Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 17:08 1 514 18

Христо Иванов: С бюджета за 2021 г. Борисов подновява ипотеката на държавата в полза на олигархията

  • бюджет-
  • христо иванов-
  • да-
  • българия

Нереалистичните макроикономически прогнози са широко използван трик от това управление

Христо Иванов: С бюджета за 2021 г. Борисов подновява ипотеката на държавата в полза на олигархията - 1
Снимка: Архив

Правителството на Борисов внесе в НС бюджет с дефицит за 2021 г. в размер на 4,5%. Ако се вгледаме обаче по-внимателно, ще забележим, че в закона за бюджета за 2020 също се предлага с 1,7 млрд. по-висок дефицит за 2020 г. до 5,2% от БВП. Причините за този допълнителен дефицит за 2020 г. са две - по-ниските от предвидените бюджетни приходи и допълнителните 400 млн. лв. за държавното дружество Автомагистрали ЕАД. Така за 2020 и 2021 г. бюджетният дефицит и държавният дълг се очаква да нараснат кумулативно с около 10% от БВП.

Приходите в бюджета за 2021 г. обаче са силно надценени, защото са основани на нереалистично завишени макроикономически прогнози. Целта е приемане на високи разходи и изкуствено занижаване на очаквания бюджетен дефицит (4,5%) с мотива, че уж се запазва фискална консервативност.

Нереалистичните макроикономически прогнози са широко използван трик от това управление. Досега беше обичайна практика да се прогнозират по-ниски приходи, за да се отчете бюджетен излишък, който по-късно да се разпредели по целесъобразност и по волята на премиера в полза на олигархията с постановления на Министерския съвет. Например, за да обоснове по-високи разходи през 2020 и 2021 г. правителството прогнозира икономически спад на БВП за 2020 г. от едва 3% и ръст от 2,5% при прогноза на ЕК за спад от 5,1% за 2020 г. и ръст от 2,6% за 2021 г. Това означава, че заради нереалистичната прогноза приходите в бюджета за 2021 г. са надценени за сума, отговаряща на около 2,5-2,6% от БВП, съответно прогнозираният бюджетен дефицит по КФП за 2021 г. от 3,9% е подценен с поне 2,5-2,6%. Това означава, че истинският дефицит, предлаган от Борисов, е от порядъка на 6,4-6,5% от БВП.

Друг проблем на този бюджет е начинът на използване на оскъдния финансов ресурс и липсата на принос на разходите за възстановяване на икономиката. Подобно на другите значителни фискални разходи, извършени в мандата на Борисов, основният бенефициент от завишените разходи в този бюджет не е здравеопазването и образованието, а фирмите на олигархията, съсредоточени в усвояването на средства чрез непрозрачен и предопределен процес на възлагане на инфраструктурни проекти през държавните дружества. Пресни са примерите от: Автомагистрали ЕАД, Напоителни системи ЕАД, Държавно предприятие (ДП) Национална компания железопътна инфраструктура, ДП Пристанищна инфраструктура, Българска банка за развитие, ДП Управление и стопанисване на язовири и т.н.

Всичко това е повече от средствата, предвидени за целево противодействие на негативните икономически ефекти от Ковид-19 кризата. Фокусът на бюджета не е върху търсене на двигатели за икономическия растеж, не е в развитието на човешкия капитал и в увеличаване на производителността. Типично за това управление - отсъстват структурни реформи, които да постигнат дългосрочен ефект върху качеството на управлението и изразходването на публичните ресурси.

След анонсираните вчера мерки, изобщо не е ясно как и с какви средства от бюджета ще бъдат компенсирани засегнатите бизнеси. Действията са на парче - крайно закъснели, предприемани в хаотична и напълно непредвидима за фирмите среда.

Акцент на този бюджет е предоставянето на обществени средства на принципа на политическа целесъобразност и възвръщаемост, базирана на размера на корупционните отчисления, ползвани за облагодетелстването на олигархията и управляващите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочинката

    16 3 Отговор
    е търговско дружество от няколко олигарси.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Кво става, бе Ице,

    12 14 Отговор
    Божков дърпа ли ти...? Че никаква не я свършихте. Сега и да се напъваш, може само да напълниш гащите.

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Чърчил

    14 10 Отговор

    До коментар #2 от "Кво става, бе Ице,":

    Демократична България е много по добър вариант от ОПГ гроб.

    Коментиран от #12, #14

  • 4 Кнаус 485

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кочинката":

    Подкрепям, така е, тиквата да си ходи, за да спре геноцида над народа.....
  • 5 Да се

    6 2 Отговор
    маЩа !
  • 6 гост

    13 14 Отговор

    До коментар #1 от "Кочинката":

    Ристьо я по-добре кажи кво прави Маджо ? ;)

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Суджук Барселонски

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Кво става, бе Ице,":

    Кой беше Божков ?
    Тоя дето всеки месец пълнеше чекмеджето на Баце с пачки ли ? Тоя купи на Севда Шехеразадата къща за 5 мил на Витоша ?
    И тоя на който Владко Гораноф опрости 700 мил. ДДС ? МУУУХАХАХАХААХАХА Черепа - най-фолемия спонсор на Герберастите

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Маргинал

    7 2 Отговор
    Тиквата Оставка Съд и Затвор ВЕДНАГА.
  • 12 Че изберете си я,

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чърчил":

    Че да има срещу кого да плюете и занапред. И ДБ няма да ви дава пари без работа.
  • 13 Той, той!

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Суджук Барселонски":

    Ама на Ицето няма да го напълни, щото не му върши работа и видя , че за нищо не става.
  • 14 Ало, Маджо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чърчил":

    Ай , стига бе - верно ли ?!?...
  • 15 Асен

    5 1 Отговор
    Г-н Иванов е недоволен понеже е извън играта и неговите олигарси не получават това, което желаят.
  • 16 Младен М

    1 1 Отговор
    Ела си при мен братко брадати на Хелената,не се занимавай с тия,там пара,няма.
  • 17 ke da

    3 1 Отговор
    Ицо Министърпредседател! И недосегаемите от 30 години са пред съда, каквото отсъди това! Всички други нямат смелостта и подкрепата вътрешна и международна да го направят! Факт!
  • 18 Парашутист

    1 0 Отговор
    За пореден път Христо Иванов се прави на много компетентен, но всъщност той е провален политик, който не става за нищо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове