18 Октомври, 2020 06:20 14 538 21

Велинград въвежда родопско меню в ресторантите

  • велинград-
  • родопи-
  • кухня-
  • туризъм-
  • родопско меню-
  • ресторанти-
  • златко златанов

Целта е да рекламираме нашите ястия от Западните Родопи, каза Златко Златанов

Велинград въвежда родопско меню в ресторантите - 1
Снимка: Shutterstock

СПА курортът Велинград първи в България въвежда местно родопско меню, заяви за TravelNews Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” и собственик на хотел “Рич” и таверна „Омар“ в града.

„На този етап родопската кухня от региона ще присъства в традиционните български ресторанти във Велинград. Предстои обсъждането и въвеждането на подобни менюта и в хотелите“, заяви Златанов. Целта е да рекламираме нашите ястия от Западните Родопи и туристите като идват да знаят, че само тук могат да ги опитат и да са приготвени по традиционна рецепта, допълни той. Освен това да бъдат приготвени по един и същи начин. В инициативата на този етап се включват шест ресторанта – таверна „Омар“, „Чинарите“, „Том и Нези класик“, „Милениум“, „Родопско село“ и „Луковица“.

В родопското меню на Велинград влизат следните местни ястия – салата „Софенка“, родопска капама, боб с манатарки, боб с пушен джолан, боб с шилешка пастърма (помашко известно ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и др. Самият Златанов посочи, че лично е патентовал боб с манатарки.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инициара въвеждането на българско национално меню в хотелите и ресторантите в България. „Подкрепяме идеята и първи в страната реагирахме на нея“, каза Златко Златанов. Работната група за изготвянето на национално меню вече предложи обозначаването на ресторантите и хотелите със стикер "Национално меню". Брандът ще се поставя само на местата, които имат специализираните ястия. Целта е чуждите туристи да се ориентират по-лесно и да търсят българската кухня, обясниха от работната група. Проектът, по който работи групата се нарича „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в Национално меню“ и се ръководи от Университета по хранителни технологии в Пловдив. В работната група влизат експерти от Министерството на туризма, браншовите организации – Национален борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори, преподаватели от УХТ, представители на професионалните гимназии по "Туризъм" от цялата страна.

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт. Идеята възникна спорадично при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обединим усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя и да се признае от най-широк кръг от хора, заяви Моллов. Според него това е първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата ѝ по света.

Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, България има уникален потенциал за развитие на винено-културния туризъм. Туристите в глобален мащаб заявяват в проучване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите хора, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните, да посетят определена дестинация заради местната кухня.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    21 7 Отговор
    А калмари по родопски?

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 4 Гост

    18 3 Отговор
    Много боб много чудо.....
  • 5 амиго

    11 2 Отговор
    а нормален боб
  • 6 добруджа

    18 1 Отговор
    БОБ, БОБ, БОБ!!! Велинград ще е най- ароматизирания град! Ще има и пукотевици!!!Иначе си е хуббав град!
  • 7 инж технолог

    27 3 Отговор
    Хубаво е.Това са стъпки в правилната посока. Българските ястия и храни трябва да стават по-популярни.

    Коментиран от #9

  • 8 За десерт

    17 4 Отговор
    Боб с наденица ;д
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ахахаха

    34 0 Отговор
    Погледнете цените на хотелите и ще ви се отяде западнородопска кухня...
  • 11 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Това не е българска":

    А българската кухня каква е ?
  • 12 В менюто

    2 4 Отговор
    Ковид ще има ли?
  • 13 Александър

    18 3 Отговор
    Имаме най добрат кухня в света.бил съм на всякъде никъде не се яде така вкусно както в родната България.
  • 14 Димов

    16 0 Отговор
    Не виждам традиционният за Батак, в миналото, боб с кочени (алабаш). Но, инициативата е похвална.
  • 15 Калмари по родопски,един път седмично

    6 5 Отговор
    Като мине сюнетчията.
  • 16 Hhhhvg

    8 0 Отговор
    Традиционни ястия, пък той лично бил патентовал
  • 17 GHOST 1

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    СИГУРНО ЩЕ ГИ ПРЕДЛАГАТ В ТРАДИЦИОННИТЕ "РОДОПСКИ" ЗАВЕДЕНИЯ - ОМАР, Том и Нези класик, Милениум, ресторанта на хотел РИЧ и т.н.
  • 18 Пор

    10 0 Отговор
    Рич и Омар са типични Родопски имена
  • 19 един от многото

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Калмари има по созополски. Може и в Созопол да си направят морско меню. Освен калмарите по созополски , черен хайвер по созополски (вадят очите на цацата и ги солят) , парена цаца (попарват я , за да не се хаби олио) и гвоздеят на менюто гергьовско агне по созополски (пълнят агнето а цаца , печат го на фурна , после хвърлят агнето и нагъват цаца)
  • 20 Почиващ във Велинград

    4 0 Отговор
    И в хотел ,,Селект ,,има нужда да се смени менюто.Вече трета година ходим на почивка ,но храната е една и съща.Иначе другото е всичко ОК!
  • 21 Сюнетчия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Калмарите аз ги доставям по родопските заведения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове