2 Декември, 2020 09:07 2 124 22

Бизнесът: Трябва ни подкрепа сега, не предизборен и подкупен рог на изобилието

  • бск-
  • бизнес-
  • подкрепа-
  • коронавирус

Това сочат данните от ежегодната анкета на Българската стопанска камара

Бизнесът: Трябва ни подкрепа сега, не предизборен и подкупен рог на изобилието - 1

Повечето представители на бизнеса у нас не одобряват антикризисните икономически мерки на правителството, единици са се възползвали от тях и се оплакват от тромавост, бюрокрация и дори корупция. Смятат отношението на правителството към тях за обидно и ехидно и декларират, че иман нужда от истинска финансова подкрепа сега, а не от бъдещ рог на изобилието, което кабинетът се очаква да излее предизборно и което се тълкува от предприемачите като подкуп.

Това сочат данните от ежегодната анкета на Българската стопанска камара (БСК), представени от председателя на организацията Радосвет Радев във вторник по време на провеждащия се и на следващия ден "Български икономически форум 2020: Икономическо възстановяване на хоризонта".

Радев коментира, че резултатите от проучването са безпрецедентно негативни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 г. носи тъга.

Според 71% от участниците в допитването декларират, че фирмата им през 2020 г. е по-зле спрямо преди година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно – 25 и 43.

68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година. 66 процента смятат, че суровините ще поскъпнат, повишение на енергийните цени очакват 77%, а на бизнес кредитите – 53 на сто. По-голяма регулаторна тежест очакват 51%, а 58 процент а- увеличение на фискалната тежест.

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в анкетата на БСК, а 58 на сто не харесват противоепидемичните мерки.

Анкетираните са раздвоени в оценката си относно въвеждането на диференцирани ставки за ДДС – 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят, сочат още обявените данни.

Силно положителна оценка получава май само отказът на правителството да въведе задължително СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) – 72% от анкетираните подкрепят това решение.

Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

Малка част от бизнеса се е възползвал от широко прокламираните антикризисни мерки. Най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката 60/40 (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като "3/10 хил." (27%), сочат още данните, обявени от камарата.

Интерес към мерките по линия на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните.
Половината от участниците в анкетата всъщност декларират, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки. Тези пък, които все пак са се възползвали, се оплакват от бавен процес (41%), бюрокрация (35%) и дори корупция (5%). Едва 12% от възползвалите се от мерките декларират, че не са се сблъсквали с пречки.

"С цел преодоляване на негативните последици от Covid-19 българският бизнес очаква по-бърза и категорична подкрепа от страна на държавата, включително поемане на част от възнагражденията на работниците и служителите, нулева ставка на данък печалба за следващите две години, безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа, отпадане или отлагане на общински наеми, данъци и такси, нисколихвени кредити с държавна гаранция и отлагане на плащанията по кредити", коментира Радосвет Радев.

Той тълкува данните от допитването като предвестник за изключително тревожни времена.
"Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа, заради тоталното безделие на българската държава. Обидно е ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, "който винаги ще се оправи" и се смята, че по някакъв спартантски начин ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение беше "нищо да не очаква бизнесът от държавата", посочи председателят на БСК.

Според него големият проблем е липсата на ликвидност. "С много по-малък разход можеха да вкарат в кондиция бизнеса. Сега вероятно около средата на февруари ще се излее някакъв рог на изобилието, защото ще остават 40 дни до изборите, но това няма да е въпрос на подкрепа, а опит за подкупване на бизнеса", смята той.

"През 1996 г. имаше криза на недоверие вътре в България при един относително работещ бизнес. Тогава имаше хиперинфлация, но имаше и супер мотивирани хора, които искаха да си направят държавата модерна. Тогава имаше предприемачи! Днес да бъдеш предприемач вече не е сред водещите мечти на хората. Напротив, има предприемачи, които искат да продадат активите и бизнесите си, и да станат добре платени държавни чиновници. Предприемачът е най-свободният човек, т.е. отказът от предприемачество започва да те вкарва в хипотезата на несвободата, на комформиста, на подчиняемия човек", каза още Радев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адаша

    9 1 Отговор
    Българска индустрия–оксиморон...
  • 2 Затваряне

    10 2 Отговор
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика.Това, че бизнесите са отворени се оказва вредно за всички дори и за собствениците им защото клиенти няма и се повече няма има и ще реват за помощи. Затова по-добрият подход е Китайския. Тотално ограничаване и затваряне на всичко за да се елиминира вътрешното разпространение на вируса,на цената на пълно спиране на цялата икономика, но за кратко. След това рестартиране с ограничения за международните пътувания. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    Светът се оправлява от лоши бизнесмени а пък аз съм номер едно коментатор и форумец в сайта и по КОЛЕДАТА ще вода Деси санитарката от Лом на почивка.
  • 4 Българка

    6 2 Отговор
    Показателно е , че 91% отчитат влошаване в икономическото развитие и бизнес. Мутрите прокламираха 60/40, но около 6% от фирмите са се възползвали ( например футболистите на Домусчиев), за кредите високо обявени още през пролетта - резулта Банката за развитие изля милиони в колекторска фирма и подкрепа за ПИБ. За да кандидатства бизнеса за някоя мярка , трябва да попълни маса документи, да плати комисионни на "правилни" фирми и т.н., така че да е почти невъзможно дребния и среден бизнес извън приятелския обръч фирми до властта да получи компенсации.
  • 5 РАДИО ЕЛТО

    2 3 Отговор
    Поклон пред теб ДЕСИ от ЛОМ най хубавата и добра санитарка успех в борбата с короната.
  • 6 един от многото

    7 2 Отговор
    Бизнесът е промишлена , търговска или друга стопанска дейност която се върши с цел печалба. Господа български пишман бизнесмени , не винаги има само печалба. Когато яхнеш магарето не само се возиш а и му миришеш миризмите. Както вие не си внасяте коректно данъците в държавната хазна а поддържате кохорти с адвокати само и само да не плащате данъци , така и тази държава трябва да ви остави да се справяте кой как намери.

    Коментиран от #10, #20

  • 7 минчо

    4 2 Отговор
    ВАЖНОТО Е ХИПЕРМАРТЕТИТЕ ДА РАБОТЯТ....ААА ТАМ КОВИД НЯМА😂😂😂😂ААА ДА ИМАШЕ НЯКЪВ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС !!!!Е ОТ НЕГО НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА...НИТО ВЛАСТТА НИТО НАРОДА ПАЗАРУВА ОТ ТОЗИ БИЗНЕС.....ЗА ТОВА ДА СЕ ИЗНАСЯ ОТ ТУК РЕАЛНИЯ БИЗНЕС ПОСОКА ЗАПАД .....А ТУК НАРОДА ДА СИ ПАЗАРУВА ОТ ЗАПАДНИТЕ ВЕРИГИ....И ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ ДАНАЦИ ОТ КАДЕ?????
  • 8 Анонимен

    1 3 Отговор
    ДЕСИ САНИТАРКАТА от ЛОМ е най красивата санитарка в България.
  • 9 нашия

    3 4 Отговор
    най-добрата подкрепа щяха да си я дадат сами ако бяха скочили срещу безумните мерки-ама кой смее да го направи
  • 10 нашия

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    те нямат манталитета на индустриалци не им е познато това нещо-те са печалбари -ден година храни им е принципа
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    1 2 Отговор
    КОРНЕЛИЯ НИНОВА лидер на БСП стана тайно санитарка в бившата окръжна болница ГРАД СОФИЯ пациенти я разкриха

    Коментиран от #12, #13, #14, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гневен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "РАДИО ЕЛТО":

    Вземи ме и мен на почивката Козлодуйски заедно с тая твоя санитарка да я видя колко е красива.
  • 14 НЕ Е ТАЙНО

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "РАДИО ЕЛТО":

    -това беше заявено . А че не се популяризира - естествено, ако води ТВ екип след себе си, ке бъде обвинена, че подражава на Борисов, който пък съвсем явно се оказа специалист по инспектиране ...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 минчо

    1 0 Отговор
    ТРИАТЕ УМНИТЕ НЕЩА!!!!! СМЕШНА РАБОТА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 минчо

    1 0 Отговор
    Я СИ МАЙ.....
  • 20 Ей крадеца

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    Що не вземеш да яхнеш и ти, ама нещо друго на магарето? Няма друга Държава, която от 13 години мутренско управления системно и последователно да затрива бизнеса на хората!Къде да платиш аланкоолу първо: на крадливите Герберастки чиновници или на Държавата?

    Коментиран от #21

  • 21 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ей крадеца":

    Ами защо тогава искаш от държавата а не от там където си плащал? Защото първо плащате да ви направят от гаража магазин , после си плащате за разрешителни и на всички проверяващи и продавате на хората с надценки като МОЛ и абсолютно задължително без касов бон. Ето такива бизнесмени с такъв бизнес докараха България на този хал!
  • 22 Нема как

    0 0 Отговор
    да стане. Нали знаете: Пазарна икономика. Като при гражданите - кой оцелее
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове