Last news in Fakti

2 Ноември, 2012 08:48 8 613 14

МВР задържа автобус с деца край София

  • автобус-
  • деца
МВР задържа автобус с деца край София - 1
Снимка: БГНЕС

Автобус с 40 деца, превозвани по тъмно, беше задържан късно снощи край Бистрица. Учениците тръгнали на екскурзия от Ямбол, но се загубили в София, уточни бТВ.

Шофьорът на автобуса ще бъде глобен, тъй като последните законови промени, направени след трагедията със загиналите деца в река Лим, забраниха превоз на деца в тъмната част на денонощието.

След час престой за обяснения пред полицията и проверка на документите, автобусът беше ескортиран до хижа Алеко, която е била крайната цел на екскурзиантите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 g- klas

    0 1 Отговор
    e.ati gavrata s decata...pak niakoi bg policai se pravil na mnogo znaesht evropeiskite zakoni i e prosil tlast ryshvet...kak pone ne im e stanalo gal za decata bre......

    Коментиран от #3

  • 2 Олигофрен

    1 0 Отговор
    G-KLAS ти си пълен гал.фон бе..., а ако новината беше - " автобулс с деца катастрофира в София, при положение, че има забрана за превоз по тъмно" какво, щеше да кажеш тогава бе ? Започни първо да мислиш, после говори бе... аман от м..умници в тая държава... трябва да стане пак нещо, за да се спазват законите ли бе?
  • 3 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "g- klas":

    mnogo si prost
  • 4 safera

    0 0 Отговор
    pravat se na oborotni az minah pokrai tqh zabranata e da se patuva sled 6 ve4erta a te gi bqha sprqli v 6 i 15
  • 5 гражданин

    0 0 Отговор
    Този закон си е ограничаване правата на човека(децата). Буквално си означава ,че деца/ученици нямат право да са навън след 18:00 или когато е тъмно. Има ли значение дали си в градски автобус,междуселищен или на екскурзия. Също така не би трябвало да са и кола. Много недомислици имаме в законите. Целта е по скоро да има за какво да се глобяват водачите и да се пълни хазната.

    Коментиран от #6

  • 6 селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гражданин":

    Е как па го реши това? Ай цитирай, моля те кой точно член или параграф от "този" закон означава, това което твърдиш?

    Коментиран от #8

  • 7 ван

    0 0 Отговор
    Само глоби докато се научат, тези!
  • 8 гражданин на България

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "селянин":

    Директно написано го няма! Обясни ми каква е разликата група ученици да пътуват примерно от Варна за София с автобуса на Биомет в 17:00 и пристигат в 24:00 или да си наемат автобус.
    В 1-я случай по закон няма проблем ,а 2-я е нарушение!
    Да вземеш 12 деца с 3 коли и да пътуваш през нощта не е проблем ,а да пътуват с бус е нарушение. Ограничават правото им да пътуват както им е удобно.

    Коментиран от #10

  • 9 същия

    0 0 Отговор
    Трябва да забранят и мероприятията на деца и ученици в тъмната част на денонощието ,защото има вероятност да пътуват след това. Пресилваме всичко в България. Стремим се да се покажем по праведни и от Папата. Малко цинично ще е следващото. - Да се забрани със закон и смъртта и след това да се съди починалия защо е умрял. Пише се закон да реши един проблем без да се мисли дали не създава друг. Желая да има обществено обсъждане преди приемането на закони. Повечето са лобистки и са само за да защитят финансови интереси.
  • 10 селянин

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "гражданин на България":

    "Буквално си означава ,че деца/ученици нямат право да са навън след 18:00 или когато е тъмно. " ! - Е кАжи верно?!

    Да започнем от тук:
    ЗАКОН за автомобилните превози
    ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
    § 1. чл. 37. (нова - ДВ, бр. 17 от 2011 г.) „Превоз на деца и/или ученици" е превоз на предварително съставена група от деца и/или ученици с най-малко един придружител. Група с повече от 10 деца и/или ученици трябва да е с най-малко двама придружители.

    По смисълът на разпоредбите за организирани пътувания на деца/ученици, то следва да става САМО с транспорт, отговарящ на изискванията от Закона за автомобилните превози.
    Сиреч, ако някой е решил да превозва деца, то той трябва да организира група, според бройката да осигури придружител/и, да НАЕМЕ съответния транспорт, който да бъде използван само за тази цел - превоз на групата деца.
    Каква е целта? - да бъдат създадени условия с МИНИМАЛЕН риск за превоз на децата. Отговорността за сигурността се носи първо и най-вече от организатора на групата.

    Ако качим ГРУПА деца на рейса Бургас София, пристигащ в 24 часа - проблем има! - по закон нямаме право да го правим.

    Ако качим 3 деца на задната седалка на колата си, можем да си ги возим по което време си решим, защото 3 деца не се нуждаят от специализиран превоз - кола е достатъчна. Отговорността за тях носи шофьорът.

    Ако качим в 8 коли по 3 деца = 24 деца, за да не ни се налага да пътуваме през деня - пак няма проблем, защото на всеки 3 деца има по един носещ отговорност за тях. Ако нещеш ли се случи злополука - няма да е с 24те деца едновременно.

    Ограниченията налагани от закона не са насочени към ограничаване на предвижването, а към това че превозът на деца трябва да е колкото може по-организиран и безопасен.

    Пък ако ти е зор - на дете по кола вземи и ги вози по което време щеш и се чувствай НЕограничен от глупав закон.

    Коментиран от #12

  • 11 тиртонев

    0 1 Отговор
    искат да пълнат хазната ....това е причината наредено им е така от бойко и цеко идват избори все пак.Дано да купуват свещи с парите от шофьорите. Това са измъчени пари безсрамници такива.
  • 12 гражданин на България

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "селянин":

    Според мен бърка с тълкуването на законите.
    Целта е ясна- по малък риск за децата, но анализирай по добре написаното в ЗАП. И аз съм запознат със закона. Няма никаква пречка да купиш 40 билета на децата и да пътуват по редовна автобусна линия през нощта дори без придружител. Ако децата са 40 -по закон се изискват 2-ма придружители ,а не на всеки 10 по 1. Чисто статистически ти отчиташ вероятността ,че колкото по малко са децата в превозното средство толкова по малка е вероятността при инцидент да загинат по малко. Нека да се изкара статистика за инцидентите предизвикани от проф. водачи и любители отнесени към съответната група и ще стане ясно къде са повече рисковете. Дори при повечето инциденти с автобуси и камиони виновни са любители водачи на др. кола. Ясно е ,че мненията относно пътуванията през деня са различни,но ситуации различни. Ако се случили задръствания и конкретния случай с този автобус е имало закъснение ,какво е трябвало да направи организатора и водача -да спрат на пътя и да чакат да се съмне за да не бъдат санкционирани или да продължат и да стигнат до хижата. Добре е да обсъждаме теми дори и по този начин! Благодаря за мненията!
  • 13 Иван

    0 0 Отговор
    Няма лошо да има промени но след като децата са на училище втора смяна до 18:30 когато е достатъчно тъмно и се извозват с училищни автобуси мисля че и това е нарушение по сегашните закони което е СУПЕР ГЛУПАВО............. Да не забравяме че са мизерни заплатите на шофьорите на ученическите автобуси и за това те са основно пенсионери за което си мисля че това не е безопасното пътуване за нашите деца.Държавата за собствените си автобуси спи а натискат часните превозвачи да гушат парички
  • 14 Георги

    0 0 Отговор
    За съжаление станаха трагедии и с автобуси, станаха трагедии и в дискотеки..........Но някои държавници последните 5-6 години решиха да правят политика от хорското нещастие и притискат дребните в транспортния бранш докато ги ликвидират
    Нощен труд на работниците се зачита от 22:00 до 06:00 а във вашия закон господа нощта настъпва в 17:30 което е .......... СРАМОТА.Предлагам на законодателите всички автомобили на КАТ и ДАИ да бъдат оборудвани с палатки,като спрат автобус с ученици кой нарушава "закона" да разпънат палатките на изхода на населеното място.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове