го неговите слуги,от една трибуквена групировка.С знанието на един генерал който вече е над 90години но все още е много влиятелен...В крайна сметка отговора на въпроса кой го премахна?Е правилен,бившите комунисти..
  • 114 А знаете ли

    16 0 Отговор
    Че дома му на ул. Латинка е придобит, след като изгони един много свестен и възрастен човек от собстевената му къща! За тоя боклук - нищо хубаво!
  • 115 Шаран БГ

    14 0 Отговор
    Всичко се знае - от тези, които трябва да знаят ! Не е необходимо шарани като мен да знаят !Руснаците имат поговорка : "По-малко знаеш - по-хубаво спиш!". Криминалисти и следователи знаят много. Не им завиждам на кошмарните сънища, на ранните големи пенсии.
    Друг е въпросът, какво говорят техните началници.Знаете, че едно престъпление остава неразкрито, само в случай, че е свързано с властта !!
  • 116 Лукс

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Луканов":

    Да беше велик, затова България беше такъв кенеф
  • 117 Оня

    7 1 Отговор

    До коментар #77 от "КОМУНИСТ........АМА ОРТОДОКСАЛЕН":

    Другаря Луканов и всичките му последователи са чисти пеераси , сър !
  • 118 САЛАМА

    4 1 Отговор
    Луканов е измислил луканката ! За да не издаде тайната рецепта партньорите му го ликвидират !!! Мухаха
  • 119 666

    4 0 Отговор
    и тука ще има скоро мистерии
  • 120 Специалистът

    4 4 Отговор
    Убиха го кгб службите под чадъра на руснаците.
  • 121 В е л и к и я

    11 1 Отговор
    Убиха го тези които ни убиват от тогава до днес всеки божи ден всички нас ...!
  • 122 ГОСТ 26

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "1:1 сценарий като в Русия":

    Абсолютно верен коментар.Само че такива като теб които са разбрали това с не повече от 5 процента останалите са продажни интересуват ги само парите или ги манипулират много лесно.
  • 123 Бай Шиле

    8 2 Отговор

    До коментар #52 от "учи и чети":

    Умнико,при Тодор Живков бяхме реална 16 Република на СССР,но изтребителите МИГ не сме ги плащали.Сега сме колония на САЩ,ама си плащаме като попове ВСИЧКО.
  • 124 любен гоцеФ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил Левски":

    Абе той май се беше самоубил бре...Ние хабер си нямахме къв номер ни е направил с това самоубийство.
  • 125 гошето

    3 1 Отговор
    Аз знам,че цялата работа е тръгнала от илия павлов.
  • 126 виктор-вълка

    6 1 Отговор
    Всичко тръгна от руснаците.Просто решиха да го пенсионират.И го пенсионираха..
  • 127 Българин

    4 0 Отговор
    Любен Гоцев ми каза че"и той не връщал парите на Партията" и това е причина да загуби живота си!!! Колко е вярно, никой не знае???
  • 128 Анонимен

    3 1 Отговор
    Убиеца, казах, може би е жив и ви чете. Има подобни случаи в живота.
  • 129 Анонимен

    4 2 Отговор
    Днеска е свободно робство. Комунизма е на запад, днес. Усмихнат, жизнерадостен и прочие народ, а тук в България тъжен. Ще се изядете за пари и власт. Изчакайте края на март. Задушаващо е, оставки палатки и...
  • 130 Анонимен

    1 1 Отговор
    Тъжно
  • 131 За справедливост

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "МРАЗЯ ГЕШЕВ И ДОГАН":

    БРАВО ! ТОЧЕН КОМЕНТАР. А ПЛАНЪТ РАН-ЪП?
  • 132 грешиш

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Рико":

    Луканов не е руснак, а руски евреин, разликата е огромна!
  • 133 fat emilyano boy

    1 1 Отговор
    Никой не го е убил той е жив н 84г е и е от еврейски род от КГБ.щеше да стане много лошо ако го бяха свитнали
  • 134 Във Виена имаше едно Кареот стари

    2 0 Отговор
    Кооперации, в едната имаше пеано Бар!!! Там имаха по няколко апартамента всички Другари!!! Племенницата на Петър Младенов беше студентка във Виена, казваше:за какво саму на чичо Петър тези два апартамента, така стоят празни"това Каре от кооперации е все още там!!! А 2 милиарда и повече Долара, които пазеше Огнян Дойнов къде отидоха??? Част от тях върнаха България през Австрийски фирми имащи офиси в България, но повечето просто" изчезнаха"в други сметки!!! Това са държавни, Народни пари, на България!!! Никой не пита, никой не отговаря!!!
  • 135 8899

    0 0 Отговор
    Уби го убиецът му но и той не е жив.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове