Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 10:16 1 754 20

Подписка срещу замърсяването с пластмаса

  • пластмаса-
  • мерки-
  • екология

Природозащитници внасят петиция в екоминистерството

Подписка срещу замърсяването с пластмаса - 1
Снимка: БГНЕС

Природозащитници внасят петиция в екоминистерството с искане за решителни действия за ограничаване на пластмасовото замърсяване.

Призивът е за внедряването на екологични алтернативи за многократна употреба. Подписката е подкрепена от близо 20 хиляди души.

От юли догодина влиза в сила европейско законодателство, което забранява 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като клечки за уши, сламки и прибори за хранене. Еколозите от "Грийнпийс - България" и "За Земята" алармират, че към момента МОСВ няма ясна визия за това как ще се прилагат новите правила и настояват ограниченията да бъдат придружени с нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    4 0 Отговор
    Ревизоро ще ги оправи.ха ха ха Наивници!
  • 2 прррц

    6 0 Отговор
    Трябва и депозити за пластмасовите бутилки за да има стимул да се връщат.

    Коментиран от #9

  • 3 Рошко

    5 0 Отговор
    А подписка за залесяване кога?

    Коментиран от #7

  • 4 БАЙ Х@Й

    5 0 Отговор
    А защо само лозунги! Преди време една варненска верига имаше фирмени торбички за пазаруване. И на входа на магазините можеше да оставиш стара и да получиш нова БЕЗПЛАТНО !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ха ха

    5 0 Отговор
    След Ковид-а ще бориме пластмасата.После ще се върнеме да довършиме въглищата,кравите(заради тора),новия Ковид-2021 и те така.Междувременно ще приеме Истанбулската конвенция,ще умираме от рак и инфаркти,гладът ще влезе във всеки дом и сами ще поискаме да ни чипират ушите.
  • 7 комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Бригадирско залесяване на ангария ли?
    Или ритуално залесяване, от Българският Лукашенко и от ГЕРБ?

    Коментиран от #12

  • 8 адаша

    2 0 Отговор
    Има решение на проблема.Пластмасовите бутилки се категоризират.Клас А- 1/2 л., клас В -1л. ,клас С-2л. Поставят се машини в магазините и връщате бутилките в тях. Машината разчита класовете. В цената е включена и цената на бутилката. Кл. А -20 ст., кл.В -30ст. ,кл.С-50ст. Машината ти издава бележка със сборната сума от върнатите бутилки и с тая бележка можеш да плащаш на касата или да ти върнат парите. Става и със стъклени бутилки. Така е в Дания. Елементарно и чистичко.
  • 9 БАЙ Х@Й

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "прррц":

    Проблема е, че НЕ ГИ ВЗИМАТ! А за направа на нова стъклена бутилка са нужни три пъти повече ресурси отколкото да преработиш стара, а за повторна употреба стига само да се измие и стерилизра! КЪДЕ ПРИЕМАТ ПРАЗНИ БУТИЛКИ ОТ ЗЕХТИН, ОТ АЛКОХОЛ, БУРКАНЧЕТА ОТ ХРАНИ ?

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПВЦ

    1 0 Отговор
    В момента проблемът е в горенето на боклуци. Не в колите, дървата и въглищата, а в боклуците. Поради бедността повечето хора, дето се отопляват на твърдо гориво, събират всякакви пластмаси, стиропори, дрехи, пластмасови бутилки, найлони, изолации, остатъци от ПВЦ тръби, гофрети, детайли и т.н. покрай строежите, които са в изобилие, и всичко се слага в печката. Три такива печки като горят 2-3 часа и целият квартал става невъзможен за живеене и дишане. Едно време цели многохилядни села се отопляваха с дърва и въглища, защото нямаше климатици, пелети, газ и т.н., МПС-тата бяха в пъти по-замърсяващи без никакви евро-категории, но такова чудо като сега нямаше и изобщо не се усещаше мръсния въздух. Една запалена пластмасова бутилка отделя толкова вредни вещества, дим и воня, колкото 1 кубик дърва няма да отдели.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 ГруЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "комунист":

    На ангария, ама я виж какви гори имаме все още. Щото може и като в Гърция или Англия- голи баири.
  • 13 jforfk

    0 0 Отговор
    Аз ли съм пропуснал нещо или ... Та алтернативата на пластмасата са хартиените пликчета. Доколкото помня те се правят от дърво. Значи маса сеч ще е по гората. Касовите бонове стават все по-големи и ... задължителни, дори за стоки от 0,50 лв. Ако натоварим всички касови бележки за 1 ден колко ли кгр ще се получат?! Или тонове?

    Коментиран от #18

  • 14 Бръм

    0 0 Отговор
    Много сериозен проблем, който се подценява. Давате ли си сметка колко пластмаса и найлон ежедневно изхвърля всеки един от нас? Тази "бомба" ще избухне след време, когато нас вероятно няма да ни има, но нашите потомци ще го отнесат. Засега ефекта от пластмасовото замърсяване е все още поносим или скрит. И проблемът не е в събирането и рециклирането, а в това че масово се използват подобни материали. Рециклирането не решава проблемът, защото само по себе си е замърсяващо и енергоемко, отделно е невъзможно пластмасата да се рециклира на 100%, а грубо около 70% и по-малко.
  • 15 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПВЦ":

    Изгарянето е проблем, но не най-важният. Ако ги нямаше тези отпадъци просто нямаше да има и какво да се изгаря. Ще попитам - добре, да приемем, че не се изгаряха - какво се случва с отпадъците, които не се изгарят? Част от тях се рециклират на висока цена, но по-голямата част отиват на бунището. Затрупват се с пръст и после...? Никой не казва какво се случва с пластмасите и найлоните под земята, но все пак се знае, че се разграждат бавно в продължение на десетки и стотици години. От там с кръговрата на веществата ще отидат в подпочвените води, след това в реките и водоемите и после обратно при нас под една или друга форма - голяма част погълнати от различни организми, с които човек се храни.
  • 16 jforfk

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПВЦ":

    Много интересни приказки разказвате ... Нямам поглед на други места, но за София имам наблюдения. Преди имеше една максима - Кремиковци замърсява въздуха. И си беше вярно. Точно над Кремиковци от планините се виждаше един облак с жълтеникаво-червеникъв цвят. Ама сега го няма ... А си намериха изкупителна жертва - печките на твърдо гориво. Не говоря за някои български етноси, дето горят гуми и други "горива", а само за дърва и въглища. Е да, ама аз съм ходил на Алеко. Не съм скиор и през зимата там се качвам много рядко ... Но и то през лятото, малкото случаи на наблюдение през зимата, а и през останалите сезони виждам едно и също. ОТ СМОГА НАД СОФИЯ СЕ ИЗЛИЗА НА 1600 М НАДМОРСКА ВИСОЧИНА!! И той се променя /намалява/ само при постоянен, няколкочасов, или краткотраен интензивен дъжд. А през лятото печките не горят ... постоянната величина във всички сезони са автомобилите, независимо от това какви стандарти изпълняват и катализатори им слагат!!! Махнете автомобилите, като искате чист въздух, протестирайте срещу тях. Ама понеже и еколозите се возят на тях, не протестират ... А протестират против изсичането на няколко дървета заради строителството на лифтове! Да сте чул някой да протестира против 1 тон касови бележки издавани всеки ден дори за 0,10 лв.?! Или срещу рекламните диплянки, агитацията под формата на хартия, преди изборите?! Ами ако сметнете колко дървете са изсечени само за производството на седмичните диплянки на Била, Кауфланд или Лидл? Или няко
  • 17 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    Стъкленият амбалаж не е сериозен проблем, защото в най-лошия случай може да се изхвърли в контейнерите за стъкло и да се рециклира на 100%. Пластмасите се рециклират на 60-70%-такива са възможностите на самата технология, но освен това е по-скъпо и замърсяващо рециклиране отколкото на стъклото.
  • 18 Бръм

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "jforfk":

    Не съм съгласен по три причини. Първо дървесината, от която се произвежда хартията е възобновяем ресурс. Второ - хартията не е такъв замърсител и не носи такъв риск за околната среда както найлона, когато бъде изхвърлена в природата. Хартията се разгражда на 100% с минимум замърсяване - само от мастилото, което е по нея. Трето - самата хартия също може да се рециклира за разлика от найлона.
  • 19 Габриела

    0 0 Отговор
    ПЛИКОВЕТЕ И ТОРБИЧКИТЕ И ПЛАСМАСОВИТЕ ЧАШКИ НАЙ МНОГО ЗАМЪРСЯВАТ СПРЕТЕ ГИ ЗА БОГА ДЕЦАТА НИ УМИРАТ
  • 20 НЕЛИ

    0 0 Отговор
    УМИРАМЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СПРЕТЕ ГИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове