Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 14:25 5 821 39

Вече и аварийните няма да спасяват столичните шофьори от глоба

  • шофьори-
  • паркиране-
  • столична община-
  • център за градска мобилност

За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев

Вече и аварийните няма да спасяват столичните шофьори от глоба - 1
Снимка: БГНЕС

От днес Столична община и Центърът за градска мобилност ще санкционират неправилното паркираните автомобили с неприсъствен фиш. Това обяви зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, който, заедно с представители на ЦГМ, даде символичен старт на този вид контрол на бул. „Черни връх“, цитиран от БГНЕС.

Неприсъственото връчване означава, че не е необходимо водачът да бъде в превозното средство, за да бъде глобен. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма да го спасят от глоба, която в зависимост от нарушението варира от 20 до 200 лева.

За да упражняват контрол 10 служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

„До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът, водачите оспорват очевидно нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни Кръстев и добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите.

„До една седмица получавате този неприсъствен фиш. Той ще ви бъде изпратен по пощата. В рамките на седмицата той влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане. Идеята е да направим така, че системата да работи и да бъде ефективна“, коментира той.

Инспекторът от ЦГМ Стефан Митев уточни, че те са строго определени и са в зависимост от тежестта на нарушението.

„Глобите са регламентирани – паркиране на тротоар е 50 лева, на инвалидно място е 200 лева, неправилно паркиране на маркировка – 20 лева, неспазване на пътен знак – също 20 лева“, посочи Митев.

Пред БГНЕС Никола Рогачев от ЦГМ подчерта, че наложените глоби не се обжалват и така е разписано и в Закона за движение по пътищата. Отделно от това каза, че няма какво да се обжалва на доказано нарушение, защото фишът ще бъде придружен и с доказателствен материал.

Стана ясно още, че глобата се издава на името на собственика на колата и не може да се прехвърли на лицето, извършило нарушението.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лапането на Фъндъка от гражданите

    32 11 Отговор
    Ама иде видов ден.
  • 2 Гост

    46 11 Отговор
    Значи българската икономика ЯКО е закъсала

    Коментиран от #22

  • 3 Малка

    34 22 Отговор
    корекция. Това не са столични шофьори, а селяндурски.

    Коментиран от #29

  • 4 ГЕРБав геноцид

    25 11 Отговор
    ДранЙето с пълна сила беееее!
  • 5 Гошо

    48 3 Отговор
    Да правилно То всеки спрял както му дойде, включи аварийните и край
  • 6 Мислещ

    27 13 Отговор
    То вече и коректното паркиране няма да ни спасява от глоби - след като няма да може да се обжалва, значи всяка мутра може да си обикаля където й падне, и да слага глоби където/на когото й е кеф. Гарантирано от ГРОБ.

    Коментиран от #26

  • 7 Гешеф

    19 2 Отговор
    Предлагам и в съдилищата да съдят неприсъствено.Нали ги затварям.Съдията си пише присъдата на таблета и праща Гешефтурата да прибере човечеца.
  • 8 Сила

    13 3 Отговор
    Ми да идат избори! Фирмата на Таки трябва да се отчете на тиквоча иначе византиеца ще го приберат със спартана бързо бързо от Дубай!!!
  • 9 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    И Фандупкова ще го отнесе.Не сме я забравили.Вече има кой на площада да се застъпи за изстрадалия народ.
  • 10 Гост от чужбина

    14 7 Отговор
    Сега ще започнат негативните коментари от "коректните" водачи, че и Бойко ще им е крив.
  • 11 Глей ти

    8 2 Отговор
    Не така. Значи включените аварийни светлини отменят всички закони, дори и тези на физиката. Затова другарко Фандъкова,така не бива. Недейте с лошо.
  • 12 КАТ

    20 4 Отговор
    Крайно време беше да се сложи край на копчето за паркиране навсякъде.Ще се научите да спазвате правилата,по метода на кучето на Павлов.
  • 13 Vov

    3 8 Отговор
    Бъркам или само КАТ може да глобява по закона за дв. по пътищата. Тука общината е без никакви права.

    Коментиран от #24

  • 14 Реалист

    20 0 Отговор
    Вижте, дайте да не дрънкаме глупости. Самото название АВАРИЙНИ светлини ти показва, кога трябва да се използват те. Само, че се навъдиха много водачи с кокоши мозъци и други самочувствия и като включи аварийните спрял на средата на пътя и си мисли, че всичко е ОК. Даже при забележка ще ти се озъби: не виждаш ли че съм вкл. аварийните бе. Ама това е жалката реалност. Дано от тук тръгне на добро!
  • 15 Неадекватници

    5 4 Отговор
    Плачат за тояга тия неадекватници, 2/3 от колите в София се паркират на тротоар, заради безумна политика по кварталите.

    В Младост-2 при нашите така отремонтираха тротоара до 128, че направиха 3 метра пешеходна зона, сложиха колци, дигнаха асвалта 50 сантиметра и усвоиха 250к отгоре. А, че можеха да сложат 2 метра пешеходна и колци, а другото пространство да го очертаят на диагонал не може, че щяха да изгубят пари. И така 40-50 коли останаха без място за паркиране.

    Блок с 5 входа има 20 паркоместа, а нагоре до РУМ-а така са настроили, че оттам търсят места за паркиране в целкя квартал. Жалка история, а те искат глоби да събират. Ама българите сме богати и траем, а ако проговориш - брат трай си, нищо няма да се промени...

    Коментиран от #21, #33

  • 16 Митко

    13 0 Отговор
    Могло значи, сега остава и да започнат да си изпълняват задълженията. Само тук го има това с аварийките.
  • 17 А така Фандъкова

    12 1 Отговор
    Строг контрол и глоби само това ще оправи българина.
  • 18 Правилник

    14 0 Отговор
    В правилника пише, че за обозначаване на аварирало МПС, трябва да се постави и светлоотразителен триъгълник непосредствено зад МПС т.е. само включването на аварийните светлини не дава основание да се предполага, че МПС е аварирало
  • 19 Гост

    7 0 Отговор
    Пак не са го измислили както трябва.Но за оставка на Фандъка съм за,за,за да си ходи в затвора.
  • 20 beast

    2 5 Отговор
    Ах да ми дойдат тез ще ги понаритам без присъствено ...
  • 21 София

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Неадекватници":

    Младост,не е в София ве.
  • 22 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Нищо против да подкрепи по този начин
  • 23 Перо

    8 3 Отговор
    Общината е задължена да осигури места за паркиране,платени и неплатени,а не да пълни хазната от въздуха,чрез рекет. Да отидат в чужбина да се ограмотят селтиците как става това,но се иска инвестиция,а не рекет!

    Коментиран от #31

  • 24 Ххх

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Vov":

    Не бъркаш ЦГМ няма право да налага глоби
  • 25 РАЗ ДВА

    3 1 Отговор
    Никой не глобява автомобили качили се с едно колело на тротоара!Явно е знак за свой хора.
  • 26 Явно

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Явно не си много мислещ. Може да се обжалва винаги, просто жалбата ще пада още в началото ако си виновен- ако не си - печелиш. Със заснети знаци и маркировки и кола и т.н. кой ще ти лепне нещо което няма да е вярно ?
  • 27 Жоро

    6 0 Отговор
    Водачите на каруци няма ли да ги санкционират защо само шофьорите до кога с тоя расизам към белите хора
  • 28 гог

    4 0 Отговор
    Ми то авариините са измислени да ги пуснеш ако имаш авария (примерно скъсан ангренаж) , а не сульо и пульо да ги пускат за всичко което се сетят. Ма прочетето го тоя правиник бе.
  • 29 корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Малка":

    Като им гледам колите, много паралии тия селяни!
  • 30 Жоро

    3 0 Отговор
    А като ми се паркира някои пред гаража за седмица няма кой да го глоби що така бе!??
  • 31 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Прав си за паркингите един паркираше все пред гаража ми и един ден го изчаках и му викам довечера да му пазя ли местото? А той ми вика:
    - Ми къде да паркирам!?
  • 32 Жоро

    1 0 Отговор
    Бат ви Боико каза, че дава 500 милиона на социално слабите си избиратели да не мислите че ще ги даде от чекмеджето!
    Естествено от вас ще ги вземе като е случил на балами
  • 33 Модна икона

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Неадекватници":

    Някога имаше едно законче, всяка жилищна сграда трябва да има гаражи или обособени парко места отговарящи на броя на жилищата. Не знам има ли го този закон или не. Ако го има защо не се спазва. Ако е премахнат защо е премахнат.

    Коментиран от #36

  • 34 Йозеф

    0 2 Отговор
    Ако нямаш къща с 2 гаража и поне 5 дка двор - не си губи времето да мрънкаш по новинарските сайтове, а работи. Ако не знаеш какво да работиш и да изкарваш пари - не се оплаквай, че нема къде да паркираш, заслужаваш съдбата си.

    Коментиран от #35

  • 35 Гъди гъди

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Йозеф":

    Картофи ли ще садиш на тези пет декара? Или чушки и домати, може и бустан с дини да направиш
  • 36 РАКЕТА ПЕЙТРИЪТ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Модна икона":

    Кви паркоместа бе, то улици няма по никнешите като гъби квартали. Законите обслужват строителната мафия. Тя ви лапа животите със 100-кратна надценка над реалната цена на строежите - цакай ипотека цял живот. Кварталите на София са една МИЯЗМА от боклуци и коли в калта! Само дето по дърветата не ги паркират. Италианците като нямат място около тях за паркиране... си продават колата. С очите си съм го видял. В краен случай: платен паркинг или гараж под наем, или служебен абонамент за паркомясто. Някога като деца имахме къде да играем и НЕ ВСЕКИ имаше кола. И никой не е умрял! В градовете живеят хора, не коли!
  • 37 емза

    0 0 Отговор
    и нашите и вашите ще си паркират без право и стикери защо защото така а другите /по тротоарите/ ще плащат защо защото няма места те така пари и пак пари ама за кого
  • 38 отвратен

    0 0 Отговор
    защо премахнахте информацията коя кола има право на паркиране в интернето а
    защото ще се види в интернето че зелена и синя зона не са задръстени от редовните прости плащачи
    така че отново само дрън дрън
  • 39 селянин

    0 0 Отговор
    ей умници минете с дрон заснимайте накажете защото тези дебеловрати подкупни скобадии нищо няма да ги вразуми парите са си пари контрол ли ха ха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове