27 Ноември, 2020 12:42 4 931 60

Бургас може да остане без вода

  • емил димитров-
  • бургас-
  • водна криза

Самият еко министър заяви, че държавата не е направила нищо

Бургас може да остане без вода - 1
Снимка: БГНЕС

Водна криза в земеделието догодина и кал от чешмите по южното Черноморието - за това предупреди еко министърът Емил Димитров. Месеци наред държавата не е направила нищо, за да се решат проблемите с язовирите, обяви екоминистърът в специално изказване в Народното събрание.

Според Димитров от много време са подготвени планове и стратегии за действие, които отлежават. Димитров помоли за помощ народните представители за да започне да се действа по проблема.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир "Камчия". "От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза министърът.

Южното Черноморие ще има вода до май предупреди Димитров, ако не се предприемат действия и към системата не се включи язовир "Камчия".

Министърът на околната среда и водите прогнозира сценарий "Перник 2".

"Нивата на земеделските язовири са едва на 40%. Има малко време, за да спасим язовирите", допълни той.

"Идвам като синя каска, дайте да свършим работа", призова Емил Димитров.

Опозицията беше категорична - думите на екоминистъра всъщност са оценка за работата на правителството дадена отвътре.

"Чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателя в парламента. "И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край”, каза Мустафа Карадайъ.

Министър Емил Димитров предупреди още, че ако няма вода в язовирите, които се ползват за производството на електричество, централите ще трябва да се захранват с въглища, което е недопустимо.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    75 3 Отговор
    И морето изпи Шайката.

    Коментиран от #40, #57

  • 2 истина е

    77 4 Отговор
    Тиквата уби държава и народ !!!
  • 3 ха ха

    31 9 Отговор
    Eми с такъв некадърник като тебе със сигурност ще остане без вода.
  • 4 Тиквата

    83 3 Отговор
    Вода немаме, но имаме фърчила Ф-16 на хартия, 40 годишни корита за кораби и смотана магистрала.
  • 5 един от многото

    44 3 Отговор
    Не го занимавайте с глупости Борисов , той и без това си има много работа , непрекъснато се чуди коя посока да хване с джипката , че вече и високопланинските граждани започнаха да не му хващат вяра. Ми така де , пестете му времето на човека , както пишеше Чудомир.
  • 6 Шайка

    53 4 Отговор
    Така се получава като секат безогледно горите,накрая ще превърнат България в безводна пустиня и малкото останало население ще се принуди да напусне територията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Маргинал

    42 4 Отговор
    Няма проблем там имат море а и вода не пият. Ще се оправят.
    Организация нулева хаос и простотия. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.

    Коментиран от #36

  • 9 един от многото

    23 2 Отговор
    Бургас без вода , корабите тръгват както влаковете в София по улиците! Въй , въй , въй!
  • 10 пройчо

    28 3 Отговор
    "... Министър Емил Димитров предупреди още, че ако няма вода в язовирите, които се ползват за производството на електричество, централите ще трябва да се захранват с въглища, което е недопустим..."*****Кой централи?....Танцоро що не е питал Теменушшшка?...Калинки долни!!!
  • 11 Боко спасителя в локвата

    31 2 Отговор
    Другарят Бойко Борисов лично, ще построи завод за преработка на морска вода в питейна и ше го дари на Аймед Доган Паша за нуждите на града ! Грух и Хау!
  • 12 бкп герб

    33 1 Отговор
    разнобой във властта- вестоносеца ще бъде неутрализиран
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Барца Чекмедже

    29 3 Отговор
    Не мА занимавайте с таА вода, не сА ли събира в чекемже, не мА интересува нищо.
  • 15 Браво

    16 3 Отговор
    хбаво е. хората се самоубиват от отчаяние. затвяряме ви. хубаво е. - гарантирано от ОПГ"герб"
  • 16 Безпристрастен

    28 2 Отговор
    Адмирация за речта му в НС. тази сутрин.Няма хора - всичколози.Но Ревизоро поне е вложил огромни усилия .Кой ще посмее в прав текст,и то в НС, на парламентарен контрол да обяви ,че комунистите- тоест трудовите хора със тогавашна власт и истински можещи инж.технически кадри са построили каскада от язовири,напоителни системи.Разделени по предназначение.За ел.енергия, за питейни нужди,за поливане.От 2200 броя(?) сме съсипали над 65%! Но квичим,като няма вода,или е некачествена.Изнесе инфо,че Земеделеца е дал разрешение на частници да отглеждат риба в държавни водохранилища.Той ги спря,за да може да пренасочват вода към областни градове и села.И частниците ,бам в прикуратурата.Съсипвал им бизнеса,защото " клетките " им със шаран и толстолоб изисквали определена дълбочина!?Някой са за бесене в Държавата. Интереса на частника( прави милиони от нищото) над интереса на хората от най- важното: водата за пиене.Човека коректно предупреждава: Пролетта вече сме заплашени от водна криза.Цели области.Заради интерес на частници- рибари и частни вецове.
  • 17 Софиянецо

    22 3 Отговор
    Ревизоро няма да се остави да влезе сам в затвора като предшественика си. Ще повлече и Бойко.
  • 18 БирникЪ

    24 3 Отговор
    Ето сега е момента другарят Тулуп са иде в НС и да обясни къде изчезнаха едни 500 милиона от бюджета за 2018 година! Предназначени да ремонт на над 70 язовира - но - парите са "усвоени" (в отчета за годината), без реално да е пипнат нито един язовир!
  • 19 Бончо- лудия

    17 2 Отговор
    освен политици и депутати , никой няма да остане да живее в България
    близо 1 милион са държавните чиновници
    Много вождове , малко Индианци
  • 20 Горският

    24 2 Отговор
    Гледах по случайност изказването на министъра. Такова чудо за последните 30 години "демокрация" не помня! Каза им го в очите, че всички са в кюпа, гонят си личния интерес и нехаят за държавата. И че я довели до фалит. И не е само сектора с водите. Анархията е навсякъде. Но тук, вече "свой" човек наруши омертата и проговори!! Та очаквам големи трусове. Повече от тези през лятото, които доведоха до протести. Като не член на герб, веднага му наскочиха "умните" и 'красивите" от кабинета. Цирка става голям. Ще гледаме.

    Коментиран от #23

  • 21 Синдикат на Ало Измамниците

    21 0 Отговор
    ЩЕ остане без вода, не "може", а ЩЕ! Варна и Бургас са обречени на воден режим следващото лято. Който не вярва да се разходи до язовирите да види колко вода е останала. Ако и тая зима няма сняг, на лято всички ще пълним туби и бидони.
  • 22 Рошко

    10 2 Отговор
    Така е всеки като иска по хубаво по голямо по чисто градинки раиграс не една а две три коли че в месеца ако не се измие то голям праз, с такова прсхосническо мислене много работи ше почнат да не достигат

    Коментиран от #37

  • 23 Граовски

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Горският":

    наглец , некомпетентен и всякакъв за пари !
  • 24 гост

    15 3 Отговор
    виждам панически страх в емил димитров, усеща ,че и него могат да вкарат в затвора заради водна криза догодина която е вследствие от неговото нехайство и некомпетентност .така той вкара пресшественика си там...всичко се връща...
  • 25 Герб (СИК) мафията

    16 1 Отговор
    Нормално е това да се случва, щот държавата се управлява от СИК-аджии!!! Откакто ГЕРБ (СИК) дойде на власт, оттогава престъпността и корупцията са надминали всички досегашни правителства взети заедно. Иван Костов и неговата банда са като малки пинчерчета, сравнение с кръвожадните питбули на ГЕРБ, които разкъсват всичко, до което се докопат!!! ГЕРБ бачкат с фашистите от ЕНП и е лошо, че няма кой да ги свали от власт, защото ЕНП владеят Европарламента
  • 26 ПиПи

    9 4 Отговор
    Къде се затри Еко Минестра??? Само водните баланси ли го интересуват него? Знаем че там е Папкането основно. Срам и позор си министре, дано по-скоро сте при бай Ставри всички. От сърце Ви го желая.
  • 27 Божков

    12 3 Отговор
    Да, така е , иска да отърве пандиза ,но надали ще успее.
  • 28 ЪРП

    14 1 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ИЗВЪРШИХА БРУТАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЧУТОВНО ГОЛЕМИ ТЕРИТОРИИ ГОРИ ВЪВ ВОДОДАЙНИТЕ ЗОНИ НА ЯЗОВИРИТЕ И ПРИЧИНИХА ПРЕСУШАВАНЕТО НА РЕКИ И ИЗВОРИ!!!!!!!!!!


    ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА УРОДИТЕ ВИНОВНИ ЗА ВОДНИТЕ БЕДСТВИЯ С ТЯХНАТА АЛЧНОСТ ЗА ОГРАБЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ МИЛИАРДИ И НЕКАДЪРНОСТ!!!!!!!!!

    ДОКАЗАТЕЛСТВОТО:

    https://fakti.bg/bulgaria/504285-okolo-izvorite-na-kamchia-se-seche-kato-za-posledno
  • 29 Танцьора

    5 3 Отговор
    пак с шашмите си , иска оставка на заместничката си , а той омазания до уши и за две доживотни - "чист" ! Безумна наглост !
  • 30 Народа на Бг.

    15 1 Отговор
    Единственото, от което се интересува Крадеца борисоФФ е :
    да остане на власт и
    да продължава да Краде,
    да доунищожи България и
    Народа !!!
  • 31 Бургус

    7 1 Отговор
    За Бургас с любов !
  • 32 кико

    12 2 Отговор
    Ревизоро греши , в Бургас , вече се чувства липсата на вода ! Много скоро зъбите на бургазлии ще са пак кафяви от калпавата вода !!!
    Жалко , този бич божие кошмар !!! А след това ще апочне да вилнее и дизентерията ! И това през 21 век и то не в бай Тошово време !!! Бог да ги пази хората , защото това е ужасно гадно ! Жалко е за всички хора , които издържахме този кошмар и работихме за да има вода , а
    разни идиоти отново лишават хората от региони на жажда и лоша хигиена !!! Какви ли вируси ще ни нападнат тогава ???!!!

    Коментиран от #38

  • 33 айдук Кольо

    7 2 Отговор
    Всичко е кьор фишек кризата ще е предизвикана умишленно , сега вдигат врява до небесата и панаири за да могат спокойно да откраднат през язовирите 100 000 000 лв. безсрамници са тези хора ,незнам има ли свестни и нормални депутати и дали им вярват на тая шайка крадци или всички са грабители. затвор ще малко за този.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 така е

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "айдук Кольо":

    и аз четох изявлението му , подготвя почвата за кражбата на
    100 млн.лв. ,чрез умишленна криза.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Рошко":

    Не прехвърляй пак топката при обикновения човек.Вината пак у потребителя.
  • 38 Ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "кико":

    Прав си за всичко.Само за дизентерията грешиш.Ковид-дизентерия ще дойде.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нали

    6 1 Отговор
    кмета е герберунгел, да се мият в морето !

    Коментиран от #59

  • 42 ДОКО

    3 1 Отговор
    Бургас си има резервен язовир , казва се "Ясна поляна ", преди да се изгради яз. "Камчия ", от този язовир се снабдяваше градът!
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    оставка
    герб
    вие
    уморихте НАРОДА
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    ревизоро
    е сикаджия
  • 45 В таи крадлива държава, всеки завод или

    13 2 Отговор
    частна ВЕЦ крадат водата и язовирите остават сухи. Всичко краде и се отчита на местния феодал, а той пък на Тиквоча, Пеевски и Доган. Срам и позор за България. Няколко хиляди кърлеж да изпитват животеца на България. Де е Петко Войвода...
  • 46 Човек

    10 1 Отговор
    Липсата на вода и въобще културата на водоползване ще погубва народи.В Калифорния 80% от водата се използва от стопански субекти чиито принос във БВП на щата е само 2%...основно земеделски поризводители,но не на чушки и домати,а на лешници,бадеми и т.н.,тоест култури без които можем.Всеки да си прави изводите.Не само тук ,но и по света корупцията и алчността е толкова голяма,че води ни към гибел в не чак толкова далечното бъдеще.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ВИЛАР

    7 1 Отговор
    СПРЕТЕ ДА ПОДАРЯВАТЕ ВОДАТА НА ВОДНО ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ,ДА ИМ ДАВАТЕ ВОДА ОТ ЯЗОВИРИТЕ ИЛИ ЗА НАПОЯВАНЕ НА ГРАДИНИ И НИВИ НА МАСТИТИ БИЗНЕСМЕНИ. НЕ Е ВИНОВНА ПРИРОДАТА,А ВИЕ ПРОДАЖНИЦИ. МОЖЕ ЛИ ЯЗОВИР КОПРИНКА,ЖРЕБЧЕВО И ЦОНЕВО ДА СЕ ИЗПАРЯТ ЗА 1 ГОДИНА.И преди 10-20 години е имало сушави периоди и не са пресъхвали.
  • 49 Ивелин Михайлов

    5 1 Отговор
    Ние от най-големиия Исторически парк в света бихме сонда 190 метра под земята през 2016та и открихме втория по големина минерален извор в България. Ако се наложи сме готови да подадем вода към Варна и да спасим града! Защото заедно можем всичко!
  • 50 бкспгербдсдс

    3 1 Отговор
    Ами да остане, щом племето гласува и избира малоумници да го управляват! Винаги е било така, нищо ново!!!Народът, народът ...
  • 51 Манги

    4 0 Отговор
    Спокойно бе. ББтко всичко е измислил. По газопровода ще се доставя вода да се пълнят язовирите и да се омият тръбите от газта. План Б. По новите магистрали с 10000 водоноски бързо ще внасяме вода от ЕС на цени по-малки от 1 лев на кубик
  • 52 Истина е

    1 2 Отговор
    Бургас ЩЕ остане без вода следващото лято! Защо забравяте и Варна? И двата града се захранват от яз. Камчия - каквото за единия, такова и за другия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Поголовна

    3 0 Отговор
    сеч и ако има някоя частна ВЕЦ по трасето водят до това. Стара изпитана схема. Налагане на контрол върху летния сезон по Черноморието. Като оставиш Бургаско без вода и сезона приключва. И една хубава обществена поръчка като в Перник за 20-30 млн. за наши хора на хранилката. Явно това е играта. Рекет върху сезона и свежа пара.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Готин

    2 0 Отговор
    Гледах случайно цялата реч на Емил Димитров. (Няма я никъде в пълен обхват) Този човек е единственият, който върши работа но му се пречи по хиляди начини. Така беше и с митниците. Много е неудобен за шайката. Ако си спомняте, той пое МОСВ без желание и с оставка в джоба си. Трябва да се уважават такива хора. Останаха малко!

    Коментиран от #58

  • 57 ИЗПРАВИ ГРЕБЕНА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "закривай":

    Този Варненски Пуяк се е наперил, като Гешев в Циганската махала!
  • 58 ЛУКАВ ЗОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Готин":

    ТОЗИ СИ ПИПА СЪС КОПРИНЕНИ РЪКЪВИЧКИ ,ВСИКО Е ЦИРК И СМЯХ ТУКА.
  • 59 Бургазлия

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Нали":

    Чи, ко муй на морьето???
    Ей на, водъ, кат слънце.!
  • 60 Patton

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо ! Сигурно пак е провокация на Станишев , Нинова , Орешарски и Путин. За да попречат на богоугодния Бойко !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове