Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 09:52 1 472 8

БТТП: Сега е времето за здравни реформи

  • здравеопазване-
  • красимир дачев

В държавния бюджет за 2021 г., който е одобрен на първо четене, са предвидени разходи за 47 млрд. лева, което е с 5 млрд. лева повече от приходите в хазната

БТТП: Сега е времето за здравни реформи - 1
Снимка: БГНЕС

Сега е моментът в държавата да се направят няколко здравни реформи - да се въведат електронни здравни картони, да се реши проблемът с фалшивите болнични, да се инвестира в извънболничната помощ и профилактиката. Такава позиция изрази заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В държавния бюджет за 2021 г., който е одобрен на първо четене, са предвидени разходи за 47 млрд. лева, което е с 5 млрд. лева повече от приходите в хазната. Здравеопазването, образованието и социалната политика са приоритет и към тях ще се разпределят повече пари от тази година.

"Държавата можеше да направи много, но тя се хвърли да гаси социалните пожари", коментира Красимир Дачев.

Становището на БТПП относно НЗОК е, че подкрепя продължаващото запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 на сто, но следва да се изравни делът на осигуровките, плащани от работодателите и тези от служителите.

Според него е важно държавата да се справи с фалшивите болнични и с фалшивите социално слаби, но не е в състояние да ги контролира.

"Разчита се на съзнанието, което в България е дефицитна стока", заяви зам.-председателят на БТПП.

Той допълни, че от БТПП не са съгласни с увеличаването на заплатите на държавните служители и бизнесът е притеснен от това, че увеличението на социалните придобивки може да остане за негова сметка.

"Заплатата се увеличава, когато ти произвеждаш повече. Но когато всичко се срива, няма логика." - каза още Дачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    7 0 Отговор
    Най важната реформа е частните болници да се откачат от НЗОК, да се редуцират от 360 на 150, като се концентрират в областните градове и по големите общини. Не може областни градове да останат с една болница както е сега. По малко но по оборудвани и с линейки и хеликоптер задължително
  • 2 гост

    6 0 Отговор
    Частните болници са собственост на мафиози свързани с властта.Затова смучат от НЗОК.Тоя шушляк с неясно минало е прав,че трябва да има развита икономика за да има високи доходи и че купуването на гласовете на държавните чиновници чрез непрекъснато увеличение на заплатите им е грешка.Ако Борисов и обкръжаващата го мафия не крадяха милиардите от ЕС можеше да се развива икономиката на страната.
  • 3 Красьо

    2 0 Отговор
    Ко става със Свилоза нов цеулозен завод кога?
  • 4 ХАРОН

    1 0 Отговор
    Преди избори резки маневри не се правят. Всички сме се сблъсквали с проблеми от здравен характер но на финала се оповаваме на Бог, а не на "здравната система" в която и ние инвестираме.
  • 5 Я... Я

    1 0 Отговор
    НАПИШИ ТОВА СЪС ГОЛЕМИ БУКВИ, НА ВХОДА НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ... РЕФОРМА:А НЕ РАЗДАВАНЕ НА ПАРИ(НАРОДНИ) НА КЪЛПАК.Но за тази РЕФОРМА си ТРЕБЕ и АКЪЛ...
  • 6 Джо

    1 0 Отговор
    Смешник
  • 7 Kuncho Vulchev

    1 1 Отговор
    Краси дачев като бизнесмен се е хванал в болничните и в здравните картони. Много често фирмите се интересуват да не би да си болен от нещо. Но проблема е в 400 частни болници закачени за здравната каса чиято цел е не да лекуват хората а да изграждат печалба като едни капиталисти. Дачев да си завре отзад всички съвети и да не говори по теми който не са за прости хора.
  • 8 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Прав е този но прекалено дипломатично го казва.Реално увеличавайки заплатите в държавния сектор,правителството с чужда пита помен прави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове