ФАКТИ.БГ

Мангъров пак скочи на НОЩ

Той разкри ще става ли политик

Публикувана: 30 Ноември, 2020 13:48
61 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8310
Мангъров пак скочи на НОЩ
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 89 гласа.

Ненавиждам административната работа и никога не съм имал желание да се занимавам с политика, така че и да ме поканят не мисля, че ще приема да стана политик. Това каза в интервю за „Истории от прехода“ доц. Атанас Мангъров, запитан дали би се включил в политиката, тъй като беше част от протестите срещу правителството и главния прокурор, както и взе участие в няколко събития на АБВ.

„Не бих се включил в политиката – аз ненавиждам да се занимавам с административна работа! Никога не съм имал такова желание – участието ми в тези мероприятия и лекции е дотолкова, доколкото от АБВ се оказаха от малкото политически сили, които полагат усилия да ограмотят населението за коронавируса. Но аз нямам никакви ангажименти с тях и не съм ангажиран политически!“, сподели доц. Мангъров.

Той отрече информацията, която НОЩ съобщи на един от своите брифинги, че има случаи на повторно заразени лекари от коронавирус. Според инфекциониста това е мит и, ако случайно е истина, то това обезсмисля внасянето на предплатените от правителството ваксини.

„Това е мит, че тази инфекция не създава имунитет и може да повтаря. Просто не знам кой ги лансира тези идеи. Ако тези идеи са верни то всички опити за правене на ваксина са предварително обречени на неуспех. Каква ваксина ще правим, ако естествената инфекция – дивият вирус не е в състояние да даде достатъчно траен имунен отговор и ние ще очакваме един „сурогат“ и изкуствено създаден вирус или частици от вируса, които се вкарват в съприкосновение с имунната система по един или друг начин, да дадат достатъчно траен имунен отговор. Тези приказки са част от това неадекватно отношение към коронавируса и този опит за създаване на страх и безизходица и, че всичко е загубено и единственият шанс е ние да се разхождаме с едни парцали пред лицата си и да си мислим, че ни пазят. Не, че ни пазят, ами че с тях ние пазим другите – това са пълни глупости! По този начин няма как да се спре разпространението на една въздушно-капкова инфекция. По този начин не става! Ще си върви така докато не мине през цялото население и колкото повече се отдалечаваме от правилата на нормалната медицина, толкова по-трудно ще ни е да се борим с тази зараза и загубите, които търпим, ще са по-големи.

Когато се направи рекапитулация на смъртността за цялата 2020 г. (въпреки че сега се наблюдава завишаване на смъртността като цяло ) ще се окаже, че смъртността през тази година няма да е по-висока, отколкото смъртността през предишните години.

Всички тези приказки на едро са част от това внушаване на паника и чувство на безизходица, че сме се сблъскали с нещо, за което нямаме решение. Това е някакъв неразрешим проблем, въпреки че сме се изръсили с няколкостотин милиона лева за ваксини и то предварително. За какво ги купуваме, ако не сме сигурни, че те ще вършат работа? Ако тези приказки, които се съобщават всяка сутрин са верни, то в страната има около 60 лаборатории, които всеки ден правят по 10 – 12 000 теста. Те са разпределени в цялата страна и правят достатъчно тестове – тоест това е една представителна извадка и се оказва, че около 30-40% от тестовете са положителни. Ако в дадения момент 1/3 от хората в страната са заразени, то може да се очаква, че в рамките на един месец тези 30-40%, които са заразени, те ще заразят още 30-40%, които пък ще заразят още хора. Би трябвало, ако тези данни са верни, много скоро вирусът да премине през основната част на населението на страната. Ако това се случи, то на кой ще слагаме ваксини? На хората, които са преболедували ли? Може би цялото това предплащане на ваксините значи, че този, на когото са предплатени, не го интересува ще се ползват ли, или не. Това е бизнес от нашия джоб, коментира началникът на отделението за COVID 19 в Инфекциозна болница.

Защо сме първи по смъртност?

„В нашата страна всяка година около 65 000 души умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 16 000 загиват от злокачествени заболявания, още няколко хиляди загиват от белодробни, бъбречни и всевъзможни други заболявания. Да не би тези хора да са спрели да умират? Те продължават да умират, но с коронавирус – не са спрели да умират, просто загиват с COVID 19. В нашата здравна система профилактиката на тези сърдечно-съдови и онкологични заболявания е много слабо застъпена, защото нашата система е направена така, че се плаща за лечение на болни, но не се плаща за профилактика на болни. От 2012 г. у нас се предлага безплатно ваксина за рака на шийката на матката на момичета между 11 и 13-годишна възраст. Това е скъпа ваксина, а все още ваксиналното покритие е около 2-3%, което е нищо и половина, а това е ваксина за рак. Това, което можем да направим, е да засилим профилактиката на сърдечно-съдовите, хроничните белодробни и злокачествени онкологични заболявания. Огромната част от тези, които загиват от или с коронавирус са хора със сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, диабет. В нашата страна профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и наднормено тегло е слабо застъпена. Колко души над 45-годишна възраст, които нямат някакво придружаващо сърдечно-съдово заболяване, познавате? Не се спортува“.

За мерките за намаляване на разпространението на коронавируса и затварянето на страната:

Може да бъдете сигурни, че с тези мерки случаите може да намалеят в някаква степен, но в никакъв случай това няма да стане драстично надолу и в момента, в който се върне към нормалното положение, всичко ще започне отначало и тази агония ще продължи. Тези мерки са много привлекателни от гледна точка на уплашения средно-статистически гражданин, но от епидемиологична гледна точка те са безсмислени.

Това, което може да се направи е същото, което се направи когато имаше свински грип. Тогава действахме по нормалния начин и в болниците влизаха само тези, които са болни. Получаваха нужното им лечение и никой не ходеше да тества дали някой е положителен за свински грип или не, ако той няма симптоми. Сега всички са тръгнали „на лов“ за положителни заразени – заразен и болен не е едно и също! С това нагнетяване на страх се стигна до това, че всеки, който е положителен, и особено, ако има някакви симптоми, едва ли не чака да умре, което не е така.

Коронавирусът е заболяване, което в 80% от случаите протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара и в около 20% от случаите има симптоми на грипоподобно заболяване – обща отпадналост, температура, болки по мускулите, гадене, кашлица.

Тези, които трябва да се приемат за лечение в болница са тези, които имат нужда от лечение с кислород. Всички останали биха могли да се лекуват и вкъщи, стига да има кой да ги лекува. С тези наложени ограничения когато някой се докосне до човек, който е положителен, той се счита за контактен и трябва да се самоизолира и карантинира. Това е безумно! По този начин се връзват ръцете на здравната система и тя не може да функционира адекватно и пълноценно. Тя и бездруго не е толкова адекватна и пълноценна“.

Относно случаите, които се влошават:

„Не всички хора, които имат симптоми и са положителни, трябва да бъдат в болница. За съжаление обаче трябва да се посочи, че няма дефинитивно лечение за този коронавирус. Няма хапче, инжекция или система и човекът да се подобри. Когато нещата тръгнат „накриво“ и пациентът започне да прави остър респираторен дистрес синдром много малко може да се направи. Може да се дава кислород и евентуално когато навлезе в краен стадий да се интубира. Нашата цел е колкото се може по-малко хора да бъдат хоспитализирани и от тези, които са хоспитализирани колкото се може по-малко да бъдат насочвани към интензивните сектори“

Кой решава кой да влезе в болница и кой не?

„Това е преценка на дежурния лекар. Когато докарат някой в болница негова задача е да го прегледа и да прецени дали да го приеме или да го върне. Когато това е да речем един възрастен пациент, който строго погледнато не се нуждае от хоспитализация и бъде докаран в болницата с линейка, е много трудно да бъде върнат. Това означава отново да го натоварят на линейката и да тръгнат да го върнат вкъщи. Такива болни се приемат и затова би трябвало да има, че лекарите, които се грижат за болните в домашни условия (това са личните лекари) – те трябва да определят кой има нужда от хоспитализация и кой не. Ако не искаш да се занимаваш и не искаш да носиш отговорност най-лесното е всеки, който има някакви симптоми и е в по-тежко състояние, да го „шътнеш в болницата“ и да ти се маха от главата…“

Каква е ситуацията с болните от коронавирус в инфекциозна болница и нейното COVID отделение?

Досега откакто съм там е починал един човек, който загина за по-малко от час. Той беше в много тежко общо състояние. Имахме едно 16-годишно дете, което приведохме в друга болница в реанимация, след като положихме всички усилия да го държим живо, но в крайна сметка се стигна до нужда от апаратна вентилация.

До момента за тези 4 седмици, откакто съм начело на клиниката, нямаме други случаи на починали. Имаше и тежки случаи – обикновено това са хора, които са възрастни и имат сериозни придружаващи заболявания. Например бях цял ден в болницата за един случай на човек, който имаше Нехочкинов лимфон, който е в много критично състояние и при него вероятно нещата ще завършат зле. Има и други хора, които са в болница, защото ги е страх. Този безумен страх, който се нагнети, е едно от нещата, които най-много пречат. За съжаление този страх се пренесе и в лекарите – казвате много хора загиват. Да, добре, но това са лекари – това ти е работата. Ти като си войник ходиш на война, стреляш по теб стрелят – когато си лекар ти не си чиновник, ти си лекар.

Има истински болни, но спокойно има хора, които биха могли да си бъдат вкъщи, ако имаше кой да ги обслужва. Значителна част от тези хора са в болница, защото за уплашени и се страхуват.

Когато един такъв човек дойде и е хоспитализиран е трудно да бъде изпъден на следващия ден, той трябва да си мине по реда. Това в значителна степен задръства болницата. Това в нашия случай (на инфекциозна болница) е редуцирано до минимум, но има болници, които са задръстени от такива случаи. Непрекъснато приемаме деца, на които им няма нищо или имат симптоми на едно фебрилно заболяване и са положителни за коронавирус. Общо взето ние им правим едно нищо. Слушам какво става в други болници и същите деца се лекуват по най-безумен начин – с два антибиотика, глюкокортикоиди, антикоагуланти и неща, от които едно дете няма нужда“.

Как лекува COVID-19 доц. Мангъров?

„Основното, което даваме, е кислород. Тези, които са в болница, са уплашени, че имат данни за промени в белия дроб – част от тях получават лечение с антибиотици. За съжаление от него няма полза. Общото мнение е, че човек, който има пневмония (без значение дали е вирусна или не) трябва да се лекува с антибиотици. Понякога правим компромис и даваме антибиотик, но това по никакъв начин не променя хода на заболяването. Натискът отвън е огромен – хората искат да получават лекарства и когато не ги получават се чувстват едва ли не изоставени. Водих спор с една майка, чието дете е положително и тя каза: „вече трети ден стоим тук и нищо не получаваме?“. Аз ѝ казах: „защо да получавате когато вашето дете е клинично здраво, независимо, че е положително за коронавирус?“. И тя отвърна: „ама аз си мислех, че като влезем в болница ще се предприемат някакви драстични мерки, за да може детето да се оправи“… Тя идва в болница с желанието да бъде правено нещо на детето ѝ, а то няма нужда от тези неща. Коронавирусът като всяка вирусна инфекция е самоограничаващо се заболяване и това, което може да се направи, е да се поддържа водно-електролитния баланс, да се поддържа алкално-киселинното равновесие, да се осигурява достатъчно насищане на кръвта с кислород и друго нищо!“

За страха сред лекарите от заразяване с коронавирус:

„Лекарят не е чиновник – затова е лекар, за да си върши работата, която е свързана с опазването на здравето на неговите пациенти. Вършейки тази работа той трябва да ползва всичките си познания, за да се пази. Ако той не може да опази себе си как ще опази другите? Когато дойде и сезонния грип ще продължим да се варим в собствения си сос – няма да има кой да ни лекува. В момента повечето лекари отказват да лекуват, ако нямаш отрицателен тест за коронавирус. Какво като имаш или не – винаги е ставало дума за хора, които са болни или не са. Болните трябва да се лекуват, докато другите живеят нормално. Ако продължаваме по този начин системата ще блокира и тя е на път да направи това нещо. Лекарите трябва да си влязат в ролята и да започнат да лекуват адекватно своите болни. Невролозите да лекуват тези, които да с неврологични заболявания, без значение дали имат или не коронавирус. Кардиолозите да лекуват хората със сърдечни заболявания, без значение дали имат COVID-19 или не“.

За епидемията от свински грип и защо тогава сме се справили, а сега е по-трудно?

„Тогава всичко беше нормално. За първи път се сблъскахме със свински грип през 2009/2010 г. Много добре си спомням, че когато започна епидемията тогава бях човекът, който консултира първия болен от свински грип в страната. Той беше приет в Правителствена болница и в последствие почина. В началото всички бяха „забулени“ с шлемове и маски, а аз бях както винаги без нищо. Много скоро това желание за маскиране и забулване отзвуча и всичко си тръгна по нормалния начин. Мисля, че тогава се справихме доста добре със свинския грип без да има цялото това насаждане на страх, блокирания на страната, затваряне, отваряне. Тогава също имаше хора, които загинаха, но нямаше тази мания всички да умират с диагноза свински грип. Те си умираха от бронхопневмония, сърдечна недостатъчност и всякакви други усложнения. Клиничната пътека беше ниска, а сега е висока и това е една от причините, но не само това – всички да минават в графата COVID-19”.

Трябва ли да се прави масово тестване?

„Има смисъл да се правят такива тестове в началото на такава епидемия, за да се види как вървят нещата. Когато вече се уточни, че епидемията е в разгара си правенето на повече тестове е безсмислено. Това се прави всяка година през зимните месеци когато е епидемията от сезонен грип. Януари се правят тестове докато се види кой щам е преобладаващия, след което спираме да правим тестове, защото няма нужда, защото всичко, което се изследва, се оказва с този щам. Почват да се лекуват не тези, които са положителни, или отрицателни, а само тези, които са болни“.

Допитва ли се някой от Щаба до мнението на доц. Мангъров?

„Не, ходил съм само веднъж, когато лично премиерът ме помоли, защото всички бяха срещу него и той искаше поддръжка. Още през май ние предложихме дискусия, но тогава от щаба казаха, че имат много работа и нямат време да се занимават с глупости и на тях всичко им е ясно и се отказаха. Това са хора, на които всичко им е ясно и живеят с мисълта, че те са измислили всичко и хората са недисциплинирани, които не спазват тези мерки, които измислят от сутрин до вечер и заради това нещата са на този хал, което изобщо не е така! Мерките ги въвеждат без някой да ни пита по чисто силов път. Някой решава и ги налага. Аз съм казал десетки пъти какво мисля по въпроса – не съм човека, който да наложи вижданията си. Този, който налага мерките, трябва да носи отговорността за тях“.

За онлайн обучението по медицина и какво мислят студентите му за вируса:

„Във времената на COVID-19 нещо не ни се получава обучаването на студенти. Онлайн нищо не става. Това е жива перверзия! Те може и да завършат формално, но в тяхното образование ще останат големи дупки и празнини. Не съм говорил много с тях, но виждам някои, които се държат нормално и други, които са смъртно уплашени и стоят непрекъснато с маски, ръкавици и не се доближават един до друг. Явно това са хора, които не са научили нищо от курса на обучение до момента и надали ще научат нещо повече. Без значение дали го разбират, или не учениците и студентите са най-пострадали от тези мерки, защото на практика става цяла календарна година нито студенти, нито ученици учат пълноценно. Това ще има следи в бъдещето“.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 89 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бацо
1 Отговор
Пущам на всички сал дън ми барнат пачките барцелонски

Коментиран от #32


Оценка:
-14 +29

ссссс
2 Отговор
В болниците няма места, връщат хора с думите "щом диша не е за тук" а условията и отношението са като за животни!!! Нужна е тотална промяна!!

Коментиран от #5


Оценка:
-11 +75

Venturа
3 Отговор
Давай Мангър, изяж гадовете от НОЩ и от ден, ако ще да са!

Оценка:
-19 +108

4
Този коментар е премахнат от модератор.
до ссссс
5 Отговор

До коментар #2 от "ссссс":


Това ли си говорехте , докато горяхте маски на площада есента или сега взе да ти просветва ? Прост народ - слаба държава ...

Коментиран от #21


Оценка:
-58 +19

БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО
6 Отговор
Мангъров само на теб вярвам

Коментиран от #36


Оценка:
-22 +98

ВЕРВАМ ТИ
7 Отговор
ПЪЪРВО СИ СКЪСАЙ ДИПЛОМАТА И СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРАЙ ЗА САНИТАР, ТОГАВА ГОВОРИ!

Оценка:
-116 +26

БАЙ Х@Й
8 Отговор
Пази Боже да не ме лекува медии завършил с осем семестъра "Откраднат живот" и аспирантура "Д-р Хаус"

Коментиран от #10


Оценка:
-37 +15

яко ни лъжат
9 Отговор
НАМАНГЪРЧИХМЕ СЕ С ПЪРВОТО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА! ТА СКРИЙ СЕ БЕ МАНГЪР И ИДИ СИ СКЪСАЙ ДИПЛОМАТА. ЛУДИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ НИ УПРАВЛЯВАТ.

Коментиран от #12


Оценка:
-112 +20

БАЙ Х@Й
10 Отговор

До коментар #8 от "БАЙ Х@Й":


МЕДИК* бе ,коректор смотан!

Оценка:
-4 +8

Ввв
11 Отговор
Най-великият!!!!

Оценка:
-10 +58

БАЙ Х@Й
12 Отговор

До коментар #9 от "яко ни лъжат":


НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ СМЕ СИ ОТ 2018г! Е, ТОГАВА НЯМАШЕ КОВИД! ЗАТОВА СЕГА СМЕ НА ПЪРВО И С КОВИД !

Коментиран от #28


Оценка:
-6 +80

13
Този коментар е премахнат от модератор.
МОЕ ДА СМЕ ТЪПИ
14 Отговор
КОГАТО ББ НЕ СЛУШАШЕ МАНГЪРА - УМИРАХА ПО 3-5 ЧОВЕКА НА ДЕН. НООО, ГРИПЧЕТО БИЛО ЕЛЕМЕНТАРНО, ФАТМАКА С ЮМРУКА, ВНВ, БУНТОВЕ, ПАЛЕНЕ НА МАСКИ, МЯТАНЕ НА, ДОМАТИ, ЯЙЦА, УШИ, РИБА И ПОСТИГНАХМЕ ПЪЛНА ПОБЕДА НАД "НОЩ" И МУТАФЧИЙСКИ С 5000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН И 200 УМРЕЛИ! ТОВА СЕ КАЗВА ПОБЕДА! УРА ДРУГАРИ!!!

Коментиран от #22, #29


Оценка:
-70 +18

Д-р Менгеме
15 Отговор
Мангъров е Велик БГ лекар и учен!!!! Веднага да бъде номиниран за Нобелова награда за медицина!!!! Всички корона - слуги са мошеници....

Коментиран от #27


Оценка:
-14 +50

The Cure
16 Отговор
Глас апелиращ за разум, за прдприемане на мерки съобразени от медицинска гледна точка. Жалко е, че повечето медици са на това мнение, но ги е страх да го изявят. Но пък ще се даде глас на мастити лекари началници и администратори и т.н. Ако един ден се върнем към нормалността/вече се съмнявам, у нас няма вече никаква критична маса от мислещи хора/, ще ни е срам от това, което се случва. Помните ли КУ-Ку предаването, епизода за АЕЦ. Е сега сме в многосериен филм.

Оценка:
-5 +72

пак не разбрал
17 Отговор
Та, какви точно чайчета и супички, трябва да пия? Аспирина, от кой да бъде?

Оценка:
-47 +7

мислещ
18 Отговор
"Aкo тeзи идeи ca вeрни тo вcички oпити зa прaвeнe нa вaкcинa ca прeдвaритeлнo oбрeчeни нa нeуcпeх. Кaквa вaкcинa щe прaвим, aкo ecтecтвeнaтa инфeкция – дивият вируc нe e в cъcтoяниe дa дaдe дocтaтъчнo трaeн имунeн oтгoвoр"
Обаче и в обратния случай пак не са особено смислени ваксините - за какво да си ги слагат хората, ако така и така все повече имат антитела. Изобщо, ваксината е само за идиоти, особено тази - нетествана и с неизвестни ефекти в дългосрочен план. А с тия 10 милиона, дето са поръчали, май голямо хвърляне ще пада. Няма от къде да намерят 5 милиона будали, едва ли и 2.5 ще намерят.

Оценка:
-2 +39

ЛЕЧИТЕЛЯ
19 Отговор
МАНГЪР, ЕЛА ДА МИ СКОЧИШ НА КОЖЕНАТА СПРИНЦОВКА! ША ТА ИЗЛЕКУВАМ. - ИЗЛЪГАНИЯ ОТ БОЙКО ДОКТОР БЕЗ 1000 ЛВ НА ПЪРВА ЛИНИЯ.

Оценка:
-54 +5

изгрев
20 Отговор
Чест и почитания доцент Мангъров!!!! Вие вдъхвате НАДЕЖДА И КУРАЖ на хората!!! Вие сте достоен ЧОВЕК И ЛЕКАР!!!!

Оценка:
-13 +79

Бацо
21 Отговор

До коментар #5 от "до ссссс":


Туй приказвахме дорде пълнех шкафа

Оценка:
-5 +3

мислещ
22 Отговор

До коментар #14 от "МОЕ ДА СМЕ ТЪПИ":


А още преди това пък умираха по 0-1, включително първите дни от затварянето. Това се дължи на затварянето ли? Мислете малко.

Оценка:
-10 +6

Софиянец
23 Отговор
Благодарение на този плъх измират по над сто на ден.

Коментиран от #31, #57


Оценка:
-52 +12

Кочо
24 Отговор
Ами, прав е професора! Отивам да се подстригвам, фризора ми уплашен - Сакън, не сваляй маската, проверяват, 2000 лева глоба, аз ще я откачам ластик по ластик и ще те разкрася...! Така и стана, но в един момент явно прецени, че не съм агент на контролните органи, свали маската ми и я постави на една табличка, до портрета на Бойко Борисов, който пази от зли духове и данъчни повече от икона на светия! Добре-ееее! Благодаря, плащам, тръгвам и фризора поставя на същото място маската на следващия си пациент - 85 годишен дрът крокодил!

Оценка:
-7 +24

Политолог
25 Отговор
Какви екзалтирани зомбита...Пази Боже! Орден Стара планина първа степен за ББ само заради великата фраза "лош матрЯл"! Между другото ако се направи статистика на образователния ценз на орките на Мангъров и Радев картинката ще е трагична - 93% с основно образование и отрицателно IQ😂

Оценка:
-28 +7

Кочо
26 Отговор
- Защо в почивните дни починалите са 2,5 пъти по малко?
- Защото статистиката е в заслужен отдих!

Оценка:
-4 +34

Д-р Менгеле
27 Отговор

До коментар #15 от "Д-р Менгеме":


А ти защо ми ползваш ника самозванецо?

Оценка:
-3 +2

Просто
28 Отговор

До коментар #12 от "БАЙ Х@Й":


Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. А 47 седмица може би увеличеното ще бъде 100%.
Честит законен геноцид на всички

Оценка:
-19 +4

Колко
29 Отговор

До коментар #14 от "МОЕ ДА СМЕ ТЪПИ":


Ти дават да пишеш и плашиш хората всеки ден?

Оценка:
-2 +6

!!!?
30 Отговор
Ама защо не оставят този човечец да си пие чайчето, а му досаждат с глупави въпроси !!!?

Оценка:
-11 +6

ами
31 Отговор

До коментар #23 от "Софиянец":


Да се надяваме на ''естественният подбор'' и 80% ще намалеят. Лошото е, че покрай сухото гори и мокрото.

Оценка:
-3 +2

32
Този коментар е премахнат от модератор.
Някой
33 Отговор
Аман от този пишман специалист! Как не му е съвестно всеки ден да ръси едни и същи глупости! Само като му видя "интелигентната" физиономия веднага превключвам канала! Голяма отврат!!!

Коментиран от #51


Оценка:
-31 +8

О хо хо до Мангъров
34 Отговор
АКО Е ИСТИНСКИ ЛЕКАР МАНГЪРОВ ТРЯБВА ДА ОБЯВИ НА ХОРАТА КАКВО ТОЧНО ДА ПРАВЯТ В П.Ъ.Р.В.И.Т.Е. 5-6 ДНИ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕТО, ЗА ДА НЕ СЕ СГИГА ДО БОЛНИЦА. ИМА КАКВО. И ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ЛИПСА НА КИСЛОРОД. НО ТОЙ НИЩО НЕ КАЗВА ПО ТОЗИ ВЪПРОС. ЗАЩО?!?!

Оценка:
-10 +10

Филип Боев
35 Отговор
Развитието на пандемията у нас показва, че каквото е казал Мангъров досега за хода на пандемията, се е сбъднало. Спомнете си как се развиха епидемиите- Луда крава, Свински грип, Птичи грип по целия свят и как реагира светът. Сега има пресилване на реакциите. Прекалено еднакви мерки за целия свят. Политиците много харесват еднаквостта, но в живият свят няма еднаквост. Глобализацията и много по-лесните пътувания, туризма неминуемо и за в бъдеще ще глобализират и разпространяването на зарази. Всяко действие си има плюсове и минуси, живеем на Земята, а не в Рая! Нека да не забравяме това и повече да мислим!

Коментиран от #42, #45


Оценка:
-8 +19

Чичо Тони
36 Отговор

До коментар #6 от "БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО":


За радост не е само Мангъров. Има и други, които си вършат работата съвстно и професионално. Ако имате проблем с вируса, потърсете д-р Ковачев - ще знаете, че сте получили адекватна помощ от ЛЕКАР.

Коментиран от #41


Оценка:
-3 +12

Onq s konq
37 Отговор
Изопщо Мингъров не разбира оот вироси. От вироси разбира само майн фюрер Господин Борисов

Оценка:
-6 +9

4422
38 Отговор
Тъкмо мислех да поставя черна точка на Факти, че днес са пуснали статия за Мънгаров със снимка и статията се появи.
Някои хора са толкова зомбирани от ученията на Мънгаров, че не издържат и 1 ден без него, искат си дозата опиат "Мънгаров".

Оценка:
-17 +4

Софиянецо
39 Отговор
Три пъти прочетох статията и:
И все пак земята се върти! И все пак доцент Мангъров е прав!

Оценка:
-4 +18

5678
40 Отговор
Колкото от прекаран грип и имунизацията за грип не можеш да се разболееш пак, същото ще е и този. Ще ви пробутват ваксините и мерките сезонно.

Оценка:
-1 +11

Др Ковачев
41 Отговор

До коментар #36 от "Чичо Тони":


Благодаря ти, чичо Тони. Нямаше нужда!

Оценка:
-0 +5

4422
42 Отговор

До коментар #35 от "Филип Боев":


Кое от твърденията на Мънгаров се е сбъднало? Че заразата е обикновено грипче, минаващо с чайчета и супички?
И за какво "сбъдване" пишеш? Тоя някакъв месия ли е или пророк, правещ предсказания, че пишеш за "сбъдване"?
До там ли стигнахте последователите му в сектантството?

Коментиран от #52


Оценка:
-17 +8

Шамара
43 Отговор
Тоя е най великия в света, другите доктори са шимпанзета ! Направо го затворете някъде тоя И.Д.И.О.Т. !!!

Оценка:
-17 +6

Silver fox
44 Отговор
Само така,Докторе, разкажи им играта на подлогите от НОЩ!
Браво! Само на теб вярвам!

Оценка:
-5 +13

Шамара
45 Отговор

До коментар #35 от "Филип Боев":


Кое се е збъднало .? НИЩО, нали щеше да изчезне юли? И тоя малоумник ще си къса дипломата ? Изперкал от всякъде е тоя!

Коментиран от #47, #53


Оценка:
-15 +6

Обективно
46 Отговор
ВАКСИНАТА ЗА КОВИД ЩЕ Е ТОЧНО КАТО ТАЗИ ЗА ГРИП - ПОНЕ 1 ПЪТ ГОДИШНО, АКО НЕ И 2 ПЪТИ, ЗАЩОТО НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ КАЗВАТ, ЧЕ АНТИТЕЛАТА ИМАТ ТРАЙНОСТ 5 ДО 6 МЕСЕЦА. НО МАНГЪРЧО НЕ ГИ Е ПРОЧЕЛ. НЯМА ДОЖИВОТЕН ИМУНИТЕТ ПРИ КОВИД.

Оценка:
-8 +3

Све
47 Отговор

До коментар #45 от "Шамара":


Кога ще почнете от Шайката да се консултирате поне с истински специалисти като доцент Мангъров ???????????????? Докога безмозъчни уроди ще управляват България ?

Оценка:
-2 +13

Доцента
48 Отговор
..много говори. Нищо не казва!!! Кажи бе човек как да се лекуват хората първите 6 дни, за да НЕ стигат до болница??? Да няма кислороден недостиг!!! Има доста неща, които могат да се направят. На Мангъров НЕ ги казва!!! Така с нищо не помага.

Оценка:
-8 +1

ДжафДжаф
49 Отговор
До колкото разбирам бактериите са микроорганизми, които са в пъти по-големи от виросите! Въпреки това за да се предпази населението от бактериални инфекции се налага водата, която се подава в мрежата да се хлорира! Ако ставаше с парцалр нямаше да има нужда да се изграждат хлораторни, да се доставя хлор и прочие. Просто връзваш един парцал на чешмата и всичко е ок! Явно, обаче така не става! Та след като с парцал пе можем да спрем ешерихия коли например, какъв е шанса да спрем Ковид, който е в пъти по-дребен!? Мижи да те лажем! За всичко е прав Мангъра, ама нали сме равнис по Европа! В Беларус например още от пролетта няма никакви мерки, по население са 1,5 пъти колкото нас, а официално инфектираните на дневна база за 1000-1200 при 4-5000 у нас!!

Коментиран от #50


Оценка:
-1 +10

Доцента
50 Отговор

До коментар #49 от "ДжафДжаф":


Колкото разбираш от вирОси - толкова разбираш и от бактерии. Ръсиш мозък на килограм. Маските СПИРАТ ДОКАЗАНО ВИРУСИТЕ , ЗАЩОТО ВИРУСИТЕ НЕ СЕ ДНИЖАТ САМОСТОЯТЕЛНО, А САМО В АЕРОЗОЛ С П.Л.ЮНКА, ПРОСТО КАЗАНО. МАСКИТЕ СПИРАТ ТОВА. А ВИРУСИТЕ НЯМАТ КРИЛЦА, НИТО СОБСТВЕНА ЕНЕРГИЯ ДА ТИ ПРЕЛЕТЯТ В УСТАТА.

Коментиран от #56


Оценка:
-8 +3

От щаба
51 Отговор

До коментар #33 от "Някой":


Ми гледай Буда от Банкя да видиш интелект!Него поне го дават постоянно!

Оценка:
-0 +4

Филип Боев
52 Отговор

До коментар #42 от "4422":


За разпространението са се е сбънали думите на Мангъров. За другите въпроси, защо не коментирате? За глобализа-цията нито дума!

Оценка:
-1 +9

Филип Боев
53 Отговор

До коментар #45 от "Шамара":


За хода на пандемията съм написал, че се са сбъднали! За другото, защо не коментирате? За двете страни на всичко, което се случва-мълчите! Мислете за нещата като част от система!

Оценка:
-1 +5

Въпросче
54 Отговор
ДОЦЕНТА ДА КАЖЕ КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ КОВИД С ТЕМПЕРАТУРА???

Оценка:
-3 +2

ТОЧКАТА
55 Отговор
ПАРИТЕ са по-силни от Мангъров.......

Оценка:
-0 +5

ДжафДжаф
56 Отговор

До коментар #50 от "Доцента":


И колко доказано маските го спират!? Така го спират, че повечето докторчета се изпозаразиха, а някои дори и умряха! Значи като се кача примерно в метрото, веднага усещам ако някой олигофрен се е наблъскал рано рано с шкембе чорба с чесан! Маската повервай въобще не помага срещу подобни твари! И как така маската не може да спре аерозола носещ миризмата на шкембе с чесън пък спира аерозола носещ вируса!?? Алоо...доцент ли си, дебил ли си....

Коментиран от #58


Оценка:
-2 +5

57
Този коментар е премахнат от модератор.
Алоууу
58 Отговор

До коментар #56 от "ДжафДжаф":


Мирисът се дължи на свободни МОЛЕКУЛИ, КОИТО НЕ СА АГРЕГИРАНИ ОТ С.ЛЮН.КА. ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА??? ИМА И ДОКУМЕНТИРАНИ НАУЧНИ ПРОУЧВАНИЯ ПО ВЪПРОСА. ДОРИ СЗО ГИ ППИЗНА МАСКИТЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ОТНАЧАЛО ГИ НЕГЛИЖИРАШЕ.

Оценка:
-3 +2

Алфа Ромео
59 Отговор
Както винаги абсолютно прав, последната почти година слушам, гледам и не вярвам на очите си и ушите, пълен абсурд, толкова изговорени тъпотии и такова интензивно облъчване и лансиране на страх и паника от медиите не съм виждал никога!

Оценка:
-1 +4

60
Този коментар е премахнат от модератор.
зелен чорап
61 Отговор
Преди да коментира нека да го проверят за зелени чорапи да се знае за кого играе, но определено има президентски стил на критикарене.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
ТОП 5