ФАКТИ.БГ

Велинград въвежда родопско меню в ресторантите

Целта е да рекламираме нашите ястия от Западните Родопи, каза Златко Златанов

Публикувана: 18 Октомври, 2020 06:20
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11723
Велинград въвежда родопско меню в ресторантите
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

СПА курортът Велинград първи в България въвежда местно родопско меню, заяви за TravelNews Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” и собственик на хотел “Рич” и таверна „Омар“ в града.

„На този етап родопската кухня от региона ще присъства в традиционните български ресторанти във Велинград. Предстои обсъждането и въвеждането на подобни менюта и в хотелите“, заяви Златанов. Целта е да рекламираме нашите ястия от Западните Родопи и туристите като идват да знаят, че само тук могат да ги опитат и да са приготвени по традиционна рецепта, допълни той. Освен това да бъдат приготвени по един и същи начин. В инициативата на този етап се включват шест ресторанта – таверна „Омар“, „Чинарите“, „Том и Нези класик“, „Милениум“, „Родопско село“ и „Луковица“.

В родопското меню на Велинград влизат следните местни ястия – салата „Софенка“, родопска капама, боб с манатарки, боб с пушен джолан, боб с шилешка пастърма (помашко известно ястие), сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и др. Самият Златанов посочи, че лично е патентовал боб с манатарки.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова инициара въвеждането на българско национално меню в хотелите и ресторантите в България. „Подкрепяме идеята и първи в страната реагирахме на нея“, каза Златко Златанов. Работната група за изготвянето на национално меню вече предложи обозначаването на ресторантите и хотелите със стикер "Национално меню". Брандът ще се поставя само на местата, които имат специализираните ястия. Целта е чуждите туристи да се ориентират по-лесно и да търсят българската кухня, обясниха от работната група. Проектът, по който работи групата се нарича „Професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в Национално меню“ и се ръководи от Университета по хранителни технологии в Пловдив. В работната група влизат експерти от Министерството на туризма, браншовите организации – Национален борд по туризъм, Българска асоциация на заведенията, Асоциация на сомелиерите в България, Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Съвет по туризъм Пловдив, Кулинарна лаборатория-Пловдив, Българска асоциация на професионалните готвачи, представителите на Регионалните управления но образование към МОН, бизнес партньори, преподаватели от УХТ, представители на професионалните гимназии по "Туризъм" от цялата страна.

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в разпознаваем бранд на туристическия продукт. Идеята възникна спорадично при посещението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с екип в УХТ през август, каза ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Целта е да обединим усилията на научните среди и бизнеса, които оперират с тази материя и да се признае от най-широк кръг от хора, заяви Моллов. Според него това е първа стъпка в изграждането на атрактивен национален туристически продукт, който ще участва заедно с останалите забележителности на страната в рекламата ѝ по света.

Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, България има уникален потенциал за развитие на винено-културния туризъм. Туристите в глобален мащаб заявяват в проучване, че храната и напитките са фактор при избора на дестинация. По-младите хора, от поколението Z, са още по-мотивирани от възрастните, да посетят определена дестинация заради местната кухня.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
Гошо
3 Отговор
А калмари по родопски?

Коментиран от #17, #19, #21


Оценка:
-7 +21

Гост
4 Отговор
Много боб много чудо.....

Оценка:
-3 +18

амиго
5 Отговор
а нормален боб

Оценка:
-2 +11

добруджа
6 Отговор
БОБ, БОБ, БОБ!!! Велинград ще е най- ароматизирания град! Ще има и пукотевици!!!Иначе си е хуббав град!

Оценка:
-1 +18

инж технолог
7 Отговор
Хубаво е.Това са стъпки в правилната посока. Българските ястия и храни трябва да стават по-популярни.

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +27

За десерт
8 Отговор
Боб с наденица ;д

Оценка:
-4 +17

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Ахахаха
10 Отговор
Погледнете цените на хотелите и ще ви се отяде западнородопска кухня...

Оценка:
-0 +34

Българин
11 Отговор

До коментар #9 от "Това не е българска":


А българската кухня каква е ?

Оценка:
-0 +10

В менюто
12 Отговор
Ковид ще има ли?

Оценка:
-4 +2

Александър
13 Отговор
Имаме най добрат кухня в света.бил съм на всякъде никъде не се яде така вкусно както в родната България.

Оценка:
-3 +18

Димов
14 Отговор
Не виждам традиционният за Батак, в миналото, боб с кочени (алабаш). Но, инициативата е похвална.

Оценка:
-0 +16

Калмари по родопски,един път седмично
15 Отговор
Като мине сюнетчията.

Оценка:
-5 +6

Hhhhvg
16 Отговор
Традиционни ястия, пък той лично бил патентовал

Оценка:
-0 +8

GHOST 1
17 Отговор

До коментар #3 от "Гошо":


СИГУРНО ЩЕ ГИ ПРЕДЛАГАТ В ТРАДИЦИОННИТЕ "РОДОПСКИ" ЗАВЕДЕНИЯ - ОМАР, Том и Нези класик, Милениум, ресторанта на хотел РИЧ и т.н.

Оценка:
-1 +10

Пор
18 Отговор
Рич и Омар са типични Родопски имена

Оценка:
-0 +10

един от многото
19 Отговор

До коментар #3 от "Гошо":


Калмари има по созополски. Може и в Созопол да си направят морско меню. Освен калмарите по созополски , черен хайвер по созополски (вадят очите на цацата и ги солят) , парена цаца (попарват я , за да не се хаби олио) и гвоздеят на менюто гергьовско агне по созополски (пълнят агнето а цаца , печат го на фурна , после хвърлят агнето и нагъват цаца)

Оценка:
-1 +2

Почиващ във Велинград
20 Отговор
И в хотел ,,Селект ,,има нужда да се смени менюто.Вече трета година ходим на почивка ,но храната е една и съща.Иначе другото е всичко ОК!

Оценка:
-0 +4

Сюнетчия
21 Отговор

До коментар #3 от "Гошо":


Калмарите аз ги доставям по родопските заведения.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отрича публикации в медиите, че поддържа връзки с бившия президент Георги Първанов.
На Луната, под земята, в банята – не съм се виждал с Първанов..."

Още бисери
ТОП 5