Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 16:53 1 912 28

Икономисти твърдят, че детските надбавки за всички са скъпи и неефективни

  • институт за пазарна икономика-
  • детски надбавки-
  • бюджет 2021-
  • държавен бюджет

От Института за пазарна икономика представиха алтернативен бюджет за следващата година

Икономисти твърдят, че детските надбавки за всички са скъпи и неефективни - 1
Калоян Стайков, снимка: БГНЕС

Получаването на детски от всички семейства без подоходен критерий е скъпо и няма да изпълни заложените цели да подпомогне най-нуждаещите се семейства. Това обяви икономистът Лъчезар Богданов. Той заедно с колегата си Калоян Стайков представиха за 18-и път алтернативен бюджет на Института за пазарна икономика за следващата година.

Според изчисленията на икономистите, държавният бюджет за следващата година ще струва средно по 7557 лв. на българските данъкоплатци.

Общо 52,5 млрд. лв. ще похарчи държавата през 2021 г. ако остане бюджета в предложения от Министерството на финансите вид. Изчислението е направено при равно разпределяне на тежестта на бюджета.

Според Института за пазарна икономика могат да бъдат направени корекции в бюджета за следващата година при запазване на неговата философия.

Според икономистите следващият бюджет трябва да бъде ориентиран към възстановяване и висок икономически растеж. От института предлагат:

  • По-ниски данъци: Ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини и оборудване и намаляване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест за наетите в частния сектор. Преминаване от мерки за субсидии и компенсиране на загуби към преотстъпване на данъци и осигуровки и насърчаване на заетостта и преквалификацията на работещите в нови или успешни и растящи предприятия.
  • Съкращаване на разходи и данъчни привилегии за избрани сектори: По-ефективно насочени социални разходи, вместо предизборно мотивирани увеличения – например семейни помощи за деца с доходен критерий и насочени към нуждаещите се домакинства. Едновременно с това, премахване на субсидии и специални данъчни преференции, изкривяващи конкуренцията.
  • По-ефективен публичен сектор: Повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера при две условия: явен дисбаланс и недостиг на кадри (както например при медицинските сестри) и провеждане на структурни реформи (например чрез премахване на регулации, реорганизация на дейността), водещи до оптимизация на персонала.
  • По-бързи структурни реформи: Подготвяния Национален план за възстановяване да се заложат амбициозни и бързи реформи още за 2021 г. Това ще отвори достъпа до средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, които да подкрепят промените и реформите, а част от средствата могат още догодина да финансират мерки за преодоляване на кризата и подкрепа на бизнеса.

Според изчисленията на икономистите, техните предложения ще доведат до три основни последици.

  1. Оставя 3 млрд. лева повече за инвестиции и създаване на продуктивни работни места в успешно адаптиращите се към новите условия предприятия.
  2. Съкращава неефективни разходи за над 2 млрд. лева, а с бързи реформи и по-добро насочване на европейски средства дава допълнителни близо 2 млрд. лева за финансиране на бюджетните разходи.
  3. Дефицитът в проекта на ИПИ е с 1 млрд. лева по-нисък от заложения в законопроекта на правителството. Заедно с това, реформите и промяната в приоритетите позволяват устойчиво свиване на дефицитите през 2022-2023 г. и намаляване на нуждата от допълнителен държавен дълг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко крадеца на детски

    20 2 Отговор
    Аз ще им ги пазя в шкафчето докато пораснат.
  • 2 На милионерите

    12 6 Отговор
    дебилчетата, които учат в Англия и те ли ще получават детски?

    Коментиран от #12

  • 3 Съдията Дред

    27 1 Отговор
    Средно по 7557 лева на човек ще ни струва бюджета ? Като махнем децата, ромеите, отказващите да работят и наистина безработните, по колко пари ще се паднат на нас, дето наистина работим и плащаме данъци, дето пазаруваме стоки с акциз и ДДС ?И защо никой не ни пита, нас, данъкоплатците, искаме ли да се повишат детските на ромеите ?
  • 4 така е

    13 2 Отговор
    САМО ШКЕМБЕТО ОТ ВМРО,НЕ МИСЛИ ТАКА,А МИСЛИ САМО ЗА КОМИСИОНИТЕ.СИТ ТЪРБУХ ЗА НАУКА ГЛУХ,КАЗВАШЕ РАДОЙ РАЛИН.
  • 5 Предлагам

    20 2 Отговор
    Този "икономист" да си изяде дипломата или да запали пката с нея. Във всички цивилизовани страни държавата подпомага семействата с деца! Нека не ни връща в 19 век!

    Коментиран от #7

  • 6 Gen Gurko

    22 0 Отговор
    Аха, стимулацията на циганската раждаемост е ефективна, а тази за българчетата на работещи родители-не. Много добре. Още от времето на Милен Велчев имаше предложения добавките добавките да са ссамо през данъците и на работещите, но циганските защитници нададоха вой, че така лилавите паразити няма да получават нищо, защото по принцип не работят. Освен това знаем че им е нужен кеш за ракии и цигари.
  • 7 И ти изяш

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Предлагам":

    твойта диплома. Така е, само, че там бизнесмените плащат 60-70% данъци , а не 10% като нашите чорбаджии.

    Коментиран от #16

  • 8 Ако на едни

    11 0 Отговор
    се дава, а на други -не, не е ли дискриминация ?
  • 9 Killer

    8 0 Отговор
    Светът е достатъчно голям да задоволи нуждите на целия свят, но е твърде малък да задоволи алчността на отделните хора.
  • 10 счетоводител

    14 0 Отговор
    Омръзна ми от простотията на това управление и поръчковите им статии за промиване на мозъци.
    А автоматичното увеличаване на минималната пенсия от 250 на 300 лв. без критерии за осигуряване и стаж, ефективно ли е ? То е същото, но нали трябва да си купим гласове. Има възрастни , които нямат стаж и осигурителен доход по причина че се издържат от наеми на имоти и за това не са се осигурявали както трябва, но сега ще получат дарение от 50 лв. плюс големите си наеми. По цялато черноморие и зимните курорти е така , и в големите градове и София също е така, но те решили вместо да преизчислят справедливо пенсиите, да вземат от редовните пенсионери и да ги дадат на мързеливите и богати.Нямам против да се помага на бедните възрастни хора, но това се прави като социална политика и доказване , че нямат други доходи.
  • 11 Цв.цв

    12 0 Отговор
    ИПИ отдавна трябваше да се забрани. Да кажат откъде се финансират тези соросоидчета.
  • 12 А само

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "На милионерите":

    патладжаните ли да получават?
  • 13 Цветанов

    11 1 Отговор
    Без подоходен критерии. Всички са деца на България. Работиш, плащаш данъци, децата да ходят на училище и важно, показвайки резултати- получават.
  • 14 Хаджи Хаджи Българин

    9 2 Отговор
    Намаляване на заплатите в бюджетният сектор с 30%-40% и ще видите колко пари ще останат за бедните! За мен също е правилно, да се дават детски, на майки със средно и..образование, за да се спре люпилнята на " самотните" майки с по 4-5-6-7 деца!
  • 15 ????

    6 1 Отговор
    А защо вдигнаха заплатите на бюджетните служители.Да не би да се скъсват от работа?Миналата седмица старша инспекторка в НОИ ме попита ,къде се намира държавата Уелс.То ум,то знания....
  • 16 Луд умора няма

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "И ти изяш":

    Вече 32 години "демокрация" творим. Всеки сезон НС гордо отчита колко закона са приети и все от убави по-убави! Имаха възможност да гледат и преписват. Но стигнахме - знаеш къде. Това, че държавата с всеки ден става все по-скапана матряла и семействата вина нямат - да бяха направили закони, които са работещи и не се сменят през година. Но хъсът , с който защитаваш хунтата е впечатляващ. Включи малко русофилите, Путин и МУ се обади - ставаш най-малко за министър!.! А може и на Севдето местото да вземеш, че нещо почна често да ГО изнервя. А за моята диплома - споко - защитил съм я с много години достоен труд в практиката.
  • 17 хах

    11 0 Отговор
    Защо, като ги взимате от високо платените и стойностни родители и ги давате на загорелите тигани да ги обръщат в парцуца, на това ли му казвате ЕФЕКТИВНОСТ. Този ако е икономист аз съм космонавт.
  • 18 коко

    7 0 Отговор
    Всички деца трябва да получават детски. На тези които са им излишни да се откажат в полза на държавата. Този господи знае е ли, че ромите се изхранват основно от детските .
  • 19 СССРБарета

    3 0 Отговор
    Еее нема проблем все едно сме купили още 8 виртуални изтребители!
  • 20 месара

    0 0 Отговор
    що даваш , сега що не даваш ? нема угодия .
  • 21 чекмедже

    1 0 Отговор
    На чекмеджоците такива са им икономистите, да им пълнят шкафчетата.
  • 22 Еххххххх

    3 0 Отговор
    Добре.бъдете честни ...за какво са му на едно дете от богато семейство 40 лева на месец...то си има всичко...и помислете тези пари за едно бедно дете колко са....

    Коментиран от #23

  • 23 Мазньо

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Еххххххх":

    А бе ,така е ,ама пък с какво лилавото дете е повече от другите...Сложно е.
  • 24 БГ МАФИЯ В МС

    2 0 Отговор
    ИКОНОМИСТИТЕ НА РАЗБОЙКО КАЗВАТ- НИЕ МИСЛИМ ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО РАЗБОЙНИЧЕСКО И ПОСЛЕ ЗА ПАТЛАДЖАНИТЕ. ЗА БЪЛГАРИТЕ ДА ДУХАТ СУПАТА. МАФИОТИ ВИ УПРАВЛЯВАТ.
  • 25 Много е прав

    4 0 Отговор
    Детските за ромеите ни излизат скъпо и са абсолютно неефективни.
  • 26 ½3456889

    5 0 Отговор
    Вместо да ги дават тези 40лв то нека ги приспадат от подоходния данък на единия от родителите .така не работещите лилави няма да вземат нищо докато не заработят.това ви го пише човек никога не получавал детски даже като млад инженер с 170лв заплота и единствен работещ в семейството в края на социализЪма
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове