Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 18:27 3 533 23

Проф. Костов: Диагноза "Covid инфекция" не се поставя само с PCR тест

  • проф. коста костов-
  • pcr тест-
  • инфекция

7-8 месеца след началото на пандемията ние спорим за елементарни неща и сме далеч от науката, каза пулмологът

Проф. Костов: Диагноза "Covid инфекция" не се поставя само с PCR тест - 1
Снимка: БГНЕС

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диагностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с Covid-19.

"Бих определил посоката като правилна. Нещата в България съвсем не са спокойни – нарастват драматично случаите. Версиите, че в болниците влизат пациенти, които не са сериозно болни, са несъстоятелни. Необходими са по-строги мерки. В обществото се случи едно разделение на скептици и такива, които съвсем разумно тълкуват данните на случващото се. И в това немалък дял имат и политиците.

7-8 месеца след началото на пандемията ние спорим за елементарни неща и сме далеч от науката. Нека да се огъваме пред научните факти. Няма нужда да стоим изправени пред властта. Ако властта върви успоредно на научните факти – аз съм "за", ако властта върви срещу научните факти – съм "против"."

"Не трябва да се правят компромиси. Не можем да правим реверанс към запалянковците – към футбола, който отдавна е умрял, към кръчмите и дискотеките, а в същото време да стоварваме този тежък товар на гърба на медиците! Политиците трябваше да бъдат по-радикални. Аз не съм за тотално затваряне на държавата и напълно изключване на хората от социален живот, но нека да бъдем разумни, нека бъдем пропорционални", апелира д-р Костов.

Маски на открито само при струпване, изключване на втори PCR тест, намаляване на карантината на контактни лица до 10 дни

"Разбира се, маските на открито беше едно абсолютно глупаво решение. Трябва да има балансирана строгост, за да приобщим обществото към мерките. Има строги правила, залегнали във всички международни препоръки: "Маски се носят само там, където не е възможно да се пази дистанция". С други думи – в транспорта (във влака, в рейса), на опашката... там, където се събират повече хора. Но да вървиш по улицата и да носиш маска – това беше глупаво."

Според д-р Костов карантината от 10 дни е подходяща за безсимптомни пациенти, а относно телефонната медицина, той не пожела да упреква своите колеги в общата практика, защото и те са поставени пред редица проблеми.

"Трябва веднъж завинаги да се каже, че това е болест, чиято диагноза не се поставя с PCR тест. Той е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен.

Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диагностика, лаборатория, патогенеза – това са неща, фундаментални за медицината. Един PCR тест не може да бъде указание за диагноза, още повече, че има вече въведени лабораторни методи, които могат да диференцират един пациент, опасен за околните – да кажат дали един пациент излъчва инфекциозна доза, или не.

"Да го преведа разбираемо – продължителен Covid е един комплекс от симптоми и оплаквания, който продължава след преболедуването. Той се разделя на два периода – симптоми и оплаквания след 3 седмици (след остър Covid), и след 12 седмици (хроничен Covid). Като цяло и двата се наричат продължителен Covid.

Тук има 4 групи от симптоми: Белодробни промени (най-често засегнатите органи) – остава едно усещане за задух, за недостиг на въздух; Неврологични симптоми – остатъчно главоболие, замайване, усещане като махмурлук, загуба на обоняние; Когнитивни симптоми – паметови разтройства, несигурност, безнадеждност, страхово изживяване; Сърдечни патологични изменения – възпаления на миокарда... понякога безсимптомно. Най-често остава едно усещане за слабост – т.нар "синдром на хронична слабост". Постепенно той спада до третия-четвъртия месец. 30-40% имат на третия месец по няколко симптома в няколко органови системи. Изисква се апаратура, която не е налична навсякъде."

"Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    57 2 Отговор
    В БГ тази диагноза се поставя на око и на джоб.
  • 2 Срам

    45 5 Отговор
    Лъжииии!!!

    Коментиран от #9

  • 3 фашисти

    45 6 Отговор
    Откъде изпълзяха тия Менгеле поклонници..? Раздайте им набора спринцовки и да ни почват наред и да се свършва.
  • 4 закривай

    40 9 Отговор
    Още един масон се издрайфа по случая с още пропаганда и страх.
  • 5 Опс

    41 1 Отговор
    Oтнoвo ce oпрaвдaвaхa, кaтo убeждaвaхa , гoркитe уплaшeни и нeпoдгoтвeни журнaлиcти, кoлкo ca дoбри ПCР тecтoвeтe, кaтo caмитe прoизвoдитeли дeклaрирaт oкoлo 67% нaдeжднocт. И тaкa c нaд 33% cъмнeниe, вкaрвaмe пoд кaрaнтинa, плaшим мaлocимптoмнитe хoрa тaкa чe дa влизaт в бoлницa. Тoвa e пaк прoявa, нa пoрeднaтa лъжa зa тecтoвeтe, възмoжнocттa нa лaбoрaтoриитe и 1200 лeвa нa бoлeн пo клиничнa пътeкa. Caмo чe никoй нe кaзвa брoя нa cимптoмнитe - кaзвaм ви гo aз пoд 3% хoрa c пoнe 2 cимптoмa нa OРЗ.
  • 6 възмездие

    38 5 Отговор
    Този пулмолог или да говори истината, или да замълчи, защото лъжата ще докара само бедствия на главата му, които няма да са му никак приятни за здравето!
  • 7 Тра-ла-ла

    32 2 Отговор
    И тоз, като всички българи разбира и от футбол и от политика, а от друго дали разбира не го знам....
  • 8 Госあ

    33 2 Отговор
    Костов, абе къде мога да си направя образна диагностика за covid ? В България имам предвид, не в Китай. Там правят масово томография и така решават кой ще влезе в болница след PCR'a, защото PCR'a e единствения начин безпогрешен метод за установяване на вируса. Друг Е въпросът, че го правят разбрали, недоразбрали лекарчета, които допускат елементарни грешки и компрометират резултатите. Та къде бе Костов да си направя Томография? И за колко пари ? Хубаво е че най накрая някой повдигна този въпрос.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АНОНИМЕН

    33 0 Отговор
    Което ми казва :
    На 100 с положителни - 80 разбират, че им има нещо от теста!
    На 100 положителни - 20 имат някакви симптоми; от тези 20 - 3 до 5 са по-зле иимат нужда от някакво лечение.
    От тези 3 до 5 може да има 1 в интензивно, а може и да няма цяла една бройка!
  • 11 Госあ

    26 0 Отговор
    Освен т'ва костов, медицината без науката и технологиите е една шарлатания. За к'ви диагнози,к'ви 5 лв ми говориш? А? Научете се поне на машините да работите, а не да ми разтегате локуми само.
  • 12 Санитар

    26 1 Отговор
    От къде ги вадите тия доктори книжни плъхове платени?Целия щаб са само такива врагове на медицината

    Коментиран от #13, #18

  • 13 978

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Санитар":

    Врагове на народа,по точно!

    Ама тя кармата си знае работата!
  • 14 Лъжи и недомислици

    19 0 Отговор
    Да се затворят заведенията - а вие мислите ли за работниците в тези заведения, къде отиват те?! Те остават без работа и без доходи! Ами съвсем нормалното желание на хората да се социализират, да сменят обстановката понякога?! Стига заклеймявахте заведенията, като едва ли не най-голям развъдник на зарази. Що не кажете нещо за (гр)адския транспорт в пиков час? При такова уплътняване на пътникопотока, което се получава тогава, просто е комично да се надяваш, че маската ще те предпази. На мен цялата работа ми се струва, че е за да се премахнат още отсега "екстрите" от живота на човека, който в Новия световен ред ще бъде една безлична единица, която предимно произвежда и консумира съвсем малко, колкото да не умре.
  • 15 Фаро

    13 0 Отговор
    Дайте един нормален доктор да говори...какво постоянно ни пробутвате некви незнайни професори,които фъфлят нелогично и несвързано.Мутафчииски в началото на карантината се опита и каза истината,но после се предаде на парите.Опази боже никога да не попадаш в ръцете на такива некадърници и предатели

    Коментиран от #19

  • 16 Смъртта

    4 1 Отговор
    Смъртта е част от живота Откак почна истерията с коронавируса изведнъж внезапно спряха да умират от инфаркти от инсулти от белодробна емболия от разкъсване на аортата от сърдечен арест исхемична болест на сърцето сърдечна недостатъчност от пневмония от други вируси от спинове от ракове от перитонити от спукване на панкреаса и от още куп неща от катастрофи явно вече се мре само от короната явно е модерно да умреш от короната ама Добро утро бе вие сега ли разбрахте че смъртта част от живота няма нищо по-сигурно смъртта като умря пък се прероди ме аз със сигурност не искам да се прераждам в човек няма по голяма гад от човека егоизъм алчност крадци убийци двуличие предателства и така нататък не ни повтаряйте по цял ден че ще умреме това го знам от раждането че един ден умираме няма нищо ново в това или може би ще се мислили за безсмъртени хората повече са навредили на земята отколкото да си помогна ли с нещо айде довиждане и да сте живи и здрави мен не ме мислите не преча на никой спазвам мерки всичко просто казвам че смъртта е част от живота човек се ражда за да умре вие все едно сега го осъзнавате странни хора странни хора живи и здрави да сте всички на на никой никога не съм мислил лошото с мен няма злоба завист алчност и куп други тъпотии които притежава човешкия хомо сапиенс
  • 17 Госあ

    12 0 Отговор
    Всички статии в Nature които съм прочел са на китайци. В една от тях пишеше " след масово тестване с PCR, LAMP или ELISA ( за скапаните американски имунохроматографски тестове за антитела които накупихте нищо не пишеше), положителните се гледат на компютърна томография от СПЕЦИАЛИСТИ и с помощта на обучена невронна мрежа тези със засегнати долни дихателни пътища се хоспитализират и третират веднага с Авиган или хлороквин и хидроксихлороквин (за ремдесивир нищо не пишеше). Резултата- 5000 смъртни случая на 1.3 млрд. Не е зле ,А ? Калинко. По този начин и не се препълват болниците с пациенти, които нямат нужда от болнично лечение, а стоят под карантина и наблюдение. Та, къде са томографите и станциите за високопродуктивни Елайзи ? А ? И кой ще работи на тях ? Защото вместо да си увеличавате заплатите на калинките, може да предложите такива на специалисти, които на драго сърце да се върнат у бг'то.

    Коментиран от #21

  • 18 АНОНИМЕН

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Санитар":

    Този не е от щаба, той беше председател на Медицинския съвет към Министерския съвет до 13.03! Този съвет бе разпуснат на 13.03 и създаден НОЩ с шеф Мутафчийски! Човекът знае какво говори, но е изключително скучен! А за реанимацията на здравеопазването е прав!
  • 19 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фаро":

    Така е! Как само си сменя говоренето?! :
    Детайлна хронология на Годжи
    29.02 – Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!
    13.03 – Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!
    19.03 – Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.
    30.03 – Маските стават задължителни за всички!
    03.04 – Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!
    19.04 – Адът се отлага за неопределено време

    Отбелязвам за статистиката, че НОЩ е създаден със заповед на министър-председателя от 13.03.2020г!
  • 20 Храна за размисъл

    4 0 Отговор
    Това не ви ли накара да се замислите за реалната обстановка до колко тестовете са реални и дават точна и обективна представа кой в какво състояние е и машината да отчита дейност ли работи без качество,като второто е от значение за да се усвояват едни пари?
    Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

    Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.
  • 21 Стоянов

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Като си много разбиращ я дай линк (ако знаеш какво е) да видим в оригинал какво пишат, мм? Можеш ли? или само пишеш да се изявиш?

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стоянов":

    Ако не можеш да си намериш сам, няма никакъв смисъл да ти давам линк,който ще изтрият. Освен това аз се съмнявам, че нещо ще отбереш.
  • 23 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стоянов":

    Ето ти клипче да видиш как се прави. Че статиите ше ти дойдат в повече братчед. Не мисля че си компетентен, а ако си, казвай каквото има да казваш. Окей ?

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове