25 Октомври, 2020 12:24 7 937 20

Проф. Асена Сербезова е завела жалби в Страсбург срещу властта

  • проф. асена стоименова-
  • проф. асена сербезова-
  • български фармацевтичен съюз 

Тя заяви, че събития от март месец се повтарят и даде пример, че има лекари, които абдикират и не искат да лекуват пациенти

Проф. Асена Сербезова е завела жалби в Страсбург срещу властта - 1
Кадър бТВ

Втората вълна от COVID-19 се очакваше и можеше да се прогнозира, че ще има по-голямо търсене на противогрипни ваксини. Това заяви в „Тази неделя“ по бТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Тя обясни, че традиционно търсенето на тези препарати у нас е ниско – около 3%. По думите ѝ тази година в аптеките има списъци с по 250-300 желаещи да получат противогрипна ваксина, а в действителност се зареждат до 10 дози на аптека.

„Предстои да разберем колко точно ваксини са достигнали до аптечната мрежа, Българският фармацевтичен съюз ще зададе този въпрос: Колко ваксини са внесени и колко са дистрибутирани до търговците на едро и съответно по аптеките. За пореден път се показва колко е важно планирането, когато говорим за доставки на лекарства“, заяви проф. Сербезова.

Тя заяви, че събития от март месец се повтарят и даде пример, че има лекари, които абдикират и не искат да лекуват пациенти. „Колеги ми изпращат снимки от различни диагностично-консултативни центрове – пациенти с определени симптоми да се лекуват по телефона. Да, но как ще получат рецепта, все още няма възможност за електронна рецепта. Отново ще се нагнети напрежение при фармацевтите, защото те ще бъдат изправени пред ситуацията пациент да покаже телефон, че му е „изписана“ една или друга рецепта, а фармацевтът ще трябва да отпрати пациента отново при лекаря“, заяви председателят на БФС.

Тя коментира и съдебното дело срещу нея, което беше заведено след две нейни интервюта за животоспасяващи лекарства в началото на епидемията, с които според прокуратурата, Сербезова е всяла тревога у гражданите.

„Данъчните проверки срещу мен и Българския фармацевтичен съюз все още не са приключили. Агенцията за държавна финансова инспекция след 5-месечен престой в БФС е установила, че има неправилно осчетоводяване на такси. Тоест, ред от 2009 г., който аз съм заварила и който и след мен ще се поддържа“, заяви проф. Сербезова.

Тя каза, че си обяснява проверките с „човешкия фактор“: „Определени хора, когато разполагат с власт, те употребяват тази власт. Затова трябва да създадем система, (…) независима от егото, личните проблеми и желанията за мъст на определени хора с власт. Аз по друг начин не мога да си обясня как може за 5-6 дни да се организира всичко това като проверки и обвинение. И как е възможно да се приравнят две интервюта към фалшив сигнал за бомба“.

Проф. Сербезова е завела жалба срещу държавата в Страсбург за нарушаване на човешките ѝ права. Завела е искова молба и срещу прокуратурата за дискриминация и тормоз.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 10 Отговор
    А защо си мислите, че съда там е по-различен от нашия ? Ние сме дивашка територия. Те не се интересуват какво става тука.

    Коментиран от #13

  • 2 Последния Софиянец

    39 1 Отговор
    В Страсбург Тиквата да се разплати от чекмеджето.

    Коментиран от #14

  • 3 Българин

    23 4 Отговор
    Асена Стоименова, а не Сербезова!?

    Коментиран от #5

  • 4 жжж

    2 15 Отговор
    Ама бии си пет ваксини на теб!
  • 5 коко

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    е айде сега, объркали и името, това са все пак бг журналисти, добре че не са я написали Иван все пак.
  • 6 хай

    21 1 Отговор
    Въпроса е някой смята ли да търси отговорност на управлявалите сега? Всичко пак ли е се замете?
  • 7 Правилно

    18 1 Отговор
    Са я подкарали да я съдят. Как тъй ще всява паника,а?Докато касапчето ни успокояваше,че ще измираме яко и няма да стигнат чувалите за трупове и хладилните камиони тая се е занимавала с тероризъм,аха.Тъй шъ е.
  • 8 цербер

    4 0 Отговор
    ПредседателКАТА на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 станчо умния

    7 0 Отговор
    томка бикова и денис сачев казаха, че не им дреме от Страсбург, Брюксел и други такива.
  • 11 оня с коня

    3 6 Отговор
    Естествено Статията претендира за "Полит. Насоченост",защото както "Кой каквото и да ти приказва - за знаеш че става дума за пари",така и "Кой каквото и да пише,да знаеш че става дума за политика".За инфо:Всеки Циганин може да заведе Дело в Страсбург,но ТОЧНО Делото на Сербезова се цитира...И не защото е "Сербез",а защото това устройва Нечия битка за Властта и ная Власт трябва да се НЕГЛИЖИРА по всякакъв начин.А иначе Резултат от Страсбур /т.е. Рещение на Съда/ от всякакви дела се появява Обикновено след 6-10 г. поради купищата Дела ,заведени там от Целия свят,ОТДЕЛНО пък че Завеждането на Дело СЪВСЕМ НЕ ЗНАЧИ че ще бъде Спечелено...Но,...важното е да сме Сербез и да не ни бъркат РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО ако Загубим!:)

    Коментиран от #18, #19

  • 12 До онясконя

    5 0 Отговор
    Да знаеш коня сигурно ще пише по-интелигентни коментари. Сигура.

    Коментиран от #15

  • 13 ххх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Хайде оправи нашия съд,че започна и от съда в Страсбург да разбираш!Пенкилер!
  • 14 У нази

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Заповедите се издават лично, а отговорноста е обща/колективна безотговорност/. Т.е. няма виновни. Затова сме последната дупка на кавала. И 111 място по свобода на словото.
  • 15 оня с коня

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "До онясконя":

    Аз се чудя по как да "БЛАГОСЛОВЯ" такива като Тебе "Петолъчковци" без да ме изтрият,ти си тръгнал да търсиш Интелигентност в постовете ми...Бе къф си ти и за Къф се мислиш бе Ееей?

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НАП

    4 0 Отговор
    След поредната издадена осъдителна присъда от Международния Трибунал срещу България отново, ще платят данъкоплатците, а некадърните управници, ще се подмихват тарикатски... По Бай Ганьовски... и по Банкянски
  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    След 10г.ли осъдиха цв.цв.за делото за подслушване ,простия и глупав народ му плати глобата,сега пак будалите ще плащат.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    След 10г.ли осъдиха цв.цв.за делото за подслушване ,простия и глупав народ му плати глобата,сега пак будалите ще плащат.
  • 20 ПАТРИС ЛОМУМБА

    0 0 Отговор
    Прoф. Aceнa Ceрбeзoвa e зaвeлa жaлби в Cтрacбург cрeщу влacттa
    Тя зaяви, чe cъбития oт мaрт мeceц ce пoвтaрят и дaдe примeр, чe имa лeкaри, кoитo aбдикирaт и нe иcкaт дa лeкувaт пaциeнти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове