27 Ноември, 2020 07:10 1 323 13

Маргаритов: Имаме добър Закон за защита на потребителите

  • кзп-
  • димитър маргаритов

Председателят на КЗП подчерта, че България винаги е била в унисон с това, което се приема в държавите членки на Европейския съюз

Маргаритов: Имаме добър Закон за защита на потребителите - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

15 години от приемането на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) е момент, който заслужава да се отбележи, тъй като това е първият модерен закон в България, уреждащ потребителските права и механизмите за тяхната защита. През тези години законът е усъвършенстван неколкократно, така че да отговори на развитието на обществените отношения в тази сфера и особено на динамичното развитие на търговията и пазара, който много се промени. Потребителите могат да са спокойни, че правата им ще бъдат защитени, ако някой се опитва да възпрепятства тяхното упражняване. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите в предаването „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

По думите му Законът за защита на потребителите е изцяло адаптиран в духа на най-модерните постижения на европейското право в областта на потребителската защита и от тази гледна точка институциите у нас имат условията да работят с един наистина добър нормативен акт.

Председателят на КЗП подчерта, че България винаги е била в унисон с това, което се приема в държавите членки на Европейския съюз. Ние винаги сме в час с това, което се случва в Европа, но в същото време трябва да се има предвид и доколко нормативната уредба и в Европа, а и по света, е подготвена да реагира на този стремителен темп на развитие в онлайн търговията, особено в последно време, допълни Маргаритов.

„Вероятно този темп ще се запази и през следващите години, а и след отшумяването на пандемията, тъй като много хора ще открият удобството, което пазаруването по интернет предоставя, дори да няма извънредни обстоятелства“, отбеляза председателят на КЗП. Той напомни, че още през 2005 г. с приемането на Закона за защита на потребителите у нас са въведени правила за търговията от разстояние, като първоначално срокът за размисъл и отказ на закупена стока по интернет е бил едва 7 дни, докато в момента е 14 дни, както е и във всички останали държави в ЕС.

Председателят на Комисията припомни, че в рамките на ЕС вече се обсъжда възможността да бъде въведено задължително правило, според което потребителят да има право на отказ от закупена стока и в конвенционалните магазини, така както ЗЗП предвижда това при електронната търговия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В наща държавица

    4 0 Отговор
    Всичко е гавра с този пребит народ!

    Коментиран от #4

  • 3 един от многото

    7 0 Отговор
    Имате закон , ама друг път. Лъжат ни и ни обират както си искат. Първенци по извращения са мобилните оператори и големите вериги магазини. Без всякакви права сме и пред инстанциите и обирниците от паяците и паркингите. От бай Тодор досега не са си мръднали пръста един паркинг пред жилищните блокове да разширят , само разширяват сини и зелени зони и вдигат коли и лепят глоби на поразия.
  • 4 Не, приятелю,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "В наща държавица":

    Народът е бил зле във всички времена и всички държави!!! Той е мнозинството, което плаща благоденствието на единиците! Някъде просто успяват да го излъжат, че уж е добре!
  • 5 отрепки сте

    3 0 Отговор
    разстрел за всички от ОПГ"герб" и за техните патерици. веднага.
  • 6 БгКенеф

    4 0 Отговор
    Тия от КЗП са пълни мишки. Нищо не вършат, нямат никакви функции или правовомощия.
  • 7 Маргаритката

    2 0 Отговор
    е ненужен използвач на държавни ресурси.
  • 8 Съвет

    2 0 Отговор
    Когато ви измамят е безсмислено да ходите в кзп или съд дори ако имате стабилни доказателства.
    Има смисъл обаче, да се насочите към друга държава, където институциите наистина работят.
  • 9 big

    2 0 Отговор
    Приятелче, имаме много хубави закони, но "задниците" като теб в частност не ги спазват! Най-голямата трагедия е, че прокурори и съдии не ги спазват, жертвайки ги в нечия полза!
  • 10 Браво

    1 1 Отговор
    Колкото пъти имахме проблеми със стоки и се обърнахме към Защита на потребителите в Пазарджик,които бяха 2 жени и свършиха перфектна работа,казаха ни правата ни и т.н. много сме доволни от тях,дано навсякъде в Родината ни нещата да се оправят.
  • 11 За прилагането

    1 0 Отговор
    Законът в България е такъв, каквито са и в другите европейски държави. Само прилагането му и съответно резулнатите, т.е. нивото на потребителската защита тук и на останалите места са различни.
  • 12 Нико

    1 0 Отговор
    Този е олицетворение на спуснатия с парашут на власт, който не е наясно къде се намира и какво реално се случва около него. Далеч от действителността.
  • 13 йокин

    0 0 Отговор
    Голеееееееееееееееееееееееем,майтапчия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове