Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 21:30 20 518 34

Топ 3 на най-евтините отопления тази зима

  • енергийно развитие-
  • термопомпа-
  • дърва-
  • въглища

През последните години отоплението с твърдо гориво се превърна в проблем за София

Топ 3 на най-евтините отопления тази зима - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Отоплението с термопомпа, дърва за огрев или въглища ще ни излезе най-евтино и през тази зима. Това сочат данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Оттам обясняват, че този тип отопления ще ни струват между 5 и 7 стотинки на киловат час. Челна позиция в класацията заема и отоплението с климатик.

Според данни на НСИ тенденцията за отопление на твърдо гориво продължава да е водеща в България.

"Най-изпозлвани са дървата за огрев, въглища и електрическа енергия. Челната позиция на твърдото гориво като източник отопление през зимата специалистите обясняват с по-ниските доходи на част от населението. Принудително преминават на отопление с твърди горива, като много често това даже не са купени от пазара дърва за огрев, а са събрани по някакъв начин отпадъци", обяснява Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

През последните години отоплението с твърдо гориво се превърна в проблем за София, заради високите нива на фини прахови частици. Замърсеният въздух е основната причина от столичната община да подменят старите печки на домакинствата, които не могат да си го позволят.

Десислава Билева, зам.-кмет на Столична община с ресор "Околна среда" споделя: "Приблизителният брой домакинства, които очакваме е над 10 хиляди. Към 8 октомври домакинствата, които са подали заявление и са одобрени над 5 хиляди и 500".

Условията за кандидатстване за подмяна на старите печки са домакинството да се отоплява на твърдо битово гориво, да разполага с документ за собственост на имота и да няма неплатени данъци и такси към него. Оказа се, че от общината предлагат помощ и на учебните заведения в столицата.

170-то средно училище "Васил Левски" в Нови Искър е едно от 9-те училища, което СО избира за реализация на мерките за енергийна ефективност. Смяната на отоплителния котел и санирането на сградата спестява около 40 процента от разходите си за отопление и ги реинвестира.

Средствата за училището са отпуснати безвъзмездно по оперативна програма "Регионално развитие".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    43 10 Отговор
    Гумите са без пари. Само дето много пуши, ама на кого му пука.
  • 3 Генералът

    85 0 Отговор
    В тази държава няма топ-евтино, има само топ-скъпо. Тъ стига с глупостите.
  • 4 нормално

    96 7 Отговор
    В XXI век да се топлим на дърва в България. В Европа има парно, плащат нормална цена, а не като при нас половин заплата. Къде е Европа, къде е България. Светлинни години ни разделят

    Коментиран от #29

  • 5 Ханджията

    36 13 Отговор
    Скоро Тиквата ще свърши и ще ни огрее Слънце! Майтапя се - ще ни дойде сметкта за Тиквеника и ще имаме много време да се потим, преди да дойде охраната и д ни загрее гърбината! Дерзай народе, топлото иде!!
  • 6 Карагьози

    47 10 Отговор
    Абе кот'и да ми говорите, нема по-хубаво нещо от живия огън. Една хубава камина, пращящите цепеници , чаша червено винце и жената, опъната на мечата кожа...ехааа. Па вие си горете гуми, кашони и чукуровски промит кюмюр.

    Коментиран от #8, #23

  • 7 Браво за този коментар

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОБЛЕМЪТ":

    Точно, ясно, кратко, но изчерпателно изказване.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ян Тревоман

    18 1 Отговор
    Топ 3 въображаеми най-евтини отопления тази зима
  • 11 Северозападнал

    19 2 Отговор
    Най-евтино е на дърва от сиганите.Държавните цени ни обричат на замръзване.Обичаме природата и затова искаме смарт на мутрите и нов свят с по-нормални хора
  • 12 Хи хи

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Карагьози":

    Далеч бил, а комина му опушва маАлата 😂
  • 13 Уса

    40 5 Отговор
    А защо заплатите и цените да не са нормални и всеки да може да си плаща отоплението било на газ или ток?В САЩ отоплението на газ месечно на къща 80 квадрата 2 етажа е 160$ в най-студените месеци.Защо в България да не е възможно?Защо в България 21ви век управляват мутри?

    Коментиран от #15

  • 14 Йозеф

    17 5 Отговор
    Нищо не грее така както печка на дърва. С чугунена плоча. Дървата са 50 лв кубика от горското.
  • 15 Дада

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Бяха мутри а сега са пирати
  • 16 Салито

    17 2 Отговор
    Най ефтино си е да си на топло. Ранят та поят та. Нема ги чаветата да риват. Седим си с аверите цакаме билота и чакаме болните да уздравеят и да почнат да ги вкарват един по един. Ще има сватби .

    Коментиран от #17

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Салито":

    защо не плащаш ток вода осигуровки данъци къщите са ви незаконни вършите престъпления изнасилвате крадете грабите биете убивате насилието ви е занаят
  • 18 И авто гумите

    9 3 Отговор
    Са безплатни за горене
  • 19 Хасан

    12 4 Отговор
    Аз се отоплявам на ток.
    Излиза ми най-ефтино защото не го плащам.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пацо

    12 1 Отговор
    Най тънко излиза ако дървата са ти без пари или крадеш парно или ток. Всичко друго е тесла. То зависи и какво отопляваш. Едно е гърси а друго е 300 квадрата или повече. Гледам баровците с големите къщи в планината са на газ. Резервоари, пристигат цистерни . Направили са си сметката кое им е по евтино особенно ако спира и тока.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 козимой

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Карагьози":

    Ми то умрял огън има ли ве , каун ?
  • 24 Гюро от Перник

    5 3 Отговор
    Най ми е евтино всеки месец с винкело у електромеро - ломим дисплейо и се греем на ток.
  • 25 Троянеца

    6 1 Отговор
    Много сте големи граждани, новософиянците, че се бъзикате със Перничани. За вас, вън селските мутри от балкана.
  • 26 оня с коня

    7 2 Отговор
    Отоплението с дърва определено е най-евтино,но за да се ползва са необходими съответните условия:1/ЯК Комин,на който ако си подадеш пръста,да те издърпа целия.2/Мазата да е на 2 крачки,т.е. да се обитава Партера.3/Поне 2/3 от Дървата да са Безплатни.Това е несравнимо по-лесно постижимо в Окръжните градове,защото непрекъснато се подменят Дървени дограми с ПВЦ,подменят се стари Мебели и т.н.Така че с малко желание и ЕЛ. Резачка за 0 време се разфасоват в Мазата.За инфо- Чистенето на Печката сутринта и зареждането й отнема точно 15 мин.След 22ч. се преминава на Нощна тарифа,ако някой обича да спи на топло.Естествено има и Безплатен Ток,но това не е за всеки и си има съответните Правила!:)
  • 27 Бяха Мутри, сега са Политици, Банкери,

    4 0 Отговор
    Бизнесмени, Като изброяват останалите живи Мутри, станали"нови хора" все пропускат едно име, от Страх! Или е бивш съдружник и приятел на НЯКОЙ?? Или Цензура????
  • 28 еш па тоа

    2 0 Отговор
    Цялата дандания с твърдото гориво я правят едни т.нар. ''еколози'',дето са на хранилка към газовите компаний.
  • 29 Ти луд ли

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "нормално":

    Батка събудисе. Другите държви ползват отопление на газ.
  • 30 Тито

    3 0 Отговор
    Ало идиотите и некомпетентните да не пишат отопление със Термо помпа е много скъпо.най евтино е на дърва и въглища..във Германия живея във регион Бавария хората масово имат парно на дърва.
  • 31 Готин

    1 0 Отговор
    Пасивната къща има безплатно отопление и охлаждане но , първоначалната инвестиция в строителството е сериозна, още повече, че не трябва да се строи от тухли и бетон.
  • 32 туземец

    2 0 Отговор
    Всеки от нас е виждал по пътищата каруци с индо-българи и отсечени дървета. Някои от нас са се обаждали на 112. Никой полицай не е пристигнал навреме. Е?
  • 33 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор
    Кой е беден бе цървул 1500лв дърва, 5 бона ми е печката ти колко плащаш за парно или ток
  • 34 vvv

    2 0 Отговор
    Одисеята с подмяната на старите отоплителни уреди с нови е епична. При все, че има отпуснати пари за 15000 домакинства, родната администрация едва е събрала 5500 желаещи. Слаба информираност, бумащина, бавно действие.... подадох си всички документи още преди месеци и въпреки всичко и тази зима ще горя дърва в центъра на София.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове